12 regler for livet

en motgift mot kaos

av (forfatter), Ethan Van Sciver (illustratør) og Gunnar Nyquist (oversetter).

Gyldendal 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.06 (31 terningkast.)

91 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788205515918

EAN 9788205515918

Språk Bokmål

Sider 445

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 8 9 7 2 1

Bokomtaler

Jordan Peterson er tidens mest omtalte filosof, så jeg hadde visse forventninger til denne boka. Som selvhjelpsbøker flest er dette en god blanding av øyeåpnende påstander, selvfølgeligheter, utopier og store ord.

Det som er å si om hans budskap, er at det vil skape temmelig kantete mennesker dersom det følges bokstavelig. Ta for eksempel rådet om å rydde i eget hus før man kritiserer andre (sånn omtrent). Det er alltid smart å begynne med seg selv, men å gi andre råd fra en opphøyd posisjon (som JP mener man skal oppnå før man begynner å spre visdom til andre), er en skummel tanke. "Jeg er helt i vater - du min venn skal få noen sannhetens ord fra meg."

Jordan Peterson synes å mene at ingenting skal feies under teppet, men legger til at man i så fall må være beredt til å ta konsekvensene av den fulle åpenheten.

Engasjerende bok som setter tankene i sving.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg liker han. Han er belest, han er intelektuell, han tror på hardt arbeid, han er utholdende og han skriver godt - whats not to like? Ikke alt jeg er 100% enig med, men hvem er det nå man er det med? Jeg er ikke en gang bestandig 100% enig med meg selv. Ambivalens skaper spenning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er mange kjente temaer fra psykologien i denne boken. Kobling mellom psykologi og det nye og gamle testamentet var imidlertid ny for meg. (Boken inneholder også referanser til mange andre filosofer og forfattere.) Peterson skriver poengtert og overbevisende, (selv om jeg ikke alltid blir overbevist eller er enig.) Flere steder er det også tydelig at Peterson er en nordamerikansk akademiker med stor skepsis til "europeisk sosialisme".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Noen er aktive, andre passive. De kan være engstelige eller rolige. For hver person som strever etter å oppnå noe, er det en annen som er likeglad. Disse forskjellene kan være en uforanderlig og integrert del av et individ i større grad enn en optimist kanskje antar eller ønsker. I tillegg kommer sykdom, mental eller fysisk, påvist eller usynlig, som ytterligere begrenser eller former vårt liv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Folk som lever etter de samme levereglene, er gjensidig forutsigbare for hverandre. De handler i samsvar med hverandres forventninger og ønsker. De kan samarbeide. De kan også konkurrere i fredelige former fordi alle vet hva de kan forvente av hverandre. Et felles trossystem, dels psykologisk, dels praktisert, forenkler alle - både i egne øyne og i andres. Felles tro gjør også verden enklere fordi folk som vet hva de kan forvente av hverandre, kan samarbeide om å temme omgivelsene. Det finnes kanskje ikke noe viktigere enn å opprettholde denne organiseringen - denne forenklingen. Blir den truet, kan den ryste hele den store statsskuta.
Det er ikke egentlig det at folk vil kjempe for det de tror på. Det er heller at de vil kjempe for å opprettholde samsvaret mellom det de tror, det de forventer og det de ønsker. De vil kjempe for å bevare overensstemmelsen mellom det de forventer og hvordan alle andre opptrer. Det er nettopp bevaringen av den overensstemmelsen som gjør at vi kan leve sammen i fred, forutsigbarhet og produktivitet. Det reduserer usikkerheten og den kaotiske blandingen av utålelige følelser som den usikkerheten uvegerlig frembringer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Maps of meaning - the architecture of belief" av Jordan B. Peterson
 • "Hjerteforeldre - de fem enkle stegene som bygger barnets selvtillit og hjelper dem å vokse sosialt, emosjonelt og intellektuelt" av John M. Gottman
 • "Det kvinner vil ha, det menn vil ha - nøkkelen til lykke for begge" av John M. Gottman
 • "Jesussoldaten - gutten som skulle vinne landet for Gud" av Tonje Egedius
 • "Hvorfor vi sover - om å utnytte søvnens og drømmenes kraft" av Matthew Walker
 • "Man's Search for Meaning - The Classic Tribute to Hope from the Holocaust" av Viktor E. Frankl
 • "Den edle kunsten å gi f**n - en uventet tilnærming til å leve et godt liv" av Mark Manson
 • "Factfulness - ti knep som hjelper deg å forstå verden" av Hans Rosling
 • "Angst - hva er du redd for? Hvorfor er angsten viktig? Hva kan du gjøre med den?" av Peder Kjøs
 • "Hvordan vinne venner - slik får du innflytelse og fremgang" av Dale Carnegie
 • "Hjernesterk - hvordan fysisk aktivitet styrker hjernen" av Anders Hansen
 • "Stå imot - si nei til selvutviklingen" av Svend Brinkmann
Alle bokanbefalinger for dette verket