For dem som setter terningkast uten å ha lest hele boken, tror jeg det er viktig å skrive hvorfor de gir lavt terningkast. Det er vel sjelden en leser boka helt ut hvis en synes den er SÅ kjedelig. Min mening er at ei bok bør engasjere før side hundre.
Det kan ikke bli slik, at bare de bøkene lesere orker å lese helt ut, kan få terningkast. Da blir det til at de fleste bøker som får terninkast er de bøkene med de høyeste terningkastene.
Dette er hva jeg mener. Spesielt etter denne debatten.
Ja stemmer det, vi traff den godeste Karl Johan også i boka om Napoleon og det var en av de personene jeg la spesielt merke til da jeg leste også den boka.
Jeg har nettopp kjøpt "Madame Pompadour". Ei ansatt bak disken som hadde lest den sa også jeg kunne glede meg for den var kjempebra ! :-) Dette lover jo godt ! :-)).
Det er med en viss tilfredstillelse at jeg legger fra meg boka "Karl Johan" etter å ha lest alle 531 sider, og med visshet om at neste gang jeg besøker Oslo`s hovedgata Karl Johan, Slottet, Universitetet, Akershus slott og festning m.m. så har jeg en annen følelse ved disse stedene enn tidligere.
Det var nemlig den svensk-norske kongen Karl Johan som boka handler om som stod bak bl.a. byggingen av disse "bygningene".
Hans egentlige navn var Jean Baptiste Bernadotte, men han ble den svenske kong Karl VIII`s adoptivsønn og ble kronet i storkyrkan i Stockholm 11 mai 1818 med navnet Karl XIV Johan som konge over Svealand og Gøtaland og underliggende provinser. Ikke lenge etter ble han kronet også til Norges konge i Nidarosdommen i Trondheim som konge over Norges Rige og tilliggende provinser ( I den norske kongerekken Kong III Johan)
Det å lese denne boka var for meg som er historieinteressert både givende og veldig interessant. Vi får høre mye om Karl Johans (Jean Bernadotte
s) tette bånd til Napoleon Bonapartes familie ( Han ble også gift med Napoleons tidligere forlovede Dèsirèe).
Karl Johans "samarbeid" med Napoleon i krigssituasjoner blir mye omtalt og etterhvert utvikler det seg til å bli mye mer rivalisering mellom de to enn samarbeid.
Vi får innblikk i ikke bare Karl Johan`s historie , men også flere kjente personligheter som vi kjenner fra historie-boka og skolen.
Denne boka har virkelig gitt meg mye og jeg har nå gått til anskaffelse av Lindqvist siste bok "Madame Pompadeor" og ser fram til å få lese også denne.
Lindquist skriver forførende og underholdende og er blitt en av mine favorittforfattere. :-)
Ja, jeg føler iallefall for å få ut frustrasjonen over ei dårlig bok, like så godt som å få ut begeistringen for ei bra bok.
Har en gitt f.eks kr. 400 for ei bok, er det skikkelig irriterende når en begynner med hundre sider kjedelig innledning. Fire femdeler av boka bør iallefall være engasjerende. Fullt så ille er det ikke med billige pocketbøker. De har iallefall jeg samvittighet til å hive i søppela etterpå.
Men nå må en jo kunne si, at det å lese bøker og å plukke ut riktig bok, er litt gambling eller litt å trekke ut riktig lodd :-)))
Karl XIII (Karl Johan var hans adoptivsønn)) fortsatte å lede regjeringsmøtene selv om han mer eller mindre satt og duppet ved enden av bordet. Alle tidde når beslutningene skulle tas. Dersom kongen ikke sa noe, hvilket han sjelden gjorde, tolket man det dithen at han samtykket.
Det fortelles at en gang kongen satt og arbeidet på værelset sitt, sovnet han og gled sakte under bordet, fremdeles i dyp søvn. Hoffpersonalet begynte straks å lete etter den forsvunne monarken, før vakthavende offiser oppdaget ham under skrivebordet og utbrøt : "Å Herre Gud, ligger Deres majestet der og regjerer "
Nei, selvfølgelig MÅ man ikke gi terningkast til ALLE bøker. Men selv googler jeg på bøker jeg har tenkt å kjøpe og jeg er interessert i terningkast. Det at ei bok har lave OG høye terningkast, hindrer meg ikke fra å kjøpe boka. Har boka derimot BARE lave terningkast, er det mer sannsynlig at jeg dropper kjøpet.
Ut i fra denne debatten, kan det virke som en god del kun liker å gi gode terningkast på en bok, og lar være hvis de må gi lavt terningkast. Det er synd synes jeg og lurer på HVORFOR enkelte ikke liker å gi lave terningkast.
Ligger der kanskje en slags "redsel" hos vedkommende som ikke vil gi lave terningkast, for at andre lesere skal tenke at vedkommende som har lest boka ikke kan ha forstått innholdet i den evnt. budskapet. - Og at kanskje vedkommende ville synes det er litt flaut. Jeg bare spør.
Slikt må man heve seg over synes nå jeg iallefall.
Fra meg kommer der iallefall begge deler, men jeg har blitt ganske god til å plukke ut bøker jeg liker etterhvert :-) Og den boka jeg leser nå "Karl Johan". Ja, den skal iallefall få høyt terningkast. :-)))
Jeg innbiller meg at iallefall personer som har laget seg egen side her på "Bokelskere" er seriøse lesere, og dermed berettiget til å sette terningkast på de bøkene de leser.
En eller annen nevnte at jeg kom til å like boka "Pinnsvinets Eleganse" nettopp fordi jeg hadde likt boka " Saman er vi mindre aleine". Hun hadde tydeligvis lest begge bøkene. Da tolket nok iallefall hun og jeg det slik at disse bøkene er i samme sjanger.
Da må jeg vel med rette ha lov til å sette et dårlig terningkast på denne boka. For jeg har jo allerede bevist at jeg liker andre bøker i samme sjanger.
Den dag i dag er det jo strid om Bjørnstjerne Bjørnson virkelig fortjener den berømmelsen han har fått innforbi hans forfatterskap. Var det kanskje heller hans personlighet og engasjement politisk og samfunnsmessig som gjorde ham så berømt ? Nå har jo jeg sansen for Bjørnson da. Men dette med å lese bøker innforbi alle kategorier, har noe med at forskjellige mennesker liker å lese forskjellige bøker. - Og det betyr ikke at de som synes en bok er dårlig selv om de fleste synes den er god tar feil. Mange ganger i historien har det i ettertid vist seg at det ikke er de store massene som har rett. Men la oss helst ikke snakke om hvem som har rett og galt i denne sammenheng.
Når jeg skal lese ei bok og undersøker og googler litt på den først, synes jeg absolutt at det er interresant at noen gir den 6, mens andre gir den 1. Og jeg personlig ville synes det var synd om de som ikke likte boka lot være å si det.
Heldigvis er vi forskjellige, og så er det slik at noen er mer lik hverandre enn andre. :-)) Og dermed kanskje liker de samme bøkene. :-))
Vil ikke en bok stort sett få gode terningkast hvis bare dem som fullfører bøkene setter terningkast ? Skjønner likevel hva du mener når du sier at boka kanskje ikke passer akkurat der og da. Akkurat nå liker jeg nok heller å lese historiske bøker, men tror aldri den omtalte boka her kommer til å bli tatt opp igjen.
Men, tiden vil vise :-)) - Og ja, enig i at terningkast OGSÅ forteller noe om leseren.
Har vært interessant å lese alle svarene vedr. dette med terningkast.
Jeg tror tror jeg kommer til å gi terningkast uansett hvis jeg iallefall har lest en tredjedal av boka, og heller skrive noen av grunnene til hvorfor jeg valgte å avbryte boka og gi lavt terningkast.
Når det er sagt , må jeg bare nevne at noe av det jeg liker aller minst når jeg begynner å lese en bok er L A N G E innledninger.
Kanskje har det noe å gjøre med at jeg de siste månedene har lest en del særdeles gode bøker, for "Pinnsvinets Eleganse" falt absolutt ikke i smak hos meg til tross for mange gode anmeldelser. Denne boka avbrøt jeg etter 83 sider.
Prøvde å konsentrere meg, men måtte ofte lese sidene om igjen. Kjedelig og irriterende lesning.
Hvor mye av en bok bør en ha lest før en setter terningkast ?
Har SÅ lyst å gi "Pinnsvinets Eleganse" terningkast 1, men så ha jeg bare lest 83 sider.
Det er sjelden jeg føler slikt vemod over å "forlate" personene i en bok, som da jeg la fra meg denne boken ferdiglest.
Dette er Isabel Allende på sitt beste mener jeg.
Vi møter menneskeskjebner fra slaveriets tid både på øya som i dag heter Haiti og byen New Orleans i Amerika. Det er hjerteskjærende historier, men boka "varmes" av alltid gode, velmenende mennesker i nærheten som gjør historiene litt lettere å ta inn over seg.
Hovedpersonen i boka er slaven Tètè som vi følger fra barndom til tidlig alderdom. Vi møter menneskene rundt henne på godt og ondt. Her er sterke personlighetsskildringer som viser hvordan mennesker lar seg samstemme med et samfunn fylt av rasisme og urettferighet. Men vi ser også hvordan rettferdigheten likevel er nedlagt i visse mennesker og er en drivkraft til å vinne fram for et bedre samfunn.
Vi møter og får innblikk i mange former for religiøsitet, men mest den de fleste av oss forbinder med Karibien og New Orleans-området.
Historien er troverdig ut fra den tiden som blir beskrevet og er absolutt å anbefale for dem som også er interessert i litt historie.
Jeg har lagt ut terningkast fem, men vurderer terningkast seks.
Her er noen av de bok-titlene jeg synes klinger bra : "Don Quijote", "Lost Moon", "Engler i mitt hår", "Stifinner i grenseland" "Solgudens Autostrada" , "Summen av dagene", " Hva gudene sådde" og "Pinnsvinets Eleganse". :-)
Jeg prøver også å holde ut ca. 100 sider, men så hender det at noen får overtalt meg til å lese videre. Hvis jeg da ikke liker boka etter 200 sider, er det over og ut med boka.
Hva er det som gjør at du avbryter ei bok eller til dels misliker ei bok ? Er det lange innledninger, lange setninger, selve historien, "tørt" språk og innhold, vanskelig språk i det hele tatt eller .... ?
Kan det være at boka er for tung eller vanskelig å holde i ? Er det grunn nok til å la være å lese den ?
Det handler mye om følelser - i hverdagen som i spesielle situasjoner. Det handler også om valg mennesker tar i livet og de konsekvenser valgene får også for dem som står dem nær.
Vi møter sårbarhet i et menneskesinn, empati, medmenneskelighet og nærhet og kjærlighet til mennesker så vel som til dyr.
Ei bok du legger fra deg og leser videre inne i deg selv.
For å lese denne boka behøver en heldigvis ikke å være et geni i fysikk og matematikk. Boka har mye mer å by på enn disse temaene.
En spennende og eksentrisk personlighet full av humor og også alvor blir skildret. Vi får innblikk i personen Einsteins privatliv, hans tanker og meninger om mye og ikke bare yrkes-relatert men også politisk.
Boka er underholdende og hvis en i tillegg til å være interessert i Einstein som person også har litt interesse for universets lover og litt kjennskap til f.eks kvante-teori, relativitets-teori, usikkerhetsprinsippet, Newtons verdensbilde så blir boka bare enda mer interessant.
For meg ei favorittbok ! Mrk. også sitater fra boka.
Bokmerker ! Prøv dere i Souvenir-butikkene !
Nå har jeg reist fra Norge lengst i syd til Norge lengst i nord og har funnet bokmerker i metall, skinn og papp. Fine bokmerker ! :-))