Omtale fra forlaget
I Smart tarmhelse avdekker Michael Mosley den siste forskningen på tarmens funksjon. Ditt eget mikrobiom utgjør et kilo av bakteriene som bor i magen din, og Mosley undersøker hva som faktisk skjer i mage og tarm i løpet av en vanlig dag. Han demonstrerer hvordan magen og resten av kroppen snakker sammen og forklarer hvordan mikrobiomet ditt påvirker vekt, helse og til og med følelse av lykke. Smart tarmhelse er boken som feirer en del av kroppen som altfor lenge har fått mange av oss til å se forlegent ned. Den forteller deg hva du skal gjøre for å holde tarmen din i topp stand. Dr. Michael Mosley er gjennom mange tv-serier og bestselgende bøker etter hvert godt kjent for publikum. I velkjent selveksperimenterende stil fordyper han seg i vitenskapen og eksemplifiserer med egen erfaring. Han utforsker en rekke ulike dietter for å se effekten av prebiotika, probiotika og antibiotika. Boken er fylt med en mengde gode oppskrifter, smarte ukemenyer og praktiske råd for å styrke mikrobiomet ditt. Smart tarmhelse vil endre ditt syn på egen kropp. Om forfatteren Dr. Michael Mosley står bak flere internasjonale bestselgere (The fast diet eller 5:2-dietten), og har vært programleder for en rekke populære helseprogrammer på BBC, som også er sendt på NRK.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2018
Format Innbundet
ISBN13 9788205516731
EAN 9788205516731
Språk Bokmål
Sider 314
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Nok en interessant bok om tarmen. Jeg har tidligere lest bl.a. David Perlmutters "Sunn tarm - klart hode" og Berit Nordstrands "Tarmens medisin", samt også "Sjarmen med tarmen" av Giulia Enders. Dr. Michael Mosley, som også står bak 5:2 dietten, går her også til verks med tarmen og dens geniale virkning på kroppen, på både godt og vondt, men mest på godt. Hver tarmbok har noe en annen mangler og i beste fall får man god repetisjon. Kostholdsmessig er Mosley mest inneforstått med middelhavsdietten, men forakter allikevel ikke lavkarbo og tar også et oppgjør med fettmyter og mytene om at rødt kjøtt er farlig. Han prøver å tilpasse seg den enkelte.
Vi får også et innblikk i Mosleys eget eksperiment der han lar et kamera gå gjennom munnen og ut på andre siden av tarmen og underveis så får et nysgjerrig publikum følge reisen gjennom Mosleys tarm og det som skjer underveis. Jeg lærte bl.a. at emuglatorer i mat reduserer bakteriemangfoldet i tarmen og bør unngås. Så nå ser jeg med litt større skeptisk på innholdsfortegnelser der det står emuglator på listen. Mosley tar også for seg de forskjellige måtene å føde på og hvordan det påvirker avkommets mikrobiom. Vi får også innblikk i hvordan Karius og Baktus, selvom han ikke bruker navnene, så peker han dithen at disse skurkene egentlig bor i tarmen og roper etter loff og sirup og kunsten er dermed å sultefôre dem og fôre de gode bakteriene med det som er godt for dem. Som med Perlemutter og Nordstrand så anbefaler han også fete meieriprodukter som best for tarmen fremfor de lette, som ikke er så gunstige.
Boken fremmer også det å ta seg en tur ut i morgenlyset, der morgenlyset skrur av kroppens produksjon av melatonin, mens det igjen får deg til å kvikne naturlig til. Det er ikke mange helseforfattere som påpeker disse ting, og selvom Mosley påpeker det veldig kortfattet så er det bedre enn å la være. For å omgjøre hans utsagn litt så vil jeg si: Kom deg ut å få med deg soloppgangen!
En god bok om tarmen som kan anbefales for helseinteresserte og de som sliter med tarmfloraen sin. Siste del av boken innholder også flere interessante oppskrifter.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket