Dette ble en sterk leseopplevelse, som rørte ved mange strenger.
Aldri har jeg felt så mange tårer gjennom en bok, både av lys og mørke, men ikke minst fordi jeg ble så revet med.
Olin skriver ærlig, poetisk og malerisk om egen livserfaring.
Hun forteller om foreldrene og ikke minst om kjærligheten.
Dette er en kjærlighetshistorie som viser seg mellom mennesker, til naturen og moder jord, til livet og hjemmet, språket og filmen.
Margreth sin holdning til det meste er herlig full av sisu og håp, som topper vemod og fortvilelse.
Jeg ble svært oppmerksom på hvor skjør hverdagslykken er. Det gjelder å ta vare på øyeblikkene og tillate seg og bare være, uten å prestere.
Er du en som liker å kjenne på egne reaksjoner i møtet med stor kunst, da er dette en vinner.
Jeg tok opp boken og klarte ikke legge den fra meg før siste punktum var satt.
Godt nytt år!
Jeg har lest færre bøker i år enn i fjor, 84 bøker mot 93…men er godt fornøyd.
Den jeg holder på med nå er på 646 sider, så det tar jo litt tid og til tider et snirklete og omstendig språk kan jeg ikke lese fort, men hva gjør vel det! Jeg leser en særs god bok som er skrevet i 1860. Det er så levende skildringer… Boka er «Møllen ved Floss» av George Eliot. (Mary Ann Evans). Dette blir en favoritt!
Ha en fin helg med kulde og snø, god gammeldags januar! Bare å slå «en god gammeldags floke» :D
Far min, byrjar mor, så stoggar ho seg.
Far min kom vekk for tidleg, kviskrar ho.
Sakn. Har alltid vore å lese i andletet til mor mi.
La du fingrane mot mor sitt andlet og lét linjene arbeide under
fingrane dine, stod det «lengt» skrive i den mjuke huda.
Mor seier namnet til far min med ein slik inderleg kjærleik, ho kviskrar det fram, som om sjølve namnet hans var gjeve han av Gud.
Etter å ha lest omtalen bak på omslaget, var jeg overbevist om at jeg skulle lese beskrivelser av flere grove voldshendelser;
«Jeg skal fortelle om volden, fordi den har innhenta oss. Jeg sier oss, sjøl om det er Bill som ligger på sykehuset. Volden må fordeles jevnt utover, for at jeg skal tåle den, jeg velger å gjøre det sånn.»
Molli og Bill er søsken og vokser opp i en dysfunksjonell familie, der vold og frykt er endel av hverdagen. Likevel greier forfatteren å skrive en sår, vakker historie, om hvordan Molli lager seg strategier for å holde ut, for å overleve. Men viktigst av alt, hvordan gjøre livet sitt så godt som mulig. Det er det vakre og gode i livet til Molli, som blir beskrevet i detalj. Volden blir nevnt når den skjer, derfor vet vi at den er der, som en nervøs, stygg smerte.
Det er overlevelsesstrategiene og det vakre i livet, som har hovedfokuset. Hvordan det er mulig å komme seg igjennom en barndom full av angst, lengsler, omsorgssvikt og vold. Hvordan volden går i arv gjennom flere generasjoner. Molli og Bill blir vokse. De holder sammen. Oppveksten har satt sine spor, og de er skadet, hver på sin måte. Greier de å bryte voldsarven.
Dette er overraskende nok en vakker roman, som blir værende i tankene mine.
Godt nytt år til alle bokelskere!
Ja, da er vi i gang med et nytt leseår, 2025. Jeg har startet opp med en bok som muligens blir "langlesing". Det er Erika Fatland sin bok, Sjøfareren. Hun har hatt en fenomenal salgssuksess med denne boka, og vant Bokhandlerprisen 2024. Jeg har lest to av hennes bøker tidligere; Sovjetistan og Grensen - begge veldig gode bøker (jeg ga terningkast 6). Så - jeg gleder meg til å lese om Portugals tapte imperium, og reisen hennes gjennom disse landene og stedene utover i januar måned.
2024 ble et veldig bra leseår for meg, og jeg håper jeg får lest mange gode bøker også i 2025. Jeg kommer til å følge The 52 Book Club’s 2025 Reading Challenge, en leseutfordring jeg har fulgt i noen år nå. Den gir innspill til å velge litt andre bøker innimellom, for på den måten å utvide horisonten. Dessuten er det gøy å prøve å matche alle punktene :)
Helga går til Underworld. Har gått til den aller enklaste metoden: delt sidetalet på kor mange dagar det er til «umulig lesesirkel» på Sølvberget. Då skulle eg lese ca ti sider om dagen. Er på side 124 etter fire dagers lesing, så har godt håp. Men kan nok hende den følger meg både neste lesehelg og den deretter…
Da var nyåret i gang, og var du fornøyd med fjor årtes lesning? Satser du på å lese mer i år eller mindre?
Jeg er passelig fornøyd, leste mer året 2023, men da var også slikt at jeg leste en del tynnere bøker og hørte en god del flere lydbøker. Dermed startet jeg året med å allerede fullføre to lydbøker. Og jeg er i gang med julegave jeg fikk i fjor. Nemlig krimboken de overlevende av Jane Harper, har litt unna hundre sider igjen. Spent på hvordan det ender.
Hva leser du denne helgen?
Ønsker alle en god helg og håper du har en god start på året!
Jeg var i grunnen forberedt på at denne muligens ikke ville holde mål, og det stemte. Ventet liksom på handlingen fra start til slutt, men det ble veldig platt.
En skremmende historie. Og det verste er at jeg tror på den. I allefall det aller meste.
For meg ble dette en av de mest spennende bøkene jeg har lest på svært lenge. Her er det nesten en endeløs rekke av "cliff hangers". Stort sett korte kapitler synes jeg ofte er ryddig og greit. Så også her, men det endte med at når jeg normalt burde hoppe i køya tenkte jeg; "bare ett kapittel til" og så gikk det enda et par timer.
Tror boka gir et ganske presist bilde av kriminelle miljøer generelt og hvilken negativ påvirkning og dominans det kan forårsake lokal samfunnene.
Dette er min første bok av Pascal og jeg skal definitivt kaste meg over hans foregående.
Jeg synes boka generelt er meget godt skrevet og flott oversatt. Språket og setningene flyter lett. Dertil tenker jeg at Pascal må være en modig kar, for i denne boka tror jeg han avslører mye som narkotika bandene ikke setter særlig stor pris på.
Jeg satte imidlertid meget stor pris på dette og gir Pascal Engman en velfortjent 6'er
Meget underholdende fortellerstemme, og språk med god flyt. Luftig og lettlest om litt tung tematikk. Personlig følte jeg slutten dro litt ned, men det er nok smak og behag. Følte det var noe "uforløst" her, uten at jeg helt klarer å formulere hvorfor.
Brukte hele desember på å komme meg gjennom første halvdel som jeg synes var ganske tam. På nyåret tenkte jeg å legge den bort uten å høre ferdig, men bestemte meg for å høre den ferdig fordi at det er så mange som skryter av boka og filmen. Den tok seg opp en del i andre halvdel, slik at jeg synes historien ble fin til slutt, men for meg ble denne tam og langdryg.
Takk for tips fra dere begge, og nå har jeg sittet og rotet rundt og trykket, og nå ser det ut som om jeg ihvertfall har fått lagt til bilde på mitt eksemplar. Så nå kan jeg glede meg til å begynne å lese den!
John Ajvide Lindqvist har vært blant mine favoritter siden debuten med «La den rette komme inn». Imponert over at han har klart å gå fra sin egen sjanger til krim uten problem. Og historien bak «Rommet i jorden» – som er bok nummer 2 i en planlagt triologi – er spennende i seg selv. Om du ikke kjenner den, så har VG et ok intervju:
https://www.vg.no/rampelys/i/XbpBzr/det-forkastede-millennium-manuset-dette-er-min-revansj
Ok…du må visst trykke på se omslagsbilder, det står under last opp et omslagsbilde (under boka) så kan du redigere/følge instruksjonen som står der. Ikke vanskelig…håper jeg!!
Jeg har akkurat lagt til denne boken, men klarer dessverre ikke å legge inn bildet av den:
https://www.norli.no/boker/dokumentar-og-fakta/historie-og-dokumentar/biografier-og-memoarer/jeg-vil-1-9788702394511
Jeg tok et foto av forsiden, men det gikk heller ikke, for bildet ble for stort. Er det noen som kan hjelpe?
Denne boken kom ut i 1911 og er en beskrivelse av livet i en bygd på Vestlandet (Førde) i årene 1840-1890, hovedsakelig blant embetsstanden, - de forholdene forfatteren selv vokste opp i. Jeg begynte på den før jul, og kom da i «Tante Pose»-stemning, men denne favner jo mye videre og er et interessant tidsbilde. Den har et stort persongalleri, og i tillegg til person- og naturskildringer får vi også med politiske diskusjoner rundt valg av stortingsmenn og rundt riksrettssaken som førte til parlamentarismen, - med bønder mot embetsmenn. Men den har også en sentral kjærlighetshistorie, og det er interessant å følge utviklingen og folks livsløp gjennom disse femti årene.
Winesburg, Ohio av Sherwood Anderson er en novellesyklus som ble utgitt i 1919. Den består av en samling sammenhengende historier som utspiller seg i den fiktive småbyen Winesburg, Ohio. Gjennom boka får leseren et innblikk i livene til ulike innbyggere i byen, deres hemmeligheter, drømmer og frustrasjoner.
Historiene kretser rundt George Willard, en ung journalist som jobber i lokalavisen. George fungerer som en slags bindeledd mellom byens innbyggere, og mange av dem betror seg til ham. Han er en observatør, men også en karakter i utvikling – vi følger hans vei mot selvoppdagelse og hans ønske om å forlate Winesburg for å utforske verden utenfor.
Hver novelle fokuserer på én eller flere innbyggere, og temaene er isolasjon og ensomhet, drømmer og skuffelser, småbylivet og ungdom og modenhet.
Boka bryter med tradisjonell fortelling ved å fokusere på karakterenes indre liv i stedet for ytre handling. Andersons enkle, men dyptfølende prosa har hatt stor innflytelse på senere forfattere som Hemingway, William Faulkner og John Steinbeck m.fl.
Jeg synes den var både en hjerteskjærende og vakker, og kan godt anbefale den videre.
Bombingen av «Rigel» er en av historiens største skipskatastrofer hvor 2571 mennesker døde da skipet ble senket utenfor Helgelandskysten i 1944. Disse var tyske krigsfanger. Av disse var flest sovjetrussere, men også jugoslaver, tyske desertører og noen få nordmenn var ombord.
Om bord er den russiske ingeniørstudenten Julian Oresjkin og norske Asbjørn Schultz. Hver for seg må de to kjempe en desperat kamp for livet, da britiske bombefly angriper «Rigel» langs Helgelandskysten og senker det. Bombingen er norgeshistoriens største skipskatastrofe – et forlis med flere ofre enn Titanic.
Ida Larmo som har skrevet og tegnet denne boken har snakket med to overlevende fra katastrofen, de forteller om det slaveripregede tvangsarbeidet de ble utsatt for under tyskernes jernbanebygging i Nord-Norge.
Vi får høre om lidelsene, og alle de som døde av vold, sult og utmattelse som varte lenge før fangene ble tatt med på reisen med M/S «Rigel.
Hvis dere ser på bildet så er de britiske bombeflyene gjort om til store kråker på himmelen.
Vet dere hva kråker kan symbolisere eller varsle? DØD!
Men det er ikke bare mørkt! Vi får på slutten høre hvordan det har gått med de to overlevende og hvilke liv de fikk etter krigen.
1100-tallets Europa: Et skittent, beinhardt sted hvor farene var mange og livet kort. Inn i dette samfunnet fødes Marie, halvsøster til den franske kongen, og et resultat av at far hans voldtok en tjenestejente.
Med en slik bakgrunn er det ikke plass til henne ved hoffet, og Marie sendes til et kloster i England for å visne.
Det motsatte skjer. Som priorinne (leder) for klosteret omformer hun det fra fattigdom til enorm velstand, med en kombinasjon av egenskaper som alle moderne sjefer ville misunnet. Har du tenkt å lese en fagbok om ledelse? Prøv Matrix i stedet.
Romanen er en exofiksjon (les mer om sjangeren her). Groff prøver ikke å skrive en historisk korrekt roman om virkelighetens Marie de France. Matrix utforsker begrepet myk makt, altså hvordan man kan få viljen sin uten å ty til vold. Den har også noe eskapistisk over seg. Klosteret blir et paradis av og for kvinner, bygd inne av en gedigen labyrint.
Matrix er en tidsmaskin med moderne tankegods, stødig formidlet av Lauren Groff.