Tekst som har fått en stjerne av anne83:

Viser 1 til 20 av 52:

Mine favoritter:

Måkelatter av Kristin Marja Baldursdottir
Karitas bøkene av samme
Krimbøkene (3 til nå) av Robert Galbraith
Napolikvartetten av Elena Ferrante
Ravneringene triologien av Siri Pettersen
Catch 22 av Joseph Heller

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Masse godt på disse listene. Men glem ikke "84 Charing Cross Road", "Historien om San Michele" og "Gösta Berlings Saga".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tror en absolutt topp ti-liste er en umulig oppgave for meg, for det er så mange ulike sjangere, og så utrolig mange gode bøker. Men jeg kan gi deg en liste over ti gode bøker fra min favorittliste - så kommer det jo selvsagt an på om hvorvidt du har samme smak som meg da :-)

Men mine ti anbefalinger er:
Stoner - av John Williams - kanskje den beste boka jeg har lest i år
Tatt av vinden - av Margaret Mitchell - en god gammel klassiker
Hellemyrsfolket - av Amalie Skram - en god norsk klassiker
Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant - av Jonas Jonasson - om du vil le litt
Doppler - av Erlend Loe - om du vil le mer
Seierherrene - av Roy Jacobsen - slektsroman, denne er en av mine absolutte favoritter
Menn som hater kvinner - av Stieg Larsson - om du liker krim
Stormenes tid 1 og 2 - av Ken Follett - om du liker historiske romaner
Tusen strålende soler - av Khaled Hosseini - om kvinneliv i Afghanistan
En hunndjevels bekjennelser - av Fay Weldon - en morsom feministroman

Tjaa... kunne uten problem anbefalt deg ti til...

Men du kan jo også sjekke bokhylla mi (og de andre bokelskerne sine). Jeg gir stort sett terningkast på de bøkene jeg leser, og mange her inne skriver svært gode bokomtaler. Så det er lett å finne gode boktips her inne, synes jeg.

God lesning :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En topp ti er en tøff oppgave. Jeg har lagt en topp ti, kan godt være at du kanskje har lest noen av disse bøkene.

  • Drageløperen
  • Alkymisten
  • Buddenbrooks
  • Der skyggene faller
  • The guest cat
  • Primtallenes ensomhet
  • The Book of Unholy Mischief
  • Hvis en reisende en vinternatt
  • Hva nå, lille mann?
  • Hver dag, hver time
    Ha en fin dag.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er så mange gode tips her, så 10 på topp får du ikkje av meg, men Napoli-kvartetten til Elena Ferrante må du absolutt få med deg. Start med bok 1: Mi briljante venninne og ta dei føre deg etter tur, eller les fleire av boktipsa du har fått innimellom. Bøkene er nydelege i både språk og handling (nynorsk).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen enkel sak å finne kun ti på topp bøker, men her er noen av mine:
Knut Hamsun - Mysterier
Gabriel Scott - Kilden
Kjell Askildsen - Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
Jens Bjørneboe - Norge, mitt Norge
Charles Dickens - Dombey and Son
Nikolaj Gogol - Døde sjeler
Oscar Wilde - Balladen om fengselet i Reading by
Fjodor Dostojevskij - Brødrene Karamasov
Herman Lindqvist - Napoleon
Simon Sebag Montefiore - Potemkin og Katarina den store

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å. Lage liste over topp ti var VANSKELIG. Men disse her er sikre vinnere fra meg.
Lykke til med å lage leseliste! Det høres ut som er sjukt bra prosjekt!

Odinsbarn av Siri Pettersen
Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug
Hotel New Hampshire av John Irving
Harens år - Kollektivt selvmord
Kafka på stranden av Haruki Murakami
Buzz Aldrin - hvor ble du av i alt mylderet av Johan Harstad
Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon
Kompani Orheim av Tore Renberg
Vi ses i morgen av Tore Renberg
Fugletribunalet av Agnes Ravatn

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Anne

Jeg lagde ei liste med seks favoritter for 10-15 år siden i en annen sammenheng. Begrunnelsene er også fra den tida, eller eldre. Håper den kan være til nytte også i dag:

Frydenholm av Hans Scherfig (Kun på dansk)
Vredens druer av John Steinbeck
Steppeulven av Hermann Hesse
Helvete eller høy sjø - vi kommer av Ivar Myklebust
Strega av Andrew Vachss
Tvers igjennom lov av Thorkild Thorkildsen

Når jeg skal velge favorittbøker blir det ei blanding av favorittforfattere og -bøker. Jeg blei overraska over hvor vanskelig dette var. Lista kunne lett inneholdt 40 bøker. Samtidig er jeg usikker på om valget ville blitt likedan hvis jeg hadde lest bøkene idag og ikke for 30 år siden, slik tilfelle er med noen av bøkene på denne lista.

Frydenholm av Hans Scherfig

Danmark hadde en rekke kommunistiske forfattere etter andre verdenskrig. Scherfig var kanskje den fremste av dem. Frydenholm avslører dobbelmoral og dobbeltholdning under andre verdenskrig. De gode borgerne i boka samarbeida med - og profitterte på tyskerne så godt de kunne, mens kommunistene blei arrestert - arrestert og internert - etter lister utarbeida av det danske sikkerhetspoliti før krigen. Og hva tror du skjedde da krigen var slutt og de danske kommunistene kom hjem "fra skauen"?

John Steinbeck er en forfatterne jeg lærte om på skolen - og derfor synes var dødskjedelig.
Mange år seinere gjenoppdaga jeg ham, på den lille grensekafeen i Gyvelde, på kystveien mellom Belgia og Frankrike.
Vi skulle til Boulogne Sur Meer med laks, fortolla som vanlig på Gyvelde, og spiste middag mens vi venta. Og snakka om bøker. Knut'en fra Bergen slo et slag for Steinbeck. "Ingen kan skrive som han" - sa Knut.

Jeg gikk på biblioteket og lånte Om mus og menn da jeg kom hjem. Enormt dyktig skrevet. Deretter lånte jeg Vredens druer og var solgt.

"Så denne lange pinsedagen leser jeg om Tom Joad - om søstera Saronsrose, om mor og onkel John, om predikanten Jim Casy som blir slått i hjel når han ikke lenger vil prate om himmelen, men kjempe for bedre forhold for fattigfolk på jorda. Jeg leser om småbrukerfamilene som emigrerte til California under den store depresjonen. Og Steinbeck tar meg med i lastebilen til familen Joad langs route 66 så jeg føler dumpene i veien på den lange turen mot California. Gjennom støvet og fattigdommen, gjennom den kyniske volden fra jordeiera og gjennom samholdet i regjerings-campen. De blir utskjelt som Okies, fra Oklahoma.
Steinbeck skjærer med uhyggelig klarhet inn i folks hjerter og hjerner, han veit hva det er å jobbe, og han kan å skrive.
"

Boka blei forbudt flere steder i USA da den utkom. Den blei brent to ganger i Salinas. Vredens druer er oversatt til nesten alle tilgjengelige språk i verden, og er foreløpig solgt i over 15 millioner eksemplarer.

"Wherever there's somebody fightin' for a place to stand
Or a decent job or a helpin' hand
Wherever somebody's strugglin' to be free
Look in their eyes, Mom, you'll see me."
"The Ghost of Tom Joad" av Bruce Springsteen

i 2012 blei jeg intervjua om Vredens Druer på P2 (7 minutter og 10 sekunder)

Steppeulven av Hermann Hesse
Hesse blei født i Calw i Tyskland i 1877. Flyttet til Sveits i 1911. Døde i 1962. Solgte bøker og dreiv antikvariat i Basel, og utga sin første bok 1904.
På mange måter er Hesse en kultforfatter, og for meg rager Steppeulven over de fleste andre bøker i verden. Den traff meg så hardt i sjela da jeg var 19 år at jeg nok aldri kom over den.
Boka kom ut i 1927. Hesse gjennomgikk psykoanalyse hos Carl Gustav Jung under første verdenskrig, og alle hans store bøker er skrevet etter det. Demian (1919), Siddhartha (1922), og Glassperlespillet (1943).

Steppeulven forteller historia om Harry Haller - hans konflikter mellom ånden og kroppens behov - og vår vestlige sivilisasjon. De av oss som kjenner seg igjen ligger dårlig ann! "Adgang kun for forrykte".

Helvete eller høy sjø- vi kommer av Ivar Myklebust
DE SISTE 4-5 åra har jeg nesten ikke lest ei bok, hvis en da ser bort fra cowboybøker. En av de få "skikkelige" bøkene jeg har lest, har imidlertid gjort et så kraftig inntrykk at jeg ikke klarer å glemme den. I lang tid har jeg hatt tanker om å skrive om denne boka, men det lengste jeg har drevet det til er å preike om den til kameratene, og lånt den bort. Mitt eksemplar er derfor både flisete og skittent, slik ei virkelig god bok skal være.
Boka er utgitt på et lite forlag som holder til i fjæresteinene ikke langt fra Lindesnes fyr. Om boka fremdeles finnes på lager veit jeg ikke, men bokhandleren har den kanskje.
Den bærer den lange og noe pussige tittel: Helvete eller høy sjø, vi kommer. Boka er fra krigen, og handler om krigseilernes innsats og liv, men la meg i samme åndedrag si: Dette er ikke ei vanlig krigsbok. Dette er knapt nok ei bok i det hele tatt, dette er et livsverk. Livsverket til byssegutten og seinere kokken Ivar Myklebust fra Kristiansand. Det er ting å utsette på språk, komposisjon og sånne ting, men det betyr ingenting, for dette er ekte. Det gjør på en måte boka enda mer "ekte" at den ikke er perfekt. Myklebust sutrer ikke, han er heller ikke upersonlig eller gir kalde fakta om krigen, han gir ei varm, levende miljøskildring av det helvete sjøfolka gikk gjennom, samtidig som han klarer å fortelle om festene i Rotterdam og damene på St. Helena. Miljøet han skildrer kjenner jeg igjen fra trailersjåfører og andre "rekende fanter". Han krydrer boka med historier, uten å bli vulgær. La meg gi et eksempel:
Skuta "Egerø" som Myklebust seiler med nesten hele krigen, er på vei til Norge 9. april 1940. De snur og går til England, og blir liggende ei stund i Liverpool. På sjømannsklubben til kjerka treffer byssegutten ei engelsk jente som han avtaler stevnemøte med søndag formiddag i hennes hjem, med hennes mor som anstand. A decent english home må vite. 19-åringen er ikke lite nervøs, og ikke for stiv i engelsk. Han drar innom pubben og skyller ned en halvliter på veien. Der ser han en av de lokale gutta komme inn. "How are you today, Jack" spør barkeeperen. Og Jack svarer: "Not so fuckin' bad", et uttrykk som er vanskelig å oversette, men jeg tror dere har ei viss peiling.
Og du har kanskje allerede gjetta resten. 19-åringen blir møtt i døra av mora til den utkårede, og da hun høflig spør hvordan det står til, bruker Muklebust sin nylærte svarfase. Den fine fruas underunderkjeve faller ned, døra lukkes og byssegutten ser aldri kjæresten igjen.
"Helvete eller høy sjø" klarer denne fine ballansen mellom fakta og liv, mellom konvoier, lasting, fritid og festing. Dessuten finnes endel interessante personskildringer, jeg synes spesielt skipperen er god. "Kaptein Tomas", med en naturlig autoritet og orginalitet som gjør det lett å se han for seg. Konvoier er noe "forbanka herk", tyskerne er noen "forbanka lømler", og hver julaften inntar han sine 2 årlige geneverglass og synger den gamle shantyen "Rolling home". Juleønsket er det samme hvert år: "Neste julaften hjemme". Tomas seilte ute sammenhengende fra 1936 til 1946, og det var ikke enestående. Myklebust lar seg ikke overmanne av den sentimentalitet eller bitterhet som som nødvendigvis må ligge der, og som leseren føler. Flere ganger måtte jeg tørke brillene, eller le så folk snudde seg etter meg på trailerkafeene når jeg leste.
Avslutninga er sterk, og den knekte kanskje flere sjøfolk enn selve krigen gjorde. Etter fem år med olje i lasterommet og ammunisjon som dekkslass, er "Egerø" på vei til Murmansk når freden kommer. Aller regner med å gå til norsk havn etterpå, men nei. Hør på dette: Som takk for krigsinnsatsen fikk de ikke gå til Norge for å få avløsning, de blei sendt ut på ei ny runde til samtlige steder de hadde vært i løpet av de fem åra krigen hadde vart. New York, Texas, Malta, Suez, Cape Town, Abadan, Sydney, Brisbane, Suez, Port Said, Alexandria. Strafferunden var over 23. mars 1946, og mannskapet kunne reise hjem. Til et land hvor Northrashipfondet ikke utbetalte dem hyra , og hvor unionen jevnt over gav faen. At ikke 100 prosent av krigseilerne blei alkoholikere og uteliggere eller terrorister er ufattelig for meg. Men i likhet med min yrkesgruppe hadde de vel fått tålmodigheten inn i blodet.
Myklebust har hatt styrke nok til å skrive seg gjennom krigen, også som en form for terapi. Dette er arbeiderlitteratur med livet som innsats. Vel blåst, kokken!

(Fra en anmeldelsen jeg skreiv i Klassekampen 9.9.1987)

Strega av Andrew Vachss
Vachss skriver korte, skarpe setninger, han er lett å forstå, skaper nydelige bilder i sine utrolig spennende bøker, han skriver groteske og ekle men samtidig kjærlige og varme historier om storbyen og livets skyggesider.
Helten i de flesta av Andrew Vachss bøker heter Burke, en knallhard antihelt. Burke og kameratene hans lever delvis under jorda i New York, og i krimromanene valser de opp med overgriperne på sin egen hardtslående måte. Siden 1985 har Vachss utgitt seks Burke-romaner: Flood, Strega, Blue Belle, Hard Candy, Blossom and Sacrifice.

Andrew Vachss driver sjøl sin advokatvirksomhet i New York og klientene er utelukkende barn og unge som er ofre for misbruk og seksuelle overgrep. Vachss er en anerkjent ekspert på psykopatiske kriminelle og på overgrep mot barn. Han har jobba som direktør for et maximum-security fengsel for unge overgripere og som sosialarbeider for barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep, og sa at da han fant en elleve måneder gammel baby som var smitta av gonore fikk han nok. Etter en rekke fagartikler som ikke blei lest av andre enn dem som kjente problemene fra før bestemte Vachss seg for å skrive bøker, bøker som traff et stort publikum, bøker som traff meg, og kanskje treffer de også deg...?

Tvers igjennom lov av Thorkild Thorkildsen
Dette er den siste boka jeg har lest, avslutta den forrige uke. Den viser at det skrives gode bøker også idag. Krimbok, Thorkilds tredje. Handler om en lastebilsjåfør, noen hælere, en purk som er tidligere sjømann. Boka har et snekkerlag i hovedrolla, samt endel skurker og drittsekker på begge sider av loven. Pluss noen tøffe unger, ei bikkje og ei jernbanevogn på Oslo øst. Syndikalister i Porsgrunn og et skikkelig ran. Og et dikt av Rudolf Nilsen som ramme:

Tvers igjennom lov til seier,
ikke går det andre veier.

Litt ironisk i denne sammenheng da.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så fint at jeg kunne tipse om bøker og forfattere du ikke kjenner fra før :-)

Ser forresten at jeg hadde rotet når det gjelder John Fante. Han skrev både romaner og noveller. Og alle de jeg anbefalte deg, er romaner, Har rettet det nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei! Send adr på innboks, så pakker jeg bøkene og sender de til helga! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I år vil jeg for første gang forsøke å planlegge hva jeg skal lese av prosa. Jeg har derfor laget en foreløpig liste som antagelig kommer til å utvides. Hittil har jeg kun listet opp klassisk litteratur, men jeg kommer i tillegg til å lese et par samtidsromaner. Jeg trenger imidlertid noe mere tid til å finne ut hvilke det skal bli. Jeg tar gjerne imot anbefalinger. Jeg har i tankene å prøve meg på Knausgård.

Listen er:

  • Goethe: Wilhelm Meisters Lehrjahre
  • Flaubert: Madame Bovary
  • Flaubert: Frederic Moreau
  • Hesse: Steppeulven
  • Strindberg: Det røde rommet
  • Hamsun: Benoni og Rosa
  • Hemingway: Klokkene ringer for deg
  • Mykle: Sangen om den røde rubin
  • Blixen: Den afrikanske farm
  • Lawrence: Sønner og elskere
  • Dostojevskij: De besatte
  • Henry D. Thoreau: Walden

Og dette er hva jeg faktisk har lest:

  • Goethe: Wilhelm Meisters Lehrjahre
  • Flaubert: Madame Bovary
  • Hesse: Steppeulven
  • Jon Kalman Stefansson: Himmelriket og helvete
  • Renberg: Charlotte Isabel Hansen
  • Zweig: Verden av i går

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her blir det diverse seriebøker denne helgen. God og lettlest underholdning :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva leser du denne helgen?

For meg kommer helgen til å handle om Middlemarch av George Elliot. Jeg føler at jeg er litt på etterskudd i forhold til felleslesningen så jeg håper å komme ordentlig igang nå. Kjedelig å falle bakpå allerede første uken. Leseformen, eller formen generelt, er ikke helt der jeg ønsker så vi får se hvor langt jeg kommer.

God helg!

Godt sagt! (12) Varsle Svar

2013 er over og refleksjonene over året som er ferdig er foretatt, forhåpentligvis.
Nå som 2014 er i gang lurer jeg på om det er flere som har satt seg noen mål for det nye året. Ikke nødvendigvis antall bøker, men også "Lese flere norske forfattere" eller "lese flere bøker fra Asia eller Afrika". Kanskje målet er å lese flere bøker fra ukjente forfattere, ukjente sjangre eller noe så enkelt som å la seg rive med av handlingen.

Tidligere har jeg ikke vært opptatt av en ny begynnelse, men nå setter jeg faktisk pris på følelsen av et helt nytt år og nye muligheter. Det høres kanskje litt klisje ut, men jeg synes det er noe fint med å kunne starte på nytt.

Mitt mål for året er å ha større variasjon på bøkene jeg leser. Jeg vil lese både nyere/eldre litteratur, mer fra andre land og andre sjangre enn jeg vanligvis tiltrekkes av. Mye av dette tror jeg skjer automatisk gjennom Lesesirkelen kjell k har startet, men jeg skal også være mer obs på dette når jeg velger bøker selv.
Andre mål er noe som gjentar seg selv fra år til år, jeg skal ikke kjøpe så mye bøker. Jeg har en lei tendens til å bli revet med på salg, men i år skal jeg fokusere på å ikke kjøpe bare fordi det er billig.
Det største målet er selvfølgelig å kose meg med bøkene og sette pris på at jeg har mulighet til å lese.

Har dere noen mål for leseåret 2014?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Adventstida har gått utrolig fort i år. Etter en litt langtekkelig flytur i går med flere forsinkelser er jeg endelig hjemme hos foreldrene mine. Det skal bli riktig så deilig med en rolig jul med familien i år. I dag har jeg lest ut Der elvene møtes av Joan Medlicott. Neste bok på listen nå er Magiske øyeblikk av Nora Roberts. Håper det blir mange lesestunder i løpet av juleferien.

Ønsker dere alle en riktig god jul!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Gled deg, fant den på bruktbutikk for en tid sinde, og gledet meg over serien og de kjent figurene. Bildene i hode er nok påvirket av TV-serien som fikk i min ungdom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lykke til i kalenderen! Skal ikke nekte for at den aller morsomste delen av jobben min er å ringe noen på julaften og "leke Norsk Tipping". Vi har hatt to fornøyde hovedvinnere tidligere :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har ikke startet helgen riktig ennå, har fortsatt et par timer igjen på jobb. Skal bare en liten tur hjemom før turen går videre til flyplassen for en langhelg hos mamma og pappa. På den tre timer lange flyreisen skal jeg lese Spis, elsk, lev av Elizabeth Gilbert. Regner med at det blir litt mer lesing i helgen også, men jeg har foreløpig ikke bestemt meg for hva. Jeg får se om mamma har noe spennende i bokhylla :)

God helg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det går veldig tregt med lesinga her hos meg også for tiden. Jeg har ikke fullført en eneste bok hittil i oktober. Håper at leselysten kommer litt tilbake i løpet av helgen. Bøkene som nå er under lesing er; Livets lenker 17 av Christin Grilstad Prøis, Spis elsk lev av Elizabeth Gilbert, Amerika 1 av Rune Angell-Jacobsen og De beste blant oss av Helene Uri.

God helg!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For galt at ingen har hjulpet deg med ei god bok. Denne tjukkassen "Kjærlighetens mørke side" av Rafik Schami er ei bok har jeg lyst til at du snuser litt på.
I allefall ble jeg begeistret for den, tykk og god som den er.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundStine SevilhaugKathinka HoldenTove Obrestad WøienJarmo LarsenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseIngunn ØvrebøHilde Merete GjessingritaolineElin FjellheimRufsetufsaTonesen81Synnøve H HoelEivind  VaksvikMarteSverreReadninggirl30FredrikIngunn SJon Torger Hetland SalteVegardSilje BorvikBertyBjørg L.Beathe SolbergLisbeth Kingsrud KvistenIngeborg GVibekePirelliTheaLars MæhlumAgathe MolvikDolly DuckAlice NordliHilde H HelsethTanteMamieBente NogvaalpakkaSigrid Blytt Tøsdal