Interessant tanke, men i og med at forfatteren hadde null kjennskap til oljeutvinning så blir vel det kanskje å trekke den litt langt, men kanskje det er mulig viss vi tenker at allegorien er skrevet så pass generelt at den kan passe på mange situasjoner der menneskets interesser (makt, penger) står i konflikt med andre interesser (dyr, natur, klima). Mye interessant å ta tak i her, hvordan behandler man andre (de som er annerledes, dyr osv.)
Mest sannsynlig er det vel å se romanen som en kritikk av totalitære regimer. Tror der er ulike oppfatninger av hvordan Salamanderkrigen kan tolkes. Mange heller mot den nazistiske trussel, men har også lest at det kan være en kritikk av kommunismen eller som et bilde på europeisk historie, europeisk kolonisering osv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvordan går det med lesingen, folkens? Klar for 3.uke og DEL 3 av boken?

Bok tre beskriver selve krigen - God lesing!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Opplever det samme. Synes også at romanen har som du skriver, "postmodernistiske trekk". Den leker med mange sjangre. Karel Capek har sikkert hatt det gøy når han skrev dette, kanskje litt etter innfallsmetoden - han leker. Sånn sett er boken interessant og artig, men jeg opplever heller ikke at jeg blir revet med - det er ikke sånn at jeg bare må lese videre. Jeg må ta pauser, lese noe annet. Jeg lever ikke i boken som man kan oppleve med noen gode romaner.
Følelsene er ikke med - der er ikke noe å identifisere seg med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva man skal være tro mot her i livet?
Tritonus er en velkomponert og fin roman av den finlandsfinske forfatteren Kjell Westö.
Romanen blir kalt en skjærgårdsfortelling og den passer kanskje best for et voksent publikum. Dette er en bok om hva som er viktig i livet, og vi møter den berømte dirigenten Thomas Brander som har reist verden rundt og nytt livet som anerkjent musiker. Familieliv og sønn er blitt ofret for karrierens skyld, men nå når han nærmer seg 60, må han erkjenne at livet er mer en musikk, kvinner, vin og luksus. Flere hendelser i livet har vippet ham av pinnen. Nå som 58-åring ønsker å finne seg en tilbaketrukket plass i den finske skjærgård, så et tema her er altså det å vende hjem.
Men mye av ekstravagansen henger i fremdeles for han bosetter seg ikke akkurat i en hytte på en øy, nei, han velger å bygge et palasslignende hus som han kaller Casa Tritonus med marmortrapp og heis. Det er en rolig roman og vi får et godt innblikk i karakterenes indre liv - Her er også mye om musikk. Det ble en god leseopplevelse fra begynnelse til slutt. En bok til ettertanke.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Uke 2 og Del 2 av Salamanderkrigen av Karel Čapek

Det foregår en utstrakt handel med salamanderne fordi de er så flinke til å dykke etter perler, men salamanderne formerer seg raskt, og det blir en utfordring. Bok to beskriver opptakten til konflikten mellom salamandere og mennesker. Handelen med salamandere blir av mange sammenlignet med slavehandel. Når salamanderne blir mer integrert i samfunnet begynner salamanderne å stille krav, og ønsket om å ta over verden dukker opp.

God lesing!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Liker du spøkelseshistorier?
"Jeg sank" av Vidar Sundstø er en kunstnerroman og samtidig en historisk fortelling om Seidmennene på Skrattaskjær, Karmøy.

Hovedpersonen er enstøingen og forfatteren, Eddy Kromvik, som har bestemt seg for å skrive en roman. For å gjøre det har han isolert seg i en hytte på nettopp Avaldsnes. Her møter han arkeologen Henrik Gran og tenåringsdatteren hans, Susanne, som har sommerjobb på vikingsenteret på øya.

Den historiske bakgrunnen for denne spøkelsesfortellingen er Snorres fortelling om da Olav Tryggvason tok fire hedenske trollmenn til fange, brakte dem ut til et skjær utenfor Avaldsnes ved Karmøy, og bandt dem fast, for så å la dem drukne av det stigende tidevannet. I 1899 laget kunstneren Halfdan Egedius en tegning med de 4 seidmennene. Denne tegningen står sentralt i fortellingen, og vi guidet gjennom tegningen flere ganger.

"Jeg sank" er en av bøkene som blir presentert på Norsk litteraturfestival 2021.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Felleslesing av EV12 Salamanderkrigen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var ei flott lytteoppleving. For ei bok - god flyt og eit vakkert språk.
Kva skjer når eit barn blir så krevjande at dei vaksne ikkje klarer meir?
Sterk og viktig roman om ein kaotiske familiesituasjon. Boka gjev innsikt i menneskesinnet. Hovedpersonen er Benjamin, ein autistisk gut. Dei må takle kvardagen så godt dei kan. I boka får familiemedlemmane kome til orde etter tur. I opninga av romanen møter vi mor til Benjamin, Lea, som er sjuk og einsam. Ho ligg i senga og spelar mens ho et chips og søtsaker. Ho bruker trygda på Hay Day og Candy Crush. I romanen framstår ho som ein snyltar mens storesøstera Rakel gjer alt for ho. Ho har den daglige omsorga for guten medan Lea lar alt skure. Lea tuller med at ho og Rakel er som søstrene Maria og Marta frå Bibelen, der Marta gjer alt arbeidet, medan Maria sit ved Jesu føter utan å gjere noko. Romanen er eigentleg ikkje eit portrett av Benjamin, men av alle rundt han. Romanen er og krydra med humor og spydige replikkar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vinnere


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vinnere


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Romanpris


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bok 1/Del 1

Oppdagelsen av en helt spesiell art salamandere skal vise seg å få dramatiske konsekvenser for menneskeheten. Den første delen er lett i tone og handler om den nederlandsk sjøkapteinen Van Toch som oppdager og utvikler et helt spesielt forhold til salamanderne som utnyttes til perleplukking. Foreløpig virker ikke boken så Science Fiction aktig, men det kan jo endre seg. Aner i hvert fall satire her :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Velkommen til felleslesing av
Salamanderkrigen av Karel Čapek

Leseperiode:
Fredag 7. mai - søndag 30. mai

Unngå spoilere:
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boka.

Salamanderkrigen er delt inn i 3 deler, så kanskje vi skal sette opp en tråd for hver del, bruke en uke per del, hva tenker dere om det?

Lenke til hovedtråden

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Da er Salamanderkrigen kommet i hus i form av pocket, Gyldendals klassikerutgivelse 2014. Jeg er klar 👍

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, jeg kan føre deg opp på listen :)
Vær gjerne med å lese Salamanderkrigen som vi nettopp har valgt som månedens bok.
Vi bruker nå 1 uke på å skaffe boken og begynner samlesingen fra helgen av.
Det vil komme en egen diskusjonstråd i slutten av uken.

I månedskiften mai/juni vil det komme en ny tråd med forslag til ny bok
Neste ganger er det nyere nordisk litteratur (utgitt etter 1975) som skal velges.
Da kan du være med å foreslå en bok som vi skal lese sammen i neste runde (juni).
Når forslagene er kommet inn, vil det bli en ny runde med valg av bok før vi begynner å lese en ny bok sammen (junibok).

Velkommen til Lesesirkelen av 2021

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Hør her'a!» av Gulraiz Sharif er en ungdomsroman fra 2020. Språkdrakten er preget av «kebabnorsk». Her utfordrer Sharif holdninger ved hjelp av humor. Et tema som utpeker seg er kulturforskjeller. Romanen handler om 15-årige Mahmoud som er født i Norge av pakistanske foreldre. Han er en gutt som har det i kjeften. Mahmoud skal vise Oslo til onkelen sin som er på sommerferie i Norge. Og så er det lillebroren som helst ville vært jente. Hvordan skal det gå?
Jeg ser et underliggende budskap som handler om likeverd. Og om muligheten til å være den man vil. En artig bok som nok vil treffe målgruppen (ungdommer), men fikk også en "gammel" norsklærer som meg til å humre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Guds beste barn" er en rå og brutal fortelling om virkelighetens vold fra et tøft gatemiljø på Amager i favorittbyen min København hvor jeg bodde i 13 år. Det er rå og brutal realisme fra Ghettomiljøet på Amager og Christiania. Her blir man revet med fra første stund i fortellingen om vold, rus, kriminalitet, omsorgssvikt, fremmedhat, danskehat, dysfunksjonelle familierelasjoner, vennskap og lojalitet i den danske hovedstaden. Morten Pape skriver virkelig godt og med stor troverdighet. Ikke for sarte sjeler dette, men brutal virkelighet. Viktig å vite om - man går ikke upåvirket hen etter å ha lest "Guds beste barn" Romanen er fiksjon, men bygger på
historien om drabet på Deniz Uzun.

Fra virkeligheten: I 2008 ble det 16 år gamle avisbudet Deniz Uzun drept med et kølleslag, på Amager i Danmark. De tre gjerningsmennene var 15, 17 og 18 år gamle, de hadde gått til angrep fordi de følte at Deniz og kompisen hans glodde på dem. Morten Papes ferske roman er inspirert av tragedien.
Terningkast 6

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fredag 30. april 2021, kl. 12.00

Valgomgang 2 er avsluttet og Salamanderkrigen av Karel Čapek
ble valgt til neste felleslesingsbok. Boken fikk 6 stemmer.

Gratulerer!
Dette blir spennende.

De to andre bøkene plasserte seg slik:

Ikke gråt, barnet mitt av Ngũgĩ wa Thiong'o fikk 3 stemmer.
Midaqq-smuget av Naguib Mahfouz fikk 2 stemmer.

Vi bruker nå 1 uke på å skaffe oss boken. Noen har kanskje en eldre utgaven allerede,
men vil kort nevne at den er i salg i nyere utgave fra Gyldendals klassikerslipp våren 2014.
Denne er lett å få tak i.

Jeg lager diskusjonstråd for Salamanderkrigen om en uke.

Lesesirkelen av 2021

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hei
ja, det gjør du :)
Trykk på "Godt sagt" på den boken du vil vi skal lese sammen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan sette en uke, men satt det åpent og stilte et spørsmål i teksten 😃

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

TorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechRandiAKirsten LundMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardBerit B LiePiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger MartinsenDemeterStig TKristine LouiseKjell F TislevollFredrikTine SundalTurid KjendlieAnne-Stine Ruud HusevågHarald KPär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenLillevi