Tekst som har fått en stjerne av Ellen E. Martol:

Viser 361 til 380 av 3891:

Misunner deg å lese «Svøm med dem som drukner», for første gang. En stor favoritt hos meg som jeg garantert skal lese igjen bare jeg får tid mellom alt det andre jeg leser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Island, tidlig i forrige århundre. Olafur blir "satt bort" til en fosterfamilie, blir hundset og går for lut og kaldt vann i barndomsåra, blir sjuk og lenket til senga og gjør ingen nytte for seg lenger, blir flytta til et annet sogn der han også betraktes som en byrde for samfunnet. Noen arbeidskar blir han aldri, selv om han på uforklarlig vis kommer seg på beina igjen etter sjukdommen.

Olafur ser skjønnhet som det viktigste i livet og titulerer seg etter hvert som skald. Han skriver og skriver, får solgt et og annet dikt iblant, men det er et arbeid som kaster lite av seg. Forsørge den lille familien sin kan han ikke, og bryr seg tilsynelatende ikke særlig om det.

Et resymé av de fire romanene (Verdens lys, Sommerlandets slott, Skaldens hus og Himmelens skjønnhet)som utgjør fortellingen om Olafur Karasons omskiftelige liv, blir for omfattende. Vi får innblikk i samfunnsforhold, klasseskille, foreningsliv, overtro, tradisjoner, nasjonalisme, korrupsjon og rettsvesen, for å nevne noe. Olafur blir innblanda i episoder som involverer alle disse forholda, men bryr seg lite om annet enn å søke skjønnheten. Han er en fredelig person, gjør aldri opprør mot urett, verken på vegne av seg sjøl eller andre.

Jeg blir ikke klok på denne hovedpersonen, og finner ingen omtaler av bøkene noe sted. Det ser ut til at jeg er den eneste her på Bokelskere som følger bøkene, og de fantes ikke i databasen, så jeg måtte legge dem inn på egen hånd. Litt merkelig når det gjelder en nobelprisvinner?

Skulle så gjerne ha fått noen innspill når det gjelder Olafur: Er han en egoistisk, likeglad bløffmaker, eller et oppriktig, sannhetssøkende menneske?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Morgen

Det er morgen igjen, vesle håp
og verden frotterer seg med nyvasket solskinn.
Livets ansikt er aldri det samme
selv om vi ser på det i all evighet.

-Kolbein Falkeid - Samlede dikt - Cappelen Damm 2003

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er langt mellom venner

Det er langt mellom venner.
Mellom venner står mange bekjentskaper
og mye snakk.
Venner ligger som små lysende stuer
langt borte i fjellmørket.
Du kan ikke ta feil av dem.

-Kolbein Falkeid. Diktet er hentet fra Samlede dikt - Cappelen Damm 2003.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Den utrolige reisen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken

Den riktige bok er en havegrind
til et land du får skjenket som gave.
For enhver står den åpen!
Enhver kan gå inn
og bli gjest i en eventyrhave.

De skjønneste planter,
hvis blomster er ord,
står stille og gror her i haven.
Her er det bokstavenes trollmenn bor,
og svinger med ord-tryllestaven.

En bok er en rikdom,
en bok er en venn,
og kan vel ditt vennskap fortjene,
for han som har lært seg å lese i den,
blir aldri på jorden alene.

André Bjerke (1918 – 1985), Samlede Dikt

Godt sagt! (9) Varsle Svar

I prosessen med å finne Bokelskernes bokfavoritter de siste 125 år, kom det frem en mengde forslag. Noen har jeg lest, mens andre ble satt på ønskelisten. Selv om den ikke helt nådde opp, var det flere med et sterkt forhold til Johan Falkberget. Jeg har vokst opp med hans samlede verker i bokhyllen, men de lot jeg stå urørt. Nå har jeg plukket med meg An-Margritt det første bindet av Nattens brød. Jeg merker fremdeles en viss motstand mot å ta fatt, og trenger ett puff for å ta fatt. Jeg tror det er verdt det når man først kommer i gang!

Jeg inviterer dermed til Trønderlag anno 1600-tallet!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En svært god bok om livet i Marstal, der de fleste menn tradisjonelt sett blir sjømenn, kvinnene blir hjemme alene med barn med en fraværende mann, som de ikke vet kommer tilbake i live eller omkommer på havet. Klara, som blir enke med to små barn bestemmer seg for at hun skal gjøre alt i sin makt for at ikke sønnen skal omkomme på havet som sin far... En bok som vil bli husket, de røde lysene fra redningsvestene til de som lå i havet vil bli husket av meg som som de vil bli husket av Knut Erik... sterk, medrivende og oppslukende bok fra livet i en kystby i Danmark...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vet jo ikke hva du har lest, men her er noen forslag jeg synes passer til beskrivelsen din (Jan Phillip Sender kjenner jeg ikke). Disse har varme og humor og er lette å lese uten å være overflatiske. Rekkefølgen er tilfeldig.
- Med livet foran seg av Emilie Ajar
- Der krepsene synger av Delia Owens
- Olive Kitteridge av Elisabeth Stout
- Stiklingen av Audur Ava Olafsdottir. Hun har flere gode. Også Arr likte jeg godt.

Ellers er alltid Tove Janssons bøker gode å ty til, både for voksne og barn, for eksempel Trollvinter og Farlig midtsommer.

Håper du finner deg noen gode bøker og velkommen hit!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Forrykende lesning! Oates kan kunsten å holde leseren fanget. Hennes heltinne møter farer og katastrofer i en like stri strøm som i romaner av Dickens eller et av de mer voldelige eventyrene til brødrene Grimm. Sånn sett kunne det være en fortelling fra 1800-tallet, men konteksten her er USA på 1990- og 2000-tallet.

Handlingen er lagt til «upstate» New York, fjernt fra urbane og progressive New York City. Her får vi innblikk i en lokal kultur og familiestruktur som virker uberørt av både borgerrettsbevegelse og likestillingskamp siden 1960-tallet. Oates kan nok forsvare det med at hun skriver om en dysfunksjonell familie med arbeiderklasserøtter som dessuten er katolikker. Slike familier finnes selvfølgelig i USA som i andre land, men det virker som Oates har et spesielt agg mot uskolerte arbeidere, hjemmeværende husmødre, frafalne katolikker og irske innvandrere. Og menn selvsagt, også de velstående og skolerte.

I begynnelsen er 12-åringen Violet romanens forteller før hun blir bokas hovedperson og omdreiningspunkt. Hun er en ensom, innesluttet, kompleks karakter. De fleste av dialogene er med henne selv. Hun sliter med ubehandlede traumer og fysiske skader. Likevel er jeg optimistisk på hennes vegne når boka slutter på side 404.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så spennende å lese om påske-aktiviteter og påske-tradisjoner du har! Jeg er helt enig med deg; skal jeg lese krim, så går jeg gjerne til Storbritannia og gjerne litt eldre litteratur.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Visst er det krim. Leste mange av bøkene hans i ungdommen. Chandler er først og fremst kjent for kriminalromanene om privatdetektiven Philip Marlowe, den første kom ut i 1939. Flere av bøkene hans er filmet, bla The Big Sleep med Humphrey Bogart som kom i 1946.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg pleier ikke lese krim så ofte og tror ikke jeg har gjort det i påsken før men påskekrimmen på radioen fulgte jeg med på og om jeg er hjemme ser jeg krimmen på TV.
Leseutfordringen denne måneden på bibben er krim, jeg slenger meg på. To som frister: Leonardo Sciascia:»Uglens dag» og Deon Meyer»13 timer».
Skal ta toget til Malmö og besøke søster i påsken, så litt reising blir det jo på meg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det blir hjemmepåske på meg. Har egentlig ikke planlagt påskelesingen ennå, men har to loppemarkedskupp stående i bokhylla, begge av Raymond Chandler, så tror det blir en av dem. Enten The Lady in the Lake eller Pearls are a Nuisance.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kjøpte boka fordi den har fått mange gode vurderinger og handlingen hørtes morsom ut. Men etter å ha kjempet meg gjennom 420 sider, angret jeg veldig på det. Skrivestilen er fra 90-tallet og veldig uharmonisk. Handlingen er ikke spennende i det hele tatt og både karakterene og humoren er svært overfladiske.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skal ha lang påskeferie i år, så bunken med bøker er stor. Jeg har puttet inn flere krimbøker, siden påske absolutt = krim.

Bøkene til påsken i år er Ni liv, av Emelie Schepp, Speilmannen, av Kepler, Menneske uten hund, av Håkan Nesser og - en klassiker - Sherlock Holmes' bedrifter, av Arthur Conan Doyle.

De to første bøkene er frittstående fortsettelser med samme personer som tidligere bøker. Begge forfatterene kan anbefales. Håkan Nesser er en svensk bestselgende forfatter og har fått gode anmeldelser for denne boka.

Vi får se hvor mange jeg kommer igjennom :)

Av annen litteratur har jeg plukket med meg Markens grøde (Hamsun), Evelyn Hugos syv ektemenn (Taylor Jenkins Reid) - en roman det er skrevet mye om på Goodreads, Usynlige byer (Italo Calvino), Elskede Sputnik (Haruki Murakami). Et variert utvalg, med andre ord.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dessverre blir ingen reise for øyeblikket, slik det er med veldig mange land som fortsatt har for strenge restriksjoner, orker jeg ikke å reise må jeg ærlig si. Men ja det å lese i påsken, det blir ofte en del krim i påsken ja, jeg har ikke planlagt noe direkte, men jeg ser en del tv krim på NRK og en del filmer. Men jeg får se hva krim som eventuelt dukker opp som bøker.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

På tide med ny sesong-lese-tråd!
Påsken nærmer seg raskt. Leste et sted at mange fler planlegger å reise på påskeferie i år enn tidligere. Kanskje lengselen etter å komme seg litt vekk etter to år med covid?
Uansett om man blir hjemme, reiser utenlands eller er så heldig at man har ei hytte å dra til, så går jeg ut fra at dere her inne kommer til å lese noe!
Har du noen planer for hva du skal lese i påsken i år? Er det slik at du dras mot krim i påsken? Krim har jo blitt en påske-sjanger både innafor litteratur og film/serier. Skriv gjerne hvilke bøker du tenker du vil lese.

Selv leser jeg generelt lite krim, men når det nærmer seg påske så faller det seg naturlig å søke til den sjangeren. Jeg liker spesielt krimforfatteren Agatha Christie.
I år skal jeg lese en ny krimbok som heter Disippelen. Denne skal være på veg til meg nå fra forfatterne (obs, reklame) og jeg skal lese den for så å skrive om den i ulike medier. Jeg lurer også på om jeg skal lese Sort messeigjen. Da jeg leste denne som tenåring/ung voksen, måtte jeg sove med lyset på flere netter etterpå. Utrolig creepy. Hørte mange andre syntes det samme. Jeg leste den igjen som voksen for kanskje 5-6 år siden og kunne ikke skjønne at det var så skummelt. Nå tenker jeg å lese den igjen for å se hvordan jeg «tar den inn» denne gangen. Den har siden sist skifta eier fra mamma og pappa til meg, så den står klar i hylla. Jobber en del i påsken, men får jeg tid til flere enn disse to, så sjekker jeg nok ut noe av Agatha Christie.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Våren handler om at
alt som blekner
en dag kommer tilbake
i farger
Og alt som visner
kommer igjen
om i en helt annen form

Det finnes en vår
i deg også

Stein-Roger Olsen

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Beste bok» — ettertanker.

Det mest inspirerende med å komme fram til valget av beste bok var som Marit nevner den store mengden og bredden i forslagene som deltakerne bidro med. Denne nettsiden har en kjerne av lesere som følger godt med og lar seg begeistre av bøkene de leser. Å velge en kortliste med 5-6 bøker på grunnlag av over hundre kandidater, ble nødvendigvis pinefullt. Få kunne regne med å få sin egen favoritt på den endelige kortlista.

Likefullt viser den endelige lista betydelig bredde i tid og rom med to titler utenfra Europa. Interessant nok har vår liste bare én bok til felles med de fem beste fra New York Times' tilsvarende avstemning publisert 28.12.21: Hundre års ensomhet av Gabriel García Márquez.

Årets resultat skiller seg dessuten markant fra de Harry Potter-dominerte favorittlistene fra de tidlige årene til Bokelskere.no.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

BenedikteBjørg L.Torill RevheimRisRosOgKlagingsiljehusmorSolveigNorahEllen E. MartolAkima MontgomeryHarald KHeidi HoltanAgnete M. HafskjoldTanteMamieJane Foss HaugenMarit HøvdeEgil StangelandLailaTor-Arne JensensveinAnniken RøilCarine OlsrødOleLena DammenRune U. FurberggretemorBerit RConnieBjørn SturødGrete AastorpAnneWangritaolineJohn LarsenKirsten LundToveAliceInsaneBente NogvaVannflaskeLinnTurid Kalvatn SchøyenTone Sundland