Omtale fra forlaget
EN GRIPENDE OG MORSOM BOK OM DEN DIGITALE GAPESTOKKEN.
I 2012 merket forfatter og journalist Jon Ronson at noen hadde begynt å legge ut oppdateringer på Twitter under @jon_ronson. Han sporet den falske profilen tilbake til tre akademikere, og ba Internett om hjelp i en skamkampanje mot dem. De som tok Ronsons parti mente at akademikerne burde bli «saksøkt», «ødelagt» eller «gasset». Noen omtalte dem som ondskapsfulle drittsekker som drømte om å ha sex med barn. Én mente at de fortjente en sakte og smertefull død.
Ronson vant kampen, men han lot seg samtidig forferde av dynamikken som hadde utspilt seg. Han bestemte seg derfor for å undersøke nærmere hvordan folk henges ut i vår digitale tid, og resultatet ble denne medrivende og kritikerroste boken. Med intervjuer og feltreportasjer bringer Ronson her et knippe fengslende dypdykk i det han selv kaller en renessanse for offentlige ydmykelser. Med forfatterens blikk blir dette like lattervekkende som skremmende, samtidig som det blir balansert-og dermed vanskelig.
Skamkampanjer på nettet har blitt en så stor del av livene våre at vi føler oss tomme når vi ikke har noe å forarge oss over, mener Ronson. Når et overtramp avsløres, antar vårt kollektive sinne ofte orkans styrke. Men så glemmer vi forargelsen like fort som den kom over oss, idet vi begever oss videre til å henge ut det neste offeret. Vi reflekterer sjelden over hvilken tilstand vi etterlater den ydmykede personen i-men realiteten er ofte at livet til vedkommende er lagt i ruiner.
Hva gjør skamkampanjene med dem som ydmykes? Og hva gjør de med med oss? Jon Ronsons nyeste bok er en sterk, morsom og dypt menneskelig rapport fra frontlinjen i den eskalerende krigen vi fører mot andre menneskers feiltrinn.
Forlag Mime forlag
Utgivelsesår 2016
Format Heftet
ISBN13 9788293441069
EAN 9788293441069
Språk Bokmål
Sider 271
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketMye forskning har vist at deltagere i psykologiske eksperimenter er sterkt motivert til å gjøre det de tror at forskerne vil at de skal gjøre.
Selv de mest voldsomme folkemengdene er aldri bare en rå eksplosjon. Det er alltid mønstre, og disse mønstrene er alltid speilbilder av noen bredere forståelsessystemer. Så spørsmålet vi må stille oss - som 'smitte' ikke kan svare på - er hvordan mennesker finner sammen, ofte spontant, ofte uten lederskap, og handler sammen på ideologisk forståelige måter. Hvis du kan svare på det, så kommer du langt i retning av å forstå menneskelig sosialitet. Det er derfor folkemengder ikke er avvik, men så viktige og så fascinerende.
(...) en smart taler som kjente til alle triksene kunne hypnotisere folkemengden til medgjørlighet eller piske den til underdanighet. (...) En folkemengde lar seg bare imponere av overdrevne følelser. Overdriv, bekreft, ty til repetisjon, og forsøk aldri å bevise noe med argumentasjon.
Informasjon blir en valuta man bruker for å kjøpe venner og en plass i systemet. Det gjør det veldig vanskelig for all informasjon som utfordrer de aksepterte holdningene. Slik informasjon presses gjerne ut. Når noen sier noe eller gjør noe som forstyrrer systemets protokoll, reagerer de andre delene med stort sinne og forsøker å fjerne dette destabiliserende fragmentet og på den måten gjenvinne stabilitet.
Mange mennesker går rundt i livet og er kronisk skamfulle over hvordan de ser ut, hvordan de føler seg, eller for noe de har sagt eller gjort. Det er som en vedvarende ungdommelig bekymring. Ungdomstiden er når du er vedvarende ungdommelig bekymret for hva andre mennesker tenker om deg.