Søndag, 19. august 2018
Hei, og velkommen til ny sesong i lesesirkelen.
Forslagstråden for En7 finner dere her
Kategori:
Eldre nordisk litteratur (utgitt før 1976).
Hver deltaker kan foreslå én bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonene under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, evt. med link til boka, forfatter etc.
Frist for å komme med forslag til En7:
Søndag, 26. august, kl. 22.00
ah, setninger jeg kan ha brukt selv også:
"Kjærlighet. Vips var den med meg hjem.."
Jeg var på biblioteket i går og leverte Cannery row av John Steinbeck, (6'er fra meg) meningen var at jeg skulle fortsette med Alle tiders tordag av ditto forfatter, den har jeg hjemme i hylla, men når jeg først var på bibben går man jo litt rundt og så stod jeg jo forran M hylla og der var det en Toni Morrison-bok jeg ikke hadde lest. Kjærlighet. Vips var den med meg hjem og jeg er igang og helt bergtatt også...hun er så utrolig bra og en av favorittforfatterne mine.
Utrolig flaut å ha hatt denne boka i hylla i så mange år, ulest, spesielt siden jeg er den horrorfreaken jeg er, men bedre sent enn aldri.
Flaut at jeg ikke har lest boka tidligere
Har dog sett mange filmatiseringer, men aldri lest boka, før nå. Boka var overraskende lett å lese til en klassiker å være, og bød på en veldig interessant historie. Selv om jeg hadde sett mange filmatiseringer, synes jeg ikke det ødela å lese boka senere. Foretrekker å lese boka først og se filmatiseringer senere, men det er ikke alltid det blir i den rekkefølgen. Denne gang følte jeg ikke at det gjorde noe, for boka ga meg en veldig god leseopplevelse likevel.
Frankenstein er en kjent tittel for de fleste, men hva med selve historien? Mange tror for eksempel det er monstert som heter Frankenstein. Litt morsomt at mange tar så feil ...
Boka er om Victor Frankenstein som av en eller annen grunn er besatt av tanken på å bringe døden tilbake i live. En dag lykkes han nettopp med det ved å sette sammen døde kroppsdeler, og the Creature blir satt til livs. Skapningen er skummel og stygg. Det setter Victor på prøve og gjør til at han rømmer fra leiligheten. Skapningen flykter etter hvert også, og i tiden som kommer må han leve med sin egen elendighet. Stygg og skummel. Skapningen er ikke bare stygg og skummel, men intelligent også. På egenhånd lærer han seg språk og vil leve som andre, men han blir utstøtt på grunn av at andre forhåndsdømmer ham. Ingen gir ham en sjanse og tror det verste om ham med en gang. Alt dette fører ham til både selvforakt og at han blir selvdestruktiv. Han vet hvem det er som har skapt ham, og han ønsker hevn ...
Morsomme sammentreff
En moderne bok som minner meg om Frankenstein av Mary Shelley er Pet Sematary av Stephen King. Om en familie som bor i nærheten av en dyrekirkegård som er bygget på en hjemsøkt indianergravplass. Dyrene som blir begravd der, kommer tilbake i live igjen, og spørsmålet da er vil det også skje om man begraver mennesker der? Vil de også stå opp fra de døde? Pet Sematary er forresten min favoritbok, men har dessverre ikke skrevet om den, fordi jeg leste den lenge før jeg begynte å blogge om bøker. Hadde ikke en gang tenkt på den sammenligningen før nå. Boka minner meg også litt om Edward Scissorhands. Filmen med Johnny Depp og Winona Ryder. Om en oppfinner (horrorskuespilleren Vincent Price) som lager et menneske, og dette "mennesket" har sakser istedet for hender. Oppfinneren vil gi "mennesket" hender, men dør før han rekker å gi "mennesket" hender som erstatning for saksehåndene. Dette mennesket er dømt til å leve et liv i ensomhet helt til noen tilfeldigvis finner ham, og prøver å gi ham et liv i samfunnet. Frankenstein ga meg også en annen underlig sammenligning, nemlig filmen The Rocky Horror Picture Show. Da min favorittskuespiller Tim Curry, lager en mann, en elsker fra scratch.
Selv om denne boka er stemplet som en slags horrorbok, så er den på ingen som helst måte skremmende, men det gjør ikke noe. Historien i seg selv er både god og fascinerende. Likte brevvekslingene veldig godt og det fine språket på den tiden. Hadde jeg skrevet brev og brukt gammeldags språk attpåtil hadde jeg nok aldri blitt ferdig for det hadde vært for fint for meg. Så det er morsomt å se hvor dannet og prektige folk var før i tiden i forhold til det vi er nå. Dagens samfunn har en mer avslappende væremåte og klesstil i motsetning til den tiden.
Ung forfatter
Det er imponerende at Mary Shelley begynte å skrive Frankenstein i en alder av 18 år. Ikke nok med det. Hun klarte å skrive en klassiker også. En bok som blir lest av flere generasjoner. Det er også godt gjort å skrive en så enkel historie som stadig vekk blir filmatisert. Av og til er det enkle ofte det beste ...
Frankenstein er like relevant i dag som for to hundre år siden. Den tar opp blant annet temaet outsidere. Om å bli utfryst på grunn av at man ikke har vanlig utseende og hvor forhåndsdømmende folk kan være før man blir kjent med noen. Hvor vanskelig det er å få aksept av andre. Det setter også spørsmål rundt hva teknologi og andre ting er i stand å gjøre. Det jeg har lært av å lese både Frankenstein og Pet Sematary, er at man tukler ikke med naturloven.
Fra min blogg: I Bokhylla
Fra begynnelsen av forestilte jeg meg Mr Watts som en mye eldre og mye skrøpeligere mann, men etter å ha sett den snutten du lenka til, må jeg si meg enig med deg: Laurie er en perfekt Mr Watts. På film, i alle fall.
Takk! Jeg har nå bestilt den hos en nettbokhandel for brukte bøker. Jeg søkte på navnet til forfatteren på Deichmanske, men ingen av de norske titlene dukket opp så vidt jeg kunne se... Men nå håper jeg at jeg har den i postkassa snart! Tove:-)
Deichmann har den, men med den norske tittelen Livstyvene.
Hei! Jeg sliter med å finne denne på norsk. Deichmanske bibliotek har den heller ikke, ser det ut til... Har noen fått tak i en norsk utgave? Mvh Tove
I så gamle dager at vi kan ha barmhjertighetsglemt dem,
ble jo barna literalt holdt i tømme og tjor, i fareomgivelser
som f.eks i bygater, og på landet
der det er skompete på heia, (lek du er med)
Om noen vil føre barna i så vilterlekhemmende innretninger
idag, kan de bli skjevsett av barnefjernemyndigheten
som heller tenker seg et telepatologisk styringsorgan -
ev. godtar litt svinn?
Jeg må enten begrense leselysten eller slutte og jobbe. Til leselista med denne også. Vi har tenkt oss til Kina om 2-3 år og dermed må jeg lese mye om landet, sant.
Ja, jeg har også lest hennes dikt. I et intervju sa hun at de var skrevet i en mer manisk tilstand enn Nøkkerosene. At hun har beskyttet seg selv mer når hun skrev denne gangen. Her skriver hun om tiden etter et sykehusopphold. Sykdommen er der fortsatt slik at hovedpersonen, som jeg har oppfattet er Guddal selv, må bo hos sine foreldre. Hun skriver godt. Det er kort og enkelt, men engasjerer hele veien.
Flyktningene er noveller om vietnamesiske båtflyktninger og deres liv i USA. Forfatteren er selv født i Vietnam. Dette er en kritikerfavoritt tror jeg og forfatteren er en nærmest genierklært litteraturprofessor, som fikk Pulizer-pris for debutboka. Jeg liker disse novellene godt. Flyktninger har noen erfaringer mange andre ikke har, samtidig er deres liv like andres. Dette får han veldig godt frem. Båtflyktningenes reiser sitter for alltid i kroppene deres, men sammenhengene der minnene dukker opp igjen er hverdagslige. Det er skrevet med omsorg for menneskene og mange anmeldere har trukket frem at novellene kan hjelpe oss i dagens situasjon hvor mange risikerer livet på havet og skal starte på nytt et annet sted, om de overlever.
Asbjørn Wahls bok kom ut for 10 år siden, men er fortsatt relevant. Den er grundig og er skrevet med stor kunnskap om temaet. Forlaget beskriver innholdet slik:
«Hva skjer med velferdsstaten - og hvorfor? Med denne boka ønsker forfatteren å utfordre dominerende oppfatninger om velferdsstaten. I denne boka legger forfatteren fram en analyse av velferdsstatens framvekst, med fokus på de maktpolitiske betingelsene og ut fra et utvidet velferdsstatsbegrep. Han viser hvordan maktforholdene er endret som et resultat av den markedsliberalistiske offensiven fra omkring 1980. Dernest beskriver han hvordan sterke kapitalinteresser og markedsliberalister motarbeider og undergraver de viktigste institusjonene som holder velferdsstaten oppe, nemlig fagbevegelsen og demokratiet.»
Prøv denne òg, du.
Godt spørsmål. Jeg tror hun ønsker å forklare tapet med ulike faktorer som skapte tittelen What Happened sånn sett tenker jeg. Hennes ulike faktorer forklaringer er FBI undersøkelsen, hvordan Bernie Sanders oppførte seg mot henne og at USA ikke enda var klar for en kvinnelig president. Jeg tror hun ble veldig overrasket at hun ikke klarte å vinne over Trump, for det så nesten ingen komme alle ting pekte mot en første kvinnelig president i USA og hennes seire.
Det er samme forfatter. God natt til deg også.
Jeg har sett "The Looming Tower" på Amazon Prime og vekslet mellom mange følelser. Det var ikke akkurat slik jeg trodde etterretning var. Et familiemedlem har lest en bok om CIA som ga ham sjokk, nærmest, over hvor udugelig det er mulig å være, sa han. Kan det være den samme forfatteren som du leser? Så deler jeg også din interesse for Midt-Østen. Den er ganske ny for min del. Vel, det er forlengst tid for en god natt.
LYDBØKER. Nå er det bare det at jeg aldri er blitt fortrolig med lydbøker. Jeg opplever at oppleseren kommer mellom meg og bokens innhold, om dere forstår hva jeg mener. Teksten er allerede tolket når den når meg, og legger føringer for mine egne tolkninger. Jeg vil møte boken slik den er fra forfatterens hånd.
Tiltredes. (Men også jeg har et hederlig unntak: Eilif Armands opplesning av *Hellemyrsfolket". Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: den mannen var et helt radioteater alldeles alene. I alle fall i den opplesningen. Som er hauggammel.)
Jeg avsluttet nylig den danske Carsten Jensens roman "Den første sten" (assossisjoner til Bibelen?). Vi følger en dansk tropp i Afghanistan. Afghanistan, Israel-Palestina, Irak, Syria, i det hele tatt hele Midt-Østen interesserer meg mer og mer for hvert år som går. Det er stadig flere journalister som tør fortelle hva som virkelig foregår bak maktens korridorer. Nøkkelordet er som det har vært i mange tiår; naturressurser, sist ute er Golanhøyden, som ble okkupert av Israel i 1967, den største olje/gass-ressursen i verden på mange tiår. Men Golanhøyden tilhører egentlig Syria.
Lawrence Wright skrev om "innledningen" til katastofen 9/11 i "The Looming Tower", kommer som miniserie, vet ikke hvor, kanskje HBO. Hans nest-siste bok: "The Terror Years - from Al-Qaeda to the Islamic State" har jeg akkurat lastet ned. Gleder meg etter å ha sett han intervjuet av Christiane Amanpour på CNN.
Så har jeg funnet frem "Shantaram" av Gregory David Roberts, en skikkelig murstein av en bok, nettopp begynt å lese, håper den er god.
En god helg alle sammen.
Apropos meninger om politikere og ledelse, så anbefales "Hva ville Gerhardsen ha gjort?"
Har brukt uka på å lese Ansvar av Robert Mood. Han var som kjent en av norges enere i den militære verden, med betydelig ansvar for store operasjoner. Han forteller om sin karriere og han har klare meninger om begrepet "ledelse" og hvilke politikere han ønsker i framtida - og mye mer!
Men nå skal den siste boka til Gert Nygårdshaug til pers! Zoo Europa er tittelen og dette er den fjerde boka i Mino-serien. Det sies at dette er den femte, om en inkluderer Chimera, uten at jeg har fått med meg det poenget - og jeg har lest Chimera, altså!
Nå har min egen fotballhøst starta og da blir det noe mindre lesing. Tar ofte med meg boka når jeg er på tur, godt å slappe av en halvtime før stadionet eller på ei ferge. Ellers gleder jeg meg til Litteratursymposiet i Odda i midten av oktober. Sjekk gjerne ut programmet som snart er i havn på litteratursymposiet.no