Jeg er begeistret for alt ved denne romanen. Lite ytre spenning, men du verden som forfatteren får til den indre spenningen. Troverdigheten i personligeheten Jack! Kvalene hans! Beskrivelsen av forelskelsen! Miljøbeskrivelsene! Har nå kjøpt meg "i begynnelsen" Robinsons bok om Første Mosebok. Gelder meg.
Det har du rett i, takk for at du påpeker det. :-) Skal få på plass en profil og begynne å omtale bøker jeg leser. Gøy å dele bokopplevelser med andre bokfrelste. Før kjøpte jeg bøker og har mange uleste i bokhylla hjemme, men så gjenoppdaget jeg biblioteket og er en hyppig låner. Blogger litt om bøker jeg leser også.
Joseph Heller sin oppfølger til 'Catch-22' er også en naturlig kandidat til listen:
'Closing Time' - norsk oversettelse, 'Sluttstrek'
...er etter min ringe oppfattelse, boken som burde stå som hele verdens ledestjerne for trumpisme - eller som jeg pleier å hviske til meg selv; "trum-piss-me-in-my-ears".
Burde trykkes og deles ut worldwide før USA-valget...
PS...Joseph Heller er en 'heller' vanskelig forfatter å lese for noen da...wink
Denne pirrer nysgjerrigheten, merker jeg. :-)
Hei! Det er flere biblioteker som arrangerer sommerbokbingo. De har laget et bingobrett med ruter der det står forskjellige bokkategorier (klassiker, favoritt, ligget på vent osv.). Brettet fyller du ut vannrett, loddrett eller diagonalt etter hvert som du leser, og leverer inn når konkurransen avsluttes. Har du en eller flere utfylte rekker, kan du vinne en bokpremie. Kanskje ditt bibliotek også har bokbingo? Mitt brett har 5 x 5 ruter, med en frirute i midten. Så 24 bøker i alt. :-) Jeg rekker kanskje én rekke i sommer.
Se for deg en fyr som er så rastløs at han får duracellkaninen til å virke som en sofagris. Møt August, hovedpersonen i Hamsuns klassiske roman Landstrykere. Han er som den nordnorske versjonen av en eventyrlysten backpacker, minus Instagram-kontoen og selfiestangen. August, denne karismatiske landstryker-kongen, tar oss med på en reise gjennom Norges rurale landskap på slutten av 1800-tallet. Han er konstant på jakt etter det neste store eventyret eller den neste gale forretningsidéen. Sammen med sin lojale, men akk så lett påvirkelige venn Edevart, kaster August seg ut i de mest usannsynlige prosjektene. Det er som en episode av Skaperen, eller Shark Tank der ingen får noen investeringer, og alle ender opp med å lure på hva de egentlig driver med. Hvis du noen gang har lurt på hvordan det var å være en del av overgangen fra hest og kjerre til industri og jernbane, så gir boka deg et fascinerende (og til tider komisk) innblikk. Hvis du er ute etter en roman som kombinerer eventyrlyst, humor og en dose norsk historie, er Landstrykere et perfekt valg. Romanen som fortsatt er relevant i dag, med sine universelle temaer om søken etter mening, identitet og tilhørighet.
Artig gjensyn med Edvart og August i voksen alder.
Ja, det er veldig lov å ha forskjellige meninger, det er jeg enig i :) Derimot mente jeg st det var en litt ufin og egentlig urelevant kommentar til spørsmålet, bare. Beklager om det sårte deg, jeg er helt enig i at om det er blitt postet flere innlegg om hjelp til en jobb så er det noe annet. Det får vi håpe hun har samvittighet til å innrømme eller fikse opp i selv, så stemmer jeg for st vi oppmuntrer og støtter og gir en konstruktiv hjelpende kritikk istedenfor (som jeg syns du gjorde her nå) Igjen, beklager for unødvendig ordbruk i min kommentar. Ha en fin dag 🥰
Sommerbingo..skal det helst være litt lettlest lektyre?
Klassiker : den gamle mannen og havet
Humoristisk: hundreåringen som..av j jonasson
Biografi: vet nesten ikke om det gjelder som biografi, men triologien Simen, bonden, bror min -+ slipp ham inn- kjell aukrust
Takk! :-) Ja, det er interessant å høre tips fra andre, spesielt fra superlesere som dere her i forumet. Bokbingo er gøy. Jeg har deltatt flere ganger og greid mellom 3 og 5 rekker. Fin sjanse til å lese bøker man kanskje ikke ville lest ellers.
Noen som våknet på riktig side idag ja ! :) Det står jo tydelig at hun lurer på om noen har tips... så unødvendig kommentar.
på den andre siden, så skal jeg tenke over det @Solveig Hansen ! Spennende med sommerbok bingo :))
Wow! Duras gjør denne fortellingen om en mors drømmer og nederlag til et fortettet og realistisk drama. Rammen tilhører fortiden, den franske kolonitiden på 1930-tallet i dagens Kambodsja, men spenningen mellom den navnløse moren og hennes to halvvoksne barn, Suzanne og Joseph, oppleves som tidløs aktuell. Forfatteren viser dessuten ingen nostalgi for koloniprosjektet, flere år før Frankrike trakk seg ut av Indokina i 1954. Den lokale befolkningen opptrer i bakgrunnen, men deres slit og fattigdom får vi likevel et tydelig inntrykk av.
Overraskende derimot er at det tok et norsk forlag 49 år å sørge for en oversettelse av denne svært gode romanen.
Dro med meg denne fra anbefalthylla i dag, da jeg vet at jeg har satt stor pris på Salinas andre bøker. Også her sammen med fredsprisvinneren da. Denne var også fin, men trist. Den har en åpen ending som kan få frem mange gode samtaler om det å flykte over vann for store og små. Likte den godt jeg!
Jeg er egentlig ikke så glad i krim som har med storpolitikk og slikt å gjøre, men denne ble nå med meg hjem før sommeren allikevel. Jeg tok den opp for et par dager siden og begynte på den og joda, det var da action her.
Norges prinsesse, datteren til Kronprins Haakon, blir kidnappet og man skjønner snart at det er russere som står bak. Politietterforsker Frans Nansen, med lang bakgrunn i spesialstyrkene blir mer eller mindre presset til å ta på seg oppdraget med å få prinsessen hjem igjen.
Boken tar av fra første side og den er blodig, grotesk og brutal så det holder! Ikke en krim for sarte sjeler dette, men når jeg først kom inn i den var den vanskelig å legge fra seg.
Grundig anmeldelse, takk skal du ha. Selv vil jeg anbefale en annen historiker, forfatteren av The Reformation: Diarmaid MacCulloch. Han skriver bredt og tilgjengelig om reformasjonen og dens følger for hele Europa.
Denne boken skal liksom gi den overvektige leser god hjelp til å gå ned i vekt. Selv om ideen er velment og god så tror jeg dette ikke blir så enkelt for den sterkt overvektige i praksis. Maria Arlén Larsen gir inntrykk av at hennes måte er lett i forhold til alle diettene der ute som så mange mislykkes i å følge, og blant dem er det bl.a. lavkarbo som får gjennomgå litt. Det artige er at lavkarboeksperter som f.eks. Sofie Hexeberg hevder at mange som har prøvd forskjellige dietter og måter å gå ned i vekt på, eller bli medisinfrie eller friske på og har mislykkes, har kommet til henne og fått god og langvarig effekt av å få et lavkarbotilpasset kosthold å følge. Arlén Larsen viser at hun ikke har så mye innsikt i et LCHF kosthold når det finnes over tusen(hvis ikke flere tusen) forskningsartikler som påpeker helsefordelene med nevnte kosthold. Larsen hevder bl.a. at hjernen har behov for karbohydrater for å fungere, men mye tyder på at det ikke er tilfellet, og at hjernen godt, hvis ikke bedre kan fungere på fettrikt og ketogent kosthold med lite karbohydrater.
Forfatteren ser også ut til å være en tilhenger av kostholdsplanen som norske helsemyndigheter anbefaler, et kosthold som dessverre er dømt til å mislykkes. Et standard norsk kosthold er ikke effektivt når det gjelder å gå ned i vekt og vil heller føre til at man etter hvert er mer tilbøyelig for diverse autoimmune sykdommer. Grove kornprodukter og lavfettprodukter er heller ikke veien å gå, og det er rart at ikke Arlén Larsen har holdt seg oppdatert på forskningen innenfor det mettede fettet. Kanskje siste store metastudie om at det ikke er noen sammenheng med dette og hjerte og kar sykdommer bør ringe en bjelle, eller måten den populære fetthypotesen fikk sitt inntog i kostholdet vårt? Det finnes heller ikke noe solid vitenskapelig grunnlag for å hevde at rødt kjøtt er skadelig eller årsak til verken tarmkreft eller hjerte og kar sykdommer.
Det er allikevel fint at boken har fokus på vår mentale helse og betydning det kan ha med tanke på vektnedgang. Da påpekes det hvordan dårlig mental helse kan hindre varig vektnedgang. Selv om det er bra at hun tar for seg dette så blir det litt for mye fokus på det og hun glemmer litt bort relasjonen mellom fettet og den mentale helsen midt i sin engasjerte formidling, selv om hun innimellom nevner fettet i forbifarten. Boken blir en litt klisjé helsebok som prøver å være unik og en god hjelp til de som sliter med vektnedgang. Grunnen til at mange sliter er jo at de fokuserer slik på vektnedgang istedenfor god og varig helse. Dette har Arlén også litt for lite fokus på og alt ser ut til å handle om vekta.
Forfatteren skriver at et kosthold med svært lite karbohydrater og mye fett og kalorier kan gi forhøyede nivåer av det kroniske stresshormonet kortisol. Det er fint at hun har henvist til studien. Jeg fant fram til studien og ved et nærmere innblikk så påpeker den at langtidsvirkningene er ukjente selve studien er en ministudie med ytterst få mannlige deltakere som er overvektige. Det sier ingenting om et lavkarbokosthold som en livstil for folk flest. Boken er også noe kritisk til periodisk faste som noe som bør unngås, men forskningen er klar og tydelig på fordelene med dette. Les gjerne Jason Fungs bok: ”Faste: Den komplette guiden”. I tillegg påpeker hun hvor viktig det er med å få i seg frokost, selv om man egentlig ikke føler at man er sulten. Her burde forfatteren ha lest Terence Kealys bok: ”Breakfast is a dangerous meal” om hvorfor frokost er dagens minst viktige måltid og kan faktisk være helseskadelig for deg. Kealys bok er full av henvisninger til relevant forskning.
Alrén Larsens bok er heller ikke noe godt forbilde rundt dette med kosthold, for det virker som det omtrent er det samme hva du spiser bare du unngår sukker sånn passe, passer på din mentale helse og lærer deg dine følelser å kjenne, trener/beveger deg litt og så skal ting ordne seg, ved at du gjerne får med deg noen støttespillere på laget. Satt litt på spissen. I slutten av boken så takker hun mormoren sin som har gitt henne jevnlig påfyll av verdens beste daim-iskake. Kanskje du forstår poenget mitt? Avslutningsvis så ber hun leseren tenke over når, hvor og hva vedkommende putter i munnen. Som om hennes fremgangsmåte ikke havner i diettrekken på minst lik linje med andre dietter som hevder at de ikke er dietter. Jeg ser ikke bort ifra at Arlén Larsens fremgangsmåte kan virke hos noen, men som jeg kan se så kommer hun ikke med en eneste pasienthistorie om langvarige positive og helsemessige gode virkninger av livsstilen hun presenterer.
Boken får pluss av meg for den mentale delen som flere ”dietter” burde innført i arbeidsmåtene sine, men også for en noe interessant innføring i fettet som et viktig næringsstoff.
Elsker hvordan forfatteren henvender seg til leseren, utrolig velskrevet og interessant. Viser godt hvor god medisin humor er! Håper det kommer mer av denne fortatteren ☺️
Jeg elsker overnaturlige og mystiske bøker som vitenskapen har funnet delvis forklaringer på. Men ennå er det mye man ikke vet som har det mystiske uforklarlige over seg. Er det noen som vet om lignende bøker som er verdt å lese, så setter jeg stor pris på å få en del forslag.
Takk til Ruiz Zafon for enda en svært leseverdig bok. Du etterlater alltid mange tanker hos dine lesere. Tusen takk.
Ser ut til at du kan lytte til den hos Storytel :)