Hei! Jeg kom akkurat over en bok jeg har hatt kjempelyst å lese, den var foreslått i dystopisk lesesirkel, men kom på norsk først i fjor. Det er "Vi" av Jevgenij Zamjatin. Jeg hadde helt glemt den til jeg så den på biblioteket nå. Blir noen med å lese denne sammen i god gammeldags lesesirkel-stil? =) Den skal være noe av bakgrunnen til 1984, en skikkelig klassiker!

https://www.dagbladet.no/kultur/klassiske-science-fiction-romaner-far-nytt-liv/64114304

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 38 svar.

Hei! Er Dystopisk lesesirkel i gang igjen? :-D Jeg er med! Nå er jeg for sen til denne runden, men håper vi kan starte en ny... (Selv leser jeg for tiden andre bok i en triologi av Hugh Howey, denne heter "Shift". Den første het "Silo".)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Egentlig var den bare i gang igjen for denne ene boken... :) Jeg ble litt lei av å administrere avstemminger og sånt, men nå har jeg jo fått en pause... skal vi prøve igjen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei igjen! Jeg studerer ved siden av jobben i år, så har dessverre lite tid til å lese skjønnlitteratur ... Jeg vil gjerne være med på å starte opp lesesirkelen igjen, men jeg er nok ikke klar før til våren. Ha det fint!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg lurer på hva skygger betyr i russisk kultur. han skriver mye om å se skygger, at skygger kommer eller går, sammenligner ting med skygger. og jeg får følelsen av at her er det noe kontekst jeg ikke får med meg. Noen som vet? =)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei. Jeg har lest boken i sommer tror jeg det var. Jeg synes boken føyer seg inn som en del av en trio med Huxley og Orwell, som jo begge må ha vært påvirket av Z. Ellers er jeg gjerne med på en dystopisk lesering. Foregår diskusjonen her som ved denne boka? Eller er det noe annet diskusjonsforum?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja jeg er enig i at Huxley og Orwell er inspirert av denne. Førstnevnte innrømmet det aldri, men det gjorde Orwell =)

Diskusjonene tidligere har foregått i egne tråder, men vi gjorde det lettvint siden denne egentlig kom etter at lesesirkelen ble avviklet. Jeg bare venter på at diskusjonen skal ta seg opp, jeg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Huxley (Brave New World) har eg ikkje lest enno, og Orwell (1984) er det så lenge sidan eg las at eg har gløymt mykje av den. Men eg høyrde Ayn Rand sin Anthem for ikkje så lenge sidan, og eg meiner at enkelte av elementa i denne boka må vere inspirert av Vi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Brave new world er en av dystopiene jeg liker minst, fordi det var så frisluppent. jeg liker mine dystopier kontrollerende :)

Kjapp googling bekrefter at Ayn Rand er inspirert av Zamjatin. Er Anthem verdt lesningen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, eg tykte den var heilt grei. Og så var den ganske kort, dersom eg hugsar rett, slik at dersom det ikkje skulle vere innertier for deg så er det likevel ikkje så mykje bortkasta tid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ca halvveis i boken nå, og--- jeg elsker den! :D Jeg var skeptisk siden så mange av dere er litt lunkne, men denne er "right up my ally" :) jeg spoiler noe av handlingen, så les med forsiktighet om du ikke har kommet halvveis =)

I dette samfunnet er, sånn jeg ser det, idealismen at mennesker skal fjerne seg fra sine følelser og "dyriske" instinktier. Mennesket har sluttet å drømme, f.eks. Hele samfunnet er systematisert, og en skal ikke være opptatt av sitt ego, en skal ikke skille seg ut. Navn er erstattet med nummer. Boligene er gjennomsiktige.

Derfor er jeg er nysgjerrig på hvorfor de lar folk søke om seksualpartnere. Da vil jo folk søke etter personer de er tiltrukket av, og kan falle for. I begynnelsen av boken syntes jeg at sjalusi og kjærlighet ble omtalt som gammeldags/unødvendig, men jeg synes at det opptrer mer og mer gjennom boken. Når en åpner for at folk skal møte og ha sex med folk de liker og er tiltrukket av, åpner en også for lidenskap, kjærlighet, sjalusi og andre sterke, menneskelige følelser. Er ikke dette farlig for samfunnet? Får ikke kjærlighet og sjalusi mennesker til å opptre irrasjonelt og impulsivt?
Dette vil jeg tro gjelder i enda sterkere grad når en kan ha seksuelle forhold til flere, og når en snakker om det. Jeg-personen opplever et snev av sjalusi ganske i begynnelsen, når han får vite at R og O 90 møtes. Selv om han prøver å forherlige det til en vakker tredelt relasjon, er det kleint når han må gå for at de to skal rekke å ha sex.

Kanskje jeg er litt i overkant opptatt av dette, men det er interessant å se i forhold til Brae new world og 1984. Der bruker jo styresmaktene også seksualliv/forplanting for å kontrollere menneskene, men på veldig ulike måter.

Jeg er spent på å lese videre og lære mer om hvordan forplanting og graviditet foregår i dette samfunnet.

Da lager jeg meg en kopp kaffe til, og fortsetter å lese!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hang meg jo opp i dette med skygger, så jeg fikk to flotte svar fra oversetter av boken, Torgeir Bøhler. Han peker på at alle i og for seg er skygger i et totalitært samfunn. Numre, uten egen identitet, og uten sjel. Han sier og at S-figuren, som er mest "skyggete" (mitt ord ;)) av alle nesten er som en agent som alltid spionerer selv og nesten er usynlig.

Jeg har nesten lyst å lese boken en gang til. Kanskje jeg gjør det. Jeg synes også at denne gir et bakteppe for de andre dystopiene vi har lest. Og jeg synes det er hårreisende at 1984 har blitt så populær, mens Vi ikke er det. Eller i alle fall at brave new world er mer kjent, som jeg ikke liker. Dette er en tusen ganger bedre bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan prøve å henge med. Når er oppstart?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi starta 10, september, men det blei ikkje satt nokon leseperiode. Sjølv satsar eg på ein månad, og er omlag halvvegs i boka. Ingar h har nylg lest den ut, Eli Hagelund og Koriander har meldt at dei er i gang med boka, og Ajiniakra har hatt problem med å få tak i den mer er kanskje i gang no?

Det har vært magert med diskusjonsinnlegg om handlinga så langt. Skal prøve å bøte på det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg begynte så vidt å lese den e-boken, men nå har jeg fått tak i den trykte på norsk igjen! Jeg skal skynde meg og forhåpentligvis også tenke noe jeg kan poste her =) Jeg er jo veldig interessert i hvor direkte denne har påvirket 1984 da.. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Begynner å nærme meg slutten. Har vel litt samme følelsen som Ingar H - boken engasjerer egentlig ikke. Men synes den er interessant sett i lys av når den er skrevet og under hvilke samfunnsmessige forhold. Opplever den mer som en kritikk av et sam-masjerende samfunn enn som en refleksjon over Big Brother-samfunnet, som i 1984.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sjølv er eg som nevnt omlag halvvegs, og liker boka veldig godt så langt. En del av den litt nerdete humoren treff meg veldig bra. Men det virkar som om forteljinga skiftar karakter litt før halvvegs, der kjem ein del surrealistiske scener som ikkje er så lett å forstå seg på. Ein del av desse skildringane får meg til å tenke på Prosessen av Kafka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hmm....den må jeg tenke litt på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest boken. Sleit med å komme meg gjennom, men det gikk!
Interessant som et tidsbilde på at en revolusjonær tidlig etter revolusjonen ser hvor det kan bære i veg, og skriver en dystopi om et ensretta samfunn. Men som litteratur synes jeg ikke det var det store. Må innrømme at jeg ikke helt fikk med meg hva som etter hvert skjedde i boka, og var også ganske likegyldig til det. Etterordet ga meg ikke noe klarere svar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjære Ingar, hvordan er dette mulig? Dette er den beste boken jeg har lest på årevis! Jeg elsker språket, og jeg synes historien har god driv. Jeg måtte stoppe meg fra å sluke den for fort, for å nyte den. ;) Men det er spennende hvor forskjellige opplevelser en kan ha da :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det blei så stille om denne felleslesinga. Er den satt på vent?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Vi" ligger på nattbordet. Har lest to sider og det ser lovende ut!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er i hvert fall godt igang. Ser godt boken kan ha vært inspirasjon for 1984.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

jeg er også med!!! :-) Det ble veldig stille ja. hm.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal vi diskutere den på denne sida, eller lager du ei ny diskusjonsside som for dei andre dystopi-bøkene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje vi bare tar det her?

Min plan om å få tsk i boken feilet dramatisk. jeg hadde den men leverte den tilbake til biblioteket fordi den fantes som lydbok på audible, men så viser det seg at lydboken ikke er i salg fra audible til norge! Så jeg er litt på etterskudd :-(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var litt uflaks.
Men fortvil ikkje, den kan lastast ned i fulltekst, engelsk oversetjing, her (og sikkert mange andre stadar).
Eller om du heller vil lese på originalspråket så kan du prøve her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jostein, du er helt rå!! Tusen takk! :-D Da skal jeg skyndte meg!! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg blir med

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det vil jeg gjerne være med på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I tilfelle det blir samlesing, gir du beskjed nokre dagar på førehand slik at det blir tid til å skaffe seg boka?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tenker vi kjører på =) Skal vi begynne 10. september?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Supert! Dette blir bra.

Er det nokon som har sjekka ut kvar boka er billegast?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kjøpte den som paperback til 169 hos Bokkilden. La på en bok fra ønskelista mi sånn at det ble fraktfritt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Endte opp med å bestille den frå den lokale bokhandelen. Passar på å kjøpe nokre av bøkene mine der, då eg er litt opptatt av at vi skal ha ein bokhandel i bygda. Men uansett, no er boka i hus, no gjeld det berre å lese unna det som ligg på nattbordet slik at eg blir klar til lesestartdatoen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skulle gjerne vært med. Har boka (på engelsk) og gleder meg til å lese den, men tidspunktet passer litt dårlig for meg. Har det rimelig hektisk for tiden og til slutten av september, så kan dessverre ikke bli med på felleslesing i denne omgang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Finner jeg boka, blir jeg gjerne med :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg blir gjerne med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sol SkipnesStig TKirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilie