Bøker er en stor del av livet mitt, jeg elsker å lese...men jeg føler meg langt fra belest. Jeg føler meg ikke som en smart bokorm(hvis noen skjønner hva jeg mener.) Jeg leser det jeg liker å lese, slik har det alltid vært. Jeg liker de nyeste bøkene, hjernetom krim, Da-vinci-kind-of-books osv. Nå har jeg kommet til et punkt hvor jeg føler meg utenfor, og nesten litt dum. Kommer jeg over litterære diskusjoner er det 99% av gangene om forfattere eller bøker jeg har 0 forhold til. Og da så klart de gamle klassikkerene som; Jane Austen, Hamsun, Dostoevsky, Mark Twain, Shakespear osv osv. Så nå har jeg bestemt meg for å bli mer belest, litt mer boksmart. Jeg vil ha hjelp av dere for å komme opp med en liste på 10 forfattere (klassiske forfattere som de nevnt over, også gjerne "nyere" forfattere) jeg bare MÅ lese. Så spørsmålet lyder; NEVN 10 FORFATTERE EN SOM BOKELSKER BØR HA LEST EN BOK AV!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 59 svar.

Hvor langt har du kommet med prosjektet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, ligger dårlig ann der. Desverre har jeg så langt i år lest 2 bøker tror jeg "skremt fjes med store øyne" Mye som har skjedd på privat basis de 2 siste årene, så prosjektet er litt lagt på is. Men jeg gir ikke opp. Satser på et langt liv, med mange år igjen å lese på, så tror jeg skal få til å bli mer belest ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei. Gjorde som deg en gang, bestemte meg for å bli god på klassikere. Men det er langt mellom det du kaller "hjernetomt" og klassikere. Det er masse en hel del nydelig samtidig litteratur. Jeg har rett og slett funnet meg i at jeg henger utenfor klassikersamtalene, selvfølgelig finnes det fantastiske klassikere, men jeg gidder ikke lese dem bare for å henge med på en felles referansearena.

Her er noen virkelig gode forfattere jeg synes du bør lese, klassikere inkludert.

Lorrie Moore
Miranda July
Dave Eggers - heartbreaking work of a staggering genius
Stine Pilgaard - Min mor sier (hysterisk morsom)
Thure Erik Lund (men han er ganske sær altså, kanskje ikke begynne med han)
Kafkas dagbøker
Glem ikke poesien! Ikke all poesi er utilgjengelig
Peter Waterhouse
Asta Olivia Nordenhof (dansk)
Josefine Klougart (lyrisk prosa)

Forstår følelsen av å "ville bli belest", dessverre var det for min del slik at jeg kjedet meg med en del klassikere, og det blir også ofte til, dersom man skal lese klassikere, at man blir stuck med bøker skrevet av menn, logisk nok. Fint at man utfordrer seg selv, men man bør gjøre det på sine egne premisser, ikke for å "henge med" i en kulturell arena som ikke nødvendigvis er fruktbar.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fikk lyst til å legge til noen unge stemmer jeg synes det er verdt å se nærmere på, ville tatt de i rekkefølgen jeg skriver dem: Adichie (Nigeria/USA), Americanah og En halv gul sol, Sofi Oksanen (Finland), Utrenskning, Mirjam Kristensen (Norge), Sofia Klougart (Danmark), Linda B Knausgård (Sverige) Helioskatastrofen, Sara Stridsberg (Sverige) Darling River. Alt de har skrevet er bra, men satte opp noen titler jeg likte særlig godt og som jeg mener er rangert fra mest til minst tilgjengelig.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mark Twain Huckleberry Finn
Robert Louis Stevenson Skatten på Sjørøverøya
Jonathan Swift Gullivers reiser
Jules Verne Tsarens kurer
Husker ikke forfattere men bøkene om Moby Dick, Onkel Toms hytte og Bram Stokers Dracula.
Selvsagt klassikere som Et dukkehjem, av Ibsen, Shakespeares Hamlet,
Charles Dickens A christmas Carol, Oliver Twist, Nickolas Nickleby og David Copperfield.

Her har du noe.Alle diusse er klassikere

Alex Dumas De tre musketerer
Boka om Den siste mohikaner, og ikke minst Greven av Monte Cristo.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mange av mine favoritter er nevnt (hadde et lignende prosjekt gående for en stund siden :). Vil derfor bare legge til Tarjei Vesaas og Herman Melville. :) Spesielt Moby Dick...en bok som er diskutert i filler, men likevel en fantastisk leseopplevelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mine 10 blir Stephen King, Alexandre Dumas d.e., Mark Twain, Jules Verne, Roald Dahl, Arthur Conan Doyle, Doris Lessing, JRR Tolkien, Charles Dickens og Lewis Carroll

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Homer - Illiaden eller Odysseen, ikke bare for nytelsen men også fordi de ligger til grunn for så utrolig mye som har blitt skrevet senere. Det kan ta noen sider å finne rytmen i teksten, men har du gjort det så er resten en fryd å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

er det norske eller utenlandske? Her kommer genre inn også.

Begynn med noe som de fleste har hørt og vet litt om. Kommer an på dine interesser for fag på skola osv.

Thor Heyerdahl
Anne B Ragde
Jo Nesbø
Jon Fosse
Margit Sandemo
Anne Holt
Jon Michelet

Her er noe

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fint prosjekt :) Kanskje du som meg finner ut at jo mer man leser, jo større blir haugen av bøker man føler man burde ha lest. Evighetsprosjekt! Men man har jo alltid noe å finne på da <:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ser at du har glemt Nabokov(Lolita). Orwell(1984) burde være pensum for alle samfunnsengasjerte.Anne Frank er vel strengt tatt ingen forfatter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en interessant tråd! :)
Jeg har mange ganger tenkt samme tanke - at jeg leser veldig mye, uten å ha lest noe særlig av de som man bør ha lest som bokelsker, uten at jeg har visst hvor jeg evt skal starte.
Denne tråden blir nok gjennomgått med ujevne mellomrom fremover så jeg også kan bli litt mer belest på disse bøkene.
Takk skal du ha!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ingen årsak :p Lykke til =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok. Da trur jeg endelig listen er klar :p Og for dere som er redd for at jeg tvinger meg selv til å lese alle disse bøkene uten egentlig å ha lyst....slapp av :p I tillegg til et ønske om å bli mer boksmart og belest, føler jeg også at jeg har kommet til et punkt i mitt litterære liv hvor jeg er klar for litt utvikling, jeg føler at lesesmaken har begynt å forandre seg litt...jeg trenger ny inspirasjon. Så her er listen(...og det ble 20 i steden for 10);

  1. Charles Dickens - Vår felles venn.
  2. Virginia Wolf - Mrs. Dalloway.
  3. Cora Sandel - Alberte Triologien.
  4. Amalie Skram - Professor Hieronimus.
  5. Ernst Hemmingway - Sannhet ved soloppgang.
  6. Mark Twaim - Huckleberry Finn.
  7. Jane Austen - Fornuft og følelser.
  8. Daphne Du Maurier - Rebecca.
  9. Victor Hugo - De elendige(Les Miserables.)
  10. Lev Tolstoj - Anne Karenina.
  11. Franz Kafka - Prosessen.
  12. Agatha Christie - 4.50 fra Paddington.
  13. Voltaire - Candide.
  14. Anne Frank - Anne Franks Dagbok.
  15. Harper Lee - Drep ikke en sangfugl.
  16. Josè Saramago - Den andre mannen.
  17. Nikolaj Gogol - Døde sjeler.
  18. Francis Scott Fizgerald - Den store Gatsby.
  19. Mitch Albom - Tirsdager med Morrie.
  20. Mark Haddon - Den merkelige hendelsen med hunden den natten.

Har også bestemt meg for at for hver ny forfatter jeg leser, skal jeg lese litt om forfatteren også.
Hva synes dere om listen?

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Leser du bøkene i samme rekkefølge?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, i tilfeldig rekkefølge. Hva som faller meg inn der og da.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En flott og ambisiøs liste, og jeg ønsker deg lykke til. Jeg tror du har mye fint i vente. Selv har jeg lest flere av bøkene, men ikke alle, og du inspirerer meg. Tillater meg å foreslå at du bytter ut "4.50 fra Paddington" av Agatha Christie med "Fru McGinty er død".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk. Gleder meg til å begynne, må bare få lest ferdig de to bøkene jeg driver med nå, prøver å kjappe meg litt men samtidig så vil jeg kose meg med de også =)
Ok. Skal se på det, takk for forslag =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hwer har du en del ja....Kan nevne også hvis du liker litt alternative ting og litterartur.

Dan Brown
Erich von Daniken
Jacques Vallee
Charles Berlitz
William Moore
Stephen Hawking
Robert Louis Stevenson
Bram Stoker
Alexandfer Dumas

Her er litt forskjellig...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du vurdert norsk forfattere som Undset, Falkberget, Duun og Hamsun?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Undset og Hamsun har jeg prøvd ut litt før, mest skolesammenheng. Pan av Hamsun likte jeg noenlunne....men ellers tørr jeg ikke helt å kaste meg på de forfatterene enda...trur jeg prøver ut noen andre først.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du ikke vil lese Undset og Hamsun enda, ville jeg ventet med ting som Kafka og Tolstoj også... Krig og Fred ligger og frister på hylla mi, men har ikke turd å begynne enda, selv etter å ha lest et par av Nietzsche sine bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De klassiske norske forfatterne skjønner jeg at du kanskje vil vente litt med, spesielt siden dette er forfattere som gjerne blir trett over hode på videregående elever. Nå er det nok slik at nordiske forfattere (spesielt de norske) har fått en spesiell plass i bokhjertet mitt. Men jeg hadde også en pause fra dem, fikk dem litt opp i halsen på videregående, før jeg fant gleden av dem igjen. Min redning ble at jeg tok nordisk litteratur på høgskolen, og lydbøker med de nordiske forfatterne fikk opp min interesse for dem igjen. Til det punktet at jeg nå har stort sett alle bøkene til de nordiske (norske) forfatterne på skal lese listen, selv om jeg har hørt de fleste på lydbok i studietiden.

Jeg tenker spesielt på Camilla Collett Amtmannens døtre, Amalie Skram Constance Ring, Mange av Knut Hamsun sine bøker finner du på lydbok, Alexander Kielland Garman og Worse som finnes på lydbok, Olav Duun Juvikfolket finnes du å på lydbok.

Jeg er ikke selv den som kan høre i det uendelige på lydbøker, men man får i det minste med seg hovedessensen i mange av Norges klassikere :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det ser ut som du har mange gode leseopplevelser foran deg med denne listen! Og så ser jeg at du har fått med "Drep ikke en sangfugl" - den kom jeg faktisk på at jeg burde ha foreslått etter at jeg hadde svart deg, så det var morsomt å se at den ble med. Ei veldig god bok :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Syns dette virker som en fornuftig liste slik jeg kjenner deg som bokelsker, gitt de rådene du har fått. Jeg tipper at underveis får du noen ganger lyst til å lese mer av samme forfatter før du går vider på listen (f. eks nr 8, 9 eller 12)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God liste, lykke til. Har lest berre 3 av desse sjølv, men ser fleire eg kunne tenke meg å lese i framtida.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvilke tre har du lest, å var de gode?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huckleberry Finn, Anne Franks dagbok og Den store Gatsby. Alle var gode slik som eg hugsar det. Det er mellom 20 og 35 år sidan eg las desse, så eg klarer nok ikkje å gjere detaljert greie for kva eg likte eller ikkje likte ved dei. Men eg trur at spesielt Gatsby ville eg ha hatt større glede av å lese no enn då eg las den i ungdomstida.

Av dei øvrige bøkene på lista di er det Drep ikke en sangfugl som stend høgast på mi eiga liste over bøker eg skal lese i framtida.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fekk lyst til å fortelle om då eg som svært ung (12-13 år) oppsøkte biblioteket for å få hjelp til å finne passe lesestoff. Eg hadde lest alt som fanst av Frøken Detektiv etc, og var moden for noko meir utfordrande. Og det kan ein trygt sei at eg fekk; bibliotekaren leita fram Sandemose sin roman- En flyktning krysser sitt spor!
Men - eg las den, og har alltid sidan hatt referanse til Jante i mange samanhengar.
(Har nylig fått i hus ei ny utgåve av boka, så den skal lesast igjen)

Ellers så har du fått mange gode tips som eg gjerne støttar - spesielt vil eg anbefale Victor Hugo, John Steinbeck, Thomas Mann, Sigrid Undset...... Lukke til - håper du finn noko som gir deg det du er ute etter! :-D

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Knut Hamsun: Pan
Knut Hamsun: Landstrykere
Sigrid Undset: Jenny
Alexander L. Kielland: Garman og Worse
Henrik Ibsen: Vildanden
Lev Tolstoj: Anna Karenina
Stendahl: Rødt og sort
Thomas Mann: Huset Buddenbrook
Dostojevski: Forbrytelse og straff
Charles Dickens: Store forventninger

Dette kan være et utvalg. Mine favoritter er Pan, Anna Karenina og Rødt og sort.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Thomas Mann
Dag Solstad
Knut Hamsun

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tore Renberg

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hmm... Jeg har sett litt på boksamlingen din, og det er da en del interessant der allerede? (Jeg har ikke sett etter hvilke du har lest av dem, men siden du har lagt dem inn har du sikkert i alle fall planer om å lese dem.) Uansett har du ingen grunn til å føle deg dum, og jeg er enig med de som sier at det ikke er noen bøker alle lese. Lesing bør være lystbetont!

Når det er sagt, så er det lurt å lese litt bredt slik at man finner ut hvilke typer bøker og forfattere man liker. Og siden smaken gjerne utvikler og forandrer seg, lønner det seg å utfordre seg selv med jevne mellomrom ved å velge enkelte bøker utenom de områdene man vanligvis velger - slik du tydeligvis gjør nå :)).
Som inspirasjon for å finne bøker kan du da f.eks. ta utgangspunkt i kåringer/priser som Århundrets bibliotek, Vinnere av Nobelprisen i litteratur eller Nordisk råds litteraturpris. Sjansen for å finne kvalitet er da litt større enn om man skal lete mer tilfeldig. Men fremdeles er det jo smaken som avgjør om ei bok treffer...

Det er veldig vanskelig å velge ut bare ti forfattere, men mitt forslag er disse:
Henrik Ibsen (f.eks. Peer Gynt)
Knut Hamsun (f.eks. Sult eller August-trilogien)
Sigrid Undset eller Cora Sandel (f.eks. Kristin Lavransdatter/Alberte-trilogien)
Karen Blixen eller Tove Jansson (f.eks. Den afrikanske farm/Sommerboken)
Virginia Woolf (f.eks. Mrs. Dalloway)
Ernest Hemingway (f.eks. Den gamle mannen og havet)
Oscar Wilde (f.eks. Bildet av Dorian Gray)
John Steinbeck (f.eks. Vredens druer, Dagdrivergjengen eller Øst for Eden)
Erich Maria Remarque (f. eks. Tre kamerater)
Victor Hugo (f.eks. De elendige)

Lykke til med valg av bøker - jeg ser du har fått mange gode forslag her inne allerede :))

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Oi, oi, det er sannelig ikke småtteri du får til svar. Håper ikke alt dette tar motet fra deg.

Jeg ser at du ber om forfattere, ikke titler. Må ærlig innrømme at jeg ikke er så belest at jeg har oversikt over ”hva man bør lese”. (Slutter meg for øvrig til dem som sier at det ikke bestemte forfattere man må ha lest for å være en ekte bokelsker.)

Ti er ikke mange blant alle de gode som finnes. Hvis jeg må velge, finner du mine tips her, i tilfeldig rekkefølge:

  • Sigrid Undset (norsk nobelprisvinner, gripende innsikt i allmennmenneskelige forhold og vårt lands historie), alternativt Cora Sandel som også er gnistrende god.
  • Johan Falkberget (samme kommentar som til Undset, eneste forskjell er at Falkberget aldri fikk nobelprisen, hvilket han etter min mening var like berettiget til som Undset og Hamsun.)
  • Tove Jansson (finsk såkalt barnebokforfatter, bøker med livsvisdom og humor for mennesker i alle aldrer, hos henne kan vi alle kjenne oss igjen.)
  • Pär Lagerkvist (svensk forfatter og poet, nobelprisvinner, jeg kjenner best hans poesi, så vakker og innsiktsfull), alternativt Per Olov Enquist, gripende gode romaner bygd over faktiske hendelser.)
  • Gabriel García Márquez (nobelprisvinner fra Colombia, sprudlende i grenselandet mellom fiksjon og fakta.)
  • Charles Dickens (en brite hører med – dette er fortellerkunst på høyt nivå. Som kvinne kan du alternativt velge en av søstrene Brontë eller Jane Austen, sistnevnte må jeg skam melde at jeg ennå ikke har lest… )
  • P. G. Wodehouse (enda en brite - dette er britisk satire på sitt ypperste. Enten elsker du han eller så skjønner du ikke bæret…)
  • Lev Tolstoj (de store, gamle russerne hører med! Siden du er en ung kvinne har jeg satt Tolstoj først, kanskje mer romantisk og lettere enn mitt andrevalg Fjodor Dostojevskij. Fantastiske forfattere begge to.
  • José Saramago (portugisisk nobelprisvinner og en av mine absolutt favorittforfattere. Han kan kanskje virke tung i sin manglende bruk av punktum, ikke desto mindre en forfatter som snur opp ned på oppleste og vedtatte sannheter, setter tankene i sving, underfundig humor.)
  • John Steinbeck (i kampen om tiendeplassen lander jeg på denne amerikanske nobelprisvinneren. Du finner flere tråder her inne som begrunner, bedre enn jeg kan, hvorfor han hører med på listen.)

Skulle veldig gjerne har presset inn tyskeren Siegfried Lenz, en annen av mine yndlingsforfattere.

Håper du finner dine egne yndlinger, Stine.
Jeg ønsker deg lykke til – og la oss endelig få høre hvordan det går. 

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Dette er en fin og allsidig liste, Lillevi, jeg noterer meg hva du anbefaler! Den får meg til å innse at jeg bør leve i minst 300 år til for å få med meg alt jeg har lyst til... hehe

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk skal du ha, Wolfcat! Jose Saramoagos Den andre mannen på Stines liste er fin og artig bok. Mine Saramago-favoritter er:
- Beleiringen av Lisboa
- En fåte av stein
- Det året Ricardo Reis døde

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det her er interessant, vettu, hvor man skal begynne. Takk igjen!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var en fin liste, Lillevi. Jeg har bare lest deler av Falkberget, en bok av Tolstoj og en av Steinbeck - jeg har lest mye av Wodehouse, Undset og Jansson.... Dickens har jeg så vidt forsøkt meg på, dvs leser "A Tale of Two Cities" på mobilen,der den fulgte gratis med :)

Lagerkvist, Marquez og Saramago har jeg til gode. Det er bøker som liksom ikke frister....innbiller meg at jeg ikke vil like dem. Men når jeg leser det du skriver om disse forfatterne, ser jeg at du liker mye av det jeg liker av de samme grunnene! Synes også Cora Sandel er fantastisk enda jeg bare har lest "Kranes Konditori", og Austen og Brontë-søstrene er jeg veldig glad i (skjønt jeg kom ikke gjennom "Agnes Grey").

Nå blandet jeg meg litt inn her, men det er jo bare helt normalt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk skal du ha! Innblandinger er bare kjærkomment.

Artig at du leser Wodehouse. Han er vel ikke akkurat verdenslitteratur, men du verden så artig! Jeg har forresten laget en liste, Britisk satire på sitt ypperste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar =) Ja det er litt av et prosjekt å kaste seg ut i, og som du sier er det sikkert mange flere en ti stk man kunne ha sjekket ut, men et sted må man jo begynne :p Er ingen rask leser, så siden jeg leser kun 1-2 bøker i mnd, så er igrunn 10 mange. Skal legge ut lista med de jeg valgte så fort den er klar =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg mener at man ikke MÅ lese noe som helst, egentlig :) Klasikkere - tjah... Husk at romankunsten er relativt ny i menneskenes historie, og det var nok mye lettere å være banebrytende på attenhundretallet enn det er i dag. I dag ville en Undset, en Hamsun, en Dostojevskij kanskje drukne i flommen av bøker..

Men en liste kan jeg lage. Her er den:
Stolthet og fordom - Jane Austen (jada, klassiker, men den er morsom og interessant)
Stormfulle høyder - Emily Brontë (mer engelsk attenhundretall, men noe helt annet)
How to be a woman - Caitlin Moran (fordi alle jenter burde lese den, og gutter også)
En kort historie om nesten alt - Bill Bryson (fordi den lærer deg litt om - ja, alt!)
Flukten til Watership - Richard Adams (en moderne klassiker, fra 1970-tallet)
Jeg vil leve - Oscar Magnusson (av de sterkeste skildringene fra annen verdenskrig i Norge)
En passende ung mann - Vikram Seth (en gudbenådet språkkunstner og indisk historie)
Ville svaner - Jung Chang (sterkt og gripende om Kinas kulturrevolusjon)
De elendige - Victor Hugo (underholdende dramatisk fra Frankrike)
Et rom med utsikt - E. M. Forster (elegant og humoristisk romantikk)
Når villdyret våkner - Jack London (Alaska og sledehunden Buck)
Mord på Orientekspressen - Agatha Christie (virkelig klassisk krim)

Ops, det ble visst tolv :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så morsomt at du har med Flukten til Watership. Den står i hylla mi og har vært leste flere ganger. Jeg husker første gangen jeg leste den, så dypt konsentrert at jeg ikke enset noe omkring meg - og de litt tvilende blikkene jeg fikk fra folk i heimen da jeg opplyste at boka jeg var så oppslukt av, handlet om kaniner ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den er en av mine yndlingsbøker. Så rart at du skrev dette nå, jeg tenkte faktisk på boka nettopp nå i kveld! Jeg har ikke lest den på mange år. Første gang jeg leste den, var på ungdomsskolen, da den kom ut. Jeg tror jeg så filmen først - og at jeg etterpå kjøpte boka, en av de første bøkene jeg kjøpte selv. Det er en av De Tre Store fra barne/ungdomsskoletiden - sammen med "Tordivelen flyr i skumringen" av Maria Gripe og "Brødrene Løvehjerte" av Astrid Lindgren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

jepp jepp, jeg er hjertens enig med deg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe...tar i mot alle forslag med takk, både 10, 12 og 100 forslag :p

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nylig så jeg at "Kathe. Alltid bodd i Norge", sto øverst på en liste over beste norske sakprosa. Den er vidunderlig god, og jeg anbefaler den ved enhver anledning. Det er et stort drama i en nøktern og ettertenksom stil. Dessuten "sann", et rekonstruert livsløp som bygger på offentlige papirer. Forfatter er historiker Espen Søbye.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den boken grep meg om hjerterota.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det var akkurat hva den gjorde. Vil alltiid kunne gjenkalle Kathe, og det er vel et kjennetegn på for eksempel en klassiker. La oss gjøre denne boka til en klassiker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der er en bok til som tok et godt tak rundt hjerte - Barnet Gud glemte. Det var en bok jeg kom over tilfeldig i biblioteket for mange år og som jeg bare måtte ha i biblioteket mitt. Jeg oppfordrer alle til å lese den - den viser et tidsbilde av Norge slutten av 1800 - begynnelsen av 1900-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen har nevnt "Dr. Zhivago" av Boris Pasternak..
Den er blant de absolutt aller beste bøker jeg noensinne har lest. (Men se ikke filmene - ihvertfall ikke før boka er lest..)
Hermann Hesse har også noen bøker som det så absolutt er verdt å få med seg - selv om det er lenge siden de er skrevet så er mange av de tidløse i sine "indre temaer".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er mine forslag:
John Steinbeck - Jens Bjørneboe - Alphonse Daudet - Leo Tolstoj - Nikolaj Gogol - Charles Dickens - Maxim Gorkij - John Fante - Ernest Hemingway - Victor Hugo

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Goethe, Balzac, Stendhal, Rilke, Yeats, Austen, Lawrence, Proust, Flaubert, Mann, og mange andre pene etternavn

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du lest dem? Jeg mener Goethe, Balzac, Yeats, Proust f.eks. Da er jeg imponert og tar av meg hatten

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest alle jeg nevner og et par flere som sikkert er enda bedre eksempler på den klassiske åren hun etterlyser, så ikke bare bør du ta av hatten, ta av frakken og skoene også, så skal jeg si meg tilfreds.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Wow, jeg er virkelig imponert. Jeg er lysår unna enda jeg leser veldig mye. Muligens har norskundervisningen på gymnaset ødelagt for min lyst til å lese klassikere, jeg har i alle fall ikke en gang prøvd å lese f.eks, Goethe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er et spørsmål det er vanskelig, om ikke umulig, å gi et godt svar på, særlig når en er av den oppfatning av at det ikke finnes bøker "alle bør lese", men jeg nevner gjerne noen knakende gode bøker som har gitt meg mye.

  • Robert Louis Stevenson - The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
  • Flannery O'Connor - The Complete Stories
  • Albert Camus - Den fremmede
  • Cormac McCarthy - The Road
  • J. D. Salinger - The Catcher in the Rye
  • Oscar Wilde - The Picture of Dorian Gray
  • Arthur Conan Doyle - The Hound of the Baskervilles
  • Joseph Conrad - Heart of Darkness
  • Franz Kafka - Prosessen
  • Tarjei Vesaas - Fuglane
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for svar :) The picture of Dorian Gray har jeg sett filmen av. ELKSET filmen <3<3<3, og bøkene er som regel bedre en filmen, så helt klart at denne skal leses en gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må ha med noen kvinnelige forfattere også. For eksempel:

Dorris Lessing: Den gylne notatbok 1-2
Toni Morrison: Sangen om Salamon
Wirginia Wolf: Fru Dalloway, Et eget rom
Sylvia Plath: Glassklokken
Cora Sandel: Alberte triologien
Selma Lagerløf: Gøsta Berlings saga
Amalie Skram: Hellemyrsfolket
Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter

Skulle være nok å begynne med.......

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Og nå kan vi vel legge til George Eliot og Middlemarch.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

FarfalleMarianne MHarald KLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieAlice NordliStig TNerakntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland Skjeggerud