Arbeidsnever

noveller

av (forfatter).

Kolon 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.61 (57 terningkast.)

168 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Vinner av Tarjei Vesaas, debutantpris 2016!
Vinner av Sørlandets litteraturpris 2017!
Novellene i «Arbeidsnever» handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt. Vi møter Trygve som snart skal bli far, og som har en usikker og tung lagerjobb, Frank som bor hjemme med sin mor og i det siste har fått et godt øye til den nye dama på kroa. I tillegg møter vi tre gamle venner som drar på hyttetur bare for å havne i ei grøft, og ungkaren Andrè som må ta en kikk på sitt eget liv.

Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.

Bokdetaljer

Forlag Kolon

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788205494602

EAN 9788205494602

Språk Bokmål

Sider 95

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Tarjei Vesaas' debutantpris 2017 Sørlandets litteraturpris 2017

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 29 22 2 0 0

Bokomtaler

Glimrende debut, stilsikre noveller om arbeiderliv, om å falle utenfor, om å slutte skolen, om helt vanlige folk, skrevet i et nøkternt jordnært enkelt språk. Forfatteren som er debutant er veldig god på å skildringer og å skape stemninger. Les gjerne mer i bloggen

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Noen noveller er fine. Feks den første. Han som hater lagerjobben sin og angrer på at han ikke fullførte utdanning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Arbeidsnever, Jan Kristoffer Dale.
Mitt første møte med noveller var veldig sterkt. Vi hadde en lærer, Norvald Skaar, som las Roald Dahl sine på en sånn innlevende måte at vi satt som fjetret mens håra på ryggen reiste seg - og det når vi var så unge at de fleste av oss bare hadde hår på hodet.
Vel, nok om det; nå til denne samlinga; ei samling som har fått priser og blitt bejublet, så jeg var klar for å bli underholdt - særlig fordi det er "arbeiderlitteratur". Jeg ble nok ikke helt satt ut av noen av disse frittstående novellene, på den måten at noen av de var sterke hver for seg, men synes forfatteren klarte å få frem ei stemning, og at han på sin måte her gir ei stemme til de som ikke har lyktes så godt med alt mulig. Ble rett og slett litt trist og med meg av et par stykker her - og da har han jo truffet med noe. Språklig sett likte jeg de veldig godt. Ikke så utmalende at det blir graut å lese, men heller ikke så rett på at du ikke får tid til å føle litt på stemninga før handlinga hopper videre. Han skriver lett, enkelt og dialogene er skrevet i dialekt, noe som skaper variasjon i språk, dialogene mer personlig, og sist men ikke minst; kobler historiene til Froland.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jan Kristoffer Dale "Arbeidsnever"
Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt. "Arbeidsnever" dreier seg om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.

Denne korte novellesamlingen er forfatterens debut, som han for øvrig vant Tarjei Vesaas debutantpris 2016 og Sørlandets Litteraturpris 2017 for. I disse 6 korte novellene kan nok mange kjenne seg igjen i, eller i hvert fall kjenne noen som er i samme situasjon. I novellen «Arbeidsnever» kjenner jeg meg godt igjen i selv, hvordan det er å være innleid over lang tid og ha lite rettigheter. Novellene er uhyre sterke, men skrevet med et dempet språk.
De handler om de som droppet ut av skolen, og ikke kom seg videre i livet. De handler også om arbeidsliv, klasseforskjeller og bekymringer. Novellene er skrevet på dialekt og handlingene foregår i bygda Froland. Forfatteren er utrolig dyktig til å beskrive de forskjellige personenes situasjoner. Vurderer du å lese noveller i nær fremtid, så er denne novellesamlingen sterkt å anbefale!
Jeg håper at flere vil ta seg tid til å lese noveller innimellom, for det finnes mye bra der ute, langt bedre enn de tørre og kjedelige novellene man ble pålagt å lese på skolen.
Jeg leser gjerne mer av denne forfatteren, og håper han kommer med flere novellesamlinger.
Boka er et lese-eksemplar sponset av forlaget.
Terningkast blir en sterk femmer.
Terningkast 5

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lest i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min lesing dette året


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker som er lest i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Jeg skal beskytte deg - roman" av Birger Emanuelsen
 • "Slik skal vi velge våre ofre - roman" av Bjørn Vatne
 • "Termin - en framstilling av vold i Norge" av Henrik Nor-Hansen
 • "Det er vakrest når det skumrer - roman" av Camilla Bøksle
 • "Presens maskin - roman" av Gunnhild Øyehaug
 • "Folk jeg husker - fortellinger" av Joakim Kjørsvik
 • "Jordsjukantologien - dikt" av Stein Torleif Bjella
 • "Er hun din? - roman" av Nils-Øivind Haagensen
 • "Øksa og ishavet - noveller" av Gaute Heivoll
 • "Svartstilla - roman" av Susanne Skogstad
 • "Hundeparken - roman" av Sofi Oksanen
 • "Når jeg drikker" av Martin Svedman
Alle bokanbefalinger for dette verket