Tirsdag 9. Juni 1942 ble to russere fremstilt for nazipressen i Stortinget for å fortelle en grusom historie om hvordan de hadde overlevd i det forlatte fiskeværet Opnan på Magerøya i Finmark ved å spise kameratene sine. Historien til de to fangene ble slått stort opp i norske aviser. Den skulle tjene som eksempel på hva slags mennesker bolsjevikene egentlig var, og hvilke fiender den tyske krigsmakten sto ovenfor ¿ og ville beskytte Norge mot. Samme dag ble fire fiskere nær Opnan arrestert. De ble siktet for å ha gitt mat til de to russerne. Tre blir dømt til døden for forbrytelsen, og skutt på Kristiansten festning i Trondheim. Den siste blir sendt til Tyskland for å sone ti år i tukthus. Gunnar Myklebust forteller om et tilfeldig møte mellom et par sultne russiske matroser og noen norske fiskere. Møtet skulle rive i stykker to familier lengst nord i Finmark, og prege etterkommerne deres helt inn i et nytt århundre. Men hva skjedde egentlig i Opnan i 1942?
Utgivelsesår 2016
ISBN13 9788203296390
EAN 9788203296390
Omtalt tid 1939-1945
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket7 bokelskere følger dette verket.