Jeg har aldri lest en vampyrbok, ser det er mange Bokelskere som liker de bøkene. Er det bøker bare for de unge? Nysgjerrig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Neida, flere av bøkene har en vid målgruppe, du må bare velge riktige bøker!
Jeg har forsovet selv lest meg mett på vampyr/varulv sjangeren, men det er mye bra å finne om du bare leter litt. De fleste er på engelsk!

Får også bare nevne at Anne Rice sine bøker er noe av det dølleste jeg har lest. Absolutt bøker jeg mener en bør styre unna.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en del faktabøker om emnet. Du kan se selv....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kommer helt ann på hva du er ute etter. Ungdomsbøkene kan leses av alle aldre, men det er ofte enkelt språk og "usikker, keitete jente må velge mellom vampyr/annen gutt". Om du ikke er vampyr- fan fra før eller spesielt glad i ungdomsbøker ville jeg anbefalt å begynne i den andre enden. For å finne voksne vampyr-bøker så må man nok litt tilbake i tid, før de farlige blodsugerne ble romantiske tøfler (selv om noen av de faktisk er skumlere enn den gammeldagse typen).

Ser det er mange som nevner Anne Rice, de bøkene hadde jeg litt problemer med, men jeg ser at det er god kvalitet og kommer nok til å prøve meg igjen.
Dracula av Bram Stoker er en selvfølge, den har en uhyggelig stemning som jeg forbinder med den originale og ekte vampyren.
Historikeren av Elizabeth Kostova er en litt annen type vampyrbok, mer historie om myten og legenden Vlad Tepes. Vet at noen synes den er litt treg så den er kanskje mer for de historieinteresserte.
The Vampire Academy er en ungdomsserie av Richelle Mead, den husker jeg som litt mer moden og original enn mange av de andre bøkene som kom omtrent samtidig.
Vil også nevne I am Legend av Richard Matheson, jeg har ikke lest den ennå, men jeg har hørt at det skal være en veldig god vampyrbok.

Det er mye å velge i, alt fra romantisk til uhyggelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kom inn via vampyrfilmer, leste så bøker. Ble hekta på Hammer filmer og ikke bare vampyrer. Har lest Vampyren av John Polidori (finnes i en Midnatts grøsser), Carmilla og Dracula på norsk, skal lese Carmilla på eng. Husker at den norske versjonen av Carmilla var i en bok med 3 el 4 historier av Le Fanu. Av andre vampyrbøker har jeg lest alle 12 av Den vesle vampyren + de som kom ut av tegneserien, har lest hele Anne Rice Interview.... og skumlest de 4 neste (skal lese dem skikkelig med tider og stunder). Så filmen først. Har lest de 7 første Anita Blake og har ca 18, div Buffy bøker, de 2 første i Blood serien av Tanya Huff, Children of the Night av Mercedes Lackey og diverse andre. Har 210 bøker i Vampyr hylla mi, men ikke alt er romaner og flere av dem er fortsatt på ønskelista også.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Vampyrbok" er et veldig vidt begrep, egentlig.

Hvis vi starter med de yngste, så har du jo "Den lille vampyren" av Angela Sommer-Bodenburg. Som absolutt ER for de unge. Fortrinnsvis de veldig unge, og ikke veldig skummel.

Så har vi ting som Twilight (og det er IKKE tilfeldig at jeg lister opp Twilight som "et lite skritt videre fra den lille vampyren"), som egentlig er midt i en LANG rekke vampyrserier fra Amerika. De litterære kvalitetene er... varierende, men boken har vampyrer og varulver og annet som var veldig populært i USA for 10 år siden.
Undersøker du litt, så vil du se at det er veldig mange forfattere som har skrevet historier av typen
- Hjelp, jeg er vampyr og starter på High School imorgen
- Hjelp, den hotte typen som starter på High School med meg imorgen er vampyr
- Hjelp, jeg vil være vampyr før jeg starter på High School imorgen
- Hjelp, jeg starter på High School imorgen, og den er spesielll for ALLE har en eller annen form for overnaturlige krefter.
(I ovenstående kan du bytte ut "vampyr" med varulv, heks, trollmann, spøkelse, succubus eller dodraug, og du vil finne flere serier om det.)

For de litt eldre leserne finner du Laurell K. Hamiltons "Anita Blake" eller Charlaine Harris "Sooki stackhouse", og flere dusin andre. Disse bøkene har litt mer voksen handling, og etter min mening, litt mer kvalitet.. Men det er mange, og kvaliteten ER sprikende.

Liker du dårlige sexbøker, så kan du holde deg til Hamiltons "Anita Blake" etter bok nummer...8(?) hvor forfatteren fant ut at det gikk raskere å skrive dårlige sexskildringer enn å skrive gode spenningsscener. (De første bøkene hadde handling som spente over noen måneder, de senere bøkene handler om dager. Eller netter...)
Og "50 shades" startet som fan-fiction til Twilight.
Her er vi i alle fall GODT inne i husmor-pornoens verden, hvor alle menn har brede brystkasser og sixpack, og alle kvinner, uansett hvor sterke de er, absolutt foretrekker at det kommer en sterk, bestemt mann og...
Mange forfattere der ute skriver VESENTLIG bedre sexscener enn Hamilton, om man først vil lese sånt.

Så har du de rene grøsserne, hvor vampyrene ikke er så søte og snille lenger, og hvor leserne absolutt ikke bør forville seg inn i bøkene alene hjemme med vinden ulene utenfor hushjørnene. Her må jeg tilstå jeg ikke har så mange eksempler, for jeg har holdt meg unna rene grøssere siden jeg forvillet meg inn i H. P. Lovecraft alene hjemme som 12-åring.
Men bøkene finnes.

Deretter har du selvfølgelig de som forviller seg inn i vampyr-seriene mer eller mindre ved et uhell.. Ofte kjennetegnet med en helt(inne) som fomler seg gjennom livet i en fullstendig uviktig jobb, og rent tilfeldig ramler borti vampyrer og andre vesener.
Vi snakker bakere, rengjøringshjelp, flyttebyråer... alt forfatterne mener er "uinteressant" hvor en fomlete hovedperson kan få utfolde seg, og hvor en og annen mer eller mindre tannløs vampyr er med på å løfte humoren i boken.

Så har du selvfølgelig også andre genre-overskridelser, hvor du har vampyr-krim, vampyr-kjærlighet, vampyr-historisk roman, vampyr-noir (som vel egentlig blir en avart av vampyr-krim).
Vampyr-humor har vi nevnt, hvor man også da naturlig får vampyr-humor-krim, vampyr-humor-kjærlighet osv.

Problemet er at vampyrer er UT i øyeblikket, rent lesemessig. Om jeg ikke husker helt feil, så er ENGLER de nye vampyrene.
Vi har falne engler, vi har engler som har glemt at de er engler, vi har soldat-engler (alle lett gjenkjennelige på "brede skuldre og sixpack", englevinger er enten usynlige eller kuttet av...)
Og så får vi engle-krim, engle-kjærlighet, engle-historiske romaner...

Poenget er at det er vampyrbøker for folk i alle aldre, og innen de fleste genrer. Å lese EN bok av EN forfatter og så felle en dom over hele "vampyr-verdenen" går ikke.
Har du en genre du er glad i, så kan du regne med at minst EN vampyr-forfatter har skrevet en bok som har ødelagt den.
Men er du heldig, så finner du også en vampyr-forfatter som har tilført noe ingen andre har gjort.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

I dag har jeg vært på biblioteket og lånt min aller første Vampyrbok. Det er Evighetens kyss av Stephenie Meyer. Takk for alle tips jeg har fått.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kos deg på vei inn i vampyrverdenen.

Meyer er vel ganske typisk for den "Jeg skal på High School, og den hotte typen er vampyr"-genren. Og man kan si hva man vil om kvaliteten, hun har i alle fall truffet et marked.
Det kan også være greit å få med seg at "50 Shades of Grey" startet som Twilight-fanfiction...

Og husk at om EN forfatter ikke faller i smak, så er det mange andre der ute du kan prøve.
Skriving er vanskelig; en god forfatter kan få en dårlig historie til å bli fantastisk. Men en dårlig forfatter kan ødelegge lesegleden for lange tider fremover.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

La den rette komme inn er ikke en vampyrbok for sarte sjeler, eller for de helt yngste unge. Filmen er tragisk, boka er grusom og veldig veldig bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hR NOEN I MIN SAMLING, OG kanskje noen der kan være vertdt å lese...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan nok helt trygt prøve deg på Anne Rice sine vampyrbøker, som Wolfcat sier. Det er vampyrbøker som jeg mener er litt mer for voksne bla pga språk og innhold.
Jeg synes også fler vampyrserier en finner i ungdomsseksjonen er bra. De passer for alle slags aldersgrupper, både min mor og jeg er like glad i Twilight f.eks.
En er nesten bare nødt til å prøve seg frem. Men det er i alle fall lov for alle å lese ungdomsbøker =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke nå lenger. Før så ble vel de bøkene kalt ungdomsbøker eller bøker for unge voksne, men nå finner man lesere i alle alder. Selv er jeg 34 og elsker vampyrbøker. Selvsagt ikke alle, kvaliteten er som overalt ellers varierende. Men jeg sluker glatt vampyrbøker jeg finner gode.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, voksne kan trygt finne underholdning i dem... Finnes flere tråder her inne hvor vampyrbøker er behørig diskutert, men jeg ser den med hvor begynne? Jeg vil anbefale deg å prøve Anne Rice's The Vampire Chronicles-serien, den er vel oppe i ti bøker (eller kanskje det er mer?). Hver bok kan leses frittstående, men de henger sammen ved å inneholde forskjellige hovedkarakterer - som kjenner til hverandre. Selv har jeg lest tre (og ja, de finnes på norsk) og har planer om å lese fler etterhvert. De tre er En vampyrs bekjennelser, Vampyren Lestat og De fordømtes dronning, alle tre filmatisert med varierende hell.

Liker man først sjangeren, kommer man ikke helt utenom klassikeren til Bram Stoker, Dracula.

For meg er denne nye vampyrbølgen litt i meste laget, og der har jeg totalt mistet oversikten. Twilight har jeg nøyd meg med å se på film... Her i fjor en gang sto jeg og kikket i ungdomshyllene for å se om det var spennende ting på gang og fant ei jente som sukket over at alle vampyrbøkene allerede var lest. Jeg spurte henne om hun hadde lest Anne Rice og forklarte at det var fra den forrige vampyrbølgen, på de tider hun ble født... Åh, jeg følte meg brått gammel, og gikk derfra mens jeg lo av meg selv. Men jenta gikk for å bestille den første, så jeg var antagelig til hjelp, hehe.

Du får ha lykke til! Fortell hva du synes om det du velger først!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Det er mye varierende kvalitet. Selv har jeg gitt opp den nye vampyrnølgen, men enig med Wolfcat nr det gjelder Dracula og Anne Rices bøker - i hvert fall En vampyrs bekjennelser. Ellers er det jo en av de aller tidligste vampyrfortellingene, Carmilla av Joseph Sheridan le Fanu, utgitt i 1872. Vel verdt å lese

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, Jenny, den visste jeg ikke om... Carmilla skal prøves... Tar et søk hos Waterstones senere. Har lest Vampyren av John Polidori (1818), den er ikke spesielt bra, men også en av de eldste i den romantiske bølgen. John Polidori var en av de andre som satt i villaen ved Genevainnsjøen i Sveits da Mary Shelley skrev Frankensteinutkastet sitt i deres private fortellerkonkurranse, som førte til hele tre utgivelser. Verten for selskapet, Lord Byron, er den tredje som utga noe i etterkant. John Polidori var hans lege...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå er ikke Carmilla et fantastisk mesterverk, men den er et veldig sjarmerende innblikk i den romantiske vampyrsjangeren. Og den er en tidlig skildring av lesbisk kjærlighet. Bram Stoker var også svært inspirert av Carmilla da han skrev Dracula (Dracula ble utgitt 25 seinere), og man kan se mange fellestrekk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det holder det, at det er noe som gjør at en husker boka etterpå...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Øyvind BjørnerudLibraritas vTone Maria JonassenalpakkaVersionMarianneTheaVibekeJodiAlice NordliIdaTone SundlandLinda LarsenGeir SundetHarald KAnneWangAnne Berit GrønbechHilde H  HelsethSvein Erik Francke-EnersenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLeseaaseLene AndresenIngeborg GMorten GranheimTine SundalAnniken RøilBjarne AashaugBertyMartineMarianne  SkagePerSpelemannSol SkipnesPirellimay britt FagertveitToveEivind  VaksvikWenche BrohaugEileen BørresenLena Risvik PaulsenFindusLars Johann Milje