Tekst som har fått en stjerne av Tor Arne Dahl:

Viser 81 til 90 av 90:

Greit nok så er det 7 måneder siden du skrev innlegget ditt, men jeg svarer allikevel

Som allerede nevnt av andreas, så finnes det lesebrett med touchscreen, jeg har nå hatt mitt i et halvt år, et Sony psr-600. Den har hele 6 knapper, jeg vet at mange plages med elektroniske dupedingser med mange knapper, men jeg føler iallefall ikke at det er noe problem, og klarer helt fint å operere den mengden, og til vanlig bruker jeg kun to knapper, og det er "av/på" knappen, og "bla fremover" knappen, jeg har også mulighet til å sveipe fingeren over skjermen for å bla, men av latskap så er det lettere å bare trykke tommelen lett inn på knappen, som ligger fint plassert i forhold til hvordan jeg holder leseren.

At skjermen er grå og trist er kanskje ikke så rart, siden den er svart hvit, som de fleste bøker. Det at skjermbakgrunnen ikke er en helt ren hvit farge, ser jeg på som en fordel, da en hvit overflate reflektere mere lys, og ville ha vært vanskeligere å lese på. Noe jeg ikke plages med på leseren min, selv i direkte sollys så er det mulig å skimte teksten, selv om at det er svært vanskelig å lese, men det er bare å endre vinkelen litt, slik at sola ikke skinner rett på, og da går det kjempefint å fortsette å lese.

Når det kommer til design skal jeg ikke si noe, da jeg sjeldent bryr meg om det, nå ser jeg for det meste på teksten og legger da heller ikke merke til om selve brettet er stygt eller ikke.

Nå kjenner jeg ikke menyene på kindle, men på sonyen min er de iallefall ganske selvforklarende, til tross for at de er på engelsk. Og programvaren som fulgte med, kjenner jeg heller ikke, da jeg bare kobler leseren til pcen og kopierer filene direkte over på leseren, akkurat som om at jeg kopierer filer i mellom to mapper på pcen.

Her skriver du et avsnitt som er svært likt et en annen (etter mitt inntrykk) appleelsker/lesebrett hater med samme etternavn som deg, har skrevet, uten at jeg drar noen konklusjoner. Jeg finner det iallefall ikke plagsomt at skjermen først er full av skriften fra en side, også at den i et lite øyeblikk i det jeg blar, blinker svart, også når den kommer tilbake til normalt er fylt opp med all skriften fra neste side, det går faktisk mye kjappere en å feks skifte kanal på tven, der er skjermen svart enda lengre.

Og hvor mange ganger man må bla for hver side i en bok varierer utifra skriftstørrelsen, på min sony så er det 5 valg, hvorav den minste størrelsen gjør at en side på leseren tilsvarer en side i en vanlig bok, mens det største gir deg knapt nok en linje i fra en vanlig bok, men gir samtidig en veldig stor skriftstørrelse, resten er imellom dette.

Å bla på måfå er nok litt vanskelig på et lesebrett, men iallefall på min sony så er det mulig både å streke under og rundt, eller markere ord eller linjer, og man kan lage håndskrevne notater over hele siden, med hjelp av den medfølgende "pennen", eller på en egen blank side du kan hente opp med et knappetrykk også to trykk på skjermen, man har til og med en meny funksjon som lar deg lage "eselører" på hvilken side som helst. Den har også en engelsk ordbok, som lar deg søke opp ord i teksten og få en forklaring, og jeg regner med at i fremtiden er det mulig med en software oppdatering som kan gi deg ordbøker på flere språk.

Her er også en funksjon man mister med et lesebrett, men som andreas også har nevnt tidligere, så er det ikke alle bøker som har en fargerik og spennende forside heller.

Glad i sand er de nok heller ikke, men så lenge man er forsiktig så går det nok fint. Og jeg tror nok det er større sjanse for at din dyrebare iphone forsvinner en at noen knabber lesebrettet dit, men det kan jo også selvfølgelig skje.

Når det kommer til lading så holder batteriet ganske lenge, mitt har klart seg så lenge som en måned med et snitt på ca 30 min lesing hver dag. og når batteriet er kommet så lavt at det kommer opp varsel om lavt batterinivå, så har man fortsatt en time eller to igjen med lesing.

Jeg har vært så flink å miste mitt brett i gulvet både en og to ganger, uten at det har fått noen skade, men det kan jo godt hende jeg har vært heldig da.

Her har du nok påpekt en mangel som lesebrettene har, når det kommer til barn passer det nok fortsatt med de gode gamle bøkkerne med fine farger og store bilder.

Hvor miljøvennlig produksjonen er vet jeg ikke, men det at det kommer nye brett betyr ikke automatisk at man må kaste det gamle, det vil fortsatt fungere, er akkurat det samme med mobiltelefoner, jeg har fortsatt liggende, i en skuff, min gamle nokia 3310, og med unntak av et batteri (som kan byttes) som knapt varer et sekund, så fungerer den like bra den dag i dag, til tross for at 10 års jubileumet nærmer seg. Så der må nok miljøproblemene legges litt mere over på forbrukeren en på produsenten. For så lenge vi, forbrukerne, er villige til å kjøpe et nytt produkt hvert halvår, så vil produsentene fortsette å spy ut nye produkter.

Og her kommer en miljøforbedring inn, når det gjelder trykk og frakt, hva forurenser mest av at jeg kjøper et lesebrett ifra usa, også laster ned 10 bøker, kontra å bestille de samme 10 bøkkerne ifra en amerikansk butikk? Og hva om man øker antallet til 100?

En annen ting er at størrelsen på en ebok ikke er så stor, så noen massiv serverpark er ikke nødvendig, og utgiftene med å leie nok server kapasitet til å drive en nettbutikk er ikke store, og jo bedre utvalg og salg du har, jo mere har du å fordele den utgiften på.

Alle komponentene kan nok resirkuleres, så lenge viljen til å gjøre det er der, men det mangler nok dessverre en del vilje fortsatt, og der har vi nok et stykke igjen å gå når det kommer til all elektronikk vi omgir oss med.

Jeg tror nok de fleste er enige i at det er flott med en stor bokhylle, med mange flotte bøker. Og til tross for at jeg er kjempe glad i lesebrettet mitt, så blir jeg nok ikke å slutte å kjøpe gode "gammeldagse" papirbøker, men jeg har stor tro på at papirboken og lesebrettet kommer til å leve side om side i mange år fremover, på samme måte som med at lydboken har levd side om side med papirboken.

Og det er jo ingenting i veien for ikke å kunne nyte en historie bare fordi den står på en skjerm, og ikke på et ark, men alle er forskjellige, jeg liker begge deler.

Og jeg tror nok heller ikke at diverse "padder" kommer til å skvise ut lesebrettene, på samme måte som at mobiltelefoner med mp3 funksjon ikke har skviset ut rene mp3 spillere, på samme måte som at mini bærebare (netbooks, eller små laptoper om du vil) ikke har skviset ut vanlige bærbare. Markedet er nok ganske bestemt på hva de vil ha, og det er en hel haug med små og store elektroniske dupedingser, som på ingen måte er livsnødvendige, men veldig kjekt å ha.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det verste var at jeg ble betraktet som en humanist; en litt motstrøms humanist riktignok, men like fullt en humanist. Her er, som illustrasjon, en av vitsene jeg krydret forestillingene mine med:

"Vet du hva man kaller fettet rundt vagina?

-Nei.

En kvinne."

Merkelig nok kunne jeg ha med den typen vitser og likevel få gode kritikker i Elle og Télérama; etter at det hadde dukket opp annen generasjons arabiske innvandrere på scenen, var det mulig å skeie ut med sexistiske vitser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

He walked out into the gray light and stood and he saw for a brief moment the absolute truth of the world. The cold relentless circling of an intestate earth. Darkness implacable. The blind dogs of the sun in their running. The crushing black vacuum of the universe. And somewhere two hunted animals trembling like ground-foxes in their cover. Borrowed time and borrowed world and borrowed eyes with which to sorrow it.

Ja, hvem som helst kunne vel skrevet dette.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"What's wrong with you is wrong all the way through you."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bokelskere.no har fått flott og fyldig omtale i siste nummer av Bok og Bibliotek (.pdf) under tittelen "Nettets Litteraturhus - hvordan jeg ble dratt inn i bokelskere.no"

Godt sagt! (15) Varsle Svar

I dag er første del av vårt API ferdig.

Et API er et maskinlesbart grensesnitt som gjør det enklere å utveksle data mellom applikasjoner.

Facebook, Twitter, Last.fm og en rekke andre nettsteder har et API. Dette gjør at du for eksempel kan vise twitter-oppdateringer andre steder enn hos bare twitter.

API'et hos bokelskere.no gjør det nå eksemplevis mulig å:

  • Vise hva man leser på egne nettsider / egen blogg
  • Sette inn en ønskeliste over bøker på egne nettsider

Foreløpig må du kunne programmere selv for å plugge dette inn på egne sider.

Hvis du er programmeringskyndig og lager et verktøy som bruker vårt API og kan være til nytte for andre - gi beskjed.

Da kan vi kan lenke til det eller føye til vår egen liste over programmeringssnutter som kan brukes av andre.

Er du en utvikler og har tilbakemeldinger av teknisk art - datastrukturer, dokumentasjon, ønsket funksjonalitet eller lignende - send meg en e-post på admin@bokelskere.no.

Du finner API'et på http://bokelskere.no/api/.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et spørsmål som reises er hvorvidt Bokelskere ønsker å bevare sin uavhengighet og hva slags nettsted dette er ment å være. Et annet spørsmål er om det er ressurser til å motvirke uønsket oppførsel o.l. på forumet hvis antall brukere plutselig øker med 200-og-noe-prosent.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har sittet og bladd i nevnte ole brumm-bok, og ja, det er lekkert. Har ikke prøvd den mer enn noen minutter av gangen, så jeg vet ikke hvorvidt tyngden eller skjermen vil gjøre det ubehagelig i lengden.

Meget mulig det blir et paradigmeskifte, men ikke et uten problemer og ikke på grunn av e-bokløsningen. Tror jeg i hvert fall.

Og jo, "Grusomt", "Katastrofe", "fryktelig" og "strøket med glans og laurbær" er store ord. Veldig store ord.

Morsomt forresten at du trekker fram amazons lukkede løsninger som et problem, men samtidig hyller ipad som et paradigmeskifte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
  1. Det finnes flere lesebrett med touchscreen.
  2. Er ikke enig i at det å bla er et problem, skjønner ikke hva som gjør at du må lukke øynene? Det er kjedelig at man ikke kan bla mye av gangen og lete etter avsnitt man kjenner igjen. Til gjengjeld kan man søke i teksten.
  3. Bøker kan ha stygge, gamle og cheezy forsider selv om innholdet er bra.
  4. Stemmer, man må være mer forsiktig med et lesebrett enn med en bok. Har mistet mitt i bakken et par tre ganger, heldigvis har jeg et lærtrekk som har tatt av for støtet.
  5. Stemmer også, ikke særlig praktisk å lese for små barin på lesebrett. Nå er heller ikke barnebøker særlig egnet for lesebrett i utgangspunktet og jeg tror ikke de noen gang kommer til å bli det. Lesebrettene er ikke ment å erstatte alle bøker.
  6. Er også usikker på om ebøkene er veldig mye mer miljøvennlige, men ta i betraktning at en del tunge bøker kjøres i store kvanta fra trykkerier i, for eksempel, Kina.
  7. Trykking og frakt er kanskje ikke de store utgiftene for forlagene, men hvorfor er det ingen som nevner i denne forbindelse at forlagene alltid klager på at bokhandlene krever 50% rabatt på alle bøker? Ebøker kommer jo vitterlig ikke til å bli solgt over disk.
  8. At du føler deg dum kan jeg ikke gjøre noe med, jeg føler meg definitivt ikke dum.
  9. Jeg liker å ha et rent lesebrett (brettet kan spille musikk og fremvise bilder på en litt rar måte, men disse funksjonene unngår jeg). Jeg er litt skeptisk til multifunksjonsbrett. Jeg blir lett distrahert når jeg leser så for meg passer det dårlig å kunne logge på internett, høre på musikk osv. på samme brett. Dessuten tar lesing tid. Det faktum at lesebrettene ikke bruker batteri mens man leser gjør at brettet har en god batterilevetid. iPad bruker jo batteri hele tiden, håper den blir levert med veldig bra batteri.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei, vet du hva? Jeg orker ikke mer. Skal vi dra til fyret? Neei, det blir vel ikke noe særlig tur til fyret. Ogsåvidere. Jeg vet jo dette er bra, akkurat som jeg vet at Miles Davis er bra, men jeg kjenner at jeg ikke trenger å lese det. Det tar meg alt for lang tid, og det hender for lite, rett og slett. Interessant å merke seg, for øvrig, at det beste med denne boka, er det den ikke er berømt for, mens det dårligste med boka, er det den er berømt for; det litterære nybrottsarbeidet. Det er virkelig mye litteratur som står i veien for litteraturen her.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

ritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanLailaBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill RevheimIngunn SBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeter