En ting jeg synes er veldig bra med denne boken, er at denne klassikeren i finsk litteratur er oversatt direkte fra finsk, og ikke fra svensk slik som f.eks. Ukjent soldat. På alle måter en underholdende historie, til tross for at språket kan virke noe gammelmodig til tider. Tror grunnen til det kan være at Nøste Kendzior forsøkte å skape noe av den samme stemningen som i den finske originalen, selv om hun selv påpekte at enkelte nyanser ikke lot seg oversette særlig bra. Likevel synes jeg hun har gjort et grundig arbeid med denne boken. Historien er også veldig humoristisk og er veldig sentral hvis man vil forstå Finland. Det er ikke for ingenting at det var den første romanen på finsk.

Noe jeg synes er interessant er at istedet for en hovedperson, er det en kollektiv synsvinkel. Hver av brødrene har sin egen karakteristiske personlighet, likevel beskrives de som en helhet. En annen spesiell ting er at all tale i teksten er skrevet i replikkform, som i et skuespill. Dette viser muligens til at Aleksis Kivi kan ha vært inspirert av Ludvig Holdberg, som han leste veldig mye av. Selve handlingen er full av komiske situasjoner som brødrene kommer utfor, først i hjembygda og så da de flyttet til skogen for å starte et nytt liv, og så til slutt når de flytter tilbake som mer modne individer og slutter fred med sine omgivelser. På den måten kan man kanskje si at dette var en dannelsesroman. Kort sagt, en bra leseropplevelse på alle måter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 9 svar.

En fornøyelig bok om de sju brødrene i de finske skoger. Min bok heter "Sju brør " og er oversatt fra svensk ved Hartvig Kiran, 1983.
Selv om jeg er glad i å lese nynorske bøker synest jeg språket her var litt gammelmodig. Jeg må si det skuffet meg litt, og derfor ble det ble ikke så god en flyt i teksten som det burde ha vært.

En meget god fortelling om 7 herlige Jukola-gutter i de finske skoger. Boka hadde fine illustrasjoner som sto godt til teksten, det skal de ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg fått lest den, og kan underskrive på de det du skriver om den!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så fint :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I likhet med andre her skal jeg også prøve å huske å lese denne en gang i nær framtid. Jeg har flere ganger sprunget verdens største orienteringsstafett, Jukolastafetten som flytter rundt omkring i Finland med godt over 1000 lag. Stafetten er inspirert av denne boken, og har 7 etapper.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du leser den ønsker jeg deg god fornøyelse. Har ikke hørt om Jukolastafetten (selv om jeg burde), men det er skikkelig stilig at den har sju etapper etter de sju brødrene. Ser at jeg også lærer en del nytt av denne tråden:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå står boka på min ønskeliste også, den ser interessant ut.
Jeg har ikke lest mange bøker fra nabolandet Finnland, så med denne ønsker jeg å rette opp det.
Takk for tipset :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig:) Jo, finsk litteratur er dessverre ikke så veldig kjent i Norge. Da jeg gikk på videregående leste vi bare et dikt av en finsk forfatter. Det var et dikt av Edith Södergran, selv om hun egentlig var svenskspråklig. Ønsker deg god fornøyelse med lesingen:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka står på ønskelista mi, har hatt lyst til å lese den i åresvis. Boka er et av de store finske verkene. Familien min har hytte i Finland, faktisk i samme kommune som denne boka er satt til (og Kivis hjemkommune), og våpenskoldet til kommunen er syv blonde hoder, etter denne boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken er vel verdt opplevelsen, den anbefales:) Så interessant det med våpenskjoldet! Selv om jeg måtte analysere boken på norsk ifjor, så visste jeg det faktisk ikke, men det er jo egentlig veldig sannsynlig siden Kivi er en så sentral person Finlands historie (kanskje man kan sammenligne han med Henrik Wergeland i Norge). Jeg søkt opp våpenskjoldet, og det er litt av et syn:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Akima MontgomeryRoger MartinsenMarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne M