Ja, lang bok så tar det sin tid!
Nå er det, dessverre, slutt for meg. Men en veldig god leseopplevelse. Mange digresjoner/sidehistorier som er fabelaktige i seg selv, og samtidig bidrar til helheten. Strålende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et folk i landflyktighet

Midtøstens litteratur er på mange vis fremmedartet for oss, en annen kultur. Jeg begynte på denne boken med en intensjon om å lese ett dikt om dagen, og å slå opp alle ukjente ord og referanser. Og jeg fulgte denne strategien - en stund. Men diktene grep meg, og jeg leste dem mer fortløpende og sammenhengende. Og jeg fikk en helt annen opplevelse av stemningen, rytmen og meningen i samlingen. En gjennomgående tone av lengsel, sårhet og av kjærlighet til husene («Han kjente nøkkelen like godt som sine egne lemmer, og fattet håp.»), jorden, dyrene. Et folk i landflyktighet trådde frem.

Jeg synes diktene, hver for seg, er relativt krevende og leser fortsatt flere av dem flere ganger (med dypere forståelse). Tekstene strekker seg over lange avstander og gjennom store tidssprang, og fra myter til moderne fenomener. De inneholder en egenartet, uvant bildebruk («Krigen har gått på kafé for å slappe av …» (s. 72) og referanser ukjente for de fleste av oss. Men det er ikke nødvendig å forstå alle formuleringene og referansene. Dette er en bok der helheten formidler budskapet. Diktsamlingen under ett skaper vakre og sterke bilder, gode og vonde, knytter urgammel tid opp mot nåtiden. Og ikke minst; den bringer håp og forsoning. Denne lille, store diktsamlingen er verdt å bruke tid på.

Mahmoud Darwish (1942–2008) og hans familie flyktet fra det nordlige Palestina til Libanon da Israel inntok landsbyen deres i 1948. Etter den tid har hans tilværelse vært preget av rotløshet. Darwish regnes som den fremste av de palestinske dikterne og en av de største arabiske poetene. Han er oversatt til flere språk. Likevel er han påfallende lite kjent i Norge (i Vesten?). Boken kom i 1994, første gang oversatt til norsk i 2002. Jeg hadde aldri hørt om den, før jeg tilfeldig kom over den hos Alquds (Palestinabutikken i Oslo). Jeg gjorde for moro skyld et lite regnestykke. Av bokelskere.no’s nærmere 50 000 medlemmer, er det 0,01 promille som følger «Hvorfor lot du hesten bli igjen alene».

Mitt ønske er at flere vil få øynene opp for det palestinske folkets kultur generelt og Mahmoud Darwishs spesielle stemme.

«Legg navnet ditt i min hånd og skriv
for å få vite hvem jeg er, og gå som skyer
på horisonten ...
Så jeg skrev: Den som skriver sin historie arver
ordenes jord, og besitter betydningen helt og fullt!
»
(s. 63)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Solvej Balle burde takke deg for et utrolig bra innsalg av boka. Jeg har ikke hatt noen planer om å lese denne, nå derimot...

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørtes ut som mye variasjon her. Håper du får en god lesning og ha en god helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vita Brevis er en av mine favoritter :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så fint med lydbok på øre. Spennende med Balles bøker. De liker selv veldig godt og gleder meg til neste. Håper du får en fin lesning og lykke til med barnebarn nummer tre!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for deling. Det er ikke alltid det står en så omfattende omtale her inne, og denne inneholdt mange godord. Jeg har lagt den til ønskelisten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig i det du skriver om refleksjon og rundt det å lage rom for større valgmuligheter i samfunnet.

Uten sammenligning forøvrig, så kom jeg over en ny bok av Annika Norlin, Tua. Den handler om en jente som stikker til skogs for å slippe unna livet i byen. Hun treffer på noen mennesker i et lite samfunn der, og så går historien videre... Etter å ha brukt en del tid på Doppler føler jeg at jeg bare må lese denne! Dagens Næringsliv har en anmeldelse av boka og et intervju med forfatteren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her feires ikke Valentines day, så det er en helt vanlig fredag.

Jeg har kommet til bok 3 om de syv søstre, Skyggesøsteren, av Lucinda Riley. Da jeg begynte på bok 1 hadde jeg ingen forventninger, det var ikke nødvendigvis en bok jeg selv ville ha plukket ut. Men, det viser seg at den (og de andre) er utmerkede bøker å høre på øret, da det er lett lesing. Da får jeg lest bøker samtidig som jeg gjør andre ting, og det kan være fint.

Bok i vanlig bokformat leser jeg også. Jeg har kommet til bok nummer tre i serien Om utregning av romfang, av Solvej Balle. Disse bøkene er annerledes, og veldig interessante. Lettleste er de også. I 2022 vant Solvej Balle Nordisk råds litteraturpris for de tre første bøkene i prosjektet.

Ønsker alle bokelskere en fin helg! Selv venter jeg på at barnebarn nummer 3 skal melde sin ankomst <3

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så kult, det blir kjekt å «møte» Erlend Loe i siste episode.
Takket være deg, klarte jeg å justere innstillingen min, og koste meg litt mer med de 2 siste episodene. Likte også innholdet i de to siste kapitlene bedre.
Her får vi gode eksempler på hvor påvirkelige vi er, og for noen flokkdyr vi er. Ideer brer om seg, og plutselig er det rare og sære noe «alle» vil prøve - og vipps, blir det en trend.

Jeg er helt enig, det er interessant. Det er alt for mye flinkhet der ute og det virker som om det er hovedbudskapet til Loe. Kanskje er det en holdningsendring og litt bevisstgjøring som må til, sånn at vi kan lage rom for større valgmuligheter. Han gir oss i alle fall anledning til å reflektere.
I dette flinke landet, måles alt for mye i kroner og øre, og som kjent kan ikke lykke kjøpes for penger. Det er lettere å finne gode øyeblikk i naturen, så la oss verne om den, det oppfatter jeg også som et budskap.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Feirer du alle valentines day eller er det uaktuelt? Mannen og min pleier å gå ut og spise i hvert fall og det synes jeg er koselig tradisjon.

På lesefronten leser jeg noe angående kjærlighet nemlig flaskeposten av Nicholas Sparks og hører på lydbok Stuck on you av Portia Macintosh som har veldig artige lette leste/hørte bøker kan du si. Så på lesefronten er mye kjærlighet og noe som er litt lettere for øyeblikket i hvert fall, til noe tyngre dukker opp.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hm interresante titler unna her. Mye lesestoff. Håper du har/hadde en god lesning og hadde en god helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende med å lære om Adhd diagnose. Håper du har/hadde en god lesning og hadde en fin helg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fint med pakker og hørtes veldig interresant ut. Håper du har /hadde en god lesning og hadde en fin helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Japan har mye spennende litteratur. Ganske annerledes enn det som ellers blir skrevet synes jeg. Den har noe ganske unikt i seg. Håper du har en god lesning eller hadde. Spennende med Solstad nye bok. Håper du hadde en fin helg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk Laila, dette liker jeg, det gir boken mer dybde. Skulle gjerne hatt den informasjonen før jeg gikk i gang med lyttingen. Har ikke hørt siste leseklubbmøte der de samtaler med Loe, så det gleder jeg meg til nå.
Uttrykket om å bryte den fjerde veggen, har jeg aldri hørt før, så det setter jeg pris på at du trekker fram. Jeg har sett virkemidlet brukt, men ikke hatt et navn på det.
Jeg fikk med meg en referanse til Obstfelder sitt dikt «Jeg ser»
Har dessverre ikke sidetallet, da jeg ikke har den fysiske boka, men Doppler sier noe om å ha kommet til feil skog, her er så underlig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har jeg lyttet meg igjennom siste podcast. Her snakket de om så mye interessant, at jeg måtte rett og slett lese boka en gang til. Så det gjorde jeg.

Jeg ble spesielt opptatt av det de snakket om vedrørende at det i Doppler er mange referanser til andre bøker. Både direkte og indirekte. Det var derfor jeg ville lese den en gang til. Jeg fant noen, men ikke alle. Det er referanser til
Emil i Lønneberget,
Olav H. Hauges dikt,
Onkel Toms hytte,
Hakkebakkeskogen,
Ringenes herre,
Bibelen,
Folk og røvere i Kardemomme by,
Ibsen,
Forbrytelse og straff

Hvis noen har funnet noen flere referanser, så skriv dem gjerne her, helst med sidereferanse. Jeg har googlet meg fram til at det også skal være referanser fra Robinson Crusoe og Babar, men de har jeg ikke funnet.

Det ble også snakket om at boka "bryter den fjerde veggen", dvs. henvender seg direkte til leseren eller kommenterer sin egen fiksjon. I følge chatGPT er det et virkemiddel Loe har benyttet seg av i flere av sine bøker:
"I Doppler kan dette komme til uttrykk gjennom hovedpersonens refleksjoner og kommentarer som synes å være rettet direkte mot leseren, noe som skaper en følelse av at han er bevisst på sin rolle i en fortelling. Dette grepet bidrar til å forsterke romanens satiriske tone og inviterer leseren til å reflektere over samfunnets normer og forventninger.".

Med andre ord: dette er en virkelig interessant og kompleks bok med mange lag

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Piipokatta, du beskriver veldig godt hvordan Loe bruker "tullball" for å ta opp store spørsmål :) Jeg hørte på den siste podcasten i lesesirkelen i går, og der beskriver en av dem hvordan Loe gjør dette. Loe sier seg enig i utsagnet.

ordrett:
Språket hans bør leses som en karikert animasjonsfilm der alt er ekstremt, og ikke som et forsøk på sannferdig gjengivelse av en manns tanker og handlinger.

Jeg synes det er utrolig interessant å angripe denne flinkheten som Doppler mener gjennomsyrer samfunnet. Det er jo sant. Virkelig sant. Vi har skapt samfunnet slik at det fungerer i forhold til flinkhet. Det er ikke rom for å bare være, eller utforske andre aspekter ved det å leve.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette var en bok som krevde sin leser. Tusen takk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

John LarsenLilleviPiippokattaChristofferHegeMarianne_Kjell PGroEllen E. MartolRisRosOgKlagingKristin_Kirsten LundVannflaskeMads Leonard HolvikReidun SvensliCecilie EllefsenPirelliMonaBLPilarisKjerstiIngeborg GMargrethe  HaugensveinTerje MathisenTove Obrestad WøienTor Arne Dahlingar hmarvikkisHarald KEivind  VaksvikLene MThereseSynnøve H HoelHanne MidtsundTatiana WesserlingMorten JensenMathildeAmanda AsiljehusmorGladleserSiv Rønstad