Fiasko

av (forfatter) og Kari Kemény (oversetter).

Pax 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (2 terningkast.)

28 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er andre bok i trilogien med Holocaust som tema. Her møter vi en ungarsk forfatter som har skrevet om sine egne erfaringer fra konsentrasjonsleirer, men romanen hans blir refusert av forlaget. Da skriver han en annen roman med en annen helt som lever i et totalitært samfunn, preget av en katastrofal fortid.

Omtale fra forlaget

Dette er roman nummer to i en trilogi, der Uten skjebne (1) og Kaddisj for et ikke født barn (3) allerede er kommet på norsk. En ungarsk forfatter, nå nobelprisvinner, har skrevet om egne erfaringer fra nazistenes konsentrasjonsleirer, men refuseres av forlaget. Han kjenner seg som en fange i sin egen leilighet, med en stor bunke papirer som ingen vil ha. Til slutt finner han en utvei. Han skaper en annen roman med en annen helt. Denne roman i romanen er en kafkalignende historie om en mann som lever i et totalitært samfunn, preget av en katastrofal fortid. Når mannen i forbindelse med en politisk krise får en mulighet til å flykte, avstår han. Han kan ikke skrive det han må skrive om han forlater sitt språk. Det er det eneste stedet han kan leve.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788253027067

EAN 9788253027067

Omtalt sted Ungarn

Språk Bokmål

Sider 297

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 1 0 0 0

Bokomtaler

Absurd roman om enkeltmennesket i en totalitær verden.
Hva skal man si til en roman som opererer med en innledning på over nitti sider full av parenteser og innskutte setninger før leseren kommer til kapittel 1 der den «egentlige» romanen begynner? Vel, en nobelprisvinners bøker skal vel ikke nødvendigvis være lette å lese, men Kertész setter sannelig leseren på en prøve, ikke minst fordi den «egentlige» romanen synes å forekomme i en drømmeverden som hos Kafka eller for den saks skyld Swift. Flere ganger forteller da også forfatteren at hovedpersonen Steiner (uten fornavn), er søvndrukken, søvnløs, eller i ferd med å våkne. For hovedpersonen er må vite transportert med fly til hovedstaden i et annet land, hvor han mer eller mindre må starte livet på nytt. Men siden boka er skrevet i perestroikaens tid (1980-tallet), kan vi tenke oss at Steiners nye by bare et vrengebilde av hans hjemby Budapest under en mild form for stalinistisk diktatur.

Hvordan kan den frie vilje overleve hvor folk stadig blir herset med og utsettes for beordringer ikke minst med hensyn til valg av arbeid? Dessuten arbeid som enten virker meningsløst eller mer som en straff. Etterhver ble jeg likevel sugd inn i denne romanen om enkeltmenneskets skjebne i en totalitær verden. Fiasko har også preg av en gammeldags rammeroman med flere lag av fortellinger og til og med et innlagt, ufullført essay om bøddelen. Oversettelsen ved Kari Kemény må ha vært en utfordring, men virker overbevisende god.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Plutselig fikk han en vag følelse av også han kunne komme ille ut på grunn av sin uforsiktighet, skjønt han ikke visste hva slags uforsiktighet han hadde begått, selvfølgelig bortsett fra å være der.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Likevel ble Steiner grepet av en plagsom angst, som om han hadde forsømt noe; et eller annet sted var han blitt listeført.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Dukla" av Andrzej Stasiuk
 • "K. mappe" av Imre Kertész
 • "Likvidasjon" av Imre Kertész
 • "Kaddisj for et ikke født barn" av Imre Kertész
 • "Stridsmenn fra Salamis" av Javier Cercas
 • "Det feige hjerte" av Javier Marías
 • "Hakk ; Entropi" av Hanne Ørstavik
 • "Opp til overflaten" av Veselin Marković
 • "Den hvite kongen" av György Dragomán
 • "Inntrenger i støvet" av William Faulkner
 • "Nattarbeid - roman" av Jáchym Topol
 • "Essais" av Michel de Montaigne
Alle bokanbefalinger for dette verket