Det er med en viss tilfredstillelse at jeg legger fra meg boka "Karl Johan" etter å ha lest alle 531 sider, og med visshet om at neste gang jeg besøker Oslo`s hovedgata Karl Johan, Slottet, Universitetet, Akershus slott og festning m.m. så har jeg en annen følelse ved disse stedene enn tidligere.

Det var nemlig den svensk-norske kongen Karl Johan som boka handler om som stod bak bl.a. byggingen av disse "bygningene".

Hans egentlige navn var Jean Baptiste Bernadotte, men han ble den svenske kong Karl VIII`s adoptivsønn og ble kronet i storkyrkan i Stockholm 11 mai 1818 med navnet Karl XIV Johan som konge over Svealand og Gøtaland og underliggende provinser. Ikke lenge etter ble han kronet også til Norges konge i Nidarosdommen i Trondheim som konge over Norges Rige og tilliggende provinser ( I den norske kongerekken Kong III Johan)

Det å lese denne boka var for meg som er historieinteressert både givende og veldig interessant. Vi får høre mye om Karl Johans (Jean Bernadottes) tette bånd til Napoleon Bonapartes familie ( Han ble også gift med Napoleons tidligere forlovede Dèsirèe).

Karl Johans "samarbeid" med Napoleon i krigssituasjoner blir mye omtalt og etterhvert utvikler det seg til å bli mye mer rivalisering mellom de to enn samarbeid.

Vi får innblikk i ikke bare Karl Johan`s historie , men også flere kjente personligheter som vi kjenner fra historie-boka og skolen.

Denne boka har virkelig gitt meg mye og jeg har nå gått til anskaffelse av Lindqvist siste bok "Madame Pompadeor" og ser fram til å få lese også denne.

Lindquist skriver forførende og underholdende og er blitt en av mine favorittforfattere. :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Den godeste Karl Johan traff vi også i biografien om Napoleon og skjønner godt det er stoff til en biografi om den mannen. Den boka skal jeg nok en dag lese for jeg forstår deg at forfatteren skriver like godt som sist.
Du kommer ganske sikkert til å like boka om Madame de Pompadour også. Jeg kom over biografien om henne i en brukthandler,den er fra 1955 og skrevet av Nancy Mitford. Det har nok blitt funnet mer informasjon siden den gang men jeg får nøye meg med den.
Jeg likte både damen og historien om hennes liv på Versailles, det var litt av ei dame så du kan glede deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja stemmer det, vi traff den godeste Karl Johan også i boka om Napoleon og det var en av de personene jeg la spesielt merke til da jeg leste også den boka.

Jeg har nettopp kjøpt "Madame Pompadour". Ei ansatt bak disken som hadde lest den sa også jeg kunne glede meg for den var kjempebra ! :-) Dette lover jo godt ! :-)).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikIngebjørgGroStig TChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHarald KHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaase