Jeg har nylig lest Unnskyld, og vil lese mer av Ida Hegazi Høyer. Fortsatte derfor med Ut.
Stemningen er det første som griper deg i denne boka. Noe skjebnesvangert, ubehagelig, uhyggelig. Hovedpersonen orker ikke mer av sin egen perfekte tilværelse, og tar stadig flere steg for å røske opp, gjøre det mer levelig.
Boka er god, jeg tror på hovedpersonen. Situasjonene hun bruker for å protestere er originale, selv om de skjer innenfor rammen av noe så vanlig som et samliv. Blir imidlertid ikke like begeistret for denne som for Unnskyld. Jeg tror kanskje dramaturgien ble mer spennende i Unnskyld. Slutten av boka er ikke helt det jeg ønsker meg, uten å si for mye. Men absolutt - en god bok dette også.
Ja, Utrenskning vekker ihvertfall følelsene! Jeg har skrevet det før, men det var et parti langt ute i boken som faktisk fikk meg til å skjelve. Aldri opplevd det før... av å lese en bok. Boka er virkelig et litterært høydepunkt.
Hei igjen! Det vet jeg ikke, men kanskje noen andre kan svare?
Hei! Det spørs - mener du nedlastbare lydbøker eller kombinerte e-bøker og lydbøker? Begge deler finnes. Med Storytel kan du tegne et abonnement for 169 i måneden. Du får tilgang til en rekke bøker hvor du kan switche mellom lyd og tekst. Det er riktignok bare Cappelen Damm-bøker i den norske delen av basen, men de har et stort utvalg, de.
Rene lydbøker for nedlasting til mobil, feks, er flere som tilbyr.
To bøker er i fokus akkurat nå: Ida Hegazi Høyer sin bok "Ut" (ettersom jeg er ferdig med "Unnskyld") og MiRee Ambrahamsen sin bok Nød Hjelp. Om en moderne "samaritanerinne" som reiser ut og vil redde verden. Men vil verden bli reddet? Hvilke dilemmaer støter hun på? Boka starter helt nydelig, og jeg gleder meg til fortsettelsen! MiRee er en fjern slektning - så jeg leser alt hun utgir med litt ekstra interesse.
Et lite tips til slutt: Maren Uthaug sin bok: Sånn ble det. Den er en terningkast 6-anbefaling!
Jeg ble også så begeistret for boka at jeg umiddelbart fikk skaffet meg de to tidligere hun har skrevet.
Americanah på e-bok - og den er topp!
Det hadde selvsagt vært utrolig moro om Jon Fosse vant!
Takk for spørsmål! Det svarer jeg gjerne på her og nå, og jeg har med en litt kortere versjon i den saken.
Alle e-bøker du har kjøpt hos norske bokhandler, som Ark, Norli, Bokkilden, digitalbok, haugenbok, ebok, akademika og kanskje noen flere ligger på ditt eget område i den nettskyen som kalles bokskya.
Du kan laste ned en app på en hvilken som helst enhet, og alle e-bøkene blir tilgjengelige og kan lastes ned til dine enheter. Ettersom bokskya er en bransjeløsning som ikke eies av noen enkelt aktør, skal det svært mye til for at den skulle forsvinne, så e-bøkene dine - og dine rettigheter - er ganske så trygge. Det er dette som er styrken og åpenheten i den norske løsningen. Du handler der du vil - gjerne hos mange forskjellige - men bøkene samles på ett sted, og du får ikke noe trøbbel med å flytte dem fra en enhet til en annen. Mye lettere enn feks kontaktliste når du bytter mobil!
Tidligere var det teknisk kopibeskyttelse på mange av e-bøkene. I praksis betydde dette at om du leste e-bøker på flere enn fem ulike enheter eller apper, ville du kunne komme i en situasjon hvor du ikke fikk åpnet bøkene flere ganger. Så godt som alle norske forlag har nå gått over til det som heter vannmerking. Om du sletter en e-bok med teknisk kopibeskyttelse og laster den ned på nytt, får du boka uten streng/tekniskkopibeskyttelse, men merket med ditt navn. Da vil du ikke støte på slike åpningsproblemer. Boka ligger lokalt på ipaden, og du kan ha den på pc og mobil i tillegg om du ønsker. Dette er ikke noe du behøver å tenke på før det evnt blir et problem.
Svenske og danske e-bøker har også vannmerking, mens engelske stort sett har den strenge kopibeskyttelsen.
Bøker du har lastet ned fra feks Gutenberg blir det jo annerledes med. Disse kan det være greit å lagre feks i dropbox - eller de kan lastes ned på nytt om du har behov for det. Lydbøker ligger ikke i bokskya, så her vil det også være litt andre forhold som gjelder.
Haha! Spesielt kriterium - ikke minst for denne prisen!
Jeg holder på å skrive en generell sak om e-bøker til et blad i forbindelse med en festival.
Er det noe som hadde vært interessant å vite, eller få svar på? På forhånd takk for innspill!
Litt lei av alle overjordiske skjønnheter, så nå tar jeg pause fra Lucinda Riley.
Av de med lave odds heier jeg på Sofi Oksanen - hun skriver fantastisk - og med stort samfunnsengasjement. Men hun er nok altfor ung til å vinne nå. Så da holder jeg en knapp på favoritten Haruki Murakami. Jeg har nettopp lest den nye med den fargeløse tittelen ;-) samt Elskede Sputnik, og tidligere Kafka på stranden og 1Q84.
Jeg har vært på utkikk etter litteratur fra afrikanske forfattere i det siste - og er nettopp ferdig med Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie (har ikke ambisjon om å huske noe mer enn etternavnet!). Dette er virkelig en god bok. Hovedpersonen Ifemelu vokser opp i Nigeria og reiser til USA for å studere. Dette er en samtidsroman om vestlig kultur sett fra perspektivet til en svart ikke-amerikaner, som hun kaller seg. Om hvordan fordommer og hverdagsrasisme kommer til uttrykk i praksis. Om å reise til USA - og om å komme tilbake til Nigeria igjen. Jeg synes boka først ble veldig interessant da hovedpersonen kom til USA. Vi er blitt gode buddies, og jeg har gledet meg til å dykke ned i historien i ledige stunder.
Temaet er forelskelsens selvbedrag, skriver du Rose-Marie, og det var vel nettopp ordene jeg lette etter. Denne boka er strålende - pinlig, utleverende, sår, og den beskriver helt presist hvordan den sterkeste kan bli en hjelpeløs slave av sine egne følelser. Refleksjonene rundt æresbegrepets innhold er gode i sin sammenheng.
Skal lese de siste tjue sidene av Rettsstridig forføyning - uhyggelig godt skrevet om å elske en som ikke elsker deg igjen. Boka vant August-prisen - her i Norge har den vel gått litt under radaren tror jeg, selv om den har fått hederlig omtale. Anbefales virkelig!
Deretter blir det tilbake til Americanah og Hatties 12 stammer. Muligens fortsetter jeg på Jeg kommer med en gang av Shin Kyung-Sook, som jeg så vidt begynte på her om dagen. Liker alle tre godt så langt!
Her går det i Americanah, som jeg ar fått anbefalt fra flere hold. Forfatteren skal jeg ikke forsøke å stave navnet på engang... Den virker lovende etter femti sider!
Den nye e-boka til Lars Mytting koster ikke mer enn en pocketbok, selv om den er helt ny. Svøm med dem som drukner. De har den sikkert på e-bibliotekene også. Kanskje litt over det prisnivået vi skal tipse om her, men dette er virkelig en storartet leseopplevelse! Dagbladet skriver: Om ikke Hel ved gjorde Lars Mytting til et kjent fjes, vil denne romanen gjøre det
Jeg er nettopp ferdig med Svøm med dem som drukner av Hel ved-forfatteren Lars Mytting. Boka er et funn - fra min side ristes både terningkast seks og favorittstempel. Språket i boka er så godt, vakkert og lavmælt at du blir både rolig og oppstemt av å lese. Samtidig er handlingen spennende, naturen vakker og krigshistorien interessant. Har skrevet litt mer i omtale. Men gjentar her også: er du ferdig med Stoner og Innsirkling 3 - gå for Svøm med dem som drukner!
Lars Mytting har solgt til gull og vel så det med boken om ved. Ikke visste jeg at han kunne skrive så fantastisk godt i romanform som det han gjør i Svøm med dem som drukner. Det er en nytelse å lese denne boka. Mange passasjer er så fint formulert at jeg må stoppe og lese dem en gang til.
Boka handler om Edvard Hirifjell, som har vokst opp med bestefaren på en gård i Gudbrandsdalen. Når bestefaren dør, begynner Edvard å søke etter historien om familien sin - og etter hva som skjedde da foreldrene døde i en skog i Frankrike i 1971. Brikkene pusles sammen litt etter litt, og her ligger spenningen i historien. Samtidig behandles en rekke andre temaer; Hvordan det er å være annerledes i ei bygd, bestefarens bakgrunn som frontkjemper, splid mellom søsken, Edvards forhold til kvinner - hva som forener og hva om splitter. Vakre naturopplevelser både fra Shetland og Gudbrandsdalen.
Dette må være en av høstens største leseopplevelser. Dere som allerede er ferdige med Stoner og Innsirkling - dette er neste bok på ønskelisten. Favorittstempel fra meg!