Ja, jeg regner ikke med at bøkene er lett å få tak i, men akkurat den delen av norgeshistorien er så interessant og lite omtalt at det frister å lese mer.
Engelskmennene skrev seierherrenes historie etter at de klarte å jage spanjolene ut av Kanalen. Men det var langs den irske atlanterhavskysten at den spanske flåten ble knust for alvor da et tyvetalls Armadaskip forliste under uværet i september 1588. Det som inntil nå har vært så godt som ukjent, er at flere skip fra Armadaen også led skipbrudd langs norskekysten, og det er omstendighetene rundt disse strandingene forfatteren har forsøkt å bringe ut av historiens mørkerom. Man vet at det forliste skip i Moster, Austevoll og Sotra. Boken er illustrert med historiske bilder i svart/hvitt. Hentet fra WorldCat
Jeg kjøpte først trilogien Slavenes Kyst/Skip/Øyer. Så kom jeg på noe jeg hadde lest en plass for lenge siden om slaver i Nord Afrika. Da fant jeg den ene etter den andre. To av bøkene til Torbjørn Ødegaard var vanskelige å få fatt i. Jeg var i prat med en person på nettet angående en annen bok og spurte om han hadde de bøkene jeg var på jakt etter - og det hadde han.
Han skal også sjekke om han har en bok om skip fra Armada som forliste på Norske kysten. Hadde jo hørt snakk om dette, men satte det ikke i forbindelse med Armadaen som angrep England før nå. Ønsker derfor å vite mer om dette.
PS! Det vi har hørt var at spanske skip forliste utenfor vår kyst
Travel helg, men jeg har allikevel slukt en krim, Snøengelen, av Anki Edvinsson. Den var bra; godt plott, fin driv, spennende. Ønsker alle en riktig god, ny uke!
Bør man egentlig gifte seg?
Jeg bare spør, for dette er bare en av mange bøker jeg har lest om ekteskap som har mange hemmeligheter, og folk som ikke stoler på hverandre. Blir man ikke bare paranoid av å gifte seg med noen? Neida, jeg bare tuller, men som nevnt, i mange bøker er det ikke mange ekteskap som er sunne. Heller giftige og hemmelighetsfulle. I Til døden, er bare enda en bok som er et eksempel på det.
Bedre å leve i nuet?
Mathias og Ella gifter seg etter å ha kjent hverandre i kun tre måneder. Hun flytter inn i hans leilighet i et luksuriøst område i Oslo. Etter hvert oppdager hun at det er noe Mathias skjuler, det har også Ella. Hun vil gjerne fortelle ham om det, men han er mest interessert i å leve i nuet. Er det egentlig så enkelt?
Til døden av Agnes Lovise Matre tilhører bokserien som er inspirert av De ti bud, som forskjellige forfattere har deltatt i. De forrige bøkene er, disse: Andre guder av Jørgen Brekke, Min sønn av Arne Svingen og Sannheten av Knut Nærum. Boka etter Til døden, er La alt håp fare av Geir Tangen som jeg ennå ikke er lest, og senere mot våren kommer Levi Henriksen med en ny bok i serien. Henger dere med? Ja? Fint.
Har man gjort et trygt valg?
Agnes Lovise Matre har skrevet en psykologisk thriller som beskriver usikkerhet i et ekteskap på en troverdig måte. Man er ustyrlig forelsket i begynnelsen, og med tiden går forelskelsen over i tvil og kanskje en dose skrekk. For har man valgt rett person?
Hun skriver godt, men noen av setningene er noe rare. Hun har levert bedre språk tidligere. Det ødelegger ikke handlingen, som er både fascinerende og engasjerende. Mange beskriver Til døden som creepy, noe jeg ikke skjønner, for syntes ikke denne boka var spesielt creepy. Har lest andre bøker i samme sjanger som har vært enda gyseligere enn dette. Men så skal det mer til å få hårene i nakken til å reise seg.
En av de bedre bøkene i prosjektet om De ti bud. Jeg kjedet meg ikke med denne, og det var interessant å lese fra begges perspektiv.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse)
Har vært på jakt etter bøker som dette. Takk for fin liste, Nå har jeg et sted å starte :)
Island 1627: Gudfryktige mennesker, enkle fiskere og bønder bor på de grønne Vestmannsøyene. Når algeriske sjøfolk invaderer en natt, myrder, plyndrer og plyndrer øya og kidnapper 252 mennesker - menn, kvinner og barn - tror folket i utgangspunktet på en apokalyptisk straff. Frosne av gru må de være vitne til hvordan de selges på slavemarkedet i Alger etter en torturfull reise over Atlanterhavet.
Arabia Felix: The Danish Expedition of 1761-1767
Arabia Felix er den fortryllende sanne historien om en vitenskapelig ekspedisjon som har kommet katastrofalt på avveie. En vintermorgen i 1761 forlater seks menn København sjøveien - en botaniker, en filolog, en astronom, en lege, en kunstner og deres tjener - en dårlig sammensatt gruppe menn som misliker og mistillit til hverandre fra begynnelsen av. Dette er medlemmene av den første danske ekspedisjonen til Arabia Felix, som Jemen den gang ble kjent, det første organiserte angrepet inn i et hjørne av verden som var ukjent for europeere, et foretak som hadde støtte fra den danske kronen og som ble fulgt opp i hele Europa. Ekspedisjonen tok seg til Tyrkia og Egypt, da medlemmene allerede aktivt forsøkte å undergrave og til og med drepe hverandre, før de forsvant inn i den harde ørkenen som var deres destinasjon. Nesten syv år senere vendte en enkelt overlevende tilbake til Danmark for å finne seg en glemt mann og alle eksemplarene som ble sendt tilbake ødelagt av omsorgssvikt.
Basert på dagbøker, notatbøker og skisser som lå ulest i danske arkiver frem til det tjuende århundre, er Arabia Felix både en komedie av intellektuell rivalisering og svært dårlige manerer og en fullstendig absorberende fortelling om høye eventyr.
I denne helgen fikk jeg tak i flere bøker som er relatert til slaveri av Nordiske innbyggere + 1814. Fikk tak i noen ved en tilfeldighet siden de var utsolgt ellers over alt.
Der er visse epoker jeg ønsker flere bøker av samme emne. Nordiske slaver & 1814 - samt det som ført til løsrivelse av Danmark/Norge.
Me kan godt velgja ei anna bok som neste. Sand var umogleg å få tak som kjøpebok, måtte då evt lånt ho på biblioteket. Men som sagt er open for å ta ei ny/anna bok.
Her er der mange herlige dikt - alt etter smak og behag den dagen man leser dikt(ene). Selv når jeg skriver inn dikt her i tråden så blir diktet mer aktiv, for man skriver jo ordene ett for ett og da treffer diktet i hjertet på en annen måte enn når man bare leser det.
Har man en dårlig dag så kan et dikt løfte deg opp og bli balsam for hjerte/sjel som hungrer etter noe som sier noe - kun noen få ord. Det er alt som skal til - et dryss av noen ord satt sammen i et dikt som gir mening alt etter hvordan man tolker diktet. Man leser et dikt forskjellig alt etter humøret den dagen.
Vi må ut av universets nådeløse buk før vi kan se hva det er. Der har jeg vært, og dit kommer jeg igjen, samma hva sivilingeniørene måtte ha å si om saken.
hehe der var en o som gjerne ville være med i selskapet
Ja, fine bøker. Men tre bøker i ein serie er ein TRILOGI.
Ryan har hatt en tøff start på livet, og tøffere vil det bli. Er det trygt å bo hos andre?
Vanskelig start
Ryan og andre barn/tenåringer bor sammen i et fosterhjem, eller group home som han kaller det, sammen med to voksne. Han vet ikke hvem faren hans er, og mora vil han ha minst mulig med å gjøre. Hun er rusmisbruker og insisterer på å treffe ham av og til, selv om han egentlig ikke vil, stiller han opp. Helst vil han kutte henne ut.
Heldigvis har han skrivingen som han fokuserer på daglig siden han drømmer om å bli forfatter, noe han ikke forteller noen andre om. Han går ofte overens med de andre i huset, men blir noe sjokkert da han får høre fra en av de andre fostersøsknene, om at det bor en jente i kjelleren. Han ber en av de andre fostertenåringene om å bli med ham i kjelleren, slik at han får treffe henne. Han blir sjokkert da en jente som heter Maddy, bor i et rom for seg selv i kjelleren, sittende på en stol. Ryan får seg litt av en overraskelse da han hilser på henne. Hun kan være vanlig, før hun slår om til andre språk og stemmen blir plutselig mørk. Hva feiler det henne, og hvorfor holder fosterforeldrene denne jenta som en slags fange i kjelleren? Det som skremmer Ryan mest, er at jenta vet at han drømmer om å bli forfatter. Noe han aldri har fortalt noen.
The Girl in the Basement ble utgitt i 2010 og det er en liten flis på bare 103 sider. Nesten samme lengde som en novelle, men den tilhører ingen novellesamling. Det er bare en kortbok, novelle eller novella som det heter så fint på engelsk når korte bøker introduseres. Men siden dette var en enkel historie, trengte den av den grunn ikke å være lenger, heller.
Manglende stemning og spenning
Som horror bok syntes jeg personlig den ble for tam og typisk. Det var ganske lett å forstå hvilken retning det hele ville gå. På grunn av begrenset lengde, ble også karakterene noe flate, og man brydde seg ikke spesielt mye om dem. Man ble ikke så engasjert i lesingen og stemningen var temmelig fraværende. Hovedproblemet for min del var nok språket. Ikke fordi det var dårlig, men veldig rett frem og lite oppbygning. Så det ble ikke helt den horror boka jeg ville ha denne gang. Følte det ble for forutsigbart, og syntes handlingen hadde en god del mangler. Det ble aldri helt spennende.
Fra min blogg: I Bokhylla
Slavenes Kyst, Slavenes Skip & Slavenes øyer
trilogien
Jeg har kjøpt trilogien på Antikvariat.net så det blir interessant lesing.
Har også funnet artikler, men det gjelder sjørøveri ca. før 1814 tiden.
Sjørøverdommere skrev Grunnloven vår.
Kaperfart og lisenshandel under napoleonskrigene
Sjørøveri og kapervirksomhet som er mer iht til slaveritiden
Norske sjøfolk var også slaver i Afrika. Artikkel fra Aftenposten 3. mai 2006
Fakta (utsnitt):
KAPRERTIDEN Omfang: Nærmere en million hvite europeere endte som slaver i Nord-Afrika, hvorav anslagsvis 4000-5000 var skandinaviske sjøfolk. Blant dem var særlig mange fra Bergen. Nasjonaliteter: Flertallet av slaver var likevel italienere, spaniere, folk fra andre middelhavsland, dessuten mange briter og hollendere. Frikjøp: Både Danmark-Norge og Sverige etablerte slavekasser for frikjøp av slaver. Det ble samlet inn ekstra skatt og tatt opp kollekt i kirkene. Nordmenn som ble tatt på for eksempel nederlandske skip, ble ikke prioritert, hverken av slavekassen eller av hollenderne. Varighet: Kapringene pågikk fra sent på 1500-tallet til en gang etter 1800.KRIG ELLER SJØRØVERI?
Slaverihandelen var ikke uten risiko.