Kategori:
Eldre nordisk litteratur (utgitt før 1976).
Hver deltaker kan foreslå én bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonene under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, evt. med link til boka, forfatter etc.
Frist for å komme med forslag til En7:
Søndag, 26. august, kl. 22.00
Viser 21 svar.
Flere forslag?
Én time til fristens utløp.
Det er allerede kommet mange gode forslag på romaner jeg har lyst til å lese, men jeg må vel likevel nominere en bok. En forfatter jeg kunne tenke meg å stifte bedre bekjentskap med er Herman Bang. Jeg har bare lest om ham, og ikke noe av ham. Jeg vil derfor invitere dere med til krig og kjærlighet i Danmark på 1800- tallet: Tine av Herman Bang.
Fuglene var hans er en bok som appellerer sterkt til meg - tittelen, det stilrene omslaget og omtalen av forfatteren:
«Marja-Liisa Vartio er blitt stående som en av de fremste i nordisk litteratur etter krigen. Både gjennom sin lyrikk, noveller og en rekke romaner rakk hun å markere seg som en forfatter av stort europeisk format før hun døde altfor tidlig i 1966, bare 42 år gammel. I Fuglene var hans, som utkom året etter at hun døde og regnes som hennes hovedverk, tar Vartio utgangspunkt i en dialog mellom prostinnen Adele Broms og tjenestepiken hennes Alma, i årene etter at prestegården er brent ned til grunnen. Herfra utledes de to kvinnenes historie og kamp for en egen tilværelse (…)»
Jeg har foreslått boken før og prøver meg igjen med ordene til bokelsker Kirjalabyrintti:
«Enda en bok i finsk litteraturhistorie som hadde fortjent mer oppmerksomhet. Det jeg liker med historien er at det er mye å tolke, f.eks. de utstoppede fuglene.»
Jeg har tenkt og fundert og filosofert, og lander på Sølvhammeren av Vera Henriksen som mitt forslag i denne runden. Jeg har foreslått den før og den står fortsatt sørgelig ulest i bokhylla.
Har både Sølvhammeren, Jærtegn og Helgenkongen (bokklubb-utgaver) i hylla. Har en følelse av at jeg har lest Sølvhammeren (men ikke de neste to) for mange år siden.
Blir gjerne med på en felleslesing.
Det er allerede kommet så mange gode forslag at man nesten kvier seg for å driste seg frampå. Mitt forslag denne gangen er
Kranes konditori av Cora Sandel.
Jeg har lest den en gang før, men det må være over femti år siden, og den gangen var jeg nok ikke moden for slike problemstillinger som boka tar opp: "bygdedyret" (eller småbydyret), utenforskap, "vedtatte" konvensjoner og annet "småtteri" som hører småbymiljøet til.
Kranes konditori var en av mine første «voksenbøker», lest i kjølvannet av Alberte-trilogien. Den grep meg sterkt den gangen. Jeg leser den mer enn gjerne igjen og føler meg trygg på at den vil gi enda mer, med flere år og erfaringer på baken!
Pär Lagerkvist er ein forfattar eg lenge har tenkt eg skulle lese noko av. Han fekk nobelprisen i 1951. Eg foreslo faktisk ei bok av han, Barabbas, i ei tidleg runde av lesesirkelen. Sidan den gang har eg fått i hus ei anna av bøkene hans, truleg den mest kjende, nemleg Dvergen. Eg saksar frå wikipedia:
Hans store gjennombrudd som forfatter kom med romanen Dvergen i 1944, hvor handlingen er lagt til renessansens Italia, og hvor hovedpersonen er vitne til Leonardo da Vincis arbeide med maleriet «Mona Lisa»; det er ikke vanskelig å se sammenlikningen mellom den tvers igjennom onde dvergen - bokens protagonist - og Adolf Hitler.
Jaudå, Dvergen av Pär Lagerkvist er mitt forslag til denne runda.
Jeg har både Barabbas og Dvergen i bokhyllen, men er såpass lenge siden jeg har lest de, at det nok vil være som å lese de for første gang likevel. Jeg blir gjerne med å lese Pär Lagerkvist som er en fremragende forfatter og nobelprisvinner. Godt forslag.
Jeg har en bokklubbutgave med Barabbas og Dvergen i ett bind.
Det er ikke så svært lenge siden jeg leste begge bøkene, men de tåler helt sikkert en gjenlesing.
«Dvergen» har jeg lest og diskutert her på bokelskene.no. Rystende, gripende og i høyeste grad tankevekkende, noe av det beste jeg har lest. Leser og diskuterer den mer enn gjerne en gang til. Her er det mye å gripe fatt i. Eksistensielle spørsmål.
Etter et ca. et halvt døgn er det allerede kommet inn så gode forslag. Dette ligger an til en spennende økt!
Det krev alltid litt tenking før ein kan finne eit godt forslag, men her er no mitt denne gongen: Allis sønn av Magnhild Haalke.
Det er ei bok eg har lese for lenge sidan, og som eg minnast som god - og som kan vere eigna til diskusjon?
Fann dette i Adresseavisa:
"Noen måneder senere skrev Morgenbladets litteraturkritiker Bernhard Ellefsen en artikkel om en roman han omtalte som et «glemt mesterverk» i norsk litteratur, Magnhild Haalkes «Allis sønn» fra 1935."
Jeg foreslo den tidligere, og leste den. Utrolig sterk bok, helt klart verdt anmeldernes superlativer. Både jeg og flere bokelskere har beskrevet den i rosende ordelag her. Den vil nok egne seg godt for lesesirkeldiskusjoner.
Spennende forslag! Har vi ikke hatt denne med i avstemningen en gang tidligere også?
Det visste eg ikkje...trur ikkje det var eg som foreslo den gongen? Det er no iallfall ei god bok...:-)
Nei, det var ein annan bokelskar som foreslo denne for nøyaktig eit år sidan.
Jau, det stemmer.
Mitt forslag til En7:
Ragnhild-trilogien (Medmenneske, Ragnhild, Siste leveåret) av Olav Duun
Jeg leser gjerne Olav Duun.
Husker ham som en av Norges store. Skal ikke se bort i fra at jeg allerede har boken i mitt private bibliotek :)
Didrik Dale er jo et studium verdt. Personifisert ondskap.
Akkurat den satt jeg og tenkte på i formiddag.