Arabia Felix: The Danish Expedition of 1761-1767

Arabia Felix er den fortryllende sanne historien om en vitenskapelig ekspedisjon som har kommet katastrofalt på avveie. En vintermorgen i 1761 forlater seks menn København sjøveien - en botaniker, en filolog, en astronom, en lege, en kunstner og deres tjener - en dårlig sammensatt gruppe menn som misliker og mistillit til hverandre fra begynnelsen av. Dette er medlemmene av den første danske ekspedisjonen til Arabia Felix, som Jemen den gang ble kjent, det første organiserte angrepet inn i et hjørne av verden som var ukjent for europeere, et foretak som hadde støtte fra den danske kronen og som ble fulgt opp i hele Europa. Ekspedisjonen tok seg til Tyrkia og Egypt, da medlemmene allerede aktivt forsøkte å undergrave og til og med drepe hverandre, før de forsvant inn i den harde ørkenen som var deres destinasjon. Nesten syv år senere vendte en enkelt overlevende tilbake til Danmark for å finne seg en glemt mann og alle eksemplarene som ble sendt tilbake ødelagt av omsorgssvikt.

Basert på dagbøker, notatbøker og skisser som lå ulest i danske arkiver frem til det tjuende århundre, er Arabia Felix både en komedie av intellektuell rivalisering og svært dårlige manerer og en fullstendig absorberende fortelling om høye eventyr.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Analyse : Å tyde fotspor i het sand. (Det lykkelige Arabien)
Sannhetssøken og forestillingen om det ukjente i Thorkild Hansens

Det lykkelige Arabien er en roman. Det er en roman med flere aspekter. Det lykkelige Arabien er
ikke en reiseskildring selv om den oppfører seg slik, men den er en rekonstruksjon av en
ekspedisjon som er beskrevet i opptil flere reisedagbøker. Thorkild Hansen skildrer den danske
ekspedisjonen til Jemen i 1761-67. Lesningen av Det lykkelige Arabien blir en reise inn i et ukjent
område. Inntil Thorkild Hansen skrev Det lykkelige Arabien i 1962 var denne ekspedisjonen en godt bevart hemmelighet i felles dansk-norsk historie.

Forskningsverk og utgivelser av ekspedisjonsdeltakernes reisedagbøker har satt Thorkild Hansens Det lykkelige Arabien i et nytt lys. Inntil forskningen tok til har Thorkild Hansen hatt hegemoni på denne ekspedisjonen gjennom sin fremstilling av den. Forskning har påvist flere feil, usannheter og ikke minst dikterisk frihet om ekspedisjonsdeltakerne som spiller rollen som romanfigurer i det som er den flertydige romanen Det lykkelige Arabien. I beste fall kan man kalle boken for en historisk dokumentarisk reiseroman, selv jeg ikke er sikker på om det dekker hele historien som Thorkild Hansen har fremstilt i Det lykkelige Arabien.

Det lykkelige Arabien – En dansk ekspedition 1761-67 (1962)
Fred Uno Huvenes

Masteroppgave i allmenn litteraturvitenskap
Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk
Universitetet i Oslo
Høst 2007

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

LailaHarald KKirsten LundAndreas BokleserVioleta JakobsenPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendlie