Tekst som har fått en stjerne av Mads Rage:

Viser 121 til 129 av 129:

flott svar Vegard (har irritert meg over Newths kategoriske "lite troverdig" og "konvensjonell"), vil bare utdype med bokas totale mangel på referanser. I en verden uten referanse, kan vi si, for alt er oppløst. Og tenk etter hvor avhengige vi er av referanser? Hvor ofte våre uttalelser om verden er en kommentar til noe du vet mottageren vet. Selv om det regnes som sterkt at romaner klarer å la vær å havne i alt for mange tidsopphengte referanser, regnes det som ditto sterkt at referansene allikevel er tidstypiske og riktig valgt. Ok, men i "the road" er det ingen referanser whatsoever! Newth leser således hva han selv ønsker inn i sin egen konvensjonalitet, for hvor er kovensjonaliteten i "the road" - den er oppløst kjære vene.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Helt uenig :)

Riktignok er det en konvensjonell far-sønn-historie i bunn, men mange av mine favorittbøker har da konvensjonelle historier i bunn (som far-sønn, oppvekst, tapt / funnet kjærlighet osv.)

Det som tok meg mest med denne var det som ikke ble sagt, som hva som hadde skjedd, hvorfor, og hvor lite viktig det var i historien. På den måten kan boka leses inn i både et klimaperspektiv, et atomalder-perspektiv, krigsperspektiv etc. etc., og er omså bare grunnet det noe mye mer enn en konvensjonell far-sønn-historie.

Og språket da. Den er ikke bare "godt skrevet", den er milevis bedre enn det!

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg har også ytret ønsket om noe lignende tidligere, men da kun ut i fra ønsket om å kunne ha en oversikt for meg selv over hvilke bøker jeg eier. Det har jeg løst ved å dele bokhyllene mine i egne og lånte bøker.

Om andre på forumet tror/ser/lurer på om min fysiske boksamling er stor eller ikke bryr jeg meg mindre om. Uansett så vil min boksamling aldri kunne få et riktig bilde av de bøkene jeg har lest i mitt lange liv:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her synes jeg du er litt for retorisk mot Natalie, rett og slett fordi dine egne poenger ikke helt holder mål, etter min mening. Det virker som om du tror at med mindre du har lest litteraturhistorien i sin helhet vil du før eller senere skrive "Sofies verden" eller "Ole Brumm" ved et slumpetreff, og at man må lete etter stadig nye "temaer" å skrive om for å kunne være original og nyskapende.

Det blir håpløst å sidestille forskning med skriving av skjønnlitteratur på denne måten. Ja, selvsagt er det en fordel å lese mye. Det er kanskje det eneste du virkelig er nødt til å gjøre for å ha håp om å bli en god forfatter. Men uansett hvor mange som tidligere har skrevet om "livet", for å bruke et av dine egne eksempler, så blir vi vel aldri ferdige med å skrive om det? Får jeg ikke lov til å sette i gang med en roman om filosofihistorien bare fordi Jostein Gaarder har gjort det før meg? Kan jeg ikke skrive en god barnebok om vennskap uten å ha lest "Ole Brumm"? Det hadde kanskje hjulpet, men det viktigste er at jeg leser noe, hele tiden, som hjelper meg til å utvikle min egen stil, teknikk og stemme. Jeg tror Natalie har rett i at det er en grense for hvor mye en forfatter kan bekymre seg om hvilke temaer som er berørt av litteraturen tidligere.

Det jeg kanskje vil fram til er: I rak motsetning til i forskningens verden er det i skjønnlitteraturen det personlige som står i fokus: den unike stemmen, det subjektive som bør kunne tolkes i ulike retninger. Derfor tror jeg faktisk du kunne skrevet en fantastisk god bok om en gul bjørn, kanskje til og med kalt "Ole Brumm". Men det ville vært noe helt nytt, det ville fortalt oss noe helt annet enn det A.A. Milne klarte å gjøre, fordi akkurat denne boka om den gule bjørnen var et litterært nybrottsverk av en ukjent forfatter som hadde noe helt annet på hjertet, en ny stemme vi ikke var kjent med fra før.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det heter seg jo at si meg hvilke bøker du leser, og jeg skal si deg hvem du her. Det slo meg at her inne kanskje vi former bokhylla etter hvordan vi ønsker å framstå..?

Tar du med dårlige bøker til tross for at du er flau over å ha lest dem? Merker du bøker med "Har lest" fordi du ikke vil innrømme at du "Avbrøt"? Merker du bøker med "Skal lese" selv om du innerst inne vet at du aldri orker å komme i gang med dem? Tør du svare ærlig på disse spørsmålene?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Når bokelskere.no begynner å bli stabilt, hva med en m.bokelskere.no for oss med sånn fancy mobil... Den vanlige siden ser ikke så bra ut i min opera mini, blir mye zooming og krot. Bare en tanke for fremtiden, langt der framme kanskje...?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Filmadapsjoner av litteraturen vi så hengivent skaper oss egne bilder av kommer på rullebånd ut industrien. Her er titlene hvor filmindustrien ikke tok feil da de satt narrativen på lerretet, etter min mening.

  • Barfly (1987) Regi med Barbet Schroeder. Skrevet av Charles Bukowski. orginaltittel Women.

  • Idioten (1951) Regi med Akira Kurosawa. Forfatter: Fjodor Dostojevskij

  • Naked Lunch (1991) Regi med David Cronenberg. Forfatter: William Burroughs

  • Blade Runner (1982) Regi med Ridley Scott. Forfatter: Philip K. Dick. Orginaltittel: Do Androids dream of electric sheep?

  • Krig og Fred (1967) Regi med Sergei Bondarchuk. Forfatter: Leo Tolstoj

  • Fear and Loathing in Las Vegas (1998) regi med Terry Gilliam. Forfatter: Hunter S. Thompson

  • Døden I Venedig (1971) Regi med Luchino Visconti. Forfatter: Thomas Mann

  • Lord of The Flies (1963) regi med Peter Brook. Forfatter: William Golding

  • 2001: A Space Oddyssey (!968) og A Clockwork Orange (1971). Regi med Stanley Kubrick. Forfattere: Arthur C. Clarke, Stanley Kubrick og Anthony Burgess

  • The Wonderful Wizard of Oz (1939) Regi med Victor Fleming. Forfatter: L. Frank Baum

  • Solaris (1972) Regi med Andrej Tarkovskij. Forfatter: Stanislav Lem

  • Dune (1984) Regi med David Lynch. Forfatter: Frank Herbert

  • Harry Potter and the prisoner of Azkaban (2004) Regi med Alfonso Cuarón. Forfatter: J.K. Rowling

Mye jeg kunne tenkt meg å sett filmatisert også. Hadde det ikke vært stas å få se Richard Brautigans In Water Melon Sugar av eller Sabina Speilreins historie, slik berettiget av Karstein Alnæs?

Så er det filmen jeg mener alle bør få med seg da den kommer ut: Guellermo Del Toro, regissøren bak Pans Labyrint har fått i oppdrag å filmatisere Tolkiens Hobbiten.

Her er min liste. Gjerne kom med egne forslag, innslag og motslag! Og god jul ! :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bare en direkte overføring til status i facebook: Jeg leser nå [tittel] av [forfatter] med link til min side eller noe hadde vært topp!

(Slik som Goodreads har...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det tanker om å lage en applikasjon for Facebook - der bokelskere kan linke innholdet fra sin profil her til Facebook? Facebook er jo også en god kanal for markedsføring - og en slik "Facebook badge" ville kanskje fungere effektivt også på den måten?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundTralteSissel ElisabethKari FredriksenTheaNorahHelena ETrygve JakobsenDemeterIngunnHarald KAmanda AMarianne MStig TTherese HolmDaffy EnglundVidar RingstrømritaolineAnne-Stine Ruud HusevågRufsetufsaWenchePiippokattaMorten MüllerMads Leonard HolvikAndreas BurøsomniferumHanne Kvernmo RyeDagfinn JakobsenSynnøve H HoelTor-Arne JensenCarine OlsrødEli HagelundBjørg L.LailaEgil StangelandBertyAgnete M. HafskjoldSilje-Vera Wiik ValeEvaHeidi L