Denne boken anbefales på det varmeste - en av de beste bøkene jeg har lest. Det er en dramatisk og gripende historie som vil berøre og opprøre. Språket brukes bevisst som virkemiddel gjennom de forskjellige fortellerstemmene og dette er med på å drive fortellingen fremover og å skape levende og troverdige personer. Ganske enkelt – WOW – les den!
Smaken er som baken, delt (ca) på midten. Jeg syntes de fleste bøkene til Jo Nesbø er knallgode og dette er en av de bedre. Men som sagt vi er forskjellige... heldigvis!
Bøkene om Elling. Egentlig bare fordi jeg følte at jeg "måtte", men den første boka likte jeg så godt at nå må jeg sitte på hendene for ikke å sluke de tre neste med en gang.
Her vil jeg gjerne trekke fram forskjellen på "dameroman" og "kvinnelitteratur".
Dameroman er ofte et ord som kan brukes om diverse bøker jeg hater. Det er sant at kiosklitteratur og chick lit er dameromaner, men min første tanke gikk til de "nye" dameromanene som MiaMaria nevner til slutt. De handler ofte om drama og følelser i et eksotisk miljø. Det er flest kvinner som skriver dameromaner, men jeg synes faktisk at også Paulo Coelho er litt damete.
Felles for dameromaner er at de fremmer klisjéfylte idéer om forhold og følelser, og strengt innordner seg tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Selv sterke og "uavhengige" kvinner i slike bøker blir ofte til syvende og sist avslørt å være tradisjonelle innerst inne. De beste dameromanene er de humoristiske, altså den gode chick liten. Det finnes mye dårlig chick lit som er blottet for humor, men når man riktig gapskratter av den klønete heltinnen er det godt. I alle fall jeg kjenner meg igjen i klønete hovedpersoner, uansett kjønn. Jeg synes altså ikke at Bridget Jones er dårlige bøker.
Kvinnelitteratur er bøker som alltid er skrevet av kvinner, og har en eller annen form for feministisk budskap. Det handler ofte om hvor mye kvinner sliter og strever. Mennene er ofte urettferdige og undertrykkende, og hvis de ikke er det, så står kvinnen gjerne i en posisjon av avmakt i forhold til dem. Det seksuelle i dameromaner beskrives som hett og romantisk, mens i kvinnelitteratur er det ofte mer klinisk, og ikke sjelden lidenskapsløst. Ofte kan slike bøker føles ørkesløse for min del, mens andre finner dem kraftig bevegende.
Det finnes óg en type kvinnelitteratur som er mer militant feministisk. Selv om jeg er sterk motstander av rabiat feminisme, synes jeg disse bøkene er langt mer underholdende. Den kvinnelige hovedpersonen har gjerne mange vanskeligheter her også, men hun tar saken i egne hender og er mer aktiv når det gjelder egen skjebne. Det blir et sterkere spenningselement i handlingen enn når alt er håpløst, og for meg er slike bøker deilige å lese – man blir først kjempesint for alt som går galt for heltinnen, mens man etterpå føler masse "empowerment" av hvor godt hun greier å ordne opp. Eller i hvert fall av hvordan hun forsøker.
Avslutningsvis vil jeg gjerne anbefale en forfatterinne som skriver kvinnelitteratur, og mestrer den sjeldne kunst å gjøre det godt: Marge Piercy. Hun har et talent jeg nesten ikke har sett maken til, og klarer å vekke følelseslivet i leseren på en usentimental måte. Brava! Og kvinnene i bøkene er ikke usannsynlig barske, men barske nok til at det føles bra! Åh, jeg tror jeg skal lese en bok av henne med én eneste gang.
Når jeg rigger meg til å lese, må jeg ha dobbelsidig teppe jeg har strikket og flere gode puter i ryggen + godt lys. Kaffekoppen på salongbordet og litt sjokolade!
Fælt så mye kjeft du skulle få her da! Syns det er litt ufortjent, jeg som jobber i konkurrerende kjede reagerte ikke på det du skrev!
Er vel kanskje ikke alle som har skjønt det, men bøkene kan også bestilles på ark.no, eller alle andre bokhandlere på nett! En kan også levere liste i alle bokhandlere som er med på Mammutsalget. Det som kan være greit å merke seg er at alle kjedene har forskjellige egne tilbud på omslaget av avisen så det kan være lurt å sjekke ut både Libris/Norli, Ark, Tanum osv sine sider/aviser! mange butikker benytter seg også av muligheten til å få tømme lagrene sine, så det kan være lurt å ta turen innom for å sjekke det ut!
La inn bestilling for ei ukes tid siden, 23 bøker... Jeg har spart av til mammuten og har budsjettert med det, så dette er "kontrollert galskap" hehe...
Blant annet: Døden er nå min nabo/ Colin Dexter; Mørkemannen/ Unni Lindell; Nattønsket/ Anne B Ragde; Tapte døtre : fortellinger om savn og kjærlighet/ Xinran;
Og diverse historie og reise, blant annet: Marco Polo : reisen til Xanadu og Kublai Khans eventyrlige rike; Historisk atlas : en komplett verdenshistorie;
Svalbard; Rondane og Dovre; Dovrefjell-Sunndalsfjella; Jotunheimen; Fyrene i Oslofjorden : levende kulturminner; Vesterveg til Vinland : oppdagelsen av norrøne boplasser i Nord-Amerika; 1000 steder å se før du dør : når du lever for å reise...
Det finnes da masse gode bøker man kan gråte i bøtter og spann av. De trenger ikke være i hefta omslag med rosa forsider og dramatiske illustrasjoner.
En bok jeg gråt av var "Broene i Madison County" av Robert James Waller. Jeg pleier ikke gråte av bøker, men denne åpna tårekanalene for første gang etter at jeg blei voksen.
Kan også anbefale "Silke" av Alessandro Baricco. Nydelig liten roman.
Og selvsagt en klassiker som "Tatt av vinden" av Mitchell.
Til slutt vil jeg nevne "Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" av Jan Wiese. Ååååå, den er fin!!
God bok!
I år finner jeg mye mer jeg er interessert i enn i fjord!!! Dette er supert! her er noen av de:
Helt fantastisk! Så fengslende! Jeg bare elsket denne boka! Jeg ble så grepet av kjærligheten og fraværet av kjærligheten. Kjærlighet til blomster, mellom mor og barn og mellom to tapte sjeler. Dette er langt i fra noen vanlig kjærlighetsroman! Så langt i fra. Nydelig beskrevet om et fosterhjemsbarn som i voksen alder ikke tør å stole på noen, ikke vil være nær noen og ikke tror at hun er noe verdt. Historien går fram og tilbake i tid, og har mange "cliffhangere". Sitter igjen med en står klump i brystet og vil bare lese mer, mer!
Må kanskje revurdere det med Mammut - oppdaga at eg har eit gåvekort på libris + at eit par av bøkene på ønskelista mi er i katalogen:
Stalins kyr av Sofi Oksanen og
Adjø,Istanbul av Irfan Orga
Da var årets bestilling unnagjort. Anna Karenina er jo ett must. Syns Mammutsalget hat tatt seg opp i år. Mye bra!!
Uff da. Her var det mye rart og litt dumt, ser jeg. Jobber selv i bokhandel og fryser nesten på ryggen når jeg ser hva enkelte har fått til svar... På den annen side regner jeg med at alle skjønner at selv ikke den største lesehesten klarer å komme gjennom så mye som en brøkdel av alle de titlene som utgis hvert år. Vi som jobber i bransjen er nok for det meste godt over gjennomsnittlig interesserte i bøker, men det finnes jo alltid unntak. Synes selv det er spennende med en utfordring, og hjelper gjerne folk med å finne fram til riktig bok selv om de hverken husker tittel, forfatter eller hva boken handler om... Noen ganger kommer folk med et litt uklart minne om noe de har lest i et ukeblad for flere måneder siden og forventer at vi umiddelbart skal vite hvilken bok de snakker om. Da er det ikke alltid like lett å yte perfekt service... Ønsker ellers sterkt å bidra til at folk får den personlige og hyggelige opplevelsen det skal være å besøke en bokhandel.
Jeg har funnet ut at jo lenger man tørr å vente, jo billigere får man det. Jeg vet ikke hvordan alle bokhandlere oppererer, men på min lokale bokhandel; Gravdahl, så er det slik at de bøkene som ikke blir solgt under mammutsalgperioden fortsetter å være på salg, og at de blir billigere etter hvert som tiden går, helt til alt er solgt. Først er det mammutpris, så er det 30% av mammutpris, så halv pris, så 50-70% avslag og så halv pris av rød pris av mammutpris...ja, kanskje jeg overdrev litt på slutten, men noen bokhandlere går langt for å få solgt bort alt. Så siden det ikke var noen bøker jeg fant på mammutsalget som jeg absolutt må ha med en gang så tror jeg at jeg venter å ser litt jeg :)
Trist. Her var det mye mer av interesse enn jeg har penger til.
En herlig roman! En fengende, rar, absurd, morsom og alvorlig historie. På det språklige nivå er der mye morsomt (og spesielt)!
En fabelaktig bok med mange lag, en umiskjennelig Saabye-het og samtidig noe som egentlig ikke likner noe jeg har lest før. Den er akkurat så merkelig og absurd at det går, og Bernhard skildres på en destillert og samtidig mangefasettert måte. Noen av favorittpassasjene mine i boka finnes der Bernhard opptrer som lege - der menneskeligheten og omtanken han har for andre kommer fram, kontrastert med den kalde, tekniske og strengt analytiske tilnærmingen han har til obduksjonens "kunst". Jeg er imponert, og gleder meg allerede til neste bok av Lars Saabye Christensen.
Spiller ikke randombrett jeg heller. Ei heller med ukjente. Jeg var rimelig hekta selv en stund men har roa ned og bruker det bare som tidtrøyte. Og som avveksling på å lese faktisk. Vi var en gjeng, som samlet oss sammen til en turnering. Så denne var veldig intern. Men det var utrolig moro. Kan hende man kan dra igang en turnering her på Bokelskere? Om det er interesse for dette?
Jeg skjønner ikke denne undersøkelsen i det hele tatt. De som jobber i bokhandler er da alltid så vennlige, kunnskapsrike og serviceinnstilte...De ansatte på Norli i Sandvika imponerer meg stadig vekk og fortjener ros.
Helt klart. Jeg kom på andre plass, av 18 stykk, i en turnering. Slått på målstreken. Det var gøy :-)