Hesse var en av mne absolutte favoritter i tenårene, det var på 70-tallet. Artig at hans bøker er like gyldige..
Jeg var på Litteraturhuset og hørte Beate Grimsrud snakke om boka , det var en lansering, i samtale med psykiater Finn Skårderud. Det var nesten mer interessant enn boka..
Denne har jeg hatt og har på ønskelista mi. Takk for påminnelsen.:)
Jeg likte boka svært godt. Det var den første jeg leste av Knaus, og jeg synes han skrev aldeles nydelig. Min Kamp er jeg enda ikke ferdig med, har 6ern igjen, og har noen deler av de andre, 5ern tror jeg.
Ja, den er det.. en av de bedre..:)
For to dager dumpet en bok fra Pax forlag i postkassen min, som jeg umiddelbart måtte starte å lese. Gjesterommet av australske Helen Garner holdt min oppmerksomhet fast i alle de 175 sidene den varte.
Boka handler om Hel og hennes kreftsyke venninne Nicolas kamp mot kreften og døden som lurer. Hel ordner i stand gjesterommet til Nicola kommer på et tre ukers besøk på grunn av en alternativ behandling på en klinikk i Melbourne. Nicola har prøvd det som er av tradisjonell kreftbehandling, men vil ikke innse at det ikke har hjulpet og at sykdommen er i ferd med å ta livet av henne. Hun har også prøv mye alternativ behandling. På Theodoreklinikken skal hun i gang med sterke C-vitaminkurer, kopping og ozonsauna.
Hel prøver å være positiv til Nicolas behandling, siden hun tror det er viktig for henne at hun er det, samtidig som hun bare blir mer og mer sint og tvilsom til hva hun opplever som bedrageri. Nicola vil ikke høre på innvendinger og møter alt som skjer med henne og alle med påklistret smil. Hel skjønner etterhvert at smilet er et forsvar mot Nicolas vilje til å se døden i hvitøyet, Hel blir mer og mer sliten av å pleie Nicola døgnet rundt, og se på hennes uutholdelige smerter. Hun får henne til slutt med til en vanlig lege for å skaffe morfin mot smertene. Hva som skjer videre skal jeg derimot ikke røpe.
Gjesterommet er en usedvanlig var og vakker bok om et nært vennskap, om en tålmodig omsorg, om sterke følelser av glede og fortvilelse og sinne. Den tar for seg et meget aktuelt tema; alternativ behandling vs skolemedisin. Det er lett å forstå at mennesker tyr til alternativ behandling mot en dødelig sykdom som et halmstrå når noe annet ikke virker. Det forstår vel også disse som starter opp svindyre klinikker for alvorlig kreftsyke som legene har gitt opp.
Det som var litt snedig, er at jeg i helga møtte en dame som har gjennomgått C-vitaminkur for alvorlig kreftsykdom, hvor hun var oppgitt av legene med beskjed om at hun hadde tre måneder igjen å leve. Hun kunne fortelle en utrolig historie, siden hun fortsatt lever i beste velgående og det er mange år siden hun hadde kreft. Jeg har faktisk ikke hørt om at man bruker C-vitamin som kreftkur i alternativ behandling, men det er tydeligvis ikke uvanlig på en del utenlandske klinikker. At det kan virke for noen, betyr imidlertid ikke at det er en mirakelkur for alle de som legene har gitt opp. Ved et kjapt googlesøk ser jeg at det fortsatt forskes på C-vitaminer og kreft. Det kan være et hjelpemiddel for visse krefttyper, ifølge forsking.no og andre kilder .
I boka gjør en av familiemedlemmene til Nicola noen internettsøk på C-vitaminkurer og han finner ikke dette godt dokumentert som virksomt, men at det var prøvd som lovende på 60-tallet. Imidlertid ser jeg ved eget søk, som skrevet overfor, at det har vært et aktuelt forskningstema de siste årene. Romanen gjør ikke narr av alternativ behandling i så måte. Den belyser mer hva alvorlig syke mennesker er villig til å prøve i sin kamp mot døden. Boka er nyansert, reflektert, men mest av alt et skjørt og ærlig bilde av to voksne menneskers vennskap en periode av livet hvor det meste står på spill. Den er klok og innsiktsfull, og veldig nær, samt at den også har en lun humor. Det er en roman som ga meg en del tanker, en bok å lære noe av.
Gjesterommet er en bok jeg håper får mange lesere.
Jeg syns boka var ganske fornøyelig jeg. Lettlest, både på senga og på reise. Action på slutten. Her er min blogg om boka: http://artemisia.bloghog.no/2012/05/29/boktema-frankrike-ymse-beveggrunner-for-a-ga-pilgrimstur-med-tirsdagsdamene-av-monika-peetz/
Meget sterk bok om kjærlighet og rasehat i Sør-statene rundt 2.verdenskrig. Selv om det tok litt tid å komme i gang med den, gikk de 200 siste sidene som en røyk.
Jeg synes også dette var en meget spennende og sterk bok, som satt i lenge..
Veldig interessant bok med samehistorie, Myrhaugs økologiske engasjement, Alta-kampen, sjamanisme og healing. Blogginnlegg her: http://artemisia.bloghog.no/2012/05/17/eirik-myrhaug-sjaman-for-livet-bok/#more-360
Jeg har ikke fri fredag og skal på kurs i helga, emn i morra tenker jeg å lese litt. Tror det blir Tirsdagdamene jeg starter på--
Jeg liket Kjerringer godt. Den ver herllig- morsom-lettlest, fandenivoldsk litt sånn Fay-Waldon-aktig.
Enig med deg. Leste først, og så filmen ganke lenge etterpå..
Ja, det kom ikke så godt frem. Spekulerte lenge på hva epidemien var jeg også. Måtte gå tilbake, lese noe på nytt..
Epidemien var vel Radesyken.
LIkte den litt--den var vakkert skrevet, men for mørk og trist og langsom.. Skrev blogginnleg om den : http://artemisia.bloghog.no/2011/10/27/trist-men-vakkert-kongens-hjerte-av-gaute-heivoll/
Hehe, samme problem her,,,har bestillt flere på boksalg, kjøpte noen i går også, og har mange fra i fjor liggende uleset..og var på biblioteket og lånte tre bøker i dag. Hm..blir nesten litt stressa av det.
Denne skal jeg huske, og lese. Liker Llosa veldig godt, men han krever litt av en før man kommer inn i handlingen, synes jeg, utfra de bøkene jeg har lest av ham.