Dystopisk lesesirkel, bok nummer 22! Ekspeditøren av Aksel Selmer

Vi har en dystopisk lesesirkel her på bokelskere.no, og som navnet sier leser vi kun dystopier. Ca. annenhver måned velger vi en ny bok som vi leser sammen, og diskuterer i denne tråden.

Vi du ha oppdateringer når det er nye avstemminger eller leseperioder? Meld deg på e-postliste til dystopisklesesirkel@gmail.com

Nysgjerrig på hva vi har lest før, og hva dystopier egentlig er? Se https://dystopisklesesirkel.wordpress.com/ , eller søk opp diskusjonstrådene her inne på Bokelskere.

Alle er hjertelig velkommen til å bli med på felleslesning og avstemming. Vi kjører lavterskel og ganske flat struktur :) Så om du vil lese kun én bok, så kommer ingen til å mase på deg til å bli med på neste.

Jeg foreslår at desember frem til jul blir leseperiode. Det er bare å kommentere underveis, men først i romjulen kan vi røpe ALT og diskutere fritt =)

Jeg vet ingen ting om denne boken fra før, og er veldig spent. Gleder meg til å se hva vi får ut av den! Nå har vi jo lest flere klima-dystopier, som jeg tror dette er. Det blir spennende å sammenligne litt med de andre universene også. Det må være lov ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Jeg skulle visst også skrive her at ny avstemming er klar, men bare fortsett diskusjonen her så lenge dere vil =)

Her finner dere avstemmingen for bok 23 i denne lesesirkelen
Og her er lenke til hovedtråden for lesesirkelen, der det står litt mer om bøkene og frist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har funnet ut en overraskende ting. Disse korte dystopiene med små setninger og mye handling, som Ekspeditøren, Hilsen Ruth, og Alt etter havet, jeg ELSKER dem! <3 Det er bøker jeg sikkert ikke ville funnet fram til om ikke dere fine folk tipset og stemte.

Jeg har et rastløst hode, så tykke, omstendelige bøker er ofte vrien å engasjere seg i. I sånne bøker er det ofte for mye som skjer og for mange personer til å få tenkt skikkelig på boken. Kortere bøker kan jeg tenke masse på! =) Jeg øver meg på å undre meg mens jeg leser og i ettertid.

I tillegg er alle de tre overnevnte bøkene norske. Jeg er ikke så glad i norsk samtidslitteratur av typen traumer-skildres-gjennom-hverdagslige-situasjoner, som det er myyye av på norsk. (Bare for å generalisere veldig, så orker jeg ikke lese flere bøker om damer midt i livet som tenker mens de holder en tekopp og ser ut av vinduet). Så det er fantastisk å finne norske forfattere som skriver om helt andre ting, og som virkelig treffer meg.

Håper dere kan holde ut min søndags-morgen-rant =) =) Takk for at dere er!

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tenkte automatisk fremtid. Men samtidig levde de på en måte som like gjerne kan være fortid..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er gått et par uker siden jeg leste ferdig boka. Ville vente med å si noe før den avsatte tiden. Til å begynne med likte jeg ikke helt skrivestilen. Korte setninger som likevel inneholdt mye, en følelse av oppramsing. Jeg slo meg til ro med at det måtte bli slik når boka ikke er spesielt lang. Syns forsåvidt det ble bedre å lese etterhvert, og tenkte ikke helt over det jeg følte i begynnelsen. Så til innholdet; Det fortelles om en mørk og dyster fremtid, men ikke så mye om verden. Det vi får vite er veldig lokalt, så lokalt at det blir mest om butikken og eiernes liv. Det er forsåvidt greit nok. De delene som handler om noe utenfor butikken er så ubehagelige, at man likevel forstår hva det går i ute i samfunnet. Det ante meg tidlig i boken at det var et forhold mellom søsknene. Den masseringen det ble skrevet om, virka veldig merkelig og lite passende mellom søsken. Den voksende magen bekrefter forholdet dem i mellom. Det er vondt å lese om hvordan menneskene behandler hverandre, noe turen til storbyen er et dystert eksempel på. Når verden «går under» blir hverdagen for menneskene slik at den sterkeste vinner. Her er det lite nestekjærlighet og alle må kjempe for seg selv. Dyster beskrivelse av sult, matmangel, menneskets mangel på empati. Likte boka bedre etterhvert, men samtidig ikke en favorittbok.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, når du sier det så kan det virke som jegeren og hans familie kan ha en betydning. Hvorfor nevne de i det hele tatt om de ikke skull bety noe videre i livet til hovedpersonene?
Interessant den sammenligningen du gjør med storbyen og USA. Jeg tenkte ikke på det i det hele tatt, men spennende tanke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror i alle fall at livet videre ikke vil være med glede og lykke for noen, men å finne den beste måten å overleve på..

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var veldig godt sagt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har fått en ny hang-up, beklager at jeg tar det opp igjen 😁 Mange bruker apper som BookBites via bibliotek for å lese disse bøkene. Der kan en endre bakgrunnsfarge, teksttype, lysstyrke og diverse. Har denne boken noen bestemte innstillinger for deg?

Jeg har en aprikos bakgrunnsfarge med lysstyrken skrudd veldig ned, så det blir en litt grålig aprikos. Siden språket er ganske nøkternt og setningene korte er det lett å lese selv med litt mer tekst på hvert bilde enn jeg kanskje pleier. Det passet fint foreløpig! 😁

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ble i overkant creepy dette her - mens regnet bare siler ned dag etter dag her på Østlandet. Turstiene er sølesklier. Tåken henger tung over fjorden. Og i går oppdaget jeg at det gror mose på dørmatta......

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg liker disse nye klimadystopiene så godt! Jeg skjønner at det var litt ekkelt, men jeg sybes det er fantastisk at han skriver så levende og realistisk at det glir over i virkeligheten 😊❤

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg starter på Ekspeditøren i dag. Noen som har kommet i gang med den og har noen foreløpige betraktninger?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er treg med å komme i gang! Skal få meg selv i gir snart! 😊

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er ferdig. Dystert, som dystopier vel bør være?
Foreløpig betraktning, ganske bra. Vil la inntrykkene synke litt, og avventer at andre nærmer seg slutten for ikke å avsløre noe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå er jeg klar, håper du ikke har glemt boken på tre uker 😊

Dyster, ja. Men det er noe veldig klassisk her, er det ikke? Mennesket mot naturen, og mennesket mot menneskets onde natur. Jeg lurer på om vi virkelig ville vært så onde.

Jeg så noe i en dokumentar om 2. Verdenskrig i julen som jeg kom til å tenke på nå. Da Tyskland bombet London så voldsomt forventet de at folk skulle miste motet, bli egoistisk og protestere. Men folk reagerte med å ta vare på hverandre og galgenhumor. Selv om forskere sa at nettopp det ville skje lørte ikke britene av det, og sønderbombet tilbake. Det samme skjedde der. Folk kom sammen i motgang. Lurer på om det kunne skje med miljøkatastrofer også. I New Orleans etter Katarina gikk det sånn, selv om mediedekningen helst ville at folk skulle herpe, ødelegge og voldta, så var ikke det reelt. Kan det være at vi ikke er onde innerst inne?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt glemt er ikke boken i løpet av tre uker, og det gode inntrykket av boka sitter i ennå.

Ellers veldig interessant det du tar opp! Jeg har og merka meg at i denne boken (og i flere andre dystopier) er det lite tro på menneskeheten (og spesielt den mannlige delen). Når samfunnet bryter sammen så blir det herjinger, plyndringer, voldtekter og anna vold. Min tanke har og vært, er dette nødvendigvis riktig, kanskje vi generelt sett ikke er så onde på bunnen?

Kjenner noen til bøker der kriser (utløst av klima, forurensning, krig eller andre ting) gir mer positive utfall, at folk reagerer ikke så destruktivt? Og vil i så fall ei slik bok være en dystopi?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå må jeg tenke skikkelig hardt. Finnes det dystopier hvor folk grunnleggende er gode?....

Om det skal være en dystopi må "ting" være skikkelig gale, men det kan jo være klimaet eller en katatstrofe uten at mennesker utnytter det?

Ja! Nå kom jeg på en! En australsk der folk bare venter på en atomsky skal blåse nedover. Hva het den igjen. On the Beach av Nevil Shute. Tror ikke vi har lest den her, men jeg mener å huske at folk var helt normalt god og ond. Det er den eneste dystopien jeg har lest hvor jeg tenkte wow, folk er jo helt normale =) Noen som kommer på noen flere?

Til det du skriver om ondskap "og spesielt den mannlige delen": Jeg ofte tenkt på at kvinner ofte blir ofre i dystopier, men jeg har ikke tatt koblingen at det betyr at menn stort sett er overgripere. Så kjipt for menn å lese den fremstillingen av folk som ligner seg hele tiden! Er det irriterende?

Ellers så gjemmer ofte ondskapen seg bak det godes hensikt i disse bøkene. Spesielt i de politiske/systemorienterte variantene. Og det er det nok historiske grunner for.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ferdig alt?!
Har lest to kapitler, og det er sannelig dystert nok, ja. Liker veldig godt den korthugne stilen.
Fare for at jeg blir ferdig lenge før leseperioden er over også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå har jeg lest noen kapitler. Jeg liker også stilen. På en måte synes jeg ikke stemningen er så dyster, selv om det er en trasig verden som trer frem. Alt beskrives så saklig og nøkternt.

Men en ting jeg lurte på, som jeg ikke tror spoiler noe. Hun sier hun har lest en bok om Una som må klare seg selv. Hvilken roman kan det være? Min beste gjetning foreløpig er Røvet av vikinger. Har dere noen andre ideer?😊

I tillegg begynte jeg straks å tenke på to andre bøker denne lesesirkelen har hatt: Hilsen Ruth og Fiolinane. Jeg skal ikke vektlegge det for mye for å ikke være ekskluderende, men tenker definitivt litt på de to. ❤

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå er jeg snart ferdig.
Synes egentlig det bare blir dystrere og dystrere, jeg, tross den knappe stilen – det er så mye underliggende i teksten som er sårt og vondt og ikke blir fortalt med rene ord, slik jeg leser den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fikk tak i boka på det lokale biblioteket. Så jeg er klar når jeg om et par dager har lest ferdig den boka jeg leser nå (The Sandpit av Nicholas Shakespeare).

Ekspeditøren var tynn, så lesinga av den går trolig raskt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lastet den ned bokbites og de estimerer lesetiden til 1 time og 53 minutter. Burde være grei å komme gjennom ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hey, fikk du lest den? Noen inntrykk du vil dele? 😊

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Begynner å bli noen bøker siden og jeg husker ikke slutten, så fortellingen gjorde nok ikke så stort inntrykk. Jeg husker at "dystopifølelsen" var der med regn, usikkerhet og redsel, uten mye håp og kjærlighet. Det var skikkelig klamt å lese om søskenmassasjen og ubehaget økte etterhvert. Ellers hadde jeg ofte følelsen av å lese en ungdomsbok, det ble kjedelig med de korte, enkle setningene. Jeg reagerte også på navnene og lurte på hvor i all verden dette skulle foregå uten at jeg gadd å google det - så takk for info! Terningen havnet på 4.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

E-bok kjøpt og lastet ned. Gleder meg til denne!

Synes leseperioden høres veldig grei ut :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Frode TangenAnn ChristinLailamay britt FagertveitHarald KBeathe SolbergBerit B LieAnneEivind  VaksvikReadninggirl20Anniken RøilChristofer GabrielsenTatiana WesserlingHilde VrangsagenHilde Merete GjessingsiljehusmorCtinaWenche VargasRufsetufsaAnn EkerhovdVigdis VoldLars Johann MiljeCecilie69Marianne  SkageTine SundalBertyGrete AmundsenTone SundlandIngvild RosslundGroReidun SvensliKine Yun Hoch-NielsenDolly DuckCamillaVannflaskeHildaHallgrim BarlaupRisRosOgKlagingTom-Erik Fallakrira