I går informerte forfatterforeningen og forleggerforeningen om at de har kommet i mål med en såkalt "strømmingsavtale". http://www.dagbladet.no/2012/03/19/kultur/litteratur/bok/eboker/streaming/20716733/. Dette betyr at man på sikt vil kunne få et slags "bok-spotify".

En måte dette kan foregå på, er at det lages et e-bok-bibliotek hvor du kan låne e-bøker mot å betale en månedspris. Så lenge du er abonnent, kan du låne så mye du vil.

Fra start er neppe utvalget så mye å snakke om, men på sikt blir det kanskje mer interessant. På grunn av fastprisavtalen i bokbransjen, vil ikke årets e-bøker være tilgjengelige for "utlån". For e-bøker utgitt foregående år og bakover er det fritt frem. 1. mai kan ca 1500 e-bøker være tilgjengelige i en slik base, ett år senere er det kanskje 6000.

Har du noen tro på et slikt betalt e-bok-bibliotek?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er kopibeskyttelse på bøkene. Den gjør at boka ikke lar seg åpne når utlånsperioden går ut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis man har Lesebrett selv, lånes e-boka på nettet, og du kan lese på ditt eget Lesebrett. Tror ikke det fungerer på Kindle, ettersom de har en lukket løsning. Men på alle vanlige Lesebrett bør det gå. Samt iPad, hvis man bruker feks BlueFire-appen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjenner dere til at bibliotekene låner ut gratis? Drammen blant annet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjempeartig og interessant bok om løping! Vi besøker tamahuarene, en tilbaketrukket og løpende stamme i Sør-Amerika, verdens villeste langdistanseløp, og blir presentert for hypoteser og forskning på løping og menneskets utvikling. Selv er jeg bare en vanlig fritidsjogger, men denne boka var utrolig inspirerende, med mange spennende historier.

Fikk enormt behov for å smøre "beskyttelsesgummi" på føttene og løpe av gårde uten sko - milevis - NU!

Viktigste poeng i boka er at den moderne løpeskoen med demping gjør at man løper annerledes enn det kroppen er bygget for. Menneskets naturlige løpemetode er å treffe bakken med fremre delen av foten. Løpesko med demping gjør at man kan lande på hælen. Konsekvensen av endring i løpestil har vært fremvekst at svært mange løperelaterte skader. Et problem som behov for å korrigere for pronasjon fantes ikke før man begynte å trikse med løpesko. Ved å løpe med tynnere såler (ikke nødvendigvis barføtt) og trene opp fotens naturlige muskulatur, vil man få mye færre idrettsskader. Dette høres teknisk og kjedelig ut, men boka er kjempespennende.

En annen teori som boka bruker mye tid på, er at menneskekroppen, i motsetning til dyrene, er bygget for langdistanseløping. Forfatteren argumenter godt for dette. Veldig interessant det også. Les og lær!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I likhet med Marit anbefaler jeg Jussi Adler Olssen. Norge har virkelig fått opp øynene for han nå, og den siste boka, Journal 64, ligger på toppen av bestselgerlistene.

Er spent på Ildmannen av Torkel Damhaug - har tidligere lest "Døden ved vann", som var veldig god.

Ellers heier jeg på John Hart i denne genren - synes han skriver særs bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er fortsatt Mammut-salg - toget har ikke gått :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lurte først på om innlegget var ironisk ment, men forstår av diskusjonen under at det ikke er. Personlig har jeg problemer med å ta Herland på alvor. Ikke fordi hun provoserer, men fordi hun slenger om seg med gale fakta, og uttaler seg bastant om områder hvor hun ser ut til å mangle grunnleggende samfunnskunnskap. Det overrasker meg at en så lite etterrettelig person blir behandlet såpass seriøst i media. Anmeldelsen i Fædrelandsvennen fremstår som dekkende. http://www.fvn.no/kultur/litteratur/bokanmeldelser/Substanslos-debattbok-2198028.html

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg synes gårsdagens episode var adskillig bedre enn den første (to'ern gikk jeg glipp av). Hva synes dere? Sex-scenene ble ikke voldsomt erotiske - mer "bejublende" synes jeg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig med deg, Solfrid. Det utgis mer krim nå enn før. Dette betyr vel at mer enn før passerer gjennom nåløyet. Jeg tror ikke vi har mindre bra krim enn før, men kanskje mer dårlig. Når det er sagt - vi har mye 30-40 år gammel krim stående på hytta - og der er det mye søppel!

Krim er definitivt litteratur, men å påpeke at det ikke er høyverdig litteratur er litt rart. Alle har vel ikke ambisjoner om å lese høyverdig litteratur? Tar du tak i en som leser "Øya" eller "En dag", bare for å gjøre vedkommende oppmerksom på at det han leser, ikke er høyverdig litteratur?

Å kritisere at krimforfatterne ikke følger oppskriften for det tradisjonelle krimplottet - det blir litt som å klage over at dagens R&B ikke er slik Andrew Sisters sang på 30-tallet, synes jeg.

Flere krimforfattere berømmes også for å skrive krim med "litterære kvaliteter". Peter Temple er en av flere. Man kan ha mye moro med å diskutere hvert enkelt krim-forfatterskap, og plassere det subjektivt på den "litterære kvalitets-skalaen". På samme måte som man kan gjøre det med skjønnlitteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Cappelen Damm har utgitt påskekrim i novelleform av kjente forfattere som Lahlum, Chris Tvedt, Fossum, Nygårdshaug, med flere. Novellene koster 9 eller 19 kroner. Godt tilbud synes jeg, hvis du har lyst til å prøve e-bøker. Du får kjøpt dem på libris.no og i flere andre nettbutikker. Hilsen Caroline i Libris.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sjekk på nettsidene til en bokhandel eller i en Mammut-katalog, der ligger hele Mammut-utvalget. Så kan du undersøke om bokhandelen har de Mammut-bøkene du ønsker, inne, etterpå.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var ganske skuffet etter første episode. Synes ikke dette satt som det skulle. Fikk ikke den følelsen av storhet som man opplever i bøkene. Litt rart med tenårings-Jonas som skarret når verken barne-Jonas eller voksen-Jonas gjør det. Drukningsscenen ble bare rar. Menneskene som kom inn og fortalte om hvordan de opplever Jonas ble løsrevet og malplassert i denne settingen. NRK har holdt et bra nivå på mange produksjoner de siste årene - men her ble jeg sittende og lure. Har hørt at det det skal bli bedre i de tre siste episodene - og skal nok fortsette å følge med på serien selv om jeg ikke var helt overbevist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var ikke bra. Sender du meg en melding med ditt navn og e-post, så skal jeg se hva jeg kan gjøre. Jeg har ansvar for mammut forhåndsbestilling hos Libris.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for matchen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er en helt konkret hendelse som gjør at Maya ser Veer i et riktigere lys. Den er helt avgjørende for avslutningen av boka - anbefaler å ta en kikk til hvis du leste litt raskt her :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg brukte ganske lang tid på å komme inn i boken, men når jeg først gjorde det, var jeg trollbundet. Handlingen utspiller seg i den lille indiske landsbyen Ranikhet. Både livet i landsbyen og handlingen i boka beveger seg sakte. Hovedpersonen Maya har funnet en slags plass i dette samfunnet, etter at hun måtte samle seg og forsøke å bygge opp en ny tilværelse da mannen hennes omkom i en fjellklatrerulykke. Hun steller for den gamle Diwan Sahib, og hjelper han å renskrive en biografi. På dagtid underviser hun på den kristne skolen og hjelper til på syltetøyfabrikken. I fortellingen kommer vi tett på Maya og de andre karakterenes ensomhet, savn, sorg, skuffelse, stolthet, kjærlighet, omsorg for hverandre - og forsøk på å opprettholde et liv. Historien er vakker, lavmælt og poetisk. Leseren er ikke i tvil om at denne og den forrige boken, Et landskap av umulige lengsler, stammer fra samm penn. Men jeg synes nok at forrige bok hadde en noe tydeligere ytre handling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Krim: jeg er John Hart-fan for tiden - begynn gjerne med Det siste barnet. Er du i tvil om dette er verdt bryet, så se hva bokelskerne skriver om bøkene hans. Det er mange fans her inne.

Har forøvrig lest mye bra i det siste: Indias datter, som mange ser ut til å falle for. Solfuglen (fra Nigeria) og Mississippi (av Hilary Jordan) anbefales på det aller sterkeste. Jeg har skrevet litt om hva jeg synes på omtalen av bøkene.

Og så anbefaler jeg stadig Krystallslottet, en selvbiografi om oppvekst med eksentriske foreldre. Denne synes jeg er ...fantastisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig med Gladleser - denne må leses! Jeg tok den i en jafs - klarte ikke legge fra meg boka. Spennende og gripende historie fra Sørstatene etter annen verdenkrig. Tar opp mange temaer, som feks behandling av "niggere" (betegnelse i boka) som vender hjem til Sørstatene, etter å ha kjempet for USA i krigen. Les denne!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enjoy! Jeg hadde stor glede av den boken!

Selv har jeg lest "Turisten" av Erik Bakken Olafsen denne helgen - likte den godt. Er i gang med Stig Sæterbakkens "Besøket" og skal avslutte "Hegrenes dal". Neste på lista er å avslutte "Det dyrebare", og starte på en ny bok, "Mississippi". Rekker nok ikke alt denne helgen :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anne-Stine Ruud HusevågMarianne  SkageHarald KFiolToveBertyKaren RamsvikBerit B LieLailaEli HagelundTanteMamieTove Obrestad WøienMarianne TKirsten LundmgePi_MesonG LKristine LouiseTor-Arne JensenDinaTheaTone SundlandLiv-Torill AustgulenStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJarmo LarsenVannflaskeNinagretemorBente NogvaCarine OlsrødritaolineReidun SvensliGrete AmundsenKjell F TislevollInger-LiseMarit HåverstadEmil ChristiansenTatiana WesserlingBenedikte