Søk i diskusjoner, lister og sitater:

Viser 901 til 910 av 1502 treff på dickens.

Litt på etterskudd fordi jeg har vært bortreist, men jeg føler likevel at Mister Pip er ei såpass god bok at den fortjener en kommentar. Da jeg begynte å lese, regnet jeg med at historien var fiktiv - men etter noen sider skjønte jeg at dette var noe som krevde litt mer bakgrunnskunnskap.

Det dreier seg om et landsbysamfunn der de hvite (herrene?) er evakuert, med unntak av en enkelt mann, som blir værende fordi han har ei kone som hører hjemme der. Historien utspiller seg på 1990-tallet, og handler om en helt reell konflikt som verden har hørt lite om, i alle fall var jeg ganske blank: Lokal gerilja mot gruveselskap, der staten (Papua New Guinea) setter inn leiesoldater for å få has på motstanden.

Her opplever vi altså at "Stilkøye", som sannsynligvis ikke har vært særlig godt integrert i den hvite overklassen, gjør et framstøt for å nærme seg lokalbefolkningen og opprettholde en slags normaltilstand: Han kunngjør at barna skal fortsette på skolen. Og på skolen bedriver han høytlesning for elevene sine, i tillegg til de skolefaga han behersker.

Som høytlesingsbok velger han altså Great Expectations, sannsynligvis fordi det er ei bok han kjenner godt. Jeg tror ikke selve Dickens-romanen har noen stor betydning for det som skjer; i mine tanker kunne han ha valgt ei hvilken som helst bok som handler om ønsker, drømmer som blir oppfylt, urettferdighet og svik. Mot slutten får vi vite at det er en "tilpasset" versjon han har gitt elevene sine. At han også inviterer landsbykvinnene til å bidra i "undervisningen", er et annet eksempel på forsoningsprosjektet hans.

Midt oppi alt dette har vi altså Matilda, som observerer og registrerer at mor og læreren ikke går overens, og kommer i en opprivende lojalitetskonflikt. (Noen av dere mener forfatterens framstilling av jenta er lite troverdig - der er jeg ikke enig. Dette er et samfunn der folk lever bortimot i naturalhusholdning, og der tror jeg gutter og jenter er ganske likeverdige i oppveksten. Men jeg tror ikke tolvårs gutter sover på ei matte ved sida av mor om natta.)

Matilda framstår for meg som ei intelligent og besluttsom jente - en del av hendelsene vi blir vitne til, er utrolig sterk kost. At folk gjennomlever slikt og kommer seg helskinnet fra det, er ubegripelig. Og at folk kan utsette medskapninger for slikt, er enda mer ubegripelig.

Fra meg får boka en sekser.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Denne uka har vi ferie i Italia, og jeg tok med James Lee Burke' "Rain Gods. A novel", som også var med i fjor. I tillegg lytter jeg til Charles Dickens og "Great Expectations" på toget siden jeg følger opp "Mr Pip". Det betyr mange timer med lydbok og ganske dårlige standardpropper i ørene. Det viser seg at jeg var litt for kjapp med å bestille returreise (fra feil flyplass), så det blir mange timer med tog før vi kommer dit, og kanskje blir jeg ferdig med Mr Dickens og Pip allikevel. Tidlig en søndag morgen. God lesehelg og ferie resten av uka til alle bokelskere.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Om dere er glad i et mysterium eller to så vil jeg anbefale serien om Flavia de Luce. Alan Bradley har skrevet en serie om 11 år gamle Flavia, en krimhelt ulik alle andre. Hun er iskald, lynskarp, fryktløs, med formuleringsevne som Charles Dickens og kjemikunnskaper som Madame Curie. Første bok i serien er "Det søte i bunnen av kaken". Nr 2 "Døden henger i en tråd" og nr 3 "Mørket i krystallkulen". Om det er kommet flere på norsk er jeg ikke sikker på da dette var de som var kommet ut da jeg leste de for en del år siden.

Ellers vil jeg anbefale Maria Parr sin "Tonje Glimmerdal" og "Vaffelhjarte", om det går greit å lese på nynorsk. Herlige og lettleste bøker.

Sist, men ikke minst, Hobbiten. Genial bok som alle barn bør få oppleve. Filmene kan vente til han blir litt eldre ;)

Lykke til i bokjakten!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jaudå, denne sat som eit skot. Oppvekstskildring, eit miljø og ein geografi som er så godt som ukjent for meg, dramatiske hendingar med krig og elende, ein usannsynleg helt og ein god porsjon elskhug til litteraturen.

Settinga er den vesle øya Bougainville aust i Papua Ny-Guinea og borgarkrigen der på slutten av 1980- og byrjinga av 1990-talet. Matilda er ein oppvakt jentunge som bur i ein liten avsidesliggande fiskarlandsby, og ho er forteljarstemma i denne historia. På grunn av krigen, som enno ikkje har kome til deira kant av øya, har skulen i landsbyen blitt avvikla. Men den merkelege Mr. Watts, ein australiar som har gifta seg med den minst like merkelege lokale dama Grace, bestemmer seg for å take seg av borna i landsbyen og halde skule for dei. Han er ikkje lærar og har begrensa føresetnadar for oppgåva, men det løyser han elegant ved å introdusere borna for Charles Dickens sin «Store forventninger» og helten i denne historia, Mr. Pip. Med denne boka som ein raud tråd i undervisninga blir skuledagen ein fest for ungane, som lever seg inn i handlinga. Men krigen innhentar til slutt også denne landsbyen, og det blir dramatisk når soldatane prøver å finne denne Mr. Pip som ungane pratar om.

Den som ventar å finne ein klar parallell mellom Dickens sin historie og denne boka trur eg vil bli bittelitt skuffa. I alle fall var ikkje slike parallellar åpenbare for meg. Likevel er eg glad for at eg har lest (høyrt) Great Expectations for ikkje alt for lenge sidan, for det refererast trass alt ein del ti hendingar i denne boka undervegs. Om ikkje anna så var det moro å gjennoppleve delar av boka gjennom augene (øyrene?) til barneflokken i Jones sin bok.

Vi hadde denne boka som felleslesing i Lesesirkelen av 2014, det blei ein fin diskusjon denne gongen også. I tillegg må eg nemne at boka er filmatisert, med Hugh Laurie (frå TV-serien House) i rolla som Mr. Watts. Eg har ikkje sett filmen, men tippar han kler rolla godt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Charles Dickens


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt forslag:

Store forventninger (Great Expectations) av Charles Dickens

https://bokelskere.no/bok/great-expectations/25362/

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Helg med variert lese/hørestoff. 2 lydbøker; Charles Dickens "Great Expectations", som jeg storkoser meg med, og Zorba the Greek, som jeg må ta i porsjoner for ikke å bli for fort ferdig i forhold til samlesingen. På sengekanten har jeg Michel Houllebecques "Kartet og terrenget". Snurrig bok og forfatter. Har litt problemer med å skille mellom fiksjon og fakta. Det store leseprosjektet mitt er oppdatering på virkelig gamle udødelige klassikere. Vært igjennom Njål Saga, Kallevalla og Peter Dass "Nordlands Trompet". Nå er det Homer "Iliaden" sang for sang. Mann og Guder i årelang kamp på grunn av Paris` bortrøving av skjønne Helena. Deretter har jeg tenkt Odyssevs, Det Gamle testamentet (lest som en fabel) og Snorre. Litt å ta tak i denne vinteren.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Som boktittelen røper er dette en samling klassiske spøkelseshistorier. Her er det med historier fra kjente forfattere som Charles Dickens, Rudyard Kipling, H. G. Wells med flere, i tillegg til flere mindre kjente bidragsytere.

Hver forfatter blir presentert med en minibografi før hver novelle, noe jeg syntes var nyttig. Særlig siden det var en del forfattere jeg ikke hadde hørt om før.

Selv om det skjer unaturlige ting og det bokstavelig talt spøker i hver fortelling, blir det aldri skummelt, men jeg koste meg allikevel. Det var en perfekt start på den mørke tida for min del.

Oversikt over innhold:

The Signalman av Charles Dickens
At Chrighton Abbey av Mary Elizabeth Braddon
The Triumph of Night av Edith Wharton
In the Dark av Edith Nesbit
A Warning to the Curious av M. R. James
The Face av E. F. Benson
The Captain of the Polestar av Arthur Conan Doyle
The Furnished Room av O. Henry
The Friends of the Friends av Henry James
The Red Room av H. G. Wells
Nigthmare-Touch av Lafcadio Hearn
The Ghost av Catherine Wells
Thurnley Abbey av Perceval Landon
The Upper Berth av Francis Marion Crawford
The Authentic Narrative of the Ghost of a Hand av Joseph Sheridan Le Fanu
A Pair of Hands av Arthur Quiller-Couch
The Open Door av Margaret Oliphant
The Nurses Tale av Elizabeth Gaskell
They av Rudyard Kipling

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vil en julerelatert forfatter være aktuell? Har Dickens i tankene, dog kanskje ikke historien om Scrooge. Har Tale of two cities på leseplanen og vært huket på Dickens siden Nrk sendte en serie basert på Dickens persongalleri julen 2017.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne kjensla den kjem til meg år etter år
At november er mørkaste månaden vår
Og den bota eg har for slik melankoli
Er å grave meg langt inn i bokhylla mi

Og der fann eg ei bok eg har tru på er god
Om Familien Mulvaney, den les eg i no
Men på søndag, på langtur i fullstappa bil
Blir det Dickens og Copperfield mil etter mil

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

Marianne  SkageTorill RevheimBeathe SolbergReidun SvensliGroSolCecilie EllefsenBertyAnneWangFindusBjørg L.Oda Marie HIngunnHarald KCamillaRonnyNicolai Alexander StyveVibekeHegeRisRosOgKlagingLars MæhlumGeir SundetMette-MPiippokattaAud- HelenKirsten LundVanja SolemdalEgil StangelandElisabeth SveeMorten MüllerPär J ThorssonSissel ElisabethTine SundalAstrid PedersenCathrine PedersenBjørg Marit TinholtKarin BergHilde H HelsethEvaPer Lund