Israeleren Amos Oz er født og oppvokst i Israel, og var i hele sin oppvekst en del av den hat-kulturen som eksisterer mellom israelere og palestinere. Med denne ballasten er det beundringsverdig at han har kommet til den erkjennelse han gir uttrykk for i denne lille boka.

Konflikten mellom jødene og palestinerne i Midt-Østen handler ikke om hvem som har rett eller feil, hvem som er de snille og de slemme. Hele konflikten betegnes av Oz som en tragedie. Jødene og palestinerne har det til felles at de er blitt kastet ut av land etter land, og at det ikke er noen som vil ha dem. Sånn sett er de begge ofre, og begge gjør krav på de samme landområdene - med like stor rett, både historisk og reelt.

Utfordringen er at begge fronter er svært fanatiske - både i sitt syn på hvem som har rett og i forhold til at de demoniserer "de andre". Oz foreslår noen tiltak for å demme opp for konflikten - tiltak som har overføringsverdi til en hvilken som helst konflikt om hva som helst. Kompromisser er et nøkkelord. Videre evnen til å se verden med "fiendens" briller, til å le av seg selv osv.

Boka avsluttes for øvrig med en forelesning holdt av Izzat Ghazzawi med overskriften "kulturen og litteraturens rolle i konfliktområder".

Denne lille boka anbefales varmt, uansett hvilke synspunkter man måtte ha om Midt-Østen-konflikten. Det er en liten bok som kan gi en spore til å åpne øynene for hva som egentlig skjer. Jeg fikk justert noen feiloppfatninger jeg hadde fra før av under lesningen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Noen som har lagt merke til hvordan forfatterne definerer
'fanatiker' i sin tekst?
det må visstnok dreie seg om en diagnose over en pasient -
hvem er fagekspertene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant tema dere tar opp. Jeg lånte prof. Shlomo Sands "The invention of the Jewish People" på universitetsbiblioteket i Oslo. Boka var ytterst grundig og vitenskapelig. Den er en bombe.

Det interessante dog, er at Sand bygger på en fortelling av Arthur Koestler, "Den trettende stammen", som utkom i 1974 deromkring. Koestler var selv jøde fra Ungarn og gikk sterkt i rette mot Staten Israel. Poenget hans var at de fleste jøder ikke er jøder slik det argumenteres for ("Abrahams barn"), men et folkeslag fra Kazaria som konverterte til jødedommen på 800-tallet.

Koestler ble truet på livet, han begikk selvmord og bøkene hans forsvant fra hyllene. Shlomo Sand rehabiliterer Koestler.

Min slutning etter å ha lest alt av Oz, samt Sand og Koestler, er at Israel gjerne må få beholde Israel, men å gjøre det til "En jødisk stat" med en mur rundt blir helt feil, da palestinerne som lever der idag er 1000 ganger mer Abrahams barn en askenasejødene fra Østeuropa.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hm...Jeg tror nok ikke teorien om Kazarene som Askhenazi-jødenes opphav har noe særlig vitenskaplig støtte. Denne artikkelen i "Science" tar for seg temaet: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/06/tracing-the-roots-of-jewishness.html Uansett: Jeg leste "Hvordan helbrede en fanatiker" her om dagen, og det er en liten klok bok som jeg støtter fullt ut, og som flest mulig burde lese. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Klart det blir rabalder når en vitenskapsmann og jøde som Shlomo Sand lever materiale som forteller at jødene som folkeslag er oppfunnet. Prof. Sand er en sann "myth buster".

Selv er jeg ingen vitenskapsmann, kun glad i bøker. Leser masse jødisk litteratur, Singer og Zweig er blant favorittene. Dylan og Cohens tekster like så. Oz skriver godt, men det skjer liksom ingen ting ... liten fremdrift.

PS: Linken din motbeviser ikke Sands argumenter, den bare gjentar påstandene vi alle kjenner så altfor godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Linken min referer til en undersøkelse som viser en klar genetisk felles avstamning for all jødisk befolkning. Den tilbakeviser påstanden om at "de fleste jøder ikke er jøder, men et folkeslag fra Kazaria". For situasjonen i Israel i dag er dette dog rimelig uintressant. Jeg vil også bli med på å anbefale "Hellig grunn" av Morten Strøksnes som skriver glimrende bøker, og "Hellig grunn" er intet unntak! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk! Denne må jeg lese! Tenker stadig at nå har jeg lest alt jeg behøver om Israel og Palestina, i hvert fall alt det jeg orker, men skjønner at det er nok en god bok ute! Har nettopp lest "Mornings in Jenin", som jeg synes er meget bra - balansert eller ikke (man må jo lese fakta for hva det er og fiksjon for fiksjon...), men dette blir da en historie fra den andre siden. Ellers er vel problemet, ikke bare fanatisme, men stormaktspolitikk, så ja, her står man overfor nok av utfordringer! Til slutt vil jeg anbefale boka "Hellig grunn", av Morten A. Strøksnes. Informativ, alvorlig, men også utrolig "morsom" - han skriver meget bra!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nei, har ikke lest den, men den legges til lista nå... Takk for tipset! Sikkert viktig bok!

Har ellers lest lignende bøker/artikler, og det er ingen tvil om at staten Israel er grunnlagt på myter; selv de som startet prosjektet "Et jødisk hjemland i Palestina" på slutten av 1800-tallet (med Weismann i spissen), erkjente jo det. Sionismen var jo i utgangspunktet et kulturelt prosjekt, ikke et religiøst, og omfattende korrespondanse, samt overtalelse (og nijobbing)mellom briter og jøder måtte til får å overbevise de involverte politiske lederne om at prosjektet var "lurt". Pogromer i Russland, Suezkanalens betydning, første verdenskrig, samt Holocaust er viktige elementer som påskyndet og gjorde sitt til at myten ble til virkelighet.

Når det er sagt - staten er grunnlagt på myter, David har kjempet mot Goliat, men.. nå har det gått lang tid og nå bor begge folkeslag der.

Men takk for flott tips! Håper å få lest den så raskt som mulig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Har lest linken nå! Dette blir spennende lesning - og ja, mye nytt her - når det gjelder genetikk, utvandring,innvandring m.m. Gleder meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, jeg vet jo ikke hva han skriver om, og her er det sikkert mye nytt siden han skaper "perspektivskifte". Mente bare - når det gjelder "myten om Israel", at det har vært nevnt tidligere.. Men spent selv, skal gå inn på linken!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk Rose-Marie og annelingua for gode anbefalinger. Virker som om dette er en bok jeg kan ha nytte av som religionslærer. Det er ikke så lett å svare godt på spørsmål fra elevene om denne Midt-Østen-konflikten, særlig når mange har nokså bombastiske (feil)oppfatninger om den. Det er jo så utrolig viktig å kunne sette seg inn i andres situasjon, og i denne konflikten forhindrer de mange feiloppfatningene oss fra å gjøre det fullt ut - og dommene over de involverte i konflikten faller som harde hagl.

Mitt ønske for religionsundervisningen er å kunne bidra til å justere noen av disse feiloppfatningene og kunne bidra til at elevene kan se verdien av å se en konflikt fra flere vinkler. Men da må jeg jo ha god kunnskap og innsikt selv, så denne er nå lagt til på ønskelista :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, takk for gode anbefalinger til alle! Underviser selv både i samfunnsfag og religion (10.trinn), og et spesielt fokus på Midt-Østen konflikten har stått øverst på planen hvert år. Superinteressant, men vanskelig konflikt. Når det gjelder bombastiske oppfatninger - vel, det har jeg opplevd hos mange lærere også. Det som er viktig, er vel - i første omgang - å holde seg til rene fakta - hva skjedde når og hvorfor, og deretter prøve å forfekte et balansert syn. Uansett hva som skjedde og hvem som gjorde hva i tidligere tider - det som er viktig er hva som skjer og bør skje nå! Altså, man kan være "mest enig med palestinerne", eller "mest enig med israelerne", men likevel - for å si det litt platt - ingen skal kastes ut nå, begge sider fortjener trygghet og politiske rammer de kan (holde ut å) leve innenfor.

Viktig å lese bøker med ulikt perspektiv, men anbefaler likevel boka "Hellig grunn", av Morten A. Strøksnes. Igjen, boka er utrolig informativ, alvorlig, men "morsom".

Kan ellers slutte meg til de som anbefaler Maloufs "Identitet som dreper", selv om den ikke går direkte på Israel-Palestina konflikten, men konflikt og identitet generelt. Boka er kjempebra! Selv har jeg lest (studert) den fordi jeg er interessert i den påståtte konflikten mellom islam og Vesten - mellom vestlige og muslimske verdier. Stikkord er: Hvorfor oppstår identitetskriser, og hva kan disse føre til (fremmedgjøring, terror m.m.)? Dette er også viktig å kjenne til som religionslærer; hvordan og hvorfor reagerer noen kulturer slik de gjør? Tenk karikaturtegninger m.m.

Og til slutt, E. Said er viktig!

Igjen, takk for gode anbefalinger - listen blir bare lengre og lengre....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da er Strøksnes' "Hellig grunn" også lagt til lista, takk for tipset. Ser vi underviser i akkurat samme fag; engelsk og RLE/Religion og etikk. Da kan vi jo dele noen erfaringer om litteratur med hverandre :-)

Når du nevner den påståtte konflikten mellom islam og Vesten, kom jeg på en bok jeg jo har stående i hylla mi; Islam og kristendom. Konflikt eller dialog? av Oddbjørn Leirvik som har dette som sitt ekspertområde. Har ikke lest den ennå, men den må letes fram nå :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men den må jo sikkert jeg lese også.... (hvis jeg ikke har gjort det..? Mener å ha hatt Leirvik som gjesteforeleser.. Takk for tipset, og ja, fint å dele noen erfaringer når man driver med det samme! Bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nok en gang kan jeg bare tiltre Rose-Maries ord: denne boken må være helt ideell for deg som religionslærer. Og dermed vil jeg også gjenta tilleggsanbefalingen om Amin Maaloufs Identitet som dreper - Maalouf bor i dag i Frankrike, men er født og oppvokst i Libanon i en kristen famiiie. Han skriver også kloke ord om konflikter; hans bok tar imidlertid utgangspunkt i hvordan konfliktene oppstår. Med sin bakgrunn har han selv tilhørighet til både minoritets- og majoritetsbefolkninger, og han analyserer hvordan hat og forakt oppstår når forskjellig bakgrunn og kultur - eller identitet - oppleves som et problem, en trussel, noe mindreverdig. Jeg har noen sider igjen av Maaloufs bok (den er liten og tynn, den også, og velskrevet - så det er ikke bokens skyld at den ikke er ferdiglest). Jeg tror jeg bør forsøke meg på en liten anmeldelse av "Identitet som dreper" når siste side er lest - for dette er også en viktig og tankevekkende bok som fortjener mer oppmerksomhet.

Hadde vært veldig spennende om du etterhvert kan fortelle om dine eventuelle erfaringer med å bruke Oz' (og eventuelt Maaloufs?) tekster i livssynsundervisningen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Igjen takk for nok et spennende tips! Skal legge til Maaloufs Identitet som dreper på ønskelista også - høres jo ideell ut! Og ja, jeg forteller gjerne om erfaringer med å bruke Oz' og Maaloufs tekster i undervisningen etterhvert. Jeg underviser 3. klasse på videregående, og 18-19-åringer kan ofte komme med mange spennende refleksjoner i gode diskusjoner, så da er det jo bra å ha tekster med litt tyngde. Er jo også glimrende for meg å kunne drøfte dette og få ideer her av dere glupe Bokelskere - noe jeg jo har fått nå ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boka ser ut til å være et must for deg, ja! Den er utrolig balansert i synet på de to sidene i konflikten.

En annen bok som er veldig i vinden for tiden, men som ikke er veldig balansert, er "Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa. Men selv om den ikke er balansert, vil jeg like fullt anbefale den. For den avslører en del av mytene og feilinformasjonen om palestinerne. Ikke minst opplevde jeg å få justert en del oppfatninger mht. hvilket land israelerne overtok ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har sett at mange bokelskere leser "Morgen i Jenin", og kan heller ikke gå inn i en bokhandel uten å se den for tiden, men hadde ikke helt bestemt meg for om jeg har lyst til å lese den eller ikke - inntil nå, for nå ble jeg nysgjerrig og legger til "Morgen i Jenin" på ønskelista også. Takk igjen for god anbefaling :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest Morgen i Jenin - men har en annen bok på gang: Adam LeBor: City of Oranges. Arabs and Jews in Jaffa. Dette er en historisk fremstilling av utviklingen i Jaffa, fra sent 1800-tall og fremover. Heller ikke denne har jeg lest ferdig (finner den ikke igjen blant alle bøkene!) - men anbefaler å snuse på den, den gir et veldig interessant innblikk i hvordan jødiske og arabiske familier levde fredelig side om side i Jaffa, og hvordan de skiftende politiske forholdene og byens utvikling endret også likevekten mellom befolkningsgruppene i Jaffa og områdene rundt. Verdt å snuse på denne boken også - den er velskrevet, og forteller historien gjennom skildringer av enkeltmennesker i Jaffa. (Og så langt jeg har lest, oppfatter jeg ikke denne boken som noen fremstilling der én gruppe er helter og de andre er skurker. Hvilket jeg jo finner befriende...)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres også spennende ut, og bra at ikke én gruppe er helter og de andre er skurker. Legges herved til ønskelista. Får ta meg en tur på bokhandelen snart! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Merk at forfatternavnet bak Jaffa-boken skal være LeBor, ikke Leber! Jeg skrev feil først. Du kan også sjekke Linda Grant, engelsk jødisk forfatter som jeg har lest flere bøker av - hennes bok om egne opplevelser i Israel med base i Tel Aviv er også interessant, fordi hun heller ikke skriver svart-hvitt om konflikten der nede. Jeg husker ikke tittelen, men den står i boksamlingen min. Og så har du Hanne Eggen Røiselands bok om bosetterne i de okkuperte områdene (lest, veldig interessant), og Frida Nomes bok om palestinske unggutter i intifadaen (ikke lest, nå må jeg finne den frem)... Blir visst snart en liste, dette her.

LeBor og Grant fikk jeg fra amazon.co.uk, bare så det er sagt - men norsk bokhandel kan helt sikkert bestille, tviler litt på om de har dem som hyllevare.

Da skal jeg gi meg - tvi-tvi!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Supert med så mange gode og nyttige tips! Takk igjen :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Dette er en bok alle bør lese - for å utdype forståelsen av Midtøsten-konflikten, ja visst, men ikke minst fordi refleksjonene til de to forfatterne i boken - Amos Oz og Izzat Ghazzawi - inviterer oss som lesere til å tenke gjennom hvordan vi forholder oss til "den andre" i tilværelsen; den eller de som vi oppfatter som fundamentalt annerledes enn oss, og derfor lett distanserer oss fra, og i ytterste konsekvens legger for hat. Amos Oz fremhever betydningen av å sette seg inn i den andres sitasjon: "Hvordan ville det føles hvis jeg var henne? Hvordan ville det føles å være i hans sko?".

Jeg foreslår for øvrig å supplere lesningen av denne boken, med Amin Maalouf: Identitet som dreper.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste for noen år siden "En fortelling om kjærlighet og mørke" av Oz, og syntes den var veldig bra! Den tar for seg både hans egen og hans families historie i Europa, og rundt Israels tilblivelse. Velskrevet og meget reflektert! Har dessverre ikke fått lest noen flere av han. Skal prøve å få med meg "Hvordan helbrede en fanatiker" neste gang jeg er på biblioteket. ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har faktisk flere av Amos Oz uleste i hyllen, også "En fortelling om kjærlighet og mørke". På tide at jeg finner frem dem (i tillegg til alle de andre jeg må finne frem). Din anbefaling av "En fortelling om..." hjelper den boken frem i køen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

MarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie Uvaag