Sjakknovelle

og andre tekstar

av (forfatter) og Øystein Vidnes (oversetter).

Skald 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.44 (9 terningkast.)

20 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

På 1920-talet var Zweig den mest omsette forfattaren i verda. Handlinga går ofte føre seg på reiser, på hotell, på skip, i tog, og forfattaren rører seg tilsynelatande uanstrengt rundt blant ulike personar, skjebnar og stader. Den mest kjende av dei skjønnlitterære tekstane hans er "Sjakknovelle", der han makta å kombinere forteljarevna si med den såre krigserfaringa. Denne la han siste hand på dagen før han tok livet sitt saman med kona, Lotte, i den vesle byen Petrópolis utanfor Rio i 1942.

Utvalet i denne samlinga består av Måneskinssmauet (1922), Brev frå ei ukjend kvinne (1922), Den usynlege samlinga (1927), Uventa innføring i eit handverk (1931) og Sjakknovelle (1942). Av desse har berre Sjakknovelle tidlegare kome ut på norsk.

Bokdetaljer

Forlag Skald

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788279592860

EAN 9788279592860

Serie Skalds klassikarar

Språk Nynorsk

Sider 229

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 3 1 0 0 0

Bokomtaler

En meget velkommen utgivelse. Flere av disse novellene har jeg ikke lest før, da jeg verken leser tysk eller engelske utgivelser, utenom sakprosa. Og det er facinerende å lese denne, også fordi man følger Zweig's utvikling, som forfatter, da novellene er ordnet kronologisk.

Hans spede forfatter-barndom....ja, jeg mener ikke å kritisere, men hans noveller på denne tiden, har mer et preg av "ukeblad-føljetonger", hvilket de også var! Men det er samtidig en høy kvalitet over det hele. Men; det er "for uskyldig" og ung-pike-aktig.

Det er så klart at 1. verdenskrig endret Zweigs livsanskuelse. Hvilket det selvfølgelig gjorde for ethvert tenkende menneske.

Hans senere noveller er vesentlig mer givende enn hans tidligere.
Og Zweigs' språkbruk.....det er unikt, på samme måte som Knut Hamsun's språkbruk er unikt (dog jeg setter Hamsun høyere enn enhver annen, når det gjelder språkbruk).

Når Zweig skriver om lommetyven som han observerer i Paris, og velger å følge efter ham; da er det helt suggesterende, til og med for en leser som meg, som sjelden blir "involvert" i teksten på et spenningsplan, noe som forklarer hvorfor jeg synes "krimbøker" er meningsløst. Men måten Zweig dikter det hele til....forbløffende.

Håper det kommer flere nyoversatte Zweig-utgivelser i tiden som kommer.

Da gjenstår det bare at norske forlag får øynene opp for Joseph Roth også.

(obs: jeg liker ikke terningkast, og jeg er veldig konservativ og hard med terningkast; "4" er veldig sterkt i mine øyne, jeg sparer "5" og "6" til de aller mest sjelesettende begivenheter i litteratur-historien)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Eit lite, bleikt lyn gav signal, så dundra trommene laus, og dei krigerske vassmassane styrta ned for å pepre oss med våt maskingeværeld. Hardt såra gret vindaugsrutene under dei smellande treffa frå haglet, lokomotivet senka det grå røykseglet sitt mot bakken i kapitulasjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Tritonus - en skjærgårdsfortelling" av Kjell Westö
 • "Tre kvinner - noveller" av Robert Musil
 • "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel
 • "Mens jeg husker det - roman" av Kristine Næss
 • "Berners datter - en fortelling" av Øystein Lønn
 • "En odyssé - en far, en sønn og et epos" av Daniel Mendelsohn
 • "Å leve med Shakespeare - essays" av Inger Merete Hobbelstad
 • "Due og drone - roman" av Kjartan Fløgstad
 • "En sommer med Proust" av Laura El Makki
 • "Magdalenafjorden - roman" av Kjartan Fløgstad
 • "Dora Bruder" av Patrick Modiano
 • "Nattsvermer" av Katja Kettu
Alle bokanbefalinger for dette verket