Nå har jeg lest noen kapitler. Jeg liker også stilen. På en måte synes jeg ikke stemningen er så dyster, selv om det er en trasig verden som trer frem. Alt beskrives så saklig og nøkternt.
Men en ting jeg lurte på, som jeg ikke tror spoiler noe. Hun sier hun har lest en bok om Una som må klare seg selv. Hvilken roman kan det være? Min beste gjetning foreløpig er Røvet av vikinger. Har dere noen andre ideer?😊
I tillegg begynte jeg straks å tenke på to andre bøker denne lesesirkelen har hatt: Hilsen Ruth og Fiolinane. Jeg skal ikke vektlegge det for mye for å ikke være ekskluderende, men tenker definitivt litt på de to. ❤
Jeg er treg med å komme i gang! Skal få meg selv i gir snart! 😊
Bok 22 er avgjort: https://bokelskere.no/tekst/356252/
:D
Da er det avgjort! Aksel Selmer med Ekspeditøren vant avstemmingen!
Her er tråden diskusjonen skal foregå i: https://bokelskere.no/tekst/356252/
Dystopisk lesesirkel, bok nummer 22! Ekspeditøren av Aksel Selmer
Vi har en dystopisk lesesirkel her på bokelskere.no, og som navnet sier leser vi kun dystopier. Ca. annenhver måned velger vi en ny bok som vi leser sammen, og diskuterer i denne tråden.
Vi du ha oppdateringer når det er nye avstemminger eller leseperioder? Meld deg på e-postliste til dystopisklesesirkel@gmail.com
Nysgjerrig på hva vi har lest før, og hva dystopier egentlig er? Se https://dystopisklesesirkel.wordpress.com/ , eller søk opp diskusjonstrådene her inne på Bokelskere.
Alle er hjertelig velkommen til å bli med på felleslesning og avstemming. Vi kjører lavterskel og ganske flat struktur :) Så om du vil lese kun én bok, så kommer ingen til å mase på deg til å bli med på neste.
Jeg foreslår at desember frem til jul blir leseperiode. Det er bare å kommentere underveis, men først i romjulen kan vi røpe ALT og diskutere fritt =)
Jeg vet ingen ting om denne boken fra før, og er veldig spent. Gleder meg til å se hva vi får ut av den! Nå har vi jo lest flere klima-dystopier, som jeg tror dette er. Det blir spennende å sammenligne litt med de andre universene også. Det må være lov ;)
Jeg også! :D
Ny avstemming klar! =) Info i denne tråden: https://bokelskere.no/tekst/355987/
Neste avstemming er klar! Denne gangen er de hentet fra en artikkel hos Nrk. Det var flere som var ukjent for meg, og jeg valgte ut et rent herrelag av disse. Håper du finner minst en du får lyst å lese! =) Beskrivelsene er klippet fra artikkelen.
Her er avstemmingen:
https://www.easypolls.net/poll.html?p=5fb544bde4b0f2fe6ef4bffe
Bøkene:
1.De opplyste» Øystein Stene
«– Aller først: Eit særtilfelle. Øystein Stene har skrive romanen «De opplyste». Den er ein religiøs dystopi med økokritiske undertonar. Dette er ein original framtidsroman der idear og trusretningar får vere drivkrafta, seier Marta Norheim om boka.»
2.Før de henter oss» – Peter Franziskus Strassegger
«– I dette marginaliserte livet i eit nesten mennesketomt landskap inviterer Strassegger lesaren til meddiktning. Er det helsevesenet, styresmaktene eller døden som skal hente dei?, seier Norheim.»»
3.«Det som en gang var jord» – Simon Stranger
«Romanen sprang ut frå eit besøk forfatteren gjorde på Vestbreidda.» «– Simon Stranger skildrar ei dystopisk verd ikkje langt frå vår eiga, men der verken tid eller stad legg føringar for forteljinga. Bokstaveleg talt skriv han tidlaust om at Mikael og familien flyktar frå den okkuperte heimbyen, meiner Norheim.»
4.Ekspeditøren» – Aksel Selmer
«Handlinga: I ei postapokalyptisk verd driv eit foreldrelaust, ungt søskenpar kolonialforretninga til faren. Ein dag kjem ordføraren på besøk. Han kan fortelje at vatnet er i ferd med å skylje lika på kyrkjegarden ut på elva, og at søskena gjer lurt i å flytte kista til far opp i hagen og gravleggje han der. Selmer teiknar eit univers der menneska er overlatne til eit eksistensminimum. Her kan ingen stole på andre enn seg sjølv.»
Stem om du vil, alle er velkommen til å være med! Det er helt uforpliktende, og du står fritt til å være med på bok en gang i blant eller alle.
Nysgjerrig på lesesirkelen? Mer info her: https://dystopisklesesirkel.wordpress.com/
Meldt deg gjerne på e-postlisten hvis du vil ha varsel ved nye avstemminger og felleslesninger.
Ja for min del kunne han gjerne hatt det dystopiske som et hovedtema mer enn bare... ja hva blir rett å si... kulisse, kanskje?
Jeg har tenkt mye på stemning når jeg leste denne boka, og hva jeg velger for å forsterke/påvirke stemningen. Farge kommenterte jeg lenger nede, men hva med musikk? Hørte du på noe spesielt når du leste? Leser du i stillhet? Gikk foten i en bestemt rytme? Hvis du hadde lydbok, hvordan stemning laget oppleseren?
Jeg falt inn i en spennende stemning og rytme da jeg begynte å tenke på dette som en klassisk (nesten klisjeaktig) detektivhistorie. Da var det selvsagt jazz. Kanskje noe sånt som dette: Dark jazz / Noir Ambient. Til og med regnlyder der ;)
Jeg tror den fremste styrken til denne boken var stemningen. Våt, grått, en slags underverden, tragiske skjebner, fornektelse, håp, desperate forsøk, storbyen, å være nesten helt aøene i hele verden.
Svært spesifikt BookBites-spørsmål: Dere som bruker appen, endrer dere bakgrunnsfarge når dere leser? Hvis ja, hvilken farge/hvilke farger var denne boken?
Jeg startet med en ferskenaktig som jeg dimmet til mørk, men byttet til mørketurkis. Sistnevnte passet bedre til litt hardt og urbant miljø.
Når jeg leste innlegget ditt nå skjønte jeg at jeg skippet over tidsangivelsene uten å registrere de. Hopper ofte over sånt, det må jeg slutte med! :)
Fikk du lest hele? Synes du språket var ok, eller var det flere sånne bilder som skar i ørene? Jeg synes beskrivelsene hadde litt glimt i øyet, var litt artige.
Ja jeg lurer veldig på hvorfor denne ble beste krim i 2011. Kan det være fordi den skiller seg ut og har litt originale handlingsrammer?
Jeg hadde også fått for meg at de skulle reise nordover, så jeg ble litt skuffet når de holdt seg i byen.
Spennende :)
Er usikker på hvilken sjanger jeg synes dette er. Og hvilken sjanger som er mest vellykket. Som dystopi synes jeg den er original. Realistisk som fy, og det er spennende å lese om et samfunn som holder på å rakne, men som på mange måter fungerer nesten som vanlig. De små detaljene om politi, helsevesen, boligsituasjon og media er finurlige. Jeg liker det.
Som kjærlighetshistorie...hm... Jeg har ingen inntrykk av Johanna og hovedpersonen egentlig. Hvem er de som personer, elsker de hverandre? Hva driver dem? Jeg tror jeg forstår for lite av dem og relasjonen til å bry meg så veldig.
Som detektivhistorie digger jeg den. Altså stemningen i starten og midten av boka. Men på slutten gikk det surr i navnene for meg. Litt antiklimaks at alt var avgjort så fort, etter den deilige og seige oppbygningen. Men denne åpnet litt dører for meg inn i privatdetektivsjangeren.
For en merkelig bok dette var :D Selv om jeg ble forsinket med lesingen så kom jeg meg veldig greit gjennom den. Kan den ha vært både litt seig og hatt god driv? Er sånt mulig?
Beklager men jeg er litt forsinket. Blir ferdig i morgen! Gleder meg til å "prate" mer om den etter det :)
Jeg har ikke kommet så langt ennå, men jeg kjenner på det samme som deg allerede. At jeg er litt usikker på om jeg bryr meg. Jeg hang meg og opp i at denne fikk prisen for beste krim. Det må da være litt å velge i der borte, så dette virker som en overraskende vinner.
Men jeg får også en ganske bestemt følelse av boken, og den liker jeg litt. Det er følelse av de klassiske detektivbøkene, der en fyr sitter på ko toret sitt, en dame kommer inn med et oppdrag, og rommet er mørkt og har persienner. Ingen ting av det stemmer, men det er noe med en ensom ulv som drar rundt i byen og undersøker og etterforsker. Eller en western, det er noe ensomt og klassisk her synes jeg. Skal følge med på om det blir til noe mer håndgripelig underveis :)
Kjekt du blir med! Jeg må bare lese ferdig Knausgårds siste, så skal jeg ta fatt på denne. Fikk også tak i den i BookBites, det er genialt. :)
Kjempefint!
Vinneren ble Antti Tuomainen, Helbrederen! Jeg tror det må være vår første krim!
Her finner dere diskusjonstråden: https://bokelskere.no/tekst/354857/