Det er jeg helt enig med deg.
Du vil ikke la de med en stemme gå videre da??
Nå har ikke jeg oversikt over hvor mange det gjelder; er enig i å begrense antallet bøker.
Det var da et dilemma med Saramago. Så vidt jeg har oppfattet, er Marit og jeg blant hans største fan her inne og har lest alt av ham. Men så har vi altså hver vår favoritt! Mitt svar på spørsmålet ditt er nei :-), skjønner at du da ikke kan gjøre unntak for en forfatter :-)
All ære til deg Harald som går løs på en ny runde og med et justert opplegg. Jeg tror dette kan bli veldig bra! Hele prosessen er så inspirerende og tankevekkende.
Takk til alle som deltok i den første avstemningsrunden. Og takk for gode innspill til hva vi gjør videre. Det enkleste er å utarbeide en kortliste over boktitler som fikk minst to stemmer. Av Steinbeck går Øst for Eden videre. Saramago fikk to stemmer, men for to forskjellige bøker, så her er jeg i tvil. Bør én av dem gå videre?
Her ble jeg nesten tom for ord. Denne var virkelig god! Raja deler svært åpent om sitt private liv og ulike utfordringer han har hatt i livet i form av sykdom, oppdragervold, familieliv, karriere, trøblete ungdomstid, mobbing, rasisme og ikke minst skyld. Han deler raust av vanskeligheter han har opplevd som dobbelminoritet og beskriver jevnt over utfordringer med krysspresset. Jeg tror at denne boken kan hjelpe mange som opplever livet på lignende måter. Veldig glad for at han har valgt å dele dette.
For at dette skulle vært rettferdig, føler jeg at jeg burde lest alle på listen. Det har jeg ikke gjort, så av de jeg har lest, velger jeg disse:
Beatles - Lars Saabye Christensen
Den lille prinsen - Antoine de Saint-Exupéry
Egalias døtre - Gerd Brantenberg (slenger)
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Márquez
Mengele Zoo - Gert Nygårdshaug
Hvordan kunne Og dagen varer lenger enn et århundre gå under radaren?!
Mine stemmer går til:
Her kommer mine 5, det var ikke lett!
Et hus til mr. Biswas - V.S.Naipaul
Farlig midtsommer - Tove Jansson
Til fyret - Virginia Woolf
Kairo-trilogien - Naguib Mahfouz
Moon Palace - Paul Auster
Utrolig mange fantastiske bøker og forfattere! Mine stemmer går till:
Baron Wenckheim vender hjem - László Krasznahorkai
Deptford Trilogy - Robertson Davis
Infinite Jest - David Foster Wallace
Kairo-trilogien av Naguib Mahfouz
På sporet av den tapte tid - Marcel Proust
Mine stemmer er:
Markens grøde av Knut Hamsun
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Márquez
Hvitløksballadene av Mi Yan
Og dagen varer lenger enn et århundre av Tsjingiz Ajtmatow
Napolikvartetten av Elena Ferrante
Så flott tiltak!
Jeg vil dele mine stemmer inn geografisk.
En forfatter/bok fra Norge: Mengele Zoo, Gert Nygårdshaug
En forfatter/bok fra Europa: Pinnsvinets eleganse, Muriel Barbery
En forfatter/bok fra Asia: 1Q84, Haruki Murakami
En forfatter/bok fra Afrika: En halv gul sol, Chimamanda Adichie
En forfatter/bok fra Amerika: Om mus og menn, John Steinbeck
Nå skal jo denne lista vise hva vi anbefaler. Så hvis det er lite på Asia, så er det vel fordi vi ikke har fler å anbefale. Det har ikke noe for seg å nominere flere bare fordi man synes det er for få der. Synes jeg.
Jeg synes vi kan holde oss til de 125 år som det står, ellers blir denne listen og avstemmingen meningsløs.
Min feil, dessverre 🤦♂️ Men på bokelskere.no kan slikt lett rettes opp 😸
Bøker utgitt etter 1897 holder 125-årsfristen. Det har ikke kommet så mange flere forslag i det siste på «beste bok», så det er snart på tide med en avstemning blant dem som nå står på lista.
Knut Hamsuns "Pan" blei utgitt i 1894, og er dermed eldre enn 125 år, men det er kanskje nært nok?
Tredje bok i Grønlandstrilogien som er basert på virkelige personer og hendelser.
Det hele starter i 1882, og stedet er Sydprøven, en liten bebyggelse på Grønland. Her følger vi Sara og familien hennes. Faren, Johannes, reiser på ekspedisjon til det ukjente Østgrønland sammen med løytnant Gustav Holm. Ekspedisjonen er etnologisk og kartografisk. Både dansker og grønlendere er mannskap.
Jens, Saras fetter, er på jakt etter faren sin. Ingen vil fortelle ham om faren er levende eller død. I Købehavn opplever Jens et annet liv så fjernt fra Grønlands hverdag som mulig. Restauranter, teater, forfattere, og andre kunstnere, er som et eventyr for den unge mannen.
Sara selv går tilbake til gamle, gretne, Julius Krabbe for å være husholderske. Julius har hatt slag, men har en slags førlighet og talen har han i behold. Fortiden plager ham mer og mer, og både nedgravd gull og Saras opphav er en del av den.
Interessant og lærerik historisk roman, om lite kjente hendelser for min del.
Uhyre svak litterært sett. Som en sammenhengende studie i hvordan en roman - krim eller ei - ikke skal skrives. Forfatteren bryter konsekvent prinsippet om "show, don't tell". Han konstaterer og slår fast hvordan karakterene er istedenfor å la leseren oppdage deres ulike trekk gjennom hvordan de tenker, føler og handler. Språket er også medium minus - klisjeene florerer og det er noe flatt og sterilt over fortellerstemmen.
Konklusjon: Jeg har høyst sannsynlig lest - eller nesten lest - min siste bok av Nore.
"Allis sønn" har inntil nå vært en skjult perle for meg! Maghild Haalkes debutroman fra 1935 gir en svært god skildring av Alli og sønnen Elling som lever på Bekkerøya i en dysfunksjonell familie sammen med Allis svigerforeldre, mens hennes mann, Ellings far, er sjømann og fraværende i årevis av gangen.
Elling er annerledes enn de andre barna. Han sanser, fabulerer, drømmer og dikter- de forstår han ikke. Hans skapende, kreative evner har ingen verdi i dette kystsamfunnet, og moren bruker alle tenkelige, og utenkelige, metoder for å få han "normal". Til tross for at læreren ser positive egenskaper hos den lille gutten, blir det de vanskelige, vrange sidene som vokser seg sterkere. Han klarer ikke å leve i de trange rammene som definerer hvordan han skal være, hva som er rett, og vi rives med inn i en ond sirkel der det bare kan gå en vei.
Dette er en roman jeg definitivt skal lese igjen- den setter seg som en knyttneve i magen.