Omtale fra forlaget
Marianne Fredriksson gir liv og nærhet til den bibelske Maria og hennes skjebnetunge liv. Som barn er Maria Magdalena vitne til at romerne inntar landet, og at de brutalt myrder familien hennes, og hun blir plassert som fosterbarn i et gledeshus i Tiberia. En dag treffer hun Jesus. Dyp sympati vokser fram mellom de to ensomme menneskene, og sympatien modner til kjærlighet. Men dette er også en fortelling om kvinnenes liv og fellesskap og mennenes streben etter makt.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2020
Format Lydfil
ISBN13 9788202706555
EAN 9788202706555
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid Oldtiden
Omtalt person Maria Magdalena
Språk Bokmål
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
ei spesiell kvinne frå si tid
Svenske Marianne Fredriksson har gjort eit noko ambisiøst forsøk på å fortelje Maria Magdalena si historie, nesten for ambisiøst, kanskje? Den bibelske Maria frå Magdala har for meg framstått som litt mystisk, spesiell, interessant – ei kvinne som vart rekna som urein, og som likevel fekk ein plass saman med dei som følgde Jesus.
Eg såg verkeleg fram til boka, men må innrømme at eg vart litt skuffa.
Maria opplever at brutale romarar myrdar heile familien hennar. Til alt hell vert ho teken hand om av Leonidas, ein eldre mann som sørger for at ho skal få eit trygt tilvere hos Evfrosyne som styrer eit gledeshus. Her finn ho seg til rette, og lettlærd som ho er, meistrar ho etterkvart godt sitt nye tilvere. I vaksen alder får ho psykiske problem, vonde makter har teke bolig i henne, meiner dei.
Så kjem Jesus inn i livet hennar, med alt det fører med seg, og på nytt får ho store utfordringar – på godt og vondt.
Historia er for mange delvis kjend , men boka innfridde ikkje mine forventningar. Strukturen er etter mitt syn noko uryddig, slik at det ikkje alltid er like lett å få med seg samanhengen. Språkleg er den til tider svært prega av skrivestilen vi finn i Bibelen, kanskje naturlig nok, men som roman tapte den seg ved det. Litt for mange gonger lurte eg på kven snakkar – kvar er vi, etc. Skildringane av miljøet nådde heller ikkje opp hos meg. Så derfor vart det kar: tre.
Men – kvinnene på Jesu tid risikerte mykje:
Hun hadde ofte tenkt på det, hvor ubegripelig sterke de var, disse kvinnene som fulgte Jesus. De forlot ikke bare familiene sine, de brøt med hele tradisjonen sin, hele det jødiske samfunnet. (s 227)
Korrigert 14.03: Maria Magdalena har fanga interessa mi - har vore på Biblioteket som hjelper meg å skaffe meir litteratur......
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEn verden uten sprekker kan aldri eksistere bak murer.
132 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketMaria Magdalena har fanga interessa mi. Kven var ho eigentlig?
Etterkvart har eg funne fleire bøker om henne, både ved hjelp av nettet og biblioteket. (Er imponert over velviljen på biblioteket!!) Emnet er omfattande...... får kanskje aldri vite kven ho verkeleg var, sidan så mange har ytra så mange ulike teoriar.
Historiene om Maria Magdalena og Cleopatra har alltid fasinert meg. Jeg har vært oppslukt i disse to kvinnefigurene siden jeg var bitteliten. Følgelig har jeg da også kjøpt bøker som handler om dem (men ikke så veldig mange). Jeg blir veldig glad hvis det er noen bokelskere der ute som kan komme med gode tips til videre lesning!