Tiden går, den strømmer gjennom oss, og derfor eldes vi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, verden rister, men vi holder oss fast i kjøkkenbordet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

..., men dei lyse årstidene vart for korte for alle langstrekte draumar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Slik gjekk den eine dagen etter den andre, og den eine månaden etter den andre, årstidene skifte og tida, tida rann bort som sand mellom fingrane på dei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ved å gjera som dei mange andre ho aldri hadde møtt, vart ho ei av dei.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ikkje noko som varer evig, sa han da. - Alt skifter. Livet er kort og skjørt, men dei stundene vi har i lag, skal vi akte på, for dei er det dyraste vi eig

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dei gode gamle dagane var forbi, og godt var det, så kunne dei nye gode dagane koma.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, - akkurat det med at forfatteren var kvinne, hang jeg meg også opp i, jeg tenkte han var for god til å være sann

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, - sannelig, takk skal du ha! Men de var jo ikke lette å finne, - ellers pleier det da å komme opp flere utgaver i basen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har akkurat begynt på denne boken, men da jeg skulle legge den til i boksamlingen, kunne jeg ikke finne den i basen! Dette er en utvidelse av boken med samme navn som kom i 2008, og den fant jeg, men bare som lydbok. Derfor ønsket jeg å legge til denne - lett forundret over at ingen har gjort det før! - , men jeg klarte dessverre ikke å få lagt inn det vakre omslagsbildet, så hvis noen ville føle seg kaldet til det, ville det være kjempefint! Og så kan jeg ikke tro annet enn at det vil være aktuelt for flere enn meg å legge den til i boksamlingen sin!
Hvis den likevel allerede skulle være lagt inn, vil jeg jo gjerne bli gjort oppmerksom på det, men jeg har søkt både på tittel og forfatters navn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har akkurat fullført «Stiklingen» av Audur Ava Ólafsdóttir, hvor hovedpersonen, en to-og-tyve år gammel mann, har et sterkt og positivt forhold til sin ni måneder gamle datter, - det er utviklingen av det forholdet som er det bærende – og svært vakre – elementet i romanen.
Og det fikk meg til å lure på hvilke skildringer av livet som småbarnsfar har vi egentlig i litteraturen? I et intervju i Aftenposten i dag, forteller Silje Bekeng-Flemmen at da hun var gravid og fikk barn, savnet hun skjønnlitteratur om emnet, noe som førte til at hun selv tok det opp både i debattform og i bok, - noe som igjen førte til at en anmelder beskrev fjorårets bokhøst som «en tsunami av brystmelk»!
Uten å ha lest disse bøkene, høres det jo ut som om de er sett fra et kvinneperspektiv, og nå lurer jeg på om det er noen som har lest litteratur om denne fasen i livet sett fra en manns ståsted, og gjerne som en positiv opplevelse, - skjønt det er vel for mye å håpe, god litteratur skal jo sette problemer under debatt, - men i "Stiklingen" finner vi det, ihvertfall.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette var en sjarmerende, rørende og vakker bok.
Grovt sett kan man vel si at den, som så mange andre bøker, handler om en ung manns vei for å finne ut av livet og seg selv. Men i motsetning til de andre bøkene (ihvertfall dem jeg har lest), finner han her ut av det gjennom ansvarsfølelsen for og kjærligheten til den lille datteren.
Pussig nok sto det akkurat i dag en artikkel i Aftenposten om Silje Bekeng-Flemmen som hadde savnet bøker skrevet om det å få og ha barn, - og det er altså det denne boken, som kom ut i 2009, handler om, men fra farens synsvinkel.
Men den handler også om så mye mer: om kropp og død og å miste sin mor, og om å bryte opp fra barndomshjemmet for å følge en drøm om å stelle med blomster - den store fellesinteressen til mor og sønn - og om kjærligheten mellom mann og kvinne.
Det er en meget sympatisk ung mann vi møter i boken, - som er skrevet av en kvinne, og det er min eneste innsigelse mot boken, at jeg-personen kanskje var litt for god til å være sann. Det, og at den lille datteren forekom meg særdeles fremmelig og grei å ha med å gjøre! Men så foregår jo også handlingen hovedsakelig i en liten sør-europeisk landsby med et nesten magisk preg, og boken har en tilsvarende velsignet letthet over seg, - de store temaene, til tross. Og for en mor som nylig har opplevd å se sin sønn gå inn i farsrollen, gikk jo denne boken rett til hjertet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kunne ikke la være å kjøpe denne etter å ha vært innom Stonehenge på en rundreise i Sør-England i sommer. Og jeg kan med det samme innrømme at jeg hadde to motstridende reaksjoner på den: jeg syntes boken var interessant, og jeg avbrøt den!

Boken lar oss møte menneskene i den steinalderkulturen som skapte både Stonehenge og alle de andre steinringene spredt utover Storbritannia, - slik de levde med sin religion og i sitt samfunnssystem. Alt er naturligvis oppdiktet, men basert på diverse forskningslitteratur.
Cornwell følger i hovedsak tre brødre som representerer forskjellige mennesketyper med forskjellig innstilling til livet, og de er på mange måter forbausende lik vår tids mennesker, - med unntak av at de jo blant annet har en helt annen religion. Hvor like de var, kan sikkert diskuteres, men for meg menneskeliggjorde dette disse steinaldermenneskene og gjorde Stonehenge til noe mer enn det vi ser.

Så hvorfor avbrøt jeg da? Jeg hadde lest ca. halve boken da jeg ga meg, og det skyldtes nok at jeg følte at forfatteren da hadde klart å vise meg den kulturen og de menneskene som laget disse steinringene. Jeg skjønte hvor han ville hen, samtidig som selve historien og menneskeskjebnene ikke var interessante nok til å holde på min interesse. Og så må jeg innrømme at det faktum at jeg leste boken på engelsk nok også bidro. Det var litt for mange ukjente gloser i forbindelse med bygging av templer og steinringer, - noe som bidro til at lesingen innimellom ble et lite ork.

Men jeg er altså likevel glad for at jeg leste det jeg gjorde, - jeg ser nå mye klarere for meg hva som kan ha skjedd da Stonehenge ble bygget.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det høres spennende ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, - og den er nesten enda bedre andre gang! Så derfor håper jeg du ikke lar Svikne dagar drepe all Ferrante-interesse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har nå snart lest ferdig Napolikvartetten for andre gang, og synes den er like fantastisk! Og jeg kjøpte faktisk Svikne dagar da den kom, - men jeg har ikke orket/giddet å lese den, etter at jeg har lest hva den handler om. Ikke flere skilsmissebøker på meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg kjende det som eg hadde fått varm vin i hjernen, eg klarte ikkje å gi fast form til det som skjedde: Han, nettopp han, i heimen min. Og det verka som det var eit eller anna som ikkje fungerte i organiseringa av det ytre og det indre. Kva var innbilling, og kva skjedde verkelig, kven var skuggen, og kven var den levande kroppen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ikke sant, er ikke den fantastisk! Så da får dere bare kaste dere over Jomfruen fra Norge som er enda bedre!!! Fjorårets bok har jeg ikke fått lest ennå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den måtte legges i "skrekk-kabinettet", dvs. et skap på jobben hvor skumle bøker ble oppbevart, da min ene sønn var veldig liten ;-)
Illustrert Klassiker med The Canterbury Ghost måtte også legges dit, - det var for skummelt å ha det i huset!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg gledet meg til å se filmatiseringen av boken, full av tillit til at den var bra etter alle de gode anmeldelsene og vissheten om at Ferrante selv hadde hatt en finger med i spillet. Men dessverre oppdaget jeg at min egen innstilling til filmen ødela litt for meg, - jeg ble sittende og vurdere den utenfra og lot meg ikke rive med. Det endte med at jeg måtte sjekke opp mot boken om noe stemte (og det gjorde det!), men det førte til at jeg sluttet å se på filmen og rett og slett begynte å lese boken om igjen, - mye bedre! Gjenlesingen er en stor opplevelse, for nå leser jeg den i ly av kunnskapen om hvordan det går og merker meg detaljer og mønstre som jeg ikke skjønte noe av ved første gangs lesing, - fascinerende! Anbefales for alle som ble like hekta på Napolikvartetten som meg ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H HelsethKirsten LundBeathe SolbergPiippokattaBård StøreAnne Berit GrønbechMarteSynnøve H HoelLisbeth Marie UvaagrubbelLinda NyrudSolBjørn SturødAlice NordliLailaGro-Anita RoenTore HalsaAleksanderToveAnniken RøilDemeterElin FjellheimPer LundAkima MontgomerySigrid NygaardJørgen NTorill RevheimAndreas HesselbergLene AndresenIreneleserEli HagelundReadninggirl30EvaTine SundalHanneStig TVannflaskeVibekeGodemineBjørg L.