Paradiset på det andre hjørnet

av (forfatter), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (oversetter).

Gyldendal 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (24 terningkast.)

86 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

En fabelaktig rekonstruksjon av livene til maleren Paul Gauguin (1848.1903) og hans mormor Flora Tristán (1803.1844). Begge leter etter det gode liv. Flora Tristán rømmer fra sin peruanske ektemann, som begikk incest med deres felles datter. Barnebarnet Paul forlater kone og barn og det besteborgerlige livet i Paris, og blir maler og outsider. I sin søken etter det ’frie’ livet havner han på øya Tahiti i Stillehavet. Terningkast 6. «Latinamerikansk mesterskudd.»Yngvar Ustvedt, VG «Det skrives ikke bedre i dag . Et mesterstykke av en litterær komposisjon som bare denne skriftmagiske peruaner kan fremtrylle. »Terje Stemland, Aftenposten«. en bok som gir ilinger av fryd under lesningen.»Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen«Mario Vargas Llosa skriver fletta av de fleste, også i høstens bok om maleren Paul Gauguin og hans bestemor Flora Tristán.»Turid Larsen, Dagsavisen

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788205337497

EAN 9788205337497

Serie Gyldendal pocket

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt person Paul Gaugin Flora Tristán

Språk Bokmål

Sider 367

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 14 3 1 1 0

Bokomtaler

Mario Vargas Llosa har skrevet mange perler av noen bøker, så forventningene er alltid store hver gang jeg åpner en ny bok av denne forfatteren. Om det var tidspunktet jeg startet opp med den på eller noe annet som gjorde at den fikk en noe treg start, skal være usagt, men FOR en bok da jeg bare hadde pløyd meg gjennom de 100 første sidene!

Vi møter maleren Paul Gauguin, som levde i perioden 1848 – 1903, og hans mormor Flora Tristan, som levde i perioden 1803 – 1844. Gauguin følger vi i hans siste leveår, som han stort sett valgte å tilbringe på Tahiti etter en del bitre år i Frankrike. Etter at han valgte å følge sitt kunstnerkall og forlot sitt gode borgerlige liv med kone og fem barn, skulle hans liv følge en nedadstigende spiral hvor han til slutt mer eller mindre gikk til grunne. Ikke bare ble han fullstendig demoralisert, men sykdommen han pådro seg, hele tiden omtalt som ”den unevnelige sykdommen” og som mest sannsynlig var syfilis, gjorde livet hans til et helvete på jord. Han var for øvrig i konstant opprør mot det etablerte samfunnet. Tilbakeblikkene på hans tilværelse i Europa, hvor hans samtidige Vincent van Gogh og en rekke andre kunstnere innenfor impresjonismen, påvirket samfunnet og kunstnerlivet den gangen, er spennende lesning! Det var også spennende å bli bedre kjent med denne kunstneren og bakgrunnen for alle hans polynesiske bildemotiver.

Parallelt følger vi bestemoren Floras liv. I sin samtid var hun en meget spesiell og sterk kvinne, som forlot sin voldelige og incestuøse mann sammen med sine to små barn. Med loven i hånd forsøkte ektemannen gang på gang å tvinge henne tilbake, og livet hennes ble til slutt en evig flukt. I første rekke oppsøkte hun farsslekten i Peru. Senere ble hun en foregangskvinne som reiste rundt i Frankrike og England for å vekke undertrykte arbeidere fra dvalen. Elendigheten som møtte henne over alt var helt ubeskrivelig. Hun møtte stor motstand fra det etablerte samfunnet hvor hun enn kom, og ble betraktet som en oppvigler. Som enslig kvinne ble hun dessuten forsøkt holdt nede med holdninger vi i dag grøsser av. For den gangen kunne ikke en kvinne farte rundt på egen hånd uten å bli betraktet som et ludder. I forhold til det puritanske livet Flora tross alt levde, blir dette et paradoks.

Llosa har valgt en meget spennende fortellerteknikk der han alternerer mellom Flora og Pauls liv. Han henvender seg til dem i dus-form, og på den måten kryper vi som lesere nesten under huden på hovedpersonene. Her er den typiske latin-amerikanske magiske realismen helt fraværende. Det synes jeg var befriende! Llosa skriver fantastisk godt! De svært forskjellige historiene om en bestemor og et barnebarn – på den ene siden et dypt, dypt alvor og på den annen side en fullstendig demoralisert verden hvor ingenting tas skikkelig alvorlig – ga boka en fin balanse. Jeg gir denne boka toppkarakter!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Boken er en dobbelbiografi av maleren Paul Gaugain og hans bestemor Flora Tristán. Hun var opptatt av å kjempe for kvinnene og arbeidernes rettigheter. Dette møtte selvsagt stor motstand fra arbeidsgivere og overklassen i 1830-årene. I tillegg var Flora motstander av ekteskapet og kirken, noe som ikke akkurat hjalp saken hennes.

Floras barnebarn, Paul, skulle ikke bli kunstner, men først sjømann, senere børsmegler i Paris. Han var gift med danske Mette, og hadde 5 barn med henne. Plutselig får han det for seg at han skal dra til Tahiti, og der føler han seg umiddelbart hjemme. Han begynner å male de innfødte, samtidig som han har uhemmet sex med unge jenter. Han er fri og lykkelig, men inntekten blir etterhvert fraværende, og han ser seg nødt til å forlate øyparadiset.

Fascinerende fortellinger om to fargerike personligheter, som gjorde alt for å leve ut drømmen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noe av det beste jeg har lest på år og dag! Fantastisk, superb litteratur. Blir ikke bedre. Kritikernes ovasjoner er samstemte og jeg gir mitt besyv med. Som en kritiker skriver, Vargas Llosa skriver, i denne boka, skoene og klærne av samtlige forfattere!! Sterke ord, men jeg tror jaggu meg det stemmer. Om boka kan du lese via Google, men jeg bare nevner her at Paradiset... er historien til to meget fascinerende historiske personer, nemlig maleren Paul Gauguin og historien til hans mildt sagt radikale og fantastiske mormor, Flora Tristan. Ok, les denne! Du vil ikke angre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

For den gode Schuff var kunstnere skapninger av en annen art, halvt engler, halvt djevler, vesensforskjellige fra vanlige mennesker. Kunstverk utgjorde en egen virkelighet, renere, mer fullkommen, mer velordnet, enn denne tarvelige og vulgære verdenen. Å få innpass i kunstens sfære var som å slippe inn i et annet liv, der ikke bare ånden, men også kroppen ble beriket og fikk nyte gjennom sansene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Etter tips her på bokelskere.no kjøpte jeg "Røde mølle" av Pierre la Mure på loppemarked. "Røde mølle" er en roman basert på kunstneren Henri Toulouse-Lautrecs liv. Det fikk meg til å tenke på andre romaner basert på store kunstneres liv - noen har jeg lest, noen har jeg bare hørt om. Jeg vil gjerne ha flere tips! (De bøkene jeg kjenner til, handler om europeiske kunstnere - dét er ikke noe vilkår for denne listen! Derimot har jeg lagt som premiss for meg selv at historiene skal være knyttet til kunstnere som faktisk har levd; romaner som f.eks. Lars Saabye Christensens "Modellen" faller utenfor i denne sammenheng, fordi den ikke er basert på en kunstner som faktisk har eksistert.)


Godt sagt! (10) Varsle Svar

I stor grad er mitt utvalg av litteratur basert på forfattere som har fått anerkjennelse for fremragende kvalitet, på sin litterære produksjon. Følgelig er det stort sett utenlandske forfattere, med hederlige norske unntak, som bl.a. Knut Hamsun, som tilhører mine favoritter.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Ansikter i vannet" av Janet Frame
  • "Jomfruen i hagen" av A.S. Byatt
  • "Allesjele" av Cees Nooteboom
  • "Tante Julia og han som skriver" av Mario Vargas Llosa
  • "Å gurgle tjære" av Jáchym Topol
  • "Ankomsts gåte - en roman i fem deler" av V.S. Naipaul
  • "Lituma i Andesfjellene" av Mario Vargas Llosa
  • "Trollmannen fra Lublin ; Sjosja ; Fiender - en kjærlighetshistorie" av Isaac Bashevis Singer
  • "Rigobertos notatbøker" av Mario Vargas Llosa
  • "Legenden om den hellige drankeren - tre langnoveller" av Joseph Roth
  • "Et hus til Mr. Biswas" av V.S. Naipaul
  • "David Golder" av Irène Némirovsky
Alle bokanbefalinger for dette verket