Vi har en ny spammer, fikk 2 mails fra en priscilla abdel
For så vidt god, en artig historie om fattiggutten som med kløkt og mot kommer seg opp og fram i Victoriatidens London. Men det er liksom ikke Pratchett! Hvor er de psyke påfunnene og humoren? Nei, dette ble liksom ikke helt... Nei...
Dette er en av grundene til at jeg har lister med eng titler av mine favoritt forfattere og der står det av og til om en bok har flere titler, men jeg har bomma selv, særlig med nyere bøker. Plutselig kommer den en ny tittel jeg ikke har også vise det seg at jeg har den likevel.
Den eneste Sandra Brown boka jeg har lest het Caroles nye ansikt når den kom ut i Orkidee serien 1990, og når hun fikk sin egen serie het den Rollebytte. Det er samme forlag og samme oversetter men ny tittel, fant det ut når jeg skumleste litt i boka en dag mellom kunder.
Det er flere bøker som har forskjellige titler i engelske eller amerikansk utgave. Mener jeg har en eng og en am utg av en Bones bok.
Birthday Letters av Ted Hughes er den beste boka jeg har lest i mai, kanskje en av de beste bøkene jeg noensinne har lest. Jeg har lest den, og lest den igjen, og jeg kommer til å fortsette å lese den i lang tid fremover.
Når jeg så overskriften visste jeg at jeg kjente igjen navnet, siden jeg har jobbet i bruktbokhandel husker jeg at vi hadde SOS-serien i hylla (krimhylla hos oss), og jeg har en bok av ham selv, bok 30 i Knut Gribb serien, Djevelens Triangel fra 1978, hvor det står på coveret '1. pris i konkurransen om 'Beste Gribb-roman'', men dette er den eneste Gribb-boka hans, med unntak av en novelle i boka Riverton-klubben hedrer Sven Elvestads Knut Gribb.
I følge Vakre damer og blodig død kom SOS serien ut med 23 bøker mellom 1977 og 1985 og der står det en kort biografi: En lang - til å være norskforfattet - spenningsserie. Gunnar Messel (f. 1933) hadde selv en ganske omflakkende tilværelse bak seg da han skrev serien. Han hadde bl.a. bodd i Midt-Østen og Øst-Afrika - og er nå bosatt i Spania (pr 1994).
Andre Gunnar Messel bøker nevnt i boka er i 3-stjernersserien: Begrav meg ikke i sand (1974), En krans til min elskede (1974), En dag er du borte (1975), God tur til helvete (1976) og under annen norsk krim Den siste vilje (1977). Alle er gitt ut av Bladkompaniet.
På Wikipedia-siden for Knut Gribb står det over forfattere: Gunnar Messel (forretningsmann, oversetter m.m.) , men desverre ingen link.
Mine favoritter i mai var Sarpsborg som forsvant 5, 6 og 7. Kan tenke meg å kjøpe mine egne eksemplarer i fremtiden, vet de koster kr 150 pr stk på antikvariat.net og husker at jeg så en par i en bokhandel i Sarp i fjor sommer.
Mine andre favoritter denne måneden er Eventyrlige sagn i den ældre historie av Moltke Moe og Absolut story : från vikingar til vodka.
Sier meg enig, dette var en av de første 'voksen' bøkene jeg lest i tenåra!
Idag leser jeg Magiske verdener - fantasilitteraturen fra Gilgamesj til Richard Adams siden den er forfalt og jeg skal på biblioteket i morgen for å levere bøker, ellers blir det Mystikkens verden - mystiske steder, Store bergensere - fra Olav Kyrre til Davy Wathne, Fønikerne - Libanons gamle handelsfolk og kanskje litt til i Storsjöodjuret, Seljordsormen, Nessie och andra sjömonster denne helgen. Er ferdig med hoveddelen om Storsjöodjuret og skal begynne på delen om Seljordsormen. Og hvis jeg vil lese litt true crime blir det Yorkshire's Murderous Women siden jeg har en kjøper til den boka.
Mine 10 blir Stephen King, Alexandre Dumas d.e., Mark Twain, Jules Verne, Roald Dahl, Arthur Conan Doyle, Doris Lessing, JRR Tolkien, Charles Dickens og Lewis Carroll
En serie jeg har beholdt alle bøkene av er Lykkejegerne av Jan H Jensen som handler om 4 søsken fra Mandal og deres eventyr fra ca 1900 frem til første verdenskrig. Før jeg leste dem, hadde jeg lest flere Knut Gribb bøker av samme forfatter.
Flere av favorittene er de jeg leser flere ganger, som eksempel div Knut Gribb (spesielt Grav under høstløv), div Sandemo (spesielt Piken med sølvhåret), div Djevelens ryttere, Maggie Gladstone, Danny og den store fasanjakten, bøkene av Jan Broberg, Lykkelige Vinland og Vestover før Columbus av Kåre Prytz, div Sylvia Thorpe, Tornefuglene, Valhall tegneserien, Trap med ni trinn leste jeg flere ganger som barn, Ulf Stark's Jeg tar sjansen, Tiggerprinsen av Mark Twain, Ivanhoe, Sylvia Andrew's Belieret hjerte fra Steepwood serien (Harlequin), Kid Paddle, Disneyland bøkene, div Star Trek, Greven av Monte Christo, Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe, Prestens datter av Deborah Simmons (den morsomste kjærlighetsromanen jeg har lest), Sinfest, Josephine Tey's The Daughter of Time (Tidens datter), Kollektivet av Torbjørn Lien, Heksen Belladonna av Eva Ibbotson (som jeg trodde var svensk som barn), Lykkejegerne 1-8 av Jan H Jensen (om fire søsken fra Mandal sine eventyr), Ina bøkene og diverse Chronicles of... Har 236 bøker som favoritter og nesten alle er bøker som jeg leser flere ganger.
Jeg kom inn via vampyrfilmer, leste så bøker. Ble hekta på Hammer filmer og ikke bare vampyrer. Har lest Vampyren av John Polidori (finnes i en Midnatts grøsser), Carmilla og Dracula på norsk, skal lese Carmilla på eng. Husker at den norske versjonen av Carmilla var i en bok med 3 el 4 historier av Le Fanu. Av andre vampyrbøker har jeg lest alle 12 av Den vesle vampyren + de som kom ut av tegneserien, har lest hele Anne Rice Interview.... og skumlest de 4 neste (skal lese dem skikkelig med tider og stunder). Så filmen først. Har lest de 7 første Anita Blake og har ca 18, div Buffy bøker, de 2 første i Blood serien av Tanya Huff, Children of the Night av Mercedes Lackey og diverse andre. Har 210 bøker i Vampyr hylla mi, men ikke alt er romaner og flere av dem er fortsatt på ønskelista også.
"Som denne här boken visar, är sjöodjuret inte begränsat till Storsjön, Seljordsvattnet eller Loch Ness. Det er en global företeelse. Oavsett utbildning, kultur og religion beskriver människor över hela världen samstämmigt varelser som inte liknar något känt djur."
Jeg leser Storsjöodjuret, Seljordsormen, Nessie och andra sjömonster av Jan-Ove Sundberg
Siden jeg har så mange biblioteksbøker (54) går tiden mest med til å bli ferdig med alle sammen, men rett som det er står det noen flere spennede i kildematerialet (siden jeg leser mest faglitteratur) og jeg bestiller den, eller i det minste noterer meg bøka på en lapp. Leser for tiden Storsjöodjuret, Seljordsormen, Nessie och andra for andre gang (første gang i 1998) og har allerede notert meg 35 bøker om 'sällsamheter' i de forskjellige län/fylkene i Sverige enten tilgjengelig som norgeslån eller i Strömstads områdskrets.
Ellers har jeg tenkt å lese Absolut story : från vikingar til vodka som jeg fant henvisning til når jeg leste Svenska varumärken i hus och hem, og komme i gang med bøkene til Rudi Thomsen, hvori 4 er lånt på fjernlån (Hannibal, Karthago, Kejser Nero og Bysans) og 4 er mine egne (Augustus, Herodes, Marcus Aurelis og Fønikerne). Har også Zenobia - Byen Palmyra og dens dronning i samme serie av en annen forfatter.
Jeg har det også sånn for tiden, har 54 biblioteksbøker siden jeg fikk forklart hvordan jeg bruker bestillings systemet for Norgeskort, visste at det eksisterte men ikke hvordan det virket. Hadde jo sett bestillingsknappen når jeg søkte på hele Østfold, men ikke tenkt nærmere på det.
Men 6 av dem er tegneserie bøker (5 stk Nemi og en om 91 stomperud) og 9 lettleste barnebøker. Var innom igår for å hente 3 stk Nemi og lånte samtidig Heresy av S J Parris siden jeg hadde fått Prophecy og Sacrilege i posten denne uka. Var heldig de hadde boka i Sarp, fant kun et eksemplar til av den i Norge (Stavanger) og Prophecy, toern kun i Bergen. Tilbød dem bok 2 og tre i Sarp, men de hadde kun et utlån av Heresy før jeg lånte den så vi får se hva jeg gjør med dem, betalte kun kr 95 for begge.
Det er et spørsmål det er vanskelig, om ikke umulig, å gi et godt svar på, særlig når en er av den oppfatning av at det ikke finnes bøker "alle bør lese", men jeg nevner gjerne noen knakende gode bøker som har gitt meg mye.
Uventet "nedpå". Likte historien, men det ble kanskje for lettvint noen steder? Ville først beskylde oversetteren for slums (de og dem-feil osv), men tror det må være oppleseren...
Begynner litt tregt, men tar seg voldsomt opp. Lite klisjeer, liker at historien ikke tar de forventede vendingene. Skjemmet av noen trykk- og slurvefeil, dessverre, det trekker ned.
Ikke det beste plottet, men stemninga er typisk Mehlum. Og det liker vi jo! :-)