Tekst som har fått en stjerne av Bruno Billiaert:

Viser 1 til 20 av 22:

Fremdeles full steam

Matros Halvor Skramstad fra Rena fosser videre over verdenshavene i bind tre av dette overdådige krigsseilerverket av Jon Michelet. Og selv om jeg allerede har lest 1200 sider i de to første bindene, og at det her er nye 600 sider, blir jeg på ny dratt inn i dette røffe sjømannslivet. Vel, noen gjentakelser og noen seilaser på halv fart må det jo bli når det er så omfattende, men det er hele tiden nye vrier, og ikke minst ny historisk kunnskap å hente.

Halvor reiser ut igjen med tankeren Iberia, men blir etter kort tid sendt i land med blindtarmbetennelse. Derfor må han skifte skip - denne gangen til en ny tanker - Vivian. Noe som må sies å være en nesten nødvendig vri, siden vi da får helt nye personer å bli kjent med. Noen få navn er fremdeles med i fortellingen fra de to første bøkene, ikke minst gjelder det Muriel - Halvors store kjærlighet. Men som i de to første bindene er det krigens redsler som er det sentrale - både de store linjene ute i verden - og den isnende frykten den lille sjømannen føler i konvoifarten med ubåter og gigantiske slagskip i nærheten. Vil de klare det denne gangen?

For en som tidlig i tenårene var over middels interessert i krigshistorie (mye takket være et fire-binds oppslagsverk i bokhylla hjemme) er dette rene honningkrukken. Når jeg også gjennom tyve år var en ivrig frimerkesamler er det mange av disse fjerntliggende stedene jeg faktisk visste om fra før. Michelet viser fram en fantastisk kunnskap både historisk og geografisk, i tillegg til at han gir oss denne intime nærheten til fortellingen gjennom vår store sjøhelt - Halvor Skramstad.

Jon Michelet var den store norske forfatteren for mange av oss studenter på midten av 70-tallet og for min del fram til midt på 80-tallet. Da mistet jeg "kontakten" med Michelet - nye forfattere kom til. Derfor er det veldig artig at Michelet har fått nye generasjoner lesere. For mannen kan skrive - det har det aldri vært/er det fremdeles ingen tvil om.

Og han lover oss to nye bind i denne serien - det er bare å glede seg!

Flere bokomtaler finner du på bloggen min Bjørnebok

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ja, mørketida har sine lyspunkter. En må bare se rundt seg og verdsette dem!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

virkelighetsroman om Hverdagsheltene under krigen. De helt vanlige folkene som vi ikke nødvendigvis hører om fikk medaljer for sitt arbeid under krigen. sterk realistisk bok. sitter igjen med tanken: hvordan fant de styrken? virkelig å anbefale.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mirakler er ikke Nesbøs stil? En klaustrofobisk, hardt skadd fyr som svømmer i en trang tunnel og har åndsnærværelse nok til å hente oksygen fra ei tomflaske Jim Beam på innerlomma: Mer mirakuløst kan det vel knapt bli?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne boken burde vært pensum på skolen. Noen har ofret mye for at vi har ett godt og trygt arbeidsliv i dag. Fantastisk roman av Cecilie Enger.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Cave ab homine unius libri, broder. Vokt deg for menn som bare har lest én bok!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ingen kvinne med vettet i behold ville heller giftet seg med en mann før han har vist henne hvordan han ter seg i fylla.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jon Michelet har fått kritikk for karakterer som har encyclopediske egenskaper og oppstyltede dialoger. Sannheten er at romanen er en sann svir å lese. Ja, det er kanskje lettbeint underholdning, men med en alvorlig klangbunn. Her er krigsseilernes "glemte" historie og geografisk kunnskap en masse. Det er jo en litterær krysning av historiebok og reiseskildring.

Halvor og kameratene blir man glad i, og latteren sitter løst i de fantastisk "over-the-top" samtalene om obskure øyer og skjær på de syv hav. Er man glad i geografi og reiseskildringer så er det en fest å lese Skogsmatrosen - om man leter etter dyptloddende karakterskildringer så sett seil annensteds.

Takk Jon for en fin seilas - jeg gleder meg til fortsettelsen!

Godt sagt! (19) Varsle Svar

Eg er imponert over at du klarte å kome deg igjennom den. Eg prøvde å høyre den på lydbok, ei tid tilbake, men måtte bryte av fordi boka vart for... vulgær. Dette var litt skuffande for eg synes Zona Frigida (også Ragde) var ei dugande bok. Det kan hende at det hadde gått betre om eg ikkje hadde hatt ein småkåt opplesar pesande i øret.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oi for en fantastisk bok,er helt satt ut av dette Karibiske eventyret.Beundrer virkelig pågangsmotet til Peter å Mariann,anbefaler denne på det sterkeste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne kom jeg aldri inn i handlingen på, synes historiene var rotete fremstilt og til dels kjedelige, selv om jeg på grunn av temaet får litt dårlig samvittighet av å ikke like den

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette ble min påskeferie i år. En reise til Svalbard via Anne B Ragde's velformulerte penn. Et lite snev av dramatikk mot slutten var med til å gjøre boken til en roman istedenfor en reiseskildring. Men jeg synes Anne B Ragde skriver fantastisk godt, og jeg nyter å ta inn hennes formidlerevne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøkene til Monica Kristensen er uhyggelige å lese. Endelig en forfatter som klarer å få frem en skremmende, men likevel pirrende stemning som fanger leseren og gjør det vanskelig å legge fra seg boken. Jeg liker båndet mellom personene i boken og dialogene dem imellom. Skildringen av landskapet rundt, kulden og mørket som aldri forsvinner eller lyset som aldri slukker er med på å gjøre fortellingen mer reell. Jeg får lyst til å besøke Svalbard og føler nesten at jeg kjenner plassen etter jeg har lest bøkene. Jeg gleder meg til neste bok kommer!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Litteratur er den mest behagelige måten å ignorere livet på

Godt sagt! (24) Varsle Svar

En glimrende framtidsroman om en enslig mann, som jobber hardt for å skape en best mulig tilværelse for seg og sin stumme datter. Jorda er evakuert for lengst, for tre generasjoner siden for å være nøyaktig, og menneskene er nå bosatt på Jupiters måne Europa. Men heller ikke her kan man bo for evig, sola kommer stadig nærmere, og det bygges et stort skip som skal frakte menneskene videre når tida er inne -- forhåpentligvis til en ny framtid.

Romanen skildres med en nærhet og nerve som alltid er tilstedeværende, og fortellingen føles både realistisk og poetisk. En sci fi-bok som uten tvil også passer for de som ikke har særlig interesse for sjangeren.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Harry nikket. Olegs russiske overklassefamilie på farssiden. Rus, raseri og depresjoner. Dostojevskij-land.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Han kom til å tenke på eldre mennesker han hadde sett spankulere rundt her med hendene på ryggen og studere gravstein etter gravstein som om de skulle betrakte bilder på en kunstutstilling.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hvis hjernen vår var så enkel at vi kunne forstå den, ville vi vært så dumme at vi ikke forstod den likevel.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Denne boken gjorde veldig stort inntrykk på meg, særlig beretningen om beleiringen av Stalingrad, og også historien om soldaten som ble tvangsinnrullert i de tyske styrkene og var med å innta sin egen landsby. Les den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forundrer meg stort at denne boken ikke har fått mer oppmerksomhet. Kanskje fordi den har havnet i sci-fi-hyllen og at folk derfor tror den er utenfor deres interessefelt.

104 er fortellingen om hva som skjer når menneskeheten ikke lenger kan bo på Jorden. Den er stramt skrevet, språklig suveren og meget engasjerende. I disse klimatider burde den være en must-read for de aller fleste! Anbefales på det varmeste!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LinnbuchwurmVibekeErlendSol SkipnesJenny Dahl BakkenTovetuhamreBerit B LieLeseberta_23HegeTatiana WesserlingBente NogvaIngunn SEster SMarianne TRandiAStig-Ivar StellanderaRmaNdA BaisEli HagelundRufsetufsaAlice NordliAnette  KureReidun Anette AugustinIdaHanne Kvernmo RyeelmeJulie StensethBjørg L.Stine AskeDolly DuckLinda RastenHarald AndersenTone Maria JonassenHarald KMarianne  SkageTheaEmilie GeistLilith NagelEva