Sandra Lillebø sin debutroman "Tingenes tilstand" er en svært personlig bok som utforsker det kompliserte forholdet mellom en mor som er psykisk syk og datteren, som i dette tilfelle er forfatteren selv da boken er selvbiografisk. Her får vi lese om opplevelser fra barndommen, om livet her og nå, og vi får innblikk i familiens forhistorie. Her ser vi at erfaringene fra barndommen forplanter seg inn i voksenlivet. Hennes usikkerhet går blant annet ut på om hun selv skulle kunne ende opp som sin mor som antakelig lider av schizofreni eller som sin mormor som ble tvangsinnlagt flere ganger. Det er sårt å lese om hennes opplevelser og erfaringer i livet. Selv om vi får innsikt i både mor og mormors historie, er boka tross alt en fortelling om datteren - og hennes vinkling eller sannhet, som en av flere versjoner av familiens historie. Boka er svært fragmentisk, og det er derfor opp til leseren å trekke sin konklusjoner.
3 bøker endte likt med 5 stemmer hver, så når må vi bruke noen dager på å skille disse.
Samme regler som for første valgomgang, men denne gangen
kan du stemme på kun én - 1 - bok.
Frist for å avgi stemme: fredag 30. april kl 12:00
Bruker vi en uke på det eller kan vi klare oss med mindre?
Vi har brukt litt lengre tid nå i oppstartet, for å få flere med og pga påske, men tanken er vel
1 uke pr prosess (1 uke på forslag, 1 uke på valg, 1 uke på å skaffe boka....)
Her er resultatet etter 1. valgrunde:
Ikke gråt, barnet mitt av Ngũgĩ wa Thiong'o - 5 stemmer
Midaqq-smuget av Naguib Mahfouz - 5 stemmer
Salamanderkrigen av Karel Čapek - 5 stemmer
Jane Eyre av Charlotte Brontë - 4 stemmer
Trolldomsfjellet av Thomas Mann - 4 stemmer
Til en ukjent gud av John Steinbeck - 4 stemmer
Frankenstein av Mary Shelley - 3 stemmer
Røk av Ivan Sergejevitsj Turgenjev - 2 stemmer
Til fyret av Virginia Woolf - 2 stemmer
Takk for tips.
Jeg har lest Peter Høegs roman "Frøken Smillas......., men ikke den du nevner.
Jeg kan ikke komme på noen norsk roman som behandler dette tema. Det nærmeste må vel være "lappjævel". Det er en ungdomsbok, enkelt skrevet, men engasjerende. Er nominert til bokbloggerprisen 2021.
Flere fine leseropplevelser her ja, men de nevnte bøkene har ikke akkurat påvirket mine følelser sterkt eller forandret meg på noen måte. De bøkene som har påvirket meg og mine følelser mest er:
Iben Mondrup sin bok Tabita
Xue Xinran sin bok Tabte døtre
Tara Westover sin bok Educated
Disse ble veldig personlige for meg. Glemmer de nok aldri. Tenker på dem stadig vekk
Tror ikke noen bok har påvirket meg så mye som å lese denne boken. Dette er fiksjon, men også så virkelig likevel. Romanen handler om to grønlandske barn som blir tvangsadoptert til Danmark på 60-tallet. Slike adopsjon skjedde faktisk. Romanen trekker historiske paralleller til
"det grønlandske eksperiment" i 1951, hvor 22. grønlandske barn ble sendt til Danmark på et "dannelsesopphold" i regi av den danske stat. Bak i denne roman (som etterord) retter også forfatteren takk til en rekke kvinner som har fortalt Iben Mondrup om deres oppvekst på Grønland og i Danmark. Dette er også delvis historien om hvordan urbefolkningen på Grønland ble nedvurdert og behandlet. Ikke ulikt behandling av urbefolkninger generelt (tenker også på samene i Norge og fornorskningsprosessen som foregikk.
Lesetips: Lappjævel av Kathrine Nedrejord (ungdomsroman, nominert til bokbloggerprisen 2021)
Fy søren, jeg er opprørt.Her tror det danske paret at de skal redde de stakkars barna, mens barna egentlig blir brukt til å fylle et tomrom i egne liv. Siviliserte dansker vet selvsagt hva som er best for de primitive grønlenderne (akkurat som siviliserte nordmenn visste hva som var best for samene).
Wow, for en roman, en historie man blir engasjert og svært opprørt av å lese. Det koker...
Dette er en bok for lesere som liker historiske romaner, som liker romaner som tar opp viktige tema.
Tematikk: Urbefolkning, holdninger, fordommer, rasisme, lengsel, savn, oppvekstroman, livsløgn, barndom, tilhørighet, forsømmelse, frarøvet barndom m.v.
En takk til Iben Mondrup som skriver så bra om viktige tema.
Historien til de grønlandske adoptivbarna er en viktig historie å få fortalt, og Mondrup gjør det på en god og varsom måte i denne romanen.
Politiken, DK
Sterkt familiedrama som kan ende som årets roman.
Jyllandsposten
Norsk litteraturfestival har laget en podcast om boken som en del av deres lesesirkel
....At det hun forestilte seg, var reelt, stilte jeg ingen spørsmål ved; den eneste jeg kjente, var fortvilelsen over ikke å ha vært i stand til å forhindre at det skulle skje. Ennå skulle det ta mange år før jeg forsto at hennes vrangforestillinger, akkurat som konspirasjonsteorier, alltid har en liten kjerne av sannhet i seg som tillater tankene og bevisstheten å hekte seg på, å underkaste seg.
DENNE TRÅDEN SKAL BRUKES KUN TIL STEMMEGIVNING.
Unntak: Innlegg for å løfte tråden.
Frist for å avgi stemme:
FREDAG 23. APRIL, kl. 18.00
Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Du må stemme på minst to bøker.
Stemmer kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på
to bøker eller flere.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan avgi stemmer.
Dersom to eller flere bøker deler førsteplassen, må vi ha ny(e) valgomgang(er).
Nedenfor følger en liste over de nominerte bøkene.
Og for de som måtte lure (spesielt til nye medlemmer):
+ 1 stemme er en stemme fra meg da jeg som trådstarter ikke kan stemme (trykke "Godt sagt") på egne innlegg.
Godt valg!
Rett etter at Toni Morrison mottok Nobelprisen i litteratur ble Toni Morrison spurt om hvordan hun så på forholdet mellom forfatter og leser, og hun svarer:
«Bøkene jeg skriver er gaver fra meg til enhver som vil lese.»
Bøkene til Toni Morrison er i sannhet en gave, og Sangen om Salomon er ikke et unntak her.
Dette er en stor roman som er anerkjent som en av forrige århundrets beste og viktigste amerikanske romaner. Også Barak Obama og Oprah Winfrey har Sangen om Salomon blant sine favoritter. Det er forståelig for dette er kunst, og det er en roman som påvirker, får en til å reflektere.
Romanen Sangen om Salomon forteller om livet til Macon Dead jr., som har kallenavnet ”Mjælkemannen”. Han vokser opp i Michigan, tiden er 1931 og utover. Gjennom romanen forsøker Mjælkemann å finne tilbake til sine røtter i Sørstatene. Som de fleste av Morrisons romaner er hovedtemaene rase og slaveri, familie og røtter. Dagbladet kalte henne for Amerikas svarte samvittighet i et minneord etter hennes død i 2019, og det synes jeg passer. Hun var en klok dame, og en fremragende forteller. Sangen om Salomon er en magisk-realistisk fortellingen med bibelske referanser. Romanen sier noe om hva det vil si å bli værende og hva det vil si å flykte. Morrison viser at barneoppdragelse og økonomisk avhengighet er et hinder for frihet når det gjelder kvinner, og hvordan svarte kvinner er dobbelt undertrykt – både av hvite og av menn uansett farge.
Jeg koser meg nå mens jeg leser Sangen om Salomon. I begynnelsen var jeg litt irritert på oversetterens valg av hedmarksdialekten som skal tilsvare sørstatsdialekten i USA, men dette glemte jeg etter hvert. Hun er en forteller uten like.
“You wanna fly, you got to give up the shit that weighs you down.”
― Toni Morrison, Song of Solomon
“It's a bad word, 'belong.' Especially when you put it with somebody you love ... You can't own a human being.”
― Toni Morrison, Song of Solomon
“You can't own a human being. You can't lose what you don't own. ........................................... He can't value you more than you value yourself.”
― Toni Morrison, Song of Solomon
Bra forslag, har lenge hatt lyst å lese noe av Ngugi wa Thiong'o
Flere forslag til Lesesirkel 2021?
På omveien hjem av Vilde Kamfjord
«På omveien hjem» er en fin og rørende barnebok om kommunikasjon.
«På omveien hjem» er en bok som består av dialog mellom jentungen Vinde og den voksne Britt. Samtalen foregår på toget mellom Oslo og Lillehammer. De to har aldri møtt hverandre før.
Togturen blir en fin tur både for Vinde og Britt, og for oss som leser.
De siste dagene har jeg lest Ragnhild Holmås sin bok «Men du ser ikke syk ut». Boka er lettlest og godt skrevet om det å være kronisk syk.
I tillegg har denne biografien en solid porsjon humor. Dette er en bok om usynlig sykdom, en sykdom som folk rynker på nesen av, som folk tenker man raskt kan skjerpe seg frisk fra. Ragnhild Holmås har ME og deler sine egne erfaringer rundt denne usynlige sykdommen. Hun forteller om bagatellisering og mistenkeliggjøring fordi hun ikke klarer å jobbe og bidra som hun tenker at samfunnet forventer av sine borgere - hun ser jo ikke syk ut.
"Kan du ikke bare ta deg sammen"
En vond, viktig og aktuell bok som mange burde få med seg.
Velkommen
Da forstår jeg det slik at du ønsker å være med i lesesirkelen vår?
Det er kun medlemmene som kan foreslå og velge bøker. Alle kan delta i diskusjonene etterpå.
Kom gjerne med forslag til valg av bøker. Denne gangen utgitt før 1976.
🇧🇻 Dette er en historie om å være pårørende, om nære relasjoner, om å vokse opp med en mor som i perioder er alvorlig psykisk syk, om mørke og lyse dager, om mødre og døtre, om selvmord, om helsevesenet, om pasientrettigheter osv.
Aakre er åpen om sin mors selvmord i denne biografien. Det må være vanskelig å fortelle åpent om selvmordet til en av sine nærmeste uten å utlevere dem. Aakre framstår ærlig, men også svært varsom i sin biografi "Mødre og døtre".
Aakre og hennes søster er to døtrene som forsøker å forstå hva som skjedde den siste tiden da moren levde og var innlagt, de krever at noen i systemet skal stilles til ansvar.
Da forstår jeg det slik at ditt forslag er Trollfjellet
Trollfjellet står oppført både i "Århundrets bibliotek", "Verdensbiblioteket" og 1001 bøker jeg bør lese før jeg dør.
Livets bruksanvisning er ikke innenfor Eldre Verdenslitteratur da den ble utgitt i 1978.
Enig med min forståelse?
Denne er en del av "Århundrets Bibliotek" og i 1001-bøker-du-bør-lese-før-du-dør
Da har jeg gått tilbake og sett på bøker jeg har hatt lyst til å lese tidligere, men ikke har nådd å lese. Hva med en grøsser? I fjor hadde jeg planer om å lese "Frankenstein, men kom ikke lenger enn til å få kjøpt boken, så da blir dette mitt forslag 😃
Frankenstein er den britiske forfatteren Mary Shelleys debutroman som ble utgitt anonymt i 1818. Boka handler om en vitenskapsmann, doktor Victor Frankenstein, som forsøker å skape et nytt og bedre menneske, men isteden skaper et monster. Denne boken er også utgitt på nynorsk nylig gjennom Skald forlag.
Kult 👍
Hva skal jeg da foreslå når tuhamre velger mitt forslag nr 1 og du mitt forslag nr 2?
Dette må da bli bra 👏
Går i tenkeboks 😃
Så kjekt. Jeg hadde tenkt å foreslå den nå 👍 har akkurat funnet fra Jane Eyre 👏
I Kathrine Nedrejord sin ungdomsroman følger vi historien til en samisk gutt som tvinges til å starte på internatskole. Sammol kan ikke norsk, men har ikke lov til å snakke samisk på skolen. Han får en tøff, snarere grusom behandling av både lærere og andre unger. Sammol må finne seg i mye, og det blir en smertefull dannelsesreise. Når du tar språket og kulturen fra et menneske, hva skjer da?
Dette er en ungdomsbok som er nominert til bokbloggerprisen 2021, og som jeg vil ta i bruk med mine elever på ungdomsskolen.