Det la seg ned over forstaden. Det er lenge siden nå. Alt druknet i hvitt.
Jeg har grått meg gjennom siste kapittel i dag jeg.Dette er tredje bok jeg leser av Renberg på kort tid, og jeg kan ikke få nok. Kompani Orheim, er som de andre bøkene, velskrevet og gripende. Mens jeg har ledd meg gjennom Charlotte Isabell Hansen, har jeg grått meg gjennom Kompani Orheim. Det er imponerende å klare og berøre så mange viktige temaer på en sånn måte som Renberg gjør. Han setter igang tanker og følelser hos meg, både som mor, datter, kjæreste, venn og søster. Begesitringen har økt for hver bok!
Veldig enig! Dette var en av tekstene som gjorde dypt inntrykk på meg i litteraturstudiene. "I would prefer not to" og "Ah Bartleby! Ah Humanity!" er blant de replikkene i litteraturen jeg har lest så langt som jeg husker best. Fikk lyst til å lese den på nytt igjen nå! :-)
Familie er ikke noe du ber om, de er noe du får.
Jeg er midt i denne boken nå og bare skummer diskusjonene her for ikke å avsløre hvordan det går videre :-). Dette er det første jeg leser av Renberg og er vanvittigt begeistret! Det brukes et språk og noen skildringer som får meg til å le høyt mere enn en gang.Samtidig som jeg opplever en alvorlig undertone. Jeg storkoser meg!Dette syns jeg er intelligent!
Det var faen meg uvirkelig, der kom hun, med en lapp hengende fra halsen hvor det sto "Jeg reiser alene" og jeg tenkte ja, det gjør vi virkelig alle sammen, og hun, det lille ekornet, skulle altså være datteren min?
"Kompani Orheim" er en enda sterkere og mer gripende bok enn "Mannen som elsket Yngve". Gled deg til den og glem heller ikke de to neste selv om de ikke har fått så god mottagelse. Jeg elsker alle bøkene om Jarle!
Ja, det hadde vært fantastisk! Men alle oppfatter jo bøker forskellig, så bra at det finnes noe for enhver smak:)
Har plukket opp kompani orheim nå! Gleder meg som et barn til å lese den!
Åh. Herlig! Sitter igjen med samme følelsen etter å ha lest Renbergs bøker jeg også. Han er en prins! Om bare alle kunne skrevet så levende!
For en herlig diskusjon. Dette må man jo bare være en del av..! (Må advare om personlige meninger og tolkninger. Prøver på ingen måte å si at dette er fasit)
Begynte i andre enden, med Charlotte Isabel Hansen, og smeltet helt for selve jenta. Hun er jo alt godt i en liten skapning. Kanskje litt for veslevoksen, men så varm og hjertelig. Hun tar seg av Jarle på en unik måte..
For meg virker det som om dette smelter Jarle (som som er så samfunnskritisk og kynisk) til å bli en mildere mann. En mann han ikke visste at han var kanskje? Virker som om han overrasker seg selv i denne boken.
Så leste jeg Mannen som elsket Yngve, og skjønner at dette er en mye mer naiv utgave av Jarle. Selvfølgelig mye pga alder og livserfaring. Klumsete, rørete, og som prøver å finne sin plass uten å vite helt hvor han tilhører. Prøver å gjøre alle til lags uten å lykkes helt.
Men man utvikler seg jo over tid (med ny kunnskap og livserfaring), og det er jo det som gir han den tyngden han har. Kanskje det nettopp er derfor han setter spørsmålstegn ved hvem han er og verden rundt, fordi han har skjønt at han ikke har alle svar (som det virket som i den første boka. Litt arrogant og veslevoksen).
For meg virker Jarle som en reflektert mann i Charlotte Isabel Hansen. Han har en fascinerende syn på livet, og dette gjør ha så interessant for meg. Samtidig som han er under utvikling, som jo gjør han enda mer spennende.
Tore Renberg imponerer igjen! Man blir dratt inn fra første side, og man lever og ånder det som skjer. Jeg trodde jeg var der på ordentlig, og det sier sitt.
Den rørte ved hjertet, fikk magen til å knyte seg, gav klump i halsen og tårer i øynene. TUSEN TAKK FOR DEN BESTE LESEROPPLEVELSEN I MITT LIV!
PS! Det er ikke første gang denne vil bli lest, og da skal den nyere versjonen imponere!
Det satt to små unger foran meg, lykkelige over å fortelle far hvor mange bakteriestappa tyggisklyser de har plukket fra asfalten og stappa i munnen. Vettet hadde reist på ferie og sendt idiotiet for å passe huset.
Han "vokste" da mye i den boken der, syntes det var en veldig fin og god fortelling jeg. Lydboken var ypperlig lest av forfatteren selv...og jeg likte veldig godt "det akademiske dilldallet" jeg....interessant å se hvordan nettopp mange av dagens unge forfattere er Proust påvirket/opptatt. Jeg ble så opphengt i Proust selv jeg etter befatning med forfattere som Henrik H. Langeland, Knausgård og Renberg..at jeg kommer til å bruke mye tid på Proust i bloggen min....
Boka inneholder to romaner.
Farmor har kabel-TV: Farmor er 76 år og ensom. Sønnen hennes har aldri tid til å besøke henne, og hun treffer heller ikke barnebarnet sitt Arve selv om de bor like i nærheten av hverandre. Da Arve og kameraten Jonas en dag står i døra hennes, kjenner hun ikke Arve igjen.
Farmor har kabel-TV, og det er i første omgang dette som gjør at guttene besøker henne. De ønsker å se på musikkvideoer, som de gir karakterer. Ingen av dem har kabel-TV hjemme. Dette blir starten på et fint forhold mellom farmor og guttene. Men farmor er ikke bra; synet er sviktende, hun blir lett svimmel og er dårlig til beins.
Forholdet mellom farmor og guttene skildres på en øm og var måte. Guttenes undring over hva farmor tenker og det livet hun har levd, er helt herlig og samtidig litt vedmodig. Generasjonskløften minker imidlertid noe etter hvert. Men mens de har det som finest, skjer det uunngåelige ...
Videogutten: En dag kommer det en ny gutt i klassen, og Pål og Hasse liker ham ikke. Fredrik introduserer dem imidlertid for Videogutten, og de klarer ikke å la være å oppsøke ham. Videogutten har mengder med videoer, mest grove voldsfilmer, også forbudte filmer.
Inngangsbilletten til miljøet rundt Videogutten er at de må være med ulovlige ting som stjeling. De to guttene har forskjellig syn på dette, og det får konsekvenser for vennskapet deres. .... Tore Renberg skriver utrolig godt, og klarer på en helt unik måte å fange opp det som skjer i unge gutters liv i deres vanskeligste alder i oppveksten. Jeg anbefaler disse romanene varmt.
Jeg har kjent deg så lenge, Helge, hvisket det inne i ham. Hvor har det blitt av oss? Hva i all verden er det vi holder på med? Karl Marx? The Smiths? Hvorfor klarer vi ikke å ha et vanlig liv? Hvorfor har det blitt sånn som dette? Hvorfor klarer vi ikke å slippe bort fra oss selv? Jeg har kjent deg siden 1988. Du kjente meg fra jeg var en fjør. Det var vind omkring oss. Vi sprakk mot solen. Husker du det?. Alt var vårt. Alt var nå. Blått lys, kjølig regn, ublid natt, rød tur: vi er eldre.
Han blir alltid sentimental når han kommer hjem. Årene ved universitetet har lært ham at en god student er et nøkternt, analytisk og usentimentalt menneske, men når han lander i Stavanger, når flymotoren er slått av og han går ut i den skrå vinden, når himmelen åpner seg over hodet på ham, er han motstandsløs. Han kan ikke reservere seg mot det som ikke er noen andres - hans eget liv - og erkjennelsen av nettopp det, at ingen andre enn jeg er i besittelse av dette, er overveldende. Ingen andre enn jeg lever dette livet, ingen andre i hele verdenshistorien, verken før meg, eller etter meg, kommer til å ha dette livet. Det er dette livet som løper mot ham når han står i vinden på flyplassen.
Nå har vi blitt til tre tusen bokelskere!
Det eneste andre norske nettsamfunnet for bokelskere vi kjenner til har 3020 medlemmer.
Vi er kjempeglade og stolte av at så mange av dere har lagd sin egen boksamling og delt erfaringer om det dere har lest.
Tusen takk til dere alle som er med på å gi oss lesetips og innspill på bøker.
Tusen takk for innspill til funksjoner på nettstedet og meldinger om feil vi ikke oppdager selv.
Takk til alle som har spredt ordet om bokelskere.no!
Jeg var så heldig å være invitert som foredragsholder på KORG-dagene på Høgskolen i Oslo i går, der jeg fortalte om bokelskere.no og vår bruk av bokdata. En stor hilsen til alle bokelskerne som var der!
Vi holder pusten mens vi venter på å passere 3020 brukere og bli norges største sosiale nettsted for bokelskere! :-)
En bok kan vel være god selv om hovedpersonen har en personlig utvikling du ikke liker? For nå kan det jo virke som om det er Jarle Klepp en liker/ikke liker, - og det jo ikke har noe med bokas litterære kvalitet å gjøre?
Men at noen bøker fenger en, - og andre ikke, det er jo forsåvidt greit. Men "ufordragelige" personer er jo også en gjenspeiling av virkeligheten, - eller hva?
og du synes du ligner din egen lunge, arbeidsom, gyllen, tærende på seg selv, til den oppdager at den er to, og nærmest skrekkslagen, jublende, tenker seg muligheten av søsken, fjerne
Jeg tror at det helt klart finnes selvstendighet og kreativitet i vår samtid også, bare ikke at den er like tydelig som den kan være og som den en gang har vært, muligens. Det blir nok lettere å tenke på dette om noen år når alt kommer på avstand, selv om det nå er lett å si at vi selvsagt "vet best" og føler sterkest når vi er midt i det hele.