The parisian

av (forfatter).

Vintage books 2020 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.59 (17 terningkast.)

75 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

As the First World War shatters families, destroys friendships and kills lovers, a young Palestinian dreamer sets out to find himself. Midhat Kamal picks his way across a fractured world, from the shifting politics of the Middle East to the dinner tables of Montpellier and a newly tumultuous Paris. He discovers that everything is fragile: love turns to loss, friends become enemies and everyone is looking for a place to belong. Isabella Hammad delicately unpicks the tangled politics and personal tragedies of a turbulent era - the Palestinian struggle for independence, the strife of the early 20th century and the looming shadow of the Second World War. An intensely human story amidst a global conflict, 'The Parisian' is historical fiction with a remarkable contemporary voice.

Bokdetaljer

Forlag Vintage books

Utgivelsesår 2020

Format Heftet

ISBN13 9781784705701

EAN 9781784705701

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1914-1918

Språk Engelsk

Sider 368

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 7 7 1 0 0

Bokomtaler

En mursteinsroman fra Palestina.

Ikke bare er boka på nærmere 600 sider, men forlaget har som særskilt varsel sørget for et mursteinsrødt omslag. Dette er en historisk roman som gir et leseverdig innblikk i uvante personligheter og spennende begivenheter. Den er også til tider langdryg og ufordrer leserens tålmodighet.

Konteksten er Frankrike og Palestina 1914-36. Under 1. verdenskrig har de allierte, spesielt britene, oppmuntret arabernes frihetskamp mot tyrkisk-ottomansk herredømme. Men når krigen er vunnet, skuffer franskmennene og britene sine allierte med å sikre seg politisk og militær kontroll over områdene Tyrkia må gi fra seg. Palestina blir et mandatområde under Folkeforbundet styrt av Storbritannia.

Med økonomisk støtte fra sin far har hovedpersonen Midhat studert flere år i Frankrike. Han er sterkt påvirket av fransk tenkesett, men har også deltatt i en krets aktivister som arbeider for arabisk uavhengighet i Midt-Østen. Men når han kommer hjem til Nablus velger han likevel - etter sterkt påtrykk - å gå inn i farens forretning og gifte seg med en lokal jente, Fatima, fra en fornem familie.

Men Midhat kunne ha valgt annerledes. Hans pariservenn Hani fortsetter sitt politiske engasjement, først i Syria, seinere Irak og Palestina. Når han gifter seg med en svært ung slektning, sender han henne straks på skole. Mens Midhats Fatima blir hjemmeværende husmor, blir Sahar poltisk aktivist i likhet med sin mann. Mens Palestina på 1930-tallet går inn i en periode preget av opprør mot britene, står Midhat utenfor - fanget av sine egne personlige problemer.

Romanen omfatter et stort persongalleri, menn og kvinner. Likevel er det bare innimellom at historien fortelles fra et kvinneperspektiv. Oversettelsen til Pål A. Aasen flyter bra, avbrutt av talemåter på arabisk og fransk. Her må en ta Google oversetter til hjelp. En tidstavle bak i boka gir en nyttig oversikt over de viktigste historiske begivenhetene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Midhat Kamal er eldste sønn av en suksessrik tekstilhandler fra Nablus. I 1914 reiser han til Frankrike for å studere medisin. I Montpellier får han losji hos professor Molineu, og datteren Jeannette. Europa er i krig, men er likevel så annerledes enn Palestina. Kvinner er spesielt mye friere enn hva Midhat er vant til, og det tar tid å venne seg til den nye livsstilen. Midhat forelsker seg hodestups, men flykter likevel til Paris, hvor han studerer historie og filosofi. Tilbake i hjemlandet, synes han alt er så tradisjonelt, og han lengter tilbake til Europa, men faren forbyr ham å reise.
Palestina har nå britisk styre, og hele landet syder av indre spenninger. Det handler om å bli selvstendig, noe som ikke blir særlig enkelt.

Boken er inspirert av forfatterens palestinske familie.
Veldig interessant og lærerik. Ikke direkte lettlest, men verdt å få med seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg hadde ikke lest om romanen Pariseren av Isabella Hammad før Pelikanen Forlag reklamerte for den på Facebook i høst. Boken ble utgitt i 2019, og på norsk i 2020. En god roman som har tatt meg over en måned å lese. Skal du lese en interessant anmeldelse av romanen, anbefaler jeg denne fra 2020 her på NRK.no:

«Pariseren» er en bok som pløyer dypt både i menneskesinnet og i verdenspolitikken. Isabella Hammad har skrevet en historisk roman med stor relevans for dagen i dag.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det var ikke så farlig at mye av det han skjulte var smertefullt. Sørgmodigheten ville bli lettere å holde ut fordi den var poetisk, og det å fortie fortiden kunne bli en verdi i seg selv, en usynlig kilde til eleganse og verdighet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Alle visste at Frankrike var en imperialistisk kreftsvult som sugde livet ut av arabiske husstander. Å være pariser i Nablus var å leve i fortiden, innelåst i en gammel kolonitradisjon der undersåttene etterliknet herrefolket som om de håpet å finne tråder av makt i sømmene på gamle plagg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

75 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den reisende - roman" av Ulrich Alexander Boschwitz
  • "Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbanene - roman" av Terje Holtet Larsen
  • "Forbudt dagbok" av Alba De Céspedes
  • "Mannen fra Milano - roman" av Marit Tusvik
  • "Reise i Polen" av Alfred Döblin
  • "Forlattheten" av Elisabeth Åsbrink
  • "Langsom marmor - roman" av Ole Robert Sunde
  • "Jeg blir her" av Marco Balzano
  • "Baron Wenckheim vender hjem" av László Krasznahorkai
  • "Verden og alt den rommer" av Aleksandar Hemon
  • "Oostende 1936 - sommeren før mørket falt" av Volker Weidermann
  • "Gjenferdet inn" av Isabella Hammad
Alle bokanbefalinger for dette verket