En liten interesant bok der jeg har fått et lite titt bak kulissene i Hamsuns liv og hjem på Nørholm.
I boka forteller sønnen Arild og flere gjesteskribenter bl.a. søsteren Cecilia, mor Marie, en guvernante, advokat Stray med flere.
Det var på Nørholm han bodde de siste vel 30 årene av livet sitt og ønsket å bli der. Han er gravlagt ved favorittstedet sitt, under "gullregnen".

Arild skriver litt om farens diktning og om hans siste bok "Paa Gjengrodde Stier" at den forteller om mange ting men egentlig bare den eldgamle historien om mannen og massen. I Hamsuns versjon-vandreren.

Vandreren er blitt olding, hans stier er gjengrodd. Hans jegerstøvler er byttet ut med et par gamle kalosjer, surret med skolisser".

"Hos alle Hamsuns vandrere er det spenningen mellom deres ytre og indre verden som skaper handling, konflikt, psykologi.

For alle som er glad i Knut Hamsuns forfatterskap, er denne boka er lite bidrag til å forstå og bli mer kjent med hans kunstneriske resultater.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For et helt liv og er helt forfatterskap igjennom bevarte Hamsun en idealisme som nok undertiden forfalt til håpløshet, men aldri til Abelsk selvoppgivelse, en idealisme som var uryggelig rotfestet i hele hans vesen og eksistens, som engang gjorde bondegutten til dikter, som så gjorde dikteren til bonde og som til slutt førte dem begge i ulykken fordi den var så utover alle grenser oppsatt på å realisere seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt fra ungdommen var det blitt en nødvendighet for ham å arbeide i primitive, nesten spartanske omgivelser. I Paris satt han å skrev "Pan" med en marmorplate over knærne, også Dikterstuen utstyrte han med bare det nødvendigste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dessverre har jeg ikke noe tid å være av meg ;)

Dostojevskij skrev noe om det samme i "De besatte", men han fremstilte opprørene på en lite flatterende måte om jeg husker rett, eller ironiserte handlingene deres.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med sin gode forståeles for det russiske samfunn på midten av 1800 tallet har han beskrevet mennesker og miljøet på en fremregende måte uten å bli sentimental.

Hovedfortellingen var å få studenter til å spre propaganda blandt folk, ved at man skulle ta del i deres daglige liv. Målet var å påvirke regimet med tanke på et bedre liv og fremtid.
I virkeligheten skjedde dette i Russland på 1870 tallet. Bevegelsen brøt sammen pga regjeringens mottiltak og mange ble fengslet og måtte bøte med livet. Av de personene han brukte i boka er flere gjenkjent som virkelige personer som var med i opprøret.

Denne boka klarte seg gjennom sensuren, men Turgenjev skrev i et brev
"Min siste bok har kostet meg mye hardt arbeid og lite glede. Særlig var det trist at jeg måtte la så mye være usagt da jeg skrev den, og så mange emner måtte utgå".

Bokas begynnelse lar leseren bli godt kjent med hovedpersonene og skildrer menneskene og miljøet på en slik grundig måte at jeg fikk et indre syn av dette. Etterhvert trer hovedbudskapet fram og som blir fortalt på en rett frem måte.
En meget god bok og som har et bakteppe av virkelige hendelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var så heldig å finne boka "Knut Hamsun og Nørholm" skrevet av Arild Hamsun i dag. Boka er fra 1961.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lest 1. og 2. akt. Hilde har fått et psykologisk grep på byggmesteren og som lar seg styre av denne beundrerinnen.
Ungdommen presser på han fra flere kanter, og hvordan vil han løse dette, mon tro. Det nytter kanskje ikke å flytte til nytt hus heller.
Problemstillingen er den samme som i så mange av stykkene til Ibsen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig med Else, det er drivende og gode bøker. Jeg synest forholdet mellom menneskene var noe av det beste og sterkeste ved bøkene, om samhold, sorger og gleder.
Gode detalj-beskrivelser gjorde at jeg ble godt kjent med både miljøet og menneskene i bøkene.
Det er kanskje derfor jeg likte bøkene så godt og at jeg fremdeles husker mye fra de.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tv-programet var blitt kjørt på nytt og på nytt i fengselet på den andre siden av sjøen. Fattigfolk av alle raser utenfor murene ville ikke ha sett på særlig mange av disse programmene ettersom det sentrale budskapet var at det var nettopp fattigfolk som gjorde tilværelsen for oss andre så uhyggelig og skremmende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Klipp og lim-inn bok, og en herlig en.
I forordet skriver redaktøren at boka ble til ved at forfatteren skrev med blyant på ulike papirbiter. Kapitlene i boka indikerer hvor en papirlapp tok slutt og den neste begynte. Jo kortere avsnittet er, desto mindre var papiret.

Boka handler om en mann som sitter i fengsel og ser tilbake på livet sitt.
Han har bl.a. vært amerikansk soldat i Vietnam.
Synest forfatteren er tydelig kritisk til det misforholdet som er mellom fattige og rike i maktposisjoner.
Boka hopper frem og tilbake i tid, men det ble ikke rotete i det hele tatt, heller ikke at historien er satt sammen som den er.
Alt veves sammen til en forståelig historie der vi får forklaring og svar på hvorfor ting har skjedd før en handlingen har funnet sted, bl.a.

Denne boka tror jeg flere enn jeg vil like :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vietnam-krigen kunne ikke ha pågått så lenge som den faktisk gjorde hvis det ikke hadde vært menneskets natur å anse personer jeg ikke kjente og ikke brydde meg om å kjenne som betydningsløse selv om de ble utsatt for aldri så mye lidelse. Noen få mennesker har kjempet imot denne mest naturgitte av alle menneskers tilbøyelighet og har gitt uttrykk for medlidenhet med ulykkelige fremmede. Men, som Historien tydelig viser, ja, som Historien skriker ut: "Det har aldri vært så mange av dem"!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var fornøyelige bøker som jeg har hygget meg med. Jeg har prioritert disse bøkene i forhold til andre nå noen dager.
Men jeg har da vært innom DQ og lest litt og ser noen likheter. Disse herrene hos Dickens kommer også ut for diverse hendelser både frivillig og ufrivillig.
Flere små humoristiske fortellinger i selve historien og mange flotte personbeskrivelser.

Lillevi observerte hva de inntok på de ulike vertshus/gjestgiveri og drikkesteder. Jeg har notert meg en del steder de besøkte for å innta diverse drikker som f.eks. annanastody med sitronskiver i eller innta en varm porter, strøsukker, gin og muskat.

De var flere ganger innom "George og Dragen", samt "Den store hvite hesten","Markien av Granby, "Den blå løve", "Kronen", "Gylne kors - Brølende okser", "Den hvite hjort", "Påfuglen", "Byvåpnet", "Det blå villsvin", "Busken", "Skjæra og stubben".

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Enig, det hadde vært utrolig bra hvis en kunne ha fått i stand noe slikt.
Jeg er en blandt flere som har en tilsalgs hylle her i profilen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, jeg synest boka var direkte dårlig, med klisjeer så dårlige at det gjorde vondt.
"Moskva 1877. Krigen raser mellom russerne og Det ottomanske riket". Trodde dette var en interessant og god bok, men der tok jeg feil gitt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For alt jeg vet har fanden planlagt å sette krokfot for meg med den slags guvernørskap slik at jeg faller og slår inn jekslene? Som Sancho ble jeg født, som Sancho vil jeg dø. Såfremt det til tross for dette, fra det ene gode til det neste, og uten megen flid og stor risiko fra min side, skulle tildeles meg av himmelen en øy, eller noe lignende, ville jeg ikke være så dum at jeg forkastet den, for det sies også: "En liten kalv er bedre enn ingen", og "Når lykken banker på, husk da døren opp å slå".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå står boka på min ønskeliste også, den ser interessant ut.
Jeg har ikke lest mange bøker fra nabolandet Finnland, så med denne ønsker jeg å rette opp det.
Takk for tipset :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Han sa han måtte flire da han vant en pris på high school for å ha laget en elektrisk stol for rotter. Det var mange som ville at han skulle arrangere en offentlig demostrasjon av stolen med en neddopet rotte, ville ha ham til å barbere hodet på den svimete rotta og spenne den fast i stolen....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er også ferdig med stykket.
For å begynne med slutten først, så ser det ut til at Hedda faller for egne intriger, og hun vet at hun er "avslørt" av Brack.
Hun er sin fars, generalens datter mer enn hun er sin manns kone har Ibsen sagt om Hedda. Hun opptrer både feigt og er ondskapsfull i forhold til flere av aktørene i stykket. Sin mann bryr hun seg ikke nevneverdig om, men likevel "hjelper hun til" slik at Jørgen Tesman skal få professoratet uten konkurranse fra Eilert Løvborg.
Hun har oppfordet Eilert til å bruke revolveren hun ga han etter at han "mistet" manuskriptet sitt og ikke minst presser hun han til å drikke. Tydelig vet hun at han burde holde seg unna med hun nøder han, og han gir etter.
Når Hedda gir revolveren til Eilert sier hun "Kunne De ikke se til at-at det skjedde i skjønnhet?". Senere sier hun til han i sluttscenen i tredje akt "Se der! Bruk De den nu.
Ibsen har nok en gang diktet en sterk, intelligent og manipulerende kvinneskikkelse.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

OBS til alle. Jeg har fått en søppelmelding fra "ehivet kafoun".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Advokat Buzfuz hadde talt med en tungeferdighet så stor at han var blitt høyrød i ansiktet, og nå gjorde han en pause for å trekke pusten.
Stillheten vekket dommer Stareleigh, som øyeblikkelig noterte noe med en penn uten blekk og så usedvanlig dypsindig ut for å overbevise juryen om at han alltid tenkte dypest med lukkede øyne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågHarald KAmanda AKirsten LundPär J ThorssonIngunn SFrank Rosendahl SlettebakkenCathrine PedersenEivind  VaksvikLilleviBerit RTanteMamieElin SkjerengTrine Lise NormannIngebjørgrubbelBertyHilde Merete GjessingPiippokattaJulie StensethTralteMads Leonard HolvikMcHempettTine SundalFrode TangenBjørg Marit TinholtDemeterKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaskeIngvild SJohn LarsenAneedgeofawordEgil StangelandInger-LiseAstrid Terese Bjorland Skjeggerud