Hun forsto at det var noe inderlig trygt over andres gråhet og hjelpeløshet. Det gjorde din egen møye så mye gjevere at naboungene var verre

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Han slapp ut de underlige strupelydene som han brukte når han lo sammen med folk han kjente. Dersom det var fremmede til stede, lo han alltid lydløst.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men det holdt hardt med solskinnet for fjortenåringen. Mørkt var det ute og hjemme var det beksvart.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Elisif på kvisten var gudelig, og hadde latt Tora vite at skammen var oppfunnet av Gud

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den som kunne gå uten klær alltid. Foran ovnsvarmen. På svabergene. I sola. Bare være slik en var, uten at noen syntes det var rart eller stygt. Det kom for Tora at det måtte være det fineste av alt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En fantastisk bok, jeg var fanget fra første side! Boken har et jevnt driv og det er så spennende å følge Dinas utvikling og tingene som utfolder seg på Reisnes, både med hus og folk. Sitter likevel igjen med en følelse av at jeg ikke helt klarer å definere Dina som person Hun er ondskapsfull og kald, men samtidig er handlekraften, selvstendigheten og motet hennes beundringsverdig. At personligheten hennes skyldes hendelsen i barndommen, er en mulig forklaring, men likevel ser det ut som at ingenting kan lege dette såret. Er det fordi hun aldri har opplevd ekte kjærlighet? Eller har hun ikke evnen til å bli elsket? Uansett blir hun aldri fornøyd og ingenting er godt nok for henne. Er det noen eller noen som står for henne, rydder hun dem
unna. Jeg må uansett si at jeg ble fascinert over denne karakteren, og det er en bok jeg ikke kommer til å glemme med det første.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Krig er den ytterste konsekvens av at folk er så redde at de slutter å snakke

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det var tungt å være far til en satan

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte den veldig godt, overrasket meg. Vakkert og poetisk språk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sterk, og ikke minst skremmende lesing om hvordan autoriteter og "fagfolk" her drar slutninger og tar fra pasientene all selvstendighet og verdighet. Skram skildrer også godt hvordan det som pasient oppleves å bli stemplet som "sinnssyk" og at man med dette blir fratatt sin "stemme" og frihet(sies vel også at denne boka er basert på forfatterens egne erfaringer..?). Et viktig poeng er også om denne innleggelsen virker i mot sin hensikt; det å omgås med andre "sinnssyke" og til stadighet minnes på hvor "syk" man er, i tillegg til at alt man sier blir vridd og vendt på, er tross alt med på å bidra til at ens egen selvoppfattelse, tanker og følelser blir sterkt farget.

Jeg har tidligere lest "De gales hus" av Karin Fossum og lurer veldig på om forfatteren lot seg inspirere av denne boken. I "De gales hus" blir også hovedpersonen lagt inn på en psykiatrisk avdeling etter et sammenbrudd, og vi møter mange absurde karakterer, akkurat som i "Professor Hieronimus". For å sette de to bøkene opp mot hverandre, synes jeg "De gales hus" var en bok med mye mer humor og driv, og enklere å komme seg i gjennom. Denne kan vel nesten sies å være en moderne og litt mer forenklet versjon av "Professor Hieronimus". Denne opplevde jeg som mye mer alvorlig og gripende. Tyngre å lese, men innsikten vi får i pasientens tanker og følelser, samt hennes kamp mot autoritetene, er desto viktigere! Dette gjør at boken får enda tydeligere frem den angsten og maktesløsheten som pasienten opplever i møte med dette rigide systemet. Skram utfordrer vår oppfatning om at alt det leger, professorer, osv, sier og mener er det riktige. Her gjemmer de seg bak og baserer alle sine avgjørelser og bestemmelser på diagnoser og tidligere hendelser. Det som skjer her og nå, eller hva pasienten selv tenker og føler, er ikke viktig, En gang sinnssyk, alltid sinnssyk.

Jeg har fortsatt til gode å lese fortsettelsen "På St. Jørgen", men kjenner jeg trenger en liten pause før jeg tar fatt på denne. Spent på hva denne bringer, men i kjent Amalie Skram stil må den vel ha et tragisk utfall.. ?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hos Hieronimus! Denne mann som hadde skrevet noen avhandlinger som hadde vakt oppsikt, og som holdt forelesninger som interesserte de unge medisinere! Annet visste ingen om ham. Jo, man visste også at han hadde dårlig mage, og at han var nokså gretten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som lege har jeg tillit til ham. Som menneske kjenner jeg ham ikke.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hun er så menn av en pen familie. Hennes far var adjunkt, tror jeg. Han var uhelbredelig spiller, og da han hadde bortspilt alt like inntil sengeklærne, skjøt han seg en kule for pannen. Og moren var det også noe galt med.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

History is that certainy produced at the point where the imperfections of memory meet the inadequacies of documentation

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et øyeblikk kjenner jeg hvordan panikken tar meg, hvordan jeg har mer enn nok med mine egne problemer. Jeg får ikke engang orgasme, og nå vil moren min flytte inn hos meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hverdag. Et regnskap som aldri går opp

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Plottet legger jo opp til at dette kunne blitt en god bok; (...)får muligheten til å oppleve hvordan livet hennes kan utfolde seg på ulikt vis, alt ettersom hvilke valg og hendelser som inntreffer. Små endringer bringer hennes liv videre og i vidt forskjellige retninger". Alle har vi vel drømt om å få en ny sjanse i livet, hvordan ting hadde vært om vi hadde gjort andre valg eller om tilfeldighetene ville det annerledes. På tross av dette kom jeg ikke langt i historien før jeg mistet den berømte "røde tråden". Det er mange personer å forholde seg til, og i og med at kapitlene er såpass korte og hovedpersonen stadig blir født på ny, synes jeg det var vanskelig å holde tritt med tempoet i boken. Jeg følte at jeg leste uten å egentlig skjønne hva boken handlet om eller hvem de forskjellige personene var. Valgte å avbryte lesingen da jeg ikke følte jeg fikk noe ut av boka, så får vi heller se om det blir aktuelt å ta den opp igjen senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I Soweto fantes det på den tiden folk som beskjeftiget seg med to ting:langsomt å ta livet av seg og å ta et siste farvel med dem som nettopp hadde klart det

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Moren tok i mot flasken med et "takk, jenta mi", skrudde av korken og gikk i gang med å bedøve den konstante smerten det innebar ikke å kunne gi seg selv eller barnet sitt en fremtid

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaNorahEli HagelundHeidi Nicoline ErtnæsVariosaMarianne MSolAlice NordliLena Risvik PaulsenIngeborg GEivind  VaksvikMarit AamdalSigrid Blytt TøsdalBente NogvaLailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenElisabeth SveeStig TTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikLars MæhlumTanteMamie