Hehe, og tja.. det hender jeg går på noe jeg ikke liker 100 prosent, samt blir med på steder jeg selv ikke ville ha valgt - for å prøve, for å utvide horisonten, men skjønner poenget! Takk det samme!
Ulysses leser jeg stadig vekk utdrag av, men det blir aldri mer. Her må man ha mye litterærteori i bakgrunnen (vel, har jo en del, men).Det er vel en sånn bok som man skal lese bare for å ha lest... En gang i framtiden kanskje? Markens grøde, som "alle" synes er fantastisk, og som jeg faktisk har lest en god del av, men så langt har jeg tenkt at den kanskje er litt kjedelig? Prøver imidlertidig igjen i disse dager.
"Når en annens tolkning av det skrevne kan nyansere ens egen fortolkning".... Ja, en ting som er sikkert er at Sverre Anker Ousdal tolker ålen, berggylta og makrellen m.m. mye bedre og på en helt annen måte enn jeg kunne ha klart. Jeg ville nok, helt ærlig, skimmet disse passasjene, og hva ville det da ha blitt igjen?
Tror nok løsningen for meg blir lydbøker i de tilfeller jeg ønsker å bli kjent med en forfatter som jeg normalt ikke orker å gå i gang med. Lydbøker kan her tjene som en innfallsport,for at jeg evt. skal få lyst til å fortsette med forfatterskapet og ikke gå glipp av noe. Og så, hvem vet... jeg har en tendens til å bli glad i og sette pris på det meste... etter hvert!
Å, det må være deilig å kunne utnytte tiden når man kjører bil, slik at du får mange, som du så fint sier - spennende litterære reiser!Og du ser ut til å ha utviklet en poetisk stemme også... Fint! Men dere som lytter mens dere kjører bil - hvordan klarer dere det? Konsentrasjon? Med mitt problematiske forhold til bilkjøring, vel... igjen imponert! Langsom mat, langsomme refleksjoner... Så viktig, så interessant! Ja, det må jeg si: Lydbok for trafikksikkerhet - jeg ville trodd det motsatte, men skjønner at her er det mer å lære! Fint!
Ja, da må det bare være som utgangspunkt for arbeidet. Synes det ofte er regelen snarere enn unntaket at forfattere og også ledere i skolen handler ut i fra prinsippet om at alle er like og dermed skal behandles likt - toppen av urettferdighet i følge Kant...
Enig! Krim og kanskje vanskelige bøker som man rett og slett ikke orker å lese selv...
Der sier du det! Det er akkurat slik jeg har tenkt og følt!
Takk, takk! Gode tips!
Bra! Jeg skal gå til anskaffelse av riktig utstyr og bruke medium! Høres ut som en fin løsning.
Riktig! Jeg også dveler ved sitatene, opplevelsene i de skjønnlitterære bøkene, og når jeg leser de politiske, tenker og tygger jeg til tider på hver setning. Det er jo nettopp dette jeg føler blir borte ved lydbøker -fordi jeg ikke kan gå tilbake, spole hele tiden... Men enig at lydbøker også kan forsterke opplevelsen. Jeg tror aldri jeg ble lest for, husker i hvert fall ikke det. Men selv leste jeg historier fra alle verdens hjørner fra tidlig alder.
Ja, det ligger nok en forklaring i at du elsker radio. Jeg lytter sjelden til radio, men det burde jeg.
Som tidligere sagt, en kombinasjon er nok det beste. Hva som gir en best leseopplevelse der og da, er det viktigste!
PS! I rullegardinmenyen savner jeg rubrikken "har lyttet til" når det dreier seg om lydbøker...
I fornuftens navn leter man jo etter et eller annet høyere motiv, man søker en dypere mening - på den tiden hadde jeg ennå en hang til å finne det forstandige i det uforstandige og lete etter det komplekse i det enkle. Jeg ville anvende min intelligens der ingen intelligens trengtes.
Det var slik fortiden dukket opp denne gangen, i form av en meget gammel mann som hadde et talent for ikke å vie ett sekund mer til sine bekymringer enn de fortjente, og som fremdeles ikke ville skusle bort tiden med å snakke om annet enn vesentlige ting.
Philip Roth er en intelligent og unik historieforteller med et tettpakket og fantastisk godt språk. Han skriver grundig og nyansert - her må man være særs oppmerksom! Hans kunnskap om det amerikanske samfunnet i alle dets fasetter - hans historiske bevissthet - er enorm! Roth samler mye informasjon på hver og en side - her finnes lange intrikate setninger - og undertegnede har til tider vanskelig for å svelge unna. Men godt er det!
"Jeg giftet meg med en kommunist" handler om Ira Ringold som faller som offer for heksejakten på kommunister i begynnelsen av 1950-åra. Er man interessert i det amerikanske samfunn, politikk og kultur, herunder McCarthyism, anbefales boka på det sterkeste.
Takk for meget interessant og god refleksjon!! Så enig, så enig!At vi leser, tenker og får ulikt innhold ut av bøker etter ståsted, alder, utdanning og interesser er naturlig og bare MÅ være slik!Og som du sier, vi er alle på en reise - en dannelsesreise, og vi vil ta forskjellige veier og stier for å komme fram - hvis vi noen gang kommer fram. Jeg må innrømme at jeg verken leste Isfolket eller Agatha Christie - førstnevnte fordi jeg tenke at dette er dårlig kiosklitteratur, sistnevnte fordi jeg ikke var interessert i krim overhodet (er det nå).
Men se, hvem har kommet lengst? Din pasjon for disse bøkene har ledet deg langt inn i den dype litteraturen - til Hamsun og Vesaas, Dostojevskij og Joyce, verk jeg til tider sliter med - vel, jeg har nesten ikke lest noe av dette heller! Ingen tvil om at litteraturen har vært (og er) en dannelsesreise! Og at vi må starte et sted før vi kan gå videre. Jeg trodde jeg hadde lest så mye, men har så uendelig mye igjen!!
Enig i at det meste av litteratur har en mening, det være seg plot, språk eller kultur- og politikkinnhold. Selv har jeg hengt meg opp i politikk, samfunn og religion, konflikt så lenge, at når jeg går inn på disse sidene her, oppdager jeg mine "mangler". Men, mens jeg oppdager mine "mangler" - mine hull - får jeg hele tiden tips, hjelp og inspirasjon. Jeg er så glad for ulike interesser, tolkninger og meninger. Dette skal være med på å hjelpe meg videre i min dannelsesreise! Flott!
Jeg tror jeg skal prøve å lytte til lydbøker mens jeg sykler på ergometersykkel, noe som er så kjedelig at tankene ikke vil vandre...
Jeg er imponert! Utrolig mange dyktige lesere her! Og så mye som dere klarer å rekke over.. Vel, jeg får prøve meg fram med stikkord, men å huske lange setninger og sitater fra lydbøker vil ta tid. Takk igjen!
Bare en ting til.. Jeg hadde aldri klart å lese boken Kilden av Gabriel Scott så godt som Sverre Anker Ousdal! Måten han formidler denne på, med sin sørlandsdialekt, går meg en høy gang! Han gjorde denne levende for meg, så noen ganger er lydbøker topp!
Takk for god refleksjon! Det er jo akkurat slik jeg har tenkt og ment hele tiden - at noe går tapt fordi jeg ikke får lest på min egen måte, brukt nok tid m.m. Men igjen, skjønner at jeg må revurdere - i hvert fall prøve over tid; for å utnytte tiden bedre, når man trener osv. For meg må det kanskje bli begge deler - etter hvert.
Nydelig! Tenk at jeg ikke kjente til Gabriel Scott! Jeg vet ikke hva det er jeg, men jeg blir mer og mer imponert over og glad i denne boken, med dens vemodige sannheter, dens glitrende, gyngende og musikalske språk, dens maleriske beskrivelse av folkelighet og sunnhet,og språket ellers, med besjeling og allusjoner; Markus versus fiskerne på Genesaretsjøen, mannen Kristen, som vel egentlig ikke er "kristen" i ordets rette betydning m.m.
Jeg hadde aldri trodd jeg skulle like å lese om/lytte til, grundig beskrivelse av fisk og fugl samt deres "tanker og bevegelser", pluss not, teiner og garn - utrolig, men det er faktisk både morsomt og godt!
Her er fengende naturbeskrivelser, panteisme, underfundighet og mye glede, samtidig som foreligger en alvorlig undertone og kritikk av hykleri og lekmannskristendom.
Denne forfatteren må jeg lese mer av!
Takk for godt svar! Sprekt! Begynner å skjønne at dette er smart med tanke på å utnytte tiden bedre. Går jo noen turer selv, selv om jeg skjønner at jeg har mye å ta igjen.. Hehe...Bør kanskje gå til anskaffelse av den lenge etterlengtede iphonen da. Men, får du med deg og husker det lille "ekstra" i bøkene? Kanskje med trening? Vel, skal jeg få med meg alle de gode bøkene som omtales her, må jeg nok begynne å tenke annerledes ja...