Jeg liker også de små innskutte fortellingene! Har akkurat lest den om barna som ville høre matoppskrifter. tiden de ser tilbake på er sånn vi er nå, med internasjonale matvaner, tusen nyanser av øl, og mat og smak som hobby. og så elsker jeg at han tar dette gjenkjennelige og følger trenden videre, f.eks. til at alle har dyr eller kjøper seg inn i økologiske gårder. han er ikke dum, han her :-)
Jeg har ikke kommet så langt, men jeg liker at så mye av premisset er det som skjer nå i skandinavia. er så vant til at slike bøker er amerikanske :-)
flere nevner mnem. jeg husker ikke så mye av den at jeg kan være enig. husker bare at jeg likte den.. :-)
"Nullingen av Paul Abel", Bjørn Vatne. utgitt 2018
om boken: "Sjalken er din venn. Nordvestlandet, midten av det 21. århundret: Norge har som den eneste nasjonen i verden lyktes i å bygge et nettverk av dyp, kollektiv bevissthet blant sine innbyggere. Et atomtykt lag av grafén utenpå hjernebarken, også kalt Sjalken, lar deg oppleve fremmede steder, kjenne lukter, sanse mennesker som ikke er der. Marinbiologen Paul Abel hater fremskrittet og sverger fremdeles til den gammeldagse, håndholdte Sjalken. Da Norge utsettes for et statskupp utført av det øko-politiske partiet Pan-etisk forbund, er han blant de få som unngår å bli hjernevasket.Snart befinner han seg i en knøttliten leilighet i Fortettingen, på bunnen av et hierarki bygget på ideen om verdens-altet. Hans kone Astrid er forvandlet til en av statens mest betrodde tjenere, evig tro mot Pan. Alt dette akter Paul å gjøre noe med. Nullingen av Paul Abel er en roman om å finne sin plass i økosystemet, om kjærlighet, tro og skepsis, og den uovervinnelige kraften i dansefilmer fra 80-tallet."
Vi gjenoppretter lesesirkelen her på bokelskere etter en pause! (Det var litt godt med en dystopisk pause og! =) )
Dette skal være en leken, godt skrevet bok med gode refleksjoner. Handlingen foregår i Danmark, og hovedpersonen er en 475 år gammel mann. Bjørnsonfestivalen beskriver boken som "grotesk, morsom og skremmende".
Leseperiode ca 25. juni- 23. juli.
Diskusjonen foregår i denne tråden.
Kom gjerne med leseforslag vi kan stemme over her: https://bokelskere.no/tekst/331217/
God sommer! :)
Ikke en artikkel, men Neil Gaiman har produsert masse gode lydbøker I neil Gaiman-ånd =)
https://www.audible.com/mt/Neil_Gaiman_Presents
Vi ønsker å fortsette med dystopisk lesesirkel! :)
Alle som har leseforslag kan poste dem her, så stemmer vi over dem.
Nå, for å starte opp igjen, tenkte jeg at vi kunne lese den danske borgerkrig 2018-24, https://www.cappelendamm.no/_den-danske-borgerkrig-2018-24-kaspar-colling-nielsen-9788202556273
Leseoppstart og info om boken kommer i egen tråd :)
Ah, så gøy!!! :D Skal vi lese denne mens jeg orger en ny forslagsliste sånn at vi har noe å stemme over neste gang? =)
Hva med den danske borgerkrig?? :-)
https://www.cappelendamm.no/_den-danske-borgerkrig-2018-24-kaspar-colling-nielsen-9788202556273
Jeg har fått en pause fra dystopisk lesesirkel, og jeg savner dere sære personer som orker å lese en dystopi i måneden!! Kan vi gjenopplive den?? :-) det finnes både nye, klassiske, filmatisette m.m. som vi kan gå for!!! e du med?? :-)
Hei igjen Tove Alma! kunne du tenke deg å ta annenhver bok i en dystopisk lesesirkel? :-) :-) Jeg savner lesesirkelen vår!!!! :-)
Jeg likte Solguden veldig godt. Jeg likte at den var spennende, foregikk i Afrika, og stemningen i boka. Er det noen som har tips til bøker som kan ligne? =)
Egentlig var den bare i gang igjen for denne ene boken... :) Jeg ble litt lei av å administrere avstemminger og sånt, men nå har jeg jo fått en pause... skal vi prøve igjen?
Jeg hang meg jo opp i dette med skygger, så jeg fikk to flotte svar fra oversetter av boken, Torgeir Bøhler. Han peker på at alle i og for seg er skygger i et totalitært samfunn. Numre, uten egen identitet, og uten sjel. Han sier og at S-figuren, som er mest "skyggete" (mitt ord ;)) av alle nesten er som en agent som alltid spionerer selv og nesten er usynlig.
Jeg har nesten lyst å lese boken en gang til. Kanskje jeg gjør det. Jeg synes også at denne gir et bakteppe for de andre dystopiene vi har lest. Og jeg synes det er hårreisende at 1984 har blitt så populær, mens Vi ikke er det. Eller i alle fall at brave new world er mer kjent, som jeg ikke liker. Dette er en tusen ganger bedre bok.
Kjære Ingar, hvordan er dette mulig? Dette er den beste boken jeg har lest på årevis! Jeg elsker språket, og jeg synes historien har god driv. Jeg måtte stoppe meg fra å sluke den for fort, for å nyte den. ;) Men det er spennende hvor forskjellige opplevelser en kan ha da :)
Brave new world er en av dystopiene jeg liker minst, fordi det var så frisluppent. jeg liker mine dystopier kontrollerende :)
Kjapp googling bekrefter at Ayn Rand er inspirert av Zamjatin. Er Anthem verdt lesningen?
Ja jeg er enig i at Huxley og Orwell er inspirert av denne. Førstnevnte innrømmet det aldri, men det gjorde Orwell =)
Diskusjonene tidligere har foregått i egne tråder, men vi gjorde det lettvint siden denne egentlig kom etter at lesesirkelen ble avviklet. Jeg bare venter på at diskusjonen skal ta seg opp, jeg :)
Jeg lurer på hva skygger betyr i russisk kultur. han skriver mye om å se skygger, at skygger kommer eller går, sammenligner ting med skygger. og jeg får følelsen av at her er det noe kontekst jeg ikke får med meg. Noen som vet? =)
Jeg er ca halvveis i boken nå, og--- jeg elsker den! :D Jeg var skeptisk siden så mange av dere er litt lunkne, men denne er "right up my ally" :) jeg spoiler noe av handlingen, så les med forsiktighet om du ikke har kommet halvveis =)
I dette samfunnet er, sånn jeg ser det, idealismen at mennesker skal fjerne seg fra sine følelser og "dyriske" instinktier. Mennesket har sluttet å drømme, f.eks. Hele samfunnet er systematisert, og en skal ikke være opptatt av sitt ego, en skal ikke skille seg ut. Navn er erstattet med nummer. Boligene er gjennomsiktige.
Derfor er jeg er nysgjerrig på hvorfor de lar folk søke om seksualpartnere. Da vil jo folk søke etter personer de er tiltrukket av, og kan falle for. I begynnelsen av boken syntes jeg at sjalusi og kjærlighet ble omtalt som gammeldags/unødvendig, men jeg synes at det opptrer mer og mer gjennom boken. Når en åpner for at folk skal møte og ha sex med folk de liker og er tiltrukket av, åpner en også for lidenskap, kjærlighet, sjalusi og andre sterke, menneskelige følelser. Er ikke dette farlig for samfunnet? Får ikke kjærlighet og sjalusi mennesker til å opptre irrasjonelt og impulsivt?
Dette vil jeg tro gjelder i enda sterkere grad når en kan ha seksuelle forhold til flere, og når en snakker om det. Jeg-personen opplever et snev av sjalusi ganske i begynnelsen, når han får vite at R og O 90 møtes. Selv om han prøver å forherlige det til en vakker tredelt relasjon, er det kleint når han må gå for at de to skal rekke å ha sex.
Kanskje jeg er litt i overkant opptatt av dette, men det er interessant å se i forhold til Brae new world og 1984. Der bruker jo styresmaktene også seksualliv/forplanting for å kontrollere menneskene, men på veldig ulike måter.
Jeg er spent på å lese videre og lære mer om hvordan forplanting og graviditet foregår i dette samfunnet.
Da lager jeg meg en kopp kaffe til, og fortsetter å lese!
Jeg begynte så vidt å lese den e-boken, men nå har jeg fått tak i den trykte på norsk igjen! Jeg skal skynde meg og forhåpentligvis også tenke noe jeg kan poste her =) Jeg er jo veldig interessert i hvor direkte denne har påvirket 1984 da.. :)
Jostein, du er helt rå!! Tusen takk! :-D Da skal jeg skyndte meg!! :-)