Jeg har et ambivalent forhold til lydbøker. Jeg elsker å høre på Sverre Anker Ousdal lese fra Kilden av Gabriel Scott. Det å bare lene seg tilbake og lytte mens freden senker seg setter en i en sinnstilstand som er uvurderlig. Men, samtidig kan det gjør meg litt stresset (har ikke mye erfaring med lydbøker, så det er sagt)fordi jeg hører alle disse gode setningene, sitatene og refleksjonene som jeg ikke får skrevet ned og tatt vare på! Jeg kan da vel ikke konstant spole tilbake? Jeg føler så absolutt at det å lytte til lydbøker gir meg noe, men samtidig synes jeg at jeg taper noe annet, hvis jeg da ikke skynder meg å skrive ned hvert sitat, hver setning... Men, uff.. stress!

Her inne er det mange som har erfaring med lydbøker. Hva gjør dere? Hva tenker dere? Som sagt, jeg er ny i bransjen...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så enig, så enig! Man kommer inn i en så herlig sinnstemning når man lytter til stemmen hans, perfekt for oppgaven! Og for en herlig historie! En historie med et tidløst innhold som alle burde få med seg. Historien om en "nydelig", liten mann, som - til tross for "mobbing" og nedlatenhet - har bevart godheten og kjærligheten til det enkle og det jordnære. Hvor mange av oss er det ikke som glemmer det viktigste i livet - kjærlighet, medmenneskelighet og takknemlighet, og som forakter det som er annerledes eller "unormalt", i vårt stadige jag på mer materiell rikdom? Hver gang vi - misfornøyde - misunner materiell rikdom, bør vi kanskje heller, som Markus,lene oss tilbake i takknemlighet, telle vår overflod og sammenligne oss med de som har mye mindre.

Jeg er en halv time fra å være ferdig, men boken kommer til å sitte i meg i minst tusen halvtimer...

Markus fortjener å bli hørt!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er litt redd for det (selv om jeg bare har lest utdrag, og egentlig ikke kan uttale meg). Hva er det da som gjør at vi strever oss gjennom den? Det er mulig at Joyce humrer litt...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det må ha vært en strevsom prosess! Har bare lest utdrag selv, men skal nok gå dypere inn i den - etter hvert. Mener ellers å huske at forfatteren selv sa noe om at leserne aldri kom til å forstå den, og at han lo da han sa det... Husker ikke nøyaktige ord, men altså... Den kan ikke være lett, selv litteraturprofessoren min "strevde".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, veldig interessert i å være med i et leseselskap!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Meget interessant diskusjon. Dette tror jeg er helt avhengig av hvor leseinteressen ligger, noe som mange her nevner. Boksamlingen kan nok ofte gi en pekepinn, og på dette nettstedet ser man jo at bokelskerne kommer i alle variasjoner. Men kan man utvikle en venstreradikal holdning av å lese mye? Tja, her er vel svaret det samme... det kommer an på hva man velger, og kanskje hvor faktaorientert man er.

Selv har jeg imidlertid hatt den følelsen (spekulasjon) selv - at mange som leser mye er venstreorienterte. En sterk leseinteresse kommer av et sterkt samfunnsengasjement, og dette samfunnsengasjementet fører igjen til at man - i stadig større grad, velger bøker fra flere hyller - utvider horisonten og "blir venstreorientert" - nettopp fordi mange bøker tar opp utfordringer; nød, konflikt, urettferdighet osv.

Men, når jeg har kommet så langt i tankegangen - hva med meg selv? I de senere årene har jeg lest uttallige "venstreorienterte" bøker, politikk, om Midt-Østen, om innvandring, om konflikt generelt. Er jeg nå mer venstreorientert?

Vel, jeg leser veldig mye, og jeg er BÅDE venstreorientert OG høyreorientert. Jeg prøver (når det går an) å velge de samme historiene sett fra ulike perspektiv. Studiene begynte jeg som ganske radikal, og endte dem - sånn litt i den andre enden. Jeg leser bøker som gjør meg sint, som gjør at jeg ønsker å stå på barrikadene og rope ut, deretter slapper jeg litt av, velger en annen bok, og tenk - noen ganger forandrer jeg faktisk ståsted...

Uff, denne forvirringen - dess mer man vet - dess mer skjønner man at man ikke vet. Ignorance is [maybe] the key to happiness?

Og svaret er, vel - jeg er selvfølgelig ikke noe nærmere noe svar, eller løsning... Det varierer. Ingenting er svart/hvitt. Tror jeg har (og leser med)et venstreorientert hjerte som noen ganger skjønner at jeg må ta i bruk det høyreorienterte - et luksusproblem i et overflodsland...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka er jo utsolgt alle steder! Og utlånt på bibliotekene! Denne MÅ være bra! Prøver nye bokhandlere i dag... Noen ganger bare må man ha en bok med en gang!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk. Tror jeg lytter til disse anmeldelsene. Var på nippet til å kjøpe den, men det er mange andre på lista.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lenge gått og lurt på om jeg skal begynne på disse bøkene - for å få litt krim innimellom andre, noen ganger tunge bøker. Men du ble altså skuffet. Hvorfor? Har lest en Mankell (Kineseren), og ja, den nådde ikke helt opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men så godt at den endelig kom på bordet!Good for you! Motgang kan gjøre sterk! Boken er et ærlig portrett, og jeg kjenner den på kroppen... I løpet av kort tid skal jeg ta fatt på diktene...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner at han har inspirert deg en masse! Det må jo din mor ha gjort også. Som sagt, jeg har blitt inspirert og ønsker å lese diktene i første omgang. Når det gjelder boka di sånn ellers... jeg oppfatter den som veldig sår... Her er mye glede,over enkle ting, men også mye indre uro slik jeg oppfatter den. Jeg tenker igjen, som så mange ganger tidligere, at "sann kunst" er forbundet med uro, indre spenning og angst - som om sjelen til kunstneren befinner seg på et helt annet plan enn hverdagsmenneskets plan.. Vel, vanskelig å forklare, men dette slår meg når jeg leser om disse kunstnerlivene. Og den lille piken som løper rundt med dobbelt sett av strømpebukser... Jeg oppfatter boken som ærlig, inspirerende, men sår..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest linken nå! Dette blir spennende lesning - og ja, mye nytt her - når det gjelder genetikk, utvandring,innvandring m.m. Gleder meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, jeg vet jo ikke hva han skriver om, og her er det sikkert mye nytt siden han skaper "perspektivskifte". Mente bare - når det gjelder "myten om Israel", at det har vært nevnt tidligere.. Men spent selv, skal gå inn på linken!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wow... er det mulig? (Står 100 i boka ja) Synes ellers det var litt "festlig" skrevet, håper det er greit (selv om det er tragisk å røyke så mye!). Redd for lungekreft, men oppe i 215 i døgnet... og røyker bare halve sigaretten Ellers er jeg snart ferdig med boka, og jeg må si den har gjort meg interessert i forfatteren André Bjerke... Særlig pga. diktene som er spredt rundt omkring...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, har ikke lest den, men den legges til lista nå... Takk for tipset! Sikkert viktig bok!

Har ellers lest lignende bøker/artikler, og det er ingen tvil om at staten Israel er grunnlagt på myter; selv de som startet prosjektet "Et jødisk hjemland i Palestina" på slutten av 1800-tallet (med Weismann i spissen), erkjente jo det. Sionismen var jo i utgangspunktet et kulturelt prosjekt, ikke et religiøst, og omfattende korrespondanse, samt overtalelse (og nijobbing)mellom briter og jøder måtte til får å overbevise de involverte politiske lederne om at prosjektet var "lurt". Pogromer i Russland, Suezkanalens betydning, første verdenskrig, samt Holocaust er viktige elementer som påskyndet og gjorde sitt til at myten ble til virkelighet.

Når det er sagt - staten er grunnlagt på myter, David har kjempet mot Goliat, men.. nå har det gått lang tid og nå bor begge folkeslag der.

Men takk for flott tips! Håper å få lest den så raskt som mulig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi var på vei hjem fra Samson. I entreen kom far på at han bare hadde én kartong sigaretter igjen i huset. Med hans forbruk var dette for ingenting å regne: Han røkte bortimot hundre sigaretter i døgnet. (Bare halvparten av sigaretten, for ikke å få lungekreft.) Han løp rundt i ring og rev seg i håret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men den må jo sikkert jeg lese også.... (hvis jeg ikke har gjort det..? Mener å ha hatt Leirvik som gjesteforeleser.. Takk for tipset, og ja, fint å dele noen erfaringer når man driver med det samme! Bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, takk for gode anbefalinger til alle! Underviser selv både i samfunnsfag og religion (10.trinn), og et spesielt fokus på Midt-Østen konflikten har stått øverst på planen hvert år. Superinteressant, men vanskelig konflikt. Når det gjelder bombastiske oppfatninger - vel, det har jeg opplevd hos mange lærere også. Det som er viktig, er vel - i første omgang - å holde seg til rene fakta - hva skjedde når og hvorfor, og deretter prøve å forfekte et balansert syn. Uansett hva som skjedde og hvem som gjorde hva i tidligere tider - det som er viktig er hva som skjer og bør skje nå! Altså, man kan være "mest enig med palestinerne", eller "mest enig med israelerne", men likevel - for å si det litt platt - ingen skal kastes ut nå, begge sider fortjener trygghet og politiske rammer de kan (holde ut å) leve innenfor.

Viktig å lese bøker med ulikt perspektiv, men anbefaler likevel boka "Hellig grunn", av Morten A. Strøksnes. Igjen, boka er utrolig informativ, alvorlig, men "morsom".

Kan ellers slutte meg til de som anbefaler Maloufs "Identitet som dreper", selv om den ikke går direkte på Israel-Palestina konflikten, men konflikt og identitet generelt. Boka er kjempebra! Selv har jeg lest (studert) den fordi jeg er interessert i den påståtte konflikten mellom islam og Vesten - mellom vestlige og muslimske verdier. Stikkord er: Hvorfor oppstår identitetskriser, og hva kan disse føre til (fremmedgjøring, terror m.m.)? Dette er også viktig å kjenne til som religionslærer; hvordan og hvorfor reagerer noen kulturer slik de gjør? Tenk karikaturtegninger m.m.

Og til slutt, E. Said er viktig!

Igjen, takk for gode anbefalinger - listen blir bare lengre og lengre....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk! Denne må jeg lese! Tenker stadig at nå har jeg lest alt jeg behøver om Israel og Palestina, i hvert fall alt det jeg orker, men skjønner at det er nok en god bok ute! Har nettopp lest "Mornings in Jenin", som jeg synes er meget bra - balansert eller ikke (man må jo lese fakta for hva det er og fiksjon for fiksjon...), men dette blir da en historie fra den andre siden. Ellers er vel problemet, ikke bare fanatisme, men stormaktspolitikk, så ja, her står man overfor nok av utfordringer! Til slutt vil jeg anbefale boka "Hellig grunn", av Morten A. Strøksnes. Informativ, alvorlig, men også utrolig "morsom" - han skriver meget bra!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selv leser jeg også flere bøker på en gang, selv om jeg noen ganger tenker at dette ikke er helt bra... Det kommer nok an på bøkene, som så mange her også nevner. Jeg leser også simultant min "veskebok", min "sekkbok", mine tunge faktabøker og mine filosofibøker. Noen ganger tenker jeg imidlertid at det kanskje er med på å skape støy? Men, men, slik er det nå engang. Noen ganger tror jeg kanskje jeg bør sette av tid til å lese BARE en bok av gangen... Nå som jeg har begynt på "Rom for stillhet", av Kristin Flood, må jeg si at dette er boken som bør leses alene - i stillhet - uten "støy" fra andre bøker. Etter bare noen få sider både tenkte og følte jeg at JA - dette er godt! Denne boken ser ut til å by på noe helt essensielt - en "oppskrift" på stillhet, fred og ro. Boken om "stillheten" krever stillhet; kanskje i form av en liten brygge, et rødt båthus, samt et stort hav å skue utover...

Men hvordan legge fra seg de andre bøkene??

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

PrunellaKirsten LundRufsetufsaMads Leonard HolvikSissel ElisabethTralteLailaAnne-Stine Ruud HusevågBjørg RistvedtOddvarGMorten MüllerKatiMaiFrisk NordvestEivind  VaksvikMarenPiippokattaCathrine PedersenCarine OlsrødIdaStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudsomniferumGrete AastorpKjerstiSigrid Blytt TøsdalbrekHilde VrangsagenLiv-Torill AustgulenStein KippersundHarald KReidun GranbergBenedikteLars MæhlumInger-LiseTanteMamieG LIngunn SIna Elisabeth Bøgh VigreTine SundalEster S