Demokrati og rettsstat-satsingen ved UiB inviterer til åpent seminar om Treholtsaken.

dato: 02-02-11

programstart: 14:00

sted: Studia Studentsenteret

Arrangementet er gratis

Demokrati og rettsstat-satsingen ved UiB inviterer til åpent seminar om Treholtsaken. Bakgrunnen for at vi ønsker å lage et seminar om denne saken er særlig de prinsipielle spørsmål den reiser knyttet til rettsstaten og juristene, og forholdet til omverdenen.

I hvilken grad makter rettsapparatet å avsi rettferdige dommer når verden rundt koker? Hvordan er tilliten til politi, påtalemyndighet og justismyndigheter? Bør vår tillit være svekket av det som er kommet fram i media i tilknytning til Treholtsaken? Er vår tro på rettsstaten og dens voktere for naiv? Eller er Treholtsaken et bevis på at rettferdighet skjer fyllest?

Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel, og man forventer at meget strenge krav til rettssikkerhet oppfylles når mennesker dømmes til lovens strengeste straff. Noen mener at Treholt fikk en altfor streng straff. Han ble også benådet (av helsemessige årsaker) etter å ha sonet åtte år. Andre mener at straffen var riktig i lys av den kalde krigens trusselbilde.

Tre innledere belyser Treholt-saken fra ulike ståsted:

Arild Linneberg tar utgangspunkt i sin forskning knyttet til juridisk retorikk, justismord og justismordets dramaturgi. Linneberg leder forskergruppen Rett, retorikk og litteratur ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier. Han er prosjektleder for det Forskningsrådsfinansierte prosjektet Justismordets dramaturgi.

Jørn Jacobsen tar utgangspunkt i strafferetten. For sin ph.d.-avhandling om den rettsstatlige strafferetten fikk han i 2009 Meltzerprisen for yngre forskere. Jacobsen er nå postdoktor ved Det juridiske fakultet og leder prosjektet Strafferettslig teori - en ny norsk tilnærming, som har finansiering fra Bergens forskningsstiftelse sitt rekrutteringsprogram.

Halvor Elvik er tidligere journalist i Dagbladet og har fulgt Treholt-saken tett gjennom mange år.

Seminaret ledes av Jan Fridthjof Bernt, som er professor ved Det juridiske fakultet, UiB

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En psykologisk og humoristisk bok om to motpoler som gifter seg. Jonas som er en sær, pertentlig og nøysom type mens Lillian er utadvent og sløser med penger. Det sier seg selv at dette ikke slutter lykkelig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boken er formet som et langt brev der hovedperson forsøker å forklare sine handlinger og gode intensjoner for advokaten - i all sin selvgodhet. Jeg har sans for ironien i boken og om man skal le eller gråte av Ulrik på 81 år får bli opp til hver enkelt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Likte denne fordi den man kan - hvis man er ærlig - kjenne seg litt igjen i disse nevrosene til Hilde.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gleder meg til disse bøkene kommer fra trykkeriet:

Wendy Guerra: Alle drar sin vei

Mircea Cartarescu : Orbitor. Høyre vinge

Roland Topore: Leieboeren

Marie Ndiaye: Tre sterke kvinner

Kaj Skagen: Retten som ingen kunne målbinde - En forsvarstale for Arne Treholt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser du har My Life as a Man på listen over favorittbøker. Tenkte den skulle bli den neste Rothboka for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skjønner ingenting av hvorfor jeg ikke har lest Roth før, men det som er bra med det er at jeg har massevis å glede meg til.

Nemesis forteller om et helt vanlig usedvanlig menneske. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg koser meg også med Läckberg til vanlig selv om dette ikke er stor litteratur. Men som du sier, det er det fin avkobling. Men denne boken bare irriterte meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du må ikke miste lysten på å lese den, den er ikke så dårlig. Men hennes forrige var spennende og intens at det blir en nedtur med denne oppfølgeren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er nok bred enighet rundt omkring at få av filmene yter Kings bøker rettferdighet, men Fun Fact of Today: King selv har en ørliten ukreditert rolle i de aller fleste av de tidligste filmene sine - seeropplevelsen blir å forsøke å finne ham ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dessverre er det nesten alltid slik med filmatiseringene av Stephen Kings historier at de ikke yter bøkene rettferdighet i noen som helst slags retning. Filmen "Pet Sematary" var forferdelig, og derfor har jeg ikke tatt meg bryet med å lese boken. Det burde jeg kanskje? Når det er sagt, bør jeg vel nevne (før noen andre gjør det) at filmene "It", "Needful things", "Misery" og "The Shining" var gode...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei, Rannveig, og velkommen blant bokelskerne. Har sett litt på bloggen din og synes historien til boken virker spennende. Er det en slektsroman? Selv er jeg slektsforsker og synes slike historiske romaner er interessante. Skal det bli en serie, eller en frittstående bok? Og hvilket forlag gis du ut på? Gleder meg til å se hvordan boken blir til slutt. Lykke til :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en nedtur.Men ærlig talt, hva er vitsen med å utgi dette? En kjapp sammenrablet roman, hverken spennende eller bra skrevet. Läckberg må skjerpe seg, det bør forlaget også. Glad jeg ikke har betalt penger for denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg må innrømme at denne boken avbrøt jeg. Det skjer ikke ofte men det gav meg ingenting og lese den. Historen klarte ikke å fenge meg og ikke synes jeg den var spesielt velskrevet heller.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For en fantastisk bok. En nydelig roman og en fantastisk matopplevelse bare å lese om disse rettene. Samartin slår til igjen! Dette er kanskje den mest lettleste av alle hennes bøker men ikke dårlig av den grunn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og ganske langsomt og pinefullt begynte Werner å gråte. Det gjorde ubeskrivelig ondt i øynene. Det ville være fryktelig om ikke Jochum kunne tenke lenger. For selv om han hadde vært et rotehode, og ofte helt ulogisk, så hadde han vært glad i selve tenkningen. Og det var jo det det kom an på. Han følte det som en ubeskrivelig skam, som en kosmisk umoral, hvis ikke Jochum kunne tenke lenger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Av hensyn til sine venner, skal man ikke dø om våren.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

I de siste dagene hadde femteklassingene tatt seg av ham som aldri før. Hele skolen visste om tissingen hans, og frøken hadde igjen begynt å høre ham på den gamle måten. Alle hadde hørt at han skulle på Iddioten. Og Jonas var ikke dummere enn at han visste at alle ulykkene var kommet over ham, fordi han ikke kunne lese i bok. På trikker og busser og skilt kunne han lese litt, men ikke i bok. Derfor tenkte han at han kunne gjøre noe godt igjen ved å straffe seg selv. Og straffet han seg selv kraftig nok, så ville kanskje noen av de andre plagene gi seg. Derfor hadde han tatt en av morens stoppenåler og stukket seg i benet med den til straff.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei og vel møtt et stykke inne i det nye året!

Jeg ser det er langt over 9000 bokelskere på dette nettstedet, og jeg kjenner slett ikke alle ;-) Derfor lurer jeg på om det er flere enn meg som er bokhandler av yrke her inne.

Selv har jeg nettopp startet på Tanum Oslo Lufthavn, med innkjøpsansvar for litteratur innen politikk, debatt og historie :-)

Hva med dere (og hvorfor valgte dere yrket)?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

LailaTanteMamieDolly DuckHilde H HelsethLinda RastenMads Leonard HolvikAnn EkerhovdBerit B LieHegeHarald KHeidi HoltanKirsten LundInger-LiseTrygve JakobsenReadninggirl30TheaCathrine PedersenAgnete M. HafskjoldTine SundalBeathe SolbergTjommiLene MBjørg Marit TinholtConnieToveJakob SæthrealpakkaPär J ThorssonSynnøve H HoelFindusEllen E. MartolDaffy EnglundMonica CarlsenIngunnJKarin BergIngeborg GEli HagelundGrete AastorpAkima MontgomeryNora Fjelli