Det er sjelden jeg føler slikt vemod over å "forlate" personene i en bok, som da jeg la fra meg denne boken ferdiglest.

Dette er Isabel Allende på sitt beste mener jeg.

Vi møter menneskeskjebner fra slaveriets tid både på øya som i dag heter Haiti og byen New Orleans i Amerika. Det er hjerteskjærende historier, men boka "varmes" av alltid gode, velmenende mennesker i nærheten som gjør historiene litt lettere å ta inn over seg.

Hovedpersonen i boka er slaven Tètè som vi følger fra barndom til tidlig alderdom. Vi møter menneskene rundt henne på godt og ondt. Her er sterke personlighetsskildringer som viser hvordan mennesker lar seg samstemme med et samfunn fylt av rasisme og urettferighet. Men vi ser også hvordan rettferdigheten likevel er nedlagt i visse mennesker og er en drivkraft til å vinne fram for et bedre samfunn.

Vi møter og får innblikk i mange former for religiøsitet, men mest den de fleste av oss forbinder med Karibien og New Orleans-området.

Historien er troverdig ut fra den tiden som blir beskrevet og er absolutt å anbefale for dem som også er interessert i litt historie.

Jeg har lagt ut terningkast fem, men vurderer terningkast seks.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Ja, dette var en gripende roman, helt enig med deg i det. Håper fler vil lese den. Mye å lære her om grusomhetene med slavehold. Jeg vil gi denne boka en sekser, ingen tvil om det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg avsluttet den i går kveld etter ganske intens lesning. Ja, dette er Allende på sitt beste, ingen tvil.Det er alltid spennende når nære personskildringer settes inn i historiske rammer. Du får både romanaspektet og mye lærdom. Fasinerende bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har nettopp begynt å lese denne og er helt enig med deg. Dette er engasjerende, og vi får godt innblikk i de forskjellige skjebnene. Litt irriterende med den kursivskriften innimellom, men ellers lovende. Jeg gleder meg til å lese videre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå er boken avsluttet og jeg føler allerede et savn. Det har vært en god opplevelse å bli kjent med karakterene i boken. Forfatteren har klart å skape noe spesielt ved å la bokens hovedperson jevnlig fortelle med sin stemme (skrevet i kursiv) i førsteperson om sine innerste tanker. Anbefales:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har kommet halveis ut i boka og er betatt og fasinert. Er veldig glad i hennes forfatterskap, spesielt Åndenes hus. Øya under havet er på samme nivå. Klarer ikke legge den fra meg....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den står på ønskelisten min. Gleder meg

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for et spennende innlegg! Enda en bok jeg åpenbart bør få med meg! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg er einig i at Øya under havet er Allende på sitt beste! Ein frodig, velkomponert roman med både fiktive og reelle personar. Forfattaren har gjort grundig research og gir oss mykje historisk kunnskap gjennom skildringa av livet til dei to hovedkarakterane, den franske aristokraten som flytter til Haiti sist på 1700-talet for å drive sukkerplantasje, og Tété, ei ung slavejente han kjøpte til å ta vare på kona hans. Slavelivet på Haiti var spesielt hardt, her er mykje brutalitet. Men Tété er sterk, - ein fighter, og klarer etterkvart å ta kontroll over sin eigen skjebne. Vi følgjer desse to (og ein del andre personar) Frå den tida Haiti var velståande fransk koloni, gjennom slaveopprøret, ( øya blei den første republikk styrt av svarte) og til nytt tilvære i New Orleans.

Vi får både forteljarstemmen og Zarité (Tété) sin stemme. Ei bok å anbefale!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spennende fortelling med Zarité som "rød tråd" gjennom en turbulent periode i europeisk og amerikansk historie. Allende maler på et stort lerret (FOR stort?) med fargerike karakterer og dramatiske hendelser. Likevel: Jeg greide ikke å komme riktig "under huden" på noen av karakterene - for mange bipersoner, kanskje?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtBertyHarald KSolDolly DuckKirsten LundTonesen81Pi_MesongretemorEivind  VaksvikLars MæhlumBur1LailaAvaLilleviArveTanteMamieLeseberta_23Akima MontgomeryTrude JensenTor-Arne JensenBerit RBjørg L.Hanne Kvernmo RyeJulie StensethRufsetufsaCarine OlsrødMarianneNInger-LiseNorahTine SundalVariosaSverreKristin71Tone SundlandWenche VargasMorten JensenMarit HåverstadChristoffer SmedaasCamilla