Jeg har i det siste lest mye om lesebrett, først og fremst Kindle. Er det noen som har erfaring med slike brett? Hva er forskjellen på de ulike typene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 58 svar.

Kan noen Kindle-bruker svare meg på dette: Når jeg ser på Amazon, virker det som om prisen på bøker i Kindle-versjon bare er ørlite lavere enn bokversjonen. Jeg ble overrasket over dette, trodde man skulle spare masse penger på det.

Det andre jeg lurer på, er hvorfor man ikke får kjøpt en vanlig Kindle med Free 3 G, når man bor i Europa? Heller ikke touch-versjonen får man kjøpt til Europa. Tastatur har jeg ikke bruk for, så jeg lurer på om jeg skal bare gå for den billigste versjonen (uten touch/tastatur/3G) og heller laste inn bøker dit fra min PC.

Jeg fikk prøve en Kindle en gang, og var veldig positivt overrasket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har Kindle med Free 3G så vidt jeg vet (whispernet), riktignok klarte jeg ikke kjøpe hvit Kindle (som jeg ønsket meg), men den grå fikk jeg tak i på vanlig måte. Ellers så må jeg si at prisene er veldig variable. Det ser ut til å være en tendens til at nye bestselgere er dyre, mens mer sære og ukjente ting kan fås for 3 - 4 $, som må sies å være billig. Mange eldre bøker er også gratis, pga. copyright.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har en Amazon Kindle samt Kindle for PC. Synes at kindle er veldig greit aa lese paa, men ettersom jeg liker aa samle boeker saa blir det ingen fullgod erstaning. Men greit aa ha med seg masse boeker paa liten plass naar man er ute og reiser! Siden jeg bor i utlandet for tiden saa proever jeg aa unngaa aa fylle bagasjen min med boeker hver gang jeg reiser til Norge. ;) Praktisk med kindle da. Selve lesingen paa kindle synes jeg gaar helt fint. Ikke slitsomt aa lese paa skjermen eller noe. Enkel aa bruke. Har lastet ned masse klassikere gratis. Leser mye av den type boeker, ogsaa derfor jeg valgte aa anskaffe kindle. Har kjoept et par boeker ogsaa. Billig og kjapt. Pleier ikke aa lese saa mange boeker paa norsk, saa jeg har ikke vaert plaget foreloepig av at det er daarlig med norske boeker paa amazon. Eneste negative synes jeg(sett bort i fra at det jo ikke er en bok, ingenting er som en god gammeldags bok!) er at jeg synes at utvalget av eboeker er noe mangelfullt enda. Kjipt aa ville laste ned boeker, og saa er de ikke tilgjengelig for kindle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan man lese kindle ebooks som man kjøper på amazon. På normale ebook liksom?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sjekk ut denne her, den var ganske informativ, spesielt diagrammet som viser hvilke formater som kan leses på hvilke lesere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

(Men ta den med en liten klype salt, den ser ikke HELT oppdatert ut.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes vel nesten den var i overkant informativ!

Hovedreglene: Amazon og Kindle er et lukket system - kan (foreløpig) ikke brukes på de aller fleste norske e-bøkene (som kommer ca. 1 april). For alt annet er det epub som gjelder. Pdf går også, men gir ikke like god sidebrekking som epub. (Kan få linjer med to ord, og sider med tre linjer, selv om det ikke er slutten på et kapittel.

Skal du kjøpe et rent lesebrett, er det også lurt å sjekke at det støtter Adobe DRM/kopibeskyttelse. Det gjør alle de vanligste i dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fikk min Kindle i dag. Jeg har ikke fått sjekket den så godt ut enda pga. jobb. Jeg har ikke fått bestilt noen bøker enda, men jeg er fornøyd så langt, den virker lett å håndtere, foreløpig holder jeg bare på å pløye meg igjennom brukermanualen, for å sjekke ut finurlighetene den har.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har gått kjapt gjennom hele tråden og så vidt jeg kan se er det ingen som har nevnt den løsningen jeg har benyttet meg av. Jeg har lastet en "Kindle for PC" ned på min lap-top. Det koster ingenting og du har hele Aamzon sortimentet til din rådighet. Kjøpte en bok senest idag og den var på plass på PCen i løpet av 1 sekund og kom på ca. kr. 50,- Vi reiser en del og for oss er det en klar fordel å kunne ha med både lap-top/bøker i et stort utvalg uten at det stilles mer krav til plass eller veier mer enn min lille Acer. Jeg kommer vel til å kjøpe et brett før eller senere, men foreløbig er jeg lykkelig med min løsning

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg endte opp med en Sony PRS 650 etter mye tenking og planlegging.

Det som var utslagsgivende var antall formater, ikke bundet til EN nettbutikk, trykkskjerm og størrelse.

Tanken var at 'dette er en bok' derfor trengte jeg ikke ting som farger og trådløst internett (trådløs nettilgang stod på 'nice to have' listen, men falt ut fordi det ble for dyrt.

Så langt er jeg veldig fornøyd, det eneste jeg ikke helt liker er organiseringen av 'biblioteket'. Men jeg finner frem, og det kan være det bare er en tilvenningssak.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor kjøpte du det lesebrettet? Det er nærmest umulig å oppdrive i Norge. Sist jeg snakket med Sony-senteret på Karl Johan (i midten av januar), fortalte de om problemer med å dekke etterspørselen i Europa. De forventet ny leveranse først i mars.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøpte mitt lesebrett på Ebay : " Digital Pocket Edition 4GB MP3 MP5 7 Inch Ebook Reader " Knapt 100 doller inkl. frakt. Jeg er veldig fornøyd med produktet og ingen problem å anbefale på det sterkeste. Leser de fleste format / video og lyd også..... Ebrett tror jeg kommer som en storm nå mot våren :-) får hvertfall håpe det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her må jeg sjekke litt og komme tilbake til deg. Lesebrettet var en gave fra min bror, "du skal få et lesebrett, hvilket vil du ha", fulgt av en ikke helt uttalt "det var dyrt" og en mer uttalt "hvor får man tak i en sånn en, egentlig". :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Nå har jeg akkurat bestilt meg en Kindle. Må innrømme at jeg har vært skeptisk fram til nå, men på t-banen her om dagen, så jeg en dame som hadde en Kindle, og jeg falt egentlig pladask for denne duppe-ditten. Jeg er spent på hvordan den kommer til å falle i smak, når jeg endelig får den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Håper du blir fornøyd med den da :) Jeg har enda ikke kjøpt meg lesebrett. Jo mer jeg leser om dem, jo mer usikker blir jeg, men jeg må innrømme at jeg kribler etter å bestille meg min egen Kindle. Jeg må bare finne det retter argumentet for hvorfor jeg trenger et lesebrett. Jeg har ett håp (om enn et naivt håp) på at bokbransjen snart kommer seg i gang og fastsetter et standardformat for e-bøker. Da tror jeg valget hadde blitt mye lettere, og kjøpsargumentene mer holdbare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Epub er den åpne standarden som gjelder for e-bøker. Den er også valgt av den norske bokbransjen, og blir hovedformatet i Bokskya som lanseres 1. april.

So far so good. Problemet er digitale rettighetsmekanismer (DRM). Som regel brukes Adobe Digital Editions sammen med Epub for å beskytte innholdet. De norske e-bøkene som selges i dag (Cappelen Damms digitalbok.no) og som kommer i salg i framtiden (Bokskya), blir distribuert med denne kombinasjonen.

Derfor er Kindle ikke et alternativ for norske bøker. Den kan ikke lese Epub-formatet, verken med eller uten DRM. (Epub-bøker uten DRM kan riktignok konverteres til Kindle.) Stort sett alle andre lesebrett-typer kan. Derfor mener jeg at format-kampen er over, og at det er et passe tidspunkt å investere i et Epub-kompatibelt brett.

Selv kommer jeg til å kjøpe meg Sony Reader PRS-650 så snart det er mulig å få tak i her i landet. Fint for klassikere som er gratis tilgjengelig i Epub-formatet, men jeg kommer til å være forsiktig med å kjøpe DRM-beskyttede bøker. Jeg tror DRM forsvinner på sikt, og da blir Epub e-bøkenes variant av MP3-formatet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lese bøker elektronisk..hva skal man si om det? Man kan ha virtuell sex også, men det er vel ikke å foretrekke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dårlig sammenligning. Man kan se film på DVD også, man MÅ ikke ha et 70mm-framviser stående i stua (har faktisk hørt om en som hadde det :-) ). Det å lese elektronisk er en tilvenningsprosess og jo yngre man er jo fortere går overgangen. Innhold er konge, innpakningen er mindre viktig i det lange løp. (Nå ser jeg forresten at jeg svarer på et ni månedere gammelt innlegg, men jeg lar det nå stå).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Romantisk holdning, jeg vet det, men: Jeg liker BOK. Jeg liker å holde i bok, bla i bok, lukte i bok, skrive i bok, sovne over bok, bære på bok, samle på bok, gi bort bok. Jeg liker teksturen i papiret. Jeg liker bokstavenes fall over siden. Jeg liker det lille røde insektet som løper over boksiden mens jeg ligger i sommergresset(som svinaktige gode Svein Jarvoll påpekte i et eller annet essay).

Og: Danglard liker å sitte på bok. Om den er god. Lesebrettets statiske elektrisitet utløser ståpels på kreket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg dytter litt på denne jeg. Kanskje er det flere som har erfaringer med lesebrett nå. Jeg har utrolig lyst til å prøve ett men usikker på hvilket merke jeg skal gå for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selv har jeg kun prøvd sony psr-600, denne koster nå rundt 1000 lappen på amazon, så med frakt og moms kommer den opp i en ca 1500, jeg vil da også anbefale å kjøpe læromslaget, som finnes i to varianter, det med lys og det uten, har selv den med lys, noe som er kjempe kjekt i et mørkt rom, men det er litt ekkelt å justere for å slippe å få ekle refleksjoner.

Men jeg vil absolutt anbefale sonyen, da den ikke er like låst til div format som kindlen.

Psr-900 har også kommet nå, og de største forskjellene i forhold til 600, er at den har 3g, noe som betyr at du kan laste ned bøker og aviser hvor som helst, via mobilnettet. Hvordan det fungere i norge, og om man må ha noen form for abonnement, vet jeg ikke. Og den har større innebygd minne, dvs plass til noen hundre bøker ekstra :P Og prisen for den, inkludert frakt og moms, kommer på rett over 2000.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lesebrett-rant!

Jeg har fått prøve to lesebrett på samme tid: Kindle og Sony. Og jeg gir konklusjonen før jeg sier noe mer:

JEG SKAL ALDRI HA LESEBRETT!

Ja, jeg er bortskjemt og har iPhone, og jeg kan ikke forstå hvorfor lesebrettene ikke har touchscreen. Jeg synes skjermene er altfor grå og triste, og selve brettene er stygge å se på. Og det er for mange knapper! Hva skal jeg med alle dem? Softwaren er forvirrende og underlig satt sammen. Ikke akkurat brukervennlig.

Noe av det verste er å bla. Jeg må nesten lukke øynene hver gang, for det er direkte ubehagelig å se på skjermen (dette har med selve teknologien å gjøre, har jeg lært - selve brettet kan enkelt beskrives som en skriver, og den skriver en ny side for hver gang jeg blar om). Jeg må bla fem eller seks ganger for hver gang jeg må bla en gang i en bok. Egentlig elsker jeg å bla i bøker. Jeg blar på måfå, for å lese en side her og et avsnitt der. Jeg liker å plassere post-its i fagbøker, jeg liker å skrive i margen. Jeg streker under ting.

Jeg har også en svakhet for design. Jeg liker forsider som fanger oppmerksomheten og setter fantasien i gang. Alt dette mister jeg med lesebrett.

De er også upraktiske. De går ikke an å ha med på stranden, for eksempel, for de liker ikke sand. Ei heller går det an å legge dem fra seg på strandstolen mens du går for å ta deg en svømmetur - noen vil stjele dem. Tror du noen vil stjele en pocketbok med Marian Keyes på forsiden? Eller Dostojevskij? Tvilsomt.

Og så må de lades. Jeg glemmer å lade ting hele tiden, og det siste jeg trenger er enda en lader å bekymre meg for. Det er nok med mobiltelefon, kamera, laptop, iPod... Det er temmelig kjipt å sitte på bussen og se at du bare har litt batteri igjen, akkurat idet du leser et skikkelig spennende kapittel!

Eller en morgen når du står på t-banen. Noen dulter borti deg så du mister brettet. En bok kan du jo bare plukke opp igjen og fortsette der du slapp. Med lesebrett er du 3000 kroner i minus - det kjennes virkelig ikke ut som om de tåler noe som helst.

Har dere prøvd å lese for barn på lesebrett? Det er umulig. En bok kan teipes om en side blir revet ut. Den kan slenges rundt og sikles på. Det gjør ingenting. Ei heller har barnebøker et format som passer på lesebrett. Det gjelder også praktbøker, kokebøker, pop-ups.

Jeg tviler også på at lesebrett er mer miljøvennlig enn bøker. Ikke glem at produsenter av lesebrett lever av akkurat dette: å produsere lesebrett. Det vil komme nye brett hele tiden, akkurat som det kommer nye mobiltelefoner. Og jeg tror ikke de blir noe billigere heller. Teknologien på dagens lesebrett er ikke imponerende, og jeg vet godt at det allerede nå finnes bedre. Men produsentene vil ha noe å gå på, noe nytt å presentere til neste modell, som vi selvfølgelig alle må kjøpe. Vi kommer aldri til å rekke og lese de 80 000 bøkene noen lesebrett visstnok kan holde før brettet vi har er gammeldags og fullstendig utdatert. Vi rekker neppe å lese 80 000 bøker før vi dør, faktisk.

Når det gjelder rene kostnader, sparer forlagene 18% på å publisere ebøker. De sparer på trykk, frakt og lagring. Men dette tallet er heller ikke helt korrekt, for man trenger en temmelig stor server for å drive et ebok-bibliotek. Det koster, det også. Derfor vil nok ikke ebøker bli så veldig mye billigere enn vanlige bøker.

Kan alle komponentene i et lesebrett resirkuleres? Tror ikke det. Kan vi stole på at de har blitt produsert med miljøet i tankene? Tror ikke det heller. Hvor gjør vi av de gamle lesebrettene? Skal de sendes til Afrika, som så mange gamle mobiltelefoner? Hvor sendes de så etterpå? Junkyard Paradise? Bøker kan resirkuleres. Og de blir ikke umoderne.

Bøker sier nemlig noe om personen som leser dem. Det første jeg gjør når jeg kommer inn i noens stue, er å sjekke hva som står i bokhyllen (det gjør sikkert dere også!). Jeg kan nesten ikke forestille meg å komme inn til noen hvor det bare står en skjerm og en harddisk, hvor alle bøker, musikk og filmer ligger. Så kjedelig og upersonlig!

Til slutt har det seg sånn at jeg liker å holde i en bok. Jeg føler meg dum når jeg holder i et lesebrett. Selv om ingen ser meg. Og jeg skjønner ikke hvorfor bøker absolutt må være teknologi. De skal være nytelse. Ren nytelse.

(Alt dette sagt: Ebøkene kommer til å bestå. De rene lesebrettene vil forsvinne. Fremtiden er nok i retning av en iPad. Men markedet er umodent, få vet hva de egentlig vil. Spennende blir det i alle fall!)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Greit nok så er det 7 måneder siden du skrev innlegget ditt, men jeg svarer allikevel

Som allerede nevnt av andreas, så finnes det lesebrett med touchscreen, jeg har nå hatt mitt i et halvt år, et Sony psr-600. Den har hele 6 knapper, jeg vet at mange plages med elektroniske dupedingser med mange knapper, men jeg føler iallefall ikke at det er noe problem, og klarer helt fint å operere den mengden, og til vanlig bruker jeg kun to knapper, og det er "av/på" knappen, og "bla fremover" knappen, jeg har også mulighet til å sveipe fingeren over skjermen for å bla, men av latskap så er det lettere å bare trykke tommelen lett inn på knappen, som ligger fint plassert i forhold til hvordan jeg holder leseren.

At skjermen er grå og trist er kanskje ikke så rart, siden den er svart hvit, som de fleste bøker. Det at skjermbakgrunnen ikke er en helt ren hvit farge, ser jeg på som en fordel, da en hvit overflate reflektere mere lys, og ville ha vært vanskeligere å lese på. Noe jeg ikke plages med på leseren min, selv i direkte sollys så er det mulig å skimte teksten, selv om at det er svært vanskelig å lese, men det er bare å endre vinkelen litt, slik at sola ikke skinner rett på, og da går det kjempefint å fortsette å lese.

Når det kommer til design skal jeg ikke si noe, da jeg sjeldent bryr meg om det, nå ser jeg for det meste på teksten og legger da heller ikke merke til om selve brettet er stygt eller ikke.

Nå kjenner jeg ikke menyene på kindle, men på sonyen min er de iallefall ganske selvforklarende, til tross for at de er på engelsk. Og programvaren som fulgte med, kjenner jeg heller ikke, da jeg bare kobler leseren til pcen og kopierer filene direkte over på leseren, akkurat som om at jeg kopierer filer i mellom to mapper på pcen.

Her skriver du et avsnitt som er svært likt et en annen (etter mitt inntrykk) appleelsker/lesebrett hater med samme etternavn som deg, har skrevet, uten at jeg drar noen konklusjoner. Jeg finner det iallefall ikke plagsomt at skjermen først er full av skriften fra en side, også at den i et lite øyeblikk i det jeg blar, blinker svart, også når den kommer tilbake til normalt er fylt opp med all skriften fra neste side, det går faktisk mye kjappere en å feks skifte kanal på tven, der er skjermen svart enda lengre.

Og hvor mange ganger man må bla for hver side i en bok varierer utifra skriftstørrelsen, på min sony så er det 5 valg, hvorav den minste størrelsen gjør at en side på leseren tilsvarer en side i en vanlig bok, mens det største gir deg knapt nok en linje i fra en vanlig bok, men gir samtidig en veldig stor skriftstørrelse, resten er imellom dette.

Å bla på måfå er nok litt vanskelig på et lesebrett, men iallefall på min sony så er det mulig både å streke under og rundt, eller markere ord eller linjer, og man kan lage håndskrevne notater over hele siden, med hjelp av den medfølgende "pennen", eller på en egen blank side du kan hente opp med et knappetrykk også to trykk på skjermen, man har til og med en meny funksjon som lar deg lage "eselører" på hvilken side som helst. Den har også en engelsk ordbok, som lar deg søke opp ord i teksten og få en forklaring, og jeg regner med at i fremtiden er det mulig med en software oppdatering som kan gi deg ordbøker på flere språk.

Her er også en funksjon man mister med et lesebrett, men som andreas også har nevnt tidligere, så er det ikke alle bøker som har en fargerik og spennende forside heller.

Glad i sand er de nok heller ikke, men så lenge man er forsiktig så går det nok fint. Og jeg tror nok det er større sjanse for at din dyrebare iphone forsvinner en at noen knabber lesebrettet dit, men det kan jo også selvfølgelig skje.

Når det kommer til lading så holder batteriet ganske lenge, mitt har klart seg så lenge som en måned med et snitt på ca 30 min lesing hver dag. og når batteriet er kommet så lavt at det kommer opp varsel om lavt batterinivå, så har man fortsatt en time eller to igjen med lesing.

Jeg har vært så flink å miste mitt brett i gulvet både en og to ganger, uten at det har fått noen skade, men det kan jo godt hende jeg har vært heldig da.

Her har du nok påpekt en mangel som lesebrettene har, når det kommer til barn passer det nok fortsatt med de gode gamle bøkkerne med fine farger og store bilder.

Hvor miljøvennlig produksjonen er vet jeg ikke, men det at det kommer nye brett betyr ikke automatisk at man må kaste det gamle, det vil fortsatt fungere, er akkurat det samme med mobiltelefoner, jeg har fortsatt liggende, i en skuff, min gamle nokia 3310, og med unntak av et batteri (som kan byttes) som knapt varer et sekund, så fungerer den like bra den dag i dag, til tross for at 10 års jubileumet nærmer seg. Så der må nok miljøproblemene legges litt mere over på forbrukeren en på produsenten. For så lenge vi, forbrukerne, er villige til å kjøpe et nytt produkt hvert halvår, så vil produsentene fortsette å spy ut nye produkter.

Og her kommer en miljøforbedring inn, når det gjelder trykk og frakt, hva forurenser mest av at jeg kjøper et lesebrett ifra usa, også laster ned 10 bøker, kontra å bestille de samme 10 bøkkerne ifra en amerikansk butikk? Og hva om man øker antallet til 100?

En annen ting er at størrelsen på en ebok ikke er så stor, så noen massiv serverpark er ikke nødvendig, og utgiftene med å leie nok server kapasitet til å drive en nettbutikk er ikke store, og jo bedre utvalg og salg du har, jo mere har du å fordele den utgiften på.

Alle komponentene kan nok resirkuleres, så lenge viljen til å gjøre det er der, men det mangler nok dessverre en del vilje fortsatt, og der har vi nok et stykke igjen å gå når det kommer til all elektronikk vi omgir oss med.

Jeg tror nok de fleste er enige i at det er flott med en stor bokhylle, med mange flotte bøker. Og til tross for at jeg er kjempe glad i lesebrettet mitt, så blir jeg nok ikke å slutte å kjøpe gode "gammeldagse" papirbøker, men jeg har stor tro på at papirboken og lesebrettet kommer til å leve side om side i mange år fremover, på samme måte som med at lydboken har levd side om side med papirboken.

Og det er jo ingenting i veien for ikke å kunne nyte en historie bare fordi den står på en skjerm, og ikke på et ark, men alle er forskjellige, jeg liker begge deler.

Og jeg tror nok heller ikke at diverse "padder" kommer til å skvise ut lesebrettene, på samme måte som at mobiltelefoner med mp3 funksjon ikke har skviset ut rene mp3 spillere, på samme måte som at mini bærebare (netbooks, eller små laptoper om du vil) ikke har skviset ut vanlige bærbare. Markedet er nok ganske bestemt på hva de vil ha, og det er en hel haug med små og store elektroniske dupedingser, som på ingen måte er livsnødvendige, men veldig kjekt å ha.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
  1. Det finnes flere lesebrett med touchscreen.
  2. Er ikke enig i at det å bla er et problem, skjønner ikke hva som gjør at du må lukke øynene? Det er kjedelig at man ikke kan bla mye av gangen og lete etter avsnitt man kjenner igjen. Til gjengjeld kan man søke i teksten.
  3. Bøker kan ha stygge, gamle og cheezy forsider selv om innholdet er bra.
  4. Stemmer, man må være mer forsiktig med et lesebrett enn med en bok. Har mistet mitt i bakken et par tre ganger, heldigvis har jeg et lærtrekk som har tatt av for støtet.
  5. Stemmer også, ikke særlig praktisk å lese for små barin på lesebrett. Nå er heller ikke barnebøker særlig egnet for lesebrett i utgangspunktet og jeg tror ikke de noen gang kommer til å bli det. Lesebrettene er ikke ment å erstatte alle bøker.
  6. Er også usikker på om ebøkene er veldig mye mer miljøvennlige, men ta i betraktning at en del tunge bøker kjøres i store kvanta fra trykkerier i, for eksempel, Kina.
  7. Trykking og frakt er kanskje ikke de store utgiftene for forlagene, men hvorfor er det ingen som nevner i denne forbindelse at forlagene alltid klager på at bokhandlene krever 50% rabatt på alle bøker? Ebøker kommer jo vitterlig ikke til å bli solgt over disk.
  8. At du føler deg dum kan jeg ikke gjøre noe med, jeg føler meg definitivt ikke dum.
  9. Jeg liker å ha et rent lesebrett (brettet kan spille musikk og fremvise bilder på en litt rar måte, men disse funksjonene unngår jeg). Jeg er litt skeptisk til multifunksjonsbrett. Jeg blir lett distrahert når jeg leser så for meg passer det dårlig å kunne logge på internett, høre på musikk osv. på samme brett. Dessuten tar lesing tid. Det faktum at lesebrettene ikke bruker batteri mens man leser gjør at brettet har en god batterilevetid. iPad bruker jo batteri hele tiden, håper den blir levert med veldig bra batteri.
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er faktisk ganske begeistret for mitt lesebrett (kindle). Syns det er veldig greit å lese på, og enkelt å bruke. Det kommer aldri til å erstatte vanlige bøker for min del, men som et tillegg funker det fint.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hva koster et lesebrett?og hvor stor skjerm har et til en passe rimelig pris?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De finnes i flere størrelser og prisklasser. Jeg tror det vanligste er 6-7 tommers skjerm og en pris på ca 1500 kr. Men det kommer helt an på merke og hvilke spesifikasjoner man vil/må ha.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trenger en helt enkel en, med rundt 6"skjerm. 1500 høres ikke ille ut. Men jeg må ha en som kan laste ned(inn?) norske bøker. Lagringskapasitet er ikke så viktig så lenge jeg får plass til mer enn 2 bøker.

Jeg har søkt på nettet men finner veldig lite om slike brett og hvor man får kjøpt dem. Noen som vet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De fleste som har kjøpt til nå har nok kjøpt fra utlandet. Pixmania.com og it24.no selger lesebrett. Jeg har enda ikke investert i brett, jeg tror jeg skal vente til i mars/april. Da kommer det et standardformat på e-bøkene i Norge. Jeg regner med det blir flere norske forhandlere som selger både lesebrett og bøker og ikke minst større utvalg etter standardformatet er satt. Jeg har hatt stor nytte av guiden til Eirik Newth. http://newth.net/eirik/2009/12/13/leseplateguide/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da tror jeg jeg venter til det kommer en Norsk standard, jeg også. Litt kjedelig hvis man kjøper katta i sekken!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei! En stor forskjell på Kindle og Sony (i tillegg til det som er nevnt) er at du kan laste ned bøker direkte til Kindle, men laster via PC til Sony-brettene. Ifølge ryktene skal Sony komme med et brett med direkte nedlasting i løpet av første kvartal/halvår.

Selv har jeg et Kindle-brett, men kommer nok til å kjøpe et Sony lesebrett så snart det kommer en versjon med direkte nedlasting, slik at jeg også får kjøpt norske bøker til brettet.

Noe av det morsomme med lesebrett er å kunne gå inn og finne bøker mens man diskuterer med noen, eller kjøpe bøker når man er på ferie - uten å gå via pcen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lesebrett er fremtiden og et sted må man begynne.Har brukt Kindle siden den kom i internasjonal drakt i oktober og er meget fornøyd. Abonnerer også her på aviser og andre tidsskrifter som lastes ned iløpet av sekunder direkte via mobilnettet til din Kindle. Om du ønsker å lese og samtidig tenke på miljøet sparer dette mange regnskoger om flere av oss velger e-bøker fremover... Har også bestilt en NOOK (fungerer bare i USA foreløpig), og regner med at man må ha flere "brett" avhengig av hva man ønsker å lese fremover...

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Lesebrett?

Jeg tar nå bare boka med meg og leser når det passer slik. Hva skal jeg med lesebrett? Det må jo være mye mer problematisk å dra med seg et brett når man skal lese ei bok?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det tenkte jeg og, helt til jeg prøvde ett. Nå er jeg litt lei for at jeg ikke kan få alle bøker inn på Kindlen min. Den er lettere å ha med seg enn en bok, når jeg reiser på hytta eller på ferie, tar jeg med det ene lesebrettet i stedet for 3-6 bøker som jeg pleide å dra på. Den er lettere og holde i når jeg leser, noen bøker er jo nesten en belastning for hendene å holde i. Har jeg glemt brillene er det bare å velge større skrift. Eneste minus foreløpig er at det er begrenset utvalg i bøker men det kommer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan ta med lesestoff for flere år i ett brett. Det vil veie noen kilo i den gode gamle papirutgaven.

En annen fordel er at eBooks koster en brøkdel av hva en trykket bok gjør. Noe som igjen gjør at jeg for min del kan lese enda flere gode bøker.

Men, som med alt annet. Hver sin smak. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har brukt Kindle i 2 måneder, har lest ca 10 bøker der og 2 av de bøkene jeg leser nå er på Kindle. Jeg har fått med meg diskusjonen rundt usunn binding til Amazon, ikke tilgang til norske bøker, design osv. For meg var det viktig å få prøvet lesebrett i praksis, og er inneforstått med at Kindle ikke er like holdbar som en BBB bokhylle....

Jeg liker min Kindle veldig godt. Det gir meg mulighet til å ta med mange bøker på reise (sparer mye penger ved å droppe impulskjøp på flyplasser!), og jeg synes selve leseopplevelsen er veldig behagelig. Det er felles for alle lesebrett tror jeg. Eirik Newth er en klok mann som mener noe vettugt om det meste. Sjekk hva han sier om lesebrett av forskjellige typer. http://newth.net/eirik/category/eb%C3%B8kerpda/

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg liker mitt Sony-lesebrett veldig godt. Personlig vil jeg ikke gå for Kindle. Dels fordi jeg synes selve brettet er stygt og skjermen er liten i forhold til leseren for øvrig, dels fordi kopisperre-systemet deres er litt irriterende og dels fordi jeg blir litt lei av at i omtale og medier er lesebrett=kindle.

Jeg bruker touchscreen versjonen prs-600, men har fortsatt å kjøpe papirbøker. Jevnt over leser jeg mer på brettet enn på papir, men jeg klarer ikke helt å slutte med vanlige bøker.

Debatten går jo og mange mener man bør vente for å se hvilket format som blir rådende osv. men i mellomtiden er jeg veldig fornøyd med brettet mitt. Det er dessuten ikke verdens største investering heller.

Kan anbefale Eirik Newths guide her: http://newth.net/eirik/2009/12/13/leseplateguide/ :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det er mye mer stabilt og rolig på lesebrett. Ingen flimring. Det er gjenskinn i skjermen som kan bli irriterende, men det har i hvert fall jeg lært meg å leve med. Det er bare å holde skjermen i vinkel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svaret. Etter å ha lest guiden høres Sony's lesebrett mye mer fristende ut enn Kindle-lesebrettet. Men hva er egentlig forskjellen på PRS-300 og PRS-600 bortsett fra skjermstørrelsen? Hvorfor valgte du PRS-600?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

300 har ikke touch-screen så vidt jeg vet. Og den har mer knapper og skjerm-til-størrelse-ratioen blir dermed litt dårligere. Personlig liker jeg touch-screen, føler det enklere å velge menyelementer raskt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste ett sted at det er ikke anbefalt å lese pdf dokumenter på kindle pga liten skrift og ingen mulighet for zoom. Gjelder dette også for Sony's lesebrett? Hvordan er det med bilder? Finner du det du vil ha av bøker til Sony's lesebrett?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest én bok i pdf-format, det var ikke noe problem annet enn at brekkinga av sidene ikke var like god som med epub. Zooming går heldigvis an, særlig siden digitalbok.no selger bøkene sine i pdf-format.

Jeg har ikke prøvd så mange dokumenter som ikke er beregnet for lesebrett, men "frihåndszoom" er mulig, selv om det på ingen måte er optimalt.

Brettet har støtte for bilder, men jeg har ikke lest noe særlig bøker som har bilder i teksten, så det vet jeg ikke så mye om. Bildekvaliteten er uansett ikke noe å slenge gamla i veggen for.

Jeg har funnet de fleste bøkene jeg har lett etter, men ikke alle. For ca. fire måneder siden sjekka jeg for eksempel utvalget av Iain Banks. Da fant jeg bare en bok. Nå har de sju. Så de legger stadig ut flere bøker og jeg har ikke hatt større problemer med det enn at finner jeg ikke den jeg leter etter, er det alltid mange andre bøker jeg har på må-lese-lista.

Det er i tillegg en del gratisbøker tilgjengelig som er fine å benytte seg av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke testet noen lesebrett. Men, konverterer .pdf bøker over til .epub ved hjelp av programmet Stanza og leser på iPod. Jeg kan stille fontstørrelse, bakgrunnslys, farger m.m.

Jeg har brukt iPod som lesebrett i nesten hele 2009 og er så fornøyd at jeg ikke kommer til å skaffe meg noe lesebrett i det hele tatt. Klarer fint å lese selv ute i solen.

Amazon har også masse gratisbøker om man lager seg konto der. Og leser man engelske bøker koster de nye bøkene rundt 60-70 kr. på amazon.

Fordelen med iPod er at den ikke tar noe plass, og jeg har med både bøker, film og musikk i samme dingz.

iPod/iPhone er neppe å anbefale om man liker bildebøker. Men, her er jeg ikke helt sikker, da jeg foretrekker å bruke fantasien, ikke bilder.

Hadde jeg nå bare hatt en iPhone, så slapp jeg å drasse på tlf i tillegg.. ;)

Håper du finner det brettet som passer deg best!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste min første ebok på iPhone ved bruk av Kindle for iPhone og det var nesten en ubetinget positiv opplevelse. Forstår at Stanza er et bedre alternativ, men det er nok litt smak og behag det der.

God lesning!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stanza er ikke et bedre enn Kindle, men du kan legge inn andre formater der. Kindle er jo låst til Amazon, så det kan være greit å ha Stanza i tillegg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det mulig å konvertere alle .pdf filer ved hjelp av Stanza slik at de blir lesbare (jeg tenker på bøker som f.eks inneholder kart eller bilder)? Vet du om det er mulig å bruke denne metoden på lesebrett?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

.pdf fungerer alltid. Men, jeg får aldri med andre bilder enn det første. (Dvs. omslagsbildet). Jeg har også lest at det ikke finnes noen god løsning på dette i Stanza.

Jeg har en formening om at alt kan løses, men jeg har ikke lett etter noen løsning på akkurat dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis jeg ikke har tilgang til hverken lesebrett eller vanlig bok har jeg sørget for å ha ebokleser på android telefon også. Det funker, men ikke på langt nær så bra som på lesebrett. Dessuten hadde det, for min del, blitt litt stress med batteritid osv. Hittil har jeg bare opplevd batteri som et problem én gang på lesebrettet. Da hadde jeg glemt å skru den av og omslaget hadde byttet side typ, hundrevis av ganger uten at jeg visste det. :)

Men jeg er enig i at det noen ganger kan være slit å ta med, særlig siden jeg har den i et omslag som gjør den så stor at jeg ikke kan ha den i lomma. Men de fleste bøkene jeg ellers ville lest hadde jeg også måttet ta med meg, så ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk til deg Andreas!

Nå tror jeg jammen jeg skal få meg et lesebrett allikevel. Til bruk hjemme. Så, kan iPoden være til reisebruk.

Forresten fant jeg denne artikkelen i dag som omhandler lesebrett kjøpt på digitalbok.no. Brettene vil ikke kunne lese de nyeste bøkene etter 16. mars pga. at de skifter format:

http://www.aftenposten.no/kul_und/article3446380.ece

Gjør det fryktelig vanskelig å velge rett lesebrett når de ikke engang kan bestemme seg for hvilke format de skal holde seg til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant artikkel. Hårreisende at Irex ikke oppdaterer programvaren, det bør ikke være så vanskelig. Sony har allerede gått over til Adobe Digital Edition og overgangen gikk forholdsvis smertefritt for min del. Kan det bety at Irex gir opp? Ser ikke hva de har å tape på å oppdatere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De finner nok en løsning som kundene kan leve med. De kan jo ikke drive butikk på den måten det framgår av denne artikkelen.

Hvor kjøper du bøker til din Sony? Får du lastet inn alle gratisbøkene, og fra hvor? Du kan vel ikke kjøpe fra Amazon?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøper stort sett fra Sony store. Har kjøpt litt fra digitalbok.no og gratisbøker finner jeg mest av på gutenberg.org. Dessuten har jeg hentet ned litt cory doctorow her og der. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar. Gutenberg.org visste jeg ikke om, så det var jo et veldig godt tips;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har prøvd å lese e-bøker på iPod, men jeg synes ikke det var en spesiell god opplevelse. Fikk inntrykk av at jeg måtte bla konstant, noe som gjorde teksten litt for usammenhengende for min del. I tillegg var det dette med batteritiden og sollys. Det funket ikke spesielt godt å ligge på stranden hele dagen med iPoden som bok for meg. Men det er vel smak og behag på dette området også. Er det noen problemer når det gjelder sollys på Sony-lesebrettet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

CecilieEllen E. MartolMarianne  SkageMads Leonard HolvikPi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserTove Obrestad WøienFindusHanne Kvernmo RyeBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11mgeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.